Arkiv

Resultat: Kosthold/mat (203) viser 1 - 20

Hvilke glutenfrie melblanding er minst mulig prosessert?

Kan dere anbefale et glutenfritt mel som ikke er ultraprosessert/ minst mulig prosessert, som egner seg til baking av brød, rundstykker, knekkebrød osv.. ...

Kan dere anbefale et glutenfritt mel som ikke er ultraprosessert/ minst mulig prosessert, som egner seg til baking av brød, rundstykker, knekkebrød osv..

Trine, 26. mars 2025

Hvis du ønsker å bake med mel som er uten tilsetningsstoffer kan jeg anbefale Møllerens melmikser, melmiksene og de rene melblandingene til det Glutenfrie Verksted. Helios har også "rent" glutenfritt mel. Du finner oppskrifter på de respektive produsentenes nettsider. Jeg vil også anbefale nettbutikker som Allergikost.no og Økoland.no, der har de stor utvalg av denne typen mel. Masse lykke til :-)

 

Lise Friis Pedersen, 26. mars 2025 18.00

Kan dere anbefale noen sunne glutenfrie brød?

Jeg lurer på om dere kan anbefale de 2-3 sunneste alternativene av glutenfrie ferdigbakte brødvarer? Det er så mye dårlig på markedet. Bare stivelse. Det er ikke alltid at jeg har tid å bake selv og i tillegg har det gått uendelig mye dyrt mel i bosset pga ...

Jeg lurer på om dere kan anbefale de 2-3 sunneste alternativene av glutenfrie ferdigbakte brødvarer? Det er så mye dårlig på markedet. Bare stivelse. Det er ikke alltid at jeg har tid å bake selv og i tillegg har det gått uendelig mye dyrt mel i bosset pga mislykket bakst. Jeg syns brødtyper i butikk er vanskelig å navigere i. Og jeg synes at det burde vært lettere og mer krav til glutenfrie ferdigprodukter i forhold til sunnhetsmerking. Vi har også krav på næringsrik mat. Mange cøliakere har redusert helse i mange år etter diagnose og da tenker jeg at et viktig verktøy for å bli bedre er å spise sunt.

Næringsinnhold, 18. mars 2025

Enig i at det er vanskelig å orientere seg.

Det er ikke så mange sunne ferdigbakte på markedet ennå, men det kommer stadig flere heldigvis! Jeg har i mange år etterlyst glutenfrie brød med fullkorn – i motsetning til de med stivelse, tilsatt fiber og fortykningsmidler.

Når det gjelder hvilke brød/rundstykker som er sunne så kan jeg jo nevne noen jeg kommer på i forbifarten. Noen av Hatting sine brød/rundstykker er rike på fullkorn, Kolonihagen sine brød og rundstykker samt spirebrødet til PureFood er også bra. Mitt tips er at du går inn på nettsidene til Oda.no eller Meny.no og søker opp glutenfrie brød. Les innholdsfortegnelsen og ingredienslisten. Står stivelse oppført som første (evt andre og tredje) ingrediens, og det er mange ulike fortykningsmidler og emulgeringsmidler i brødet, kan du med fordel velge et annet brød. Velg et som inneholder mer mel/fullkornsmel enn stivelse og har de korteste ingredienslistene.

Hvis du ikke har mistet helt gløden på bakingen, så kan jeg anbefale noen ferdige sunne glutenfrie melmikser som ikke er så vanskelig å bake, så lenge du følger oppskriftene på pakken eller på de respektive produsentenes nettsider. Her vil jeg anbefale Det Glutenfrie Verksted sine melblandinger og sunne melmikser. Møllerens har også et grovt fullkornsmel som gir gode bakeresultater. Bor du i nærheten av et sted der NCF arrangerer bakekurset "Sunnere glutenfri bakst" kan jeg anbefale det. Der bakes det kun med mel og fullkornsmel og uten stivelse.

Enig med deg i at å spise sunt med nok fullkorn og fiber er viktig for de med cøliaki. Tarmslimhinnen har også godt av det siden når fiber fermenteres av tarmbakteriene i tykktarmen, dannes det såkalte frie fettsyrer som er med på å vedlikeholde tarmslimhinnen.

Når det gjelder sunnhetsmerking så jobber vi for at flere naturlig glutenfrie kornsorter kan bli innlemmet i Brødskala’n. Vi bør kanskje også jobbe for at det ikke bør være lov å kalle et glutenfritt brød for «grovbrød» eller «fiberbrød» når det inneholder for det meste stivelse. Mange lar seg lure av navnet.

Lykke til med å finne ut av det!

Lise Friis Pedersen, 19. mars 2025 18.51

Hvor sunn er glutenfri pasta?

Hvor sunt er det egentlig å spise glutenfri pasta? Pleide å spise en del pasta til middag før, og har gått over til glutenfri pasta etter å ha fått påvist cøliaki. Men er usikker på sunnheten/ernæringsverdien i glutenfri pasta. Er det bed...

Hvor sunt er det egentlig å spise glutenfri pasta? Pleide å spise en del pasta til middag før, og har gått over til glutenfri pasta etter å ha fått påvist cøliaki. Men er usikker på sunnheten/ernæringsverdien i glutenfri pasta. Er det bedre å spise ris?

Ole, 18. mars 2025

Glutenfri pasta basert på ris- og maisstivelse, er ikke like næringsrik som glutenholdig pasta. Stivelse som de fleste glutenfrie pastasortene er produsert av inneholder mindre protein, fiber, vitaminer og mineraler sammenliknet med vanlig mel. Prøv å spise linsepasta innimellom. Den inneholder mye mer protein og fiber enn vanlig pasta og er også rik på vitaminer og mineraler. Da vil det utligne seg i lengden. Varier gjerne middagene med ris eller potet, da det er viktig med variasjon. Du kan også spise kokt (glutenfri) bokhvete i stedet for ris. Bokhvete er mye mer næringsrik og har en god nøtteaktig smak. 

 

Lise Friis Pedersen, 19. mars 2025 17.00

Har dere tips til gode glutenfrie havregryn?

Ønsker tips til å få kjøpt beste glutenfrie havregryn, jeg foretrekker stor type med litt tyggemotstand ...

Ønsker tips til å få kjøpt beste glutenfrie havregryn, jeg foretrekker stor type med litt tyggemotstand

Anders, 15. mars 2025

De eneste store havregryn, ikke lettkokte, jeg kan finne er Goodly (Rema 1000 sin egen merkevare) og AXA (Bjørn) havregryn. Mulig det finnes flere, men vanskelig å spore opp.

Lise Friis Pedersen, 19. mars 2025 17.00

Kan jeg spise produkter merket "kan inneholde gluten"?

Hei, jeg har trolig fått påvist cøliaki betennelse grad 2 etter biopsi, og lurer på om jeg kan spise «kan inneholde gluten» eller om jeg vil få i meg for mye gluten da? ...

Hei, jeg har trolig fått påvist cøliaki betennelse grad 2 etter biopsi, og lurer på om jeg kan spise «kan inneholde gluten» eller om jeg vil få i meg for mye gluten da?

Ane, 11. mars 2025 15:09

Forandringene i tarmen sier noe, men ikke nok om graden av cøliakireaksjoner, for reaksjonen er veldig avhengig av mengden gluten man spiser. De små mengdene som "spor av " eller "kan inneholde spor av", er for de aller fleste for lite gluten til at det kan opprettholde den autoimmune cøliakiske reaksjonen. Ofte er det maksimalt snakk om 50-80 pppm, som er mer enn glutenfritt (som må være <20ppm), men mindre enn den lave gluten grensen på 100 ppm som også er godkjent som en "glutenfattig" mat til cøliakere.

Trond S. Halstensen

Er glutenfrie Regal Lyse Muffins 100 prosent glutenfrie?

Hei, jeg lurer på om Regal sine lyse muffins som er merket glutenfrie, faktisk er 100% glutefrie? Grunnen til at det bekymrer meg er at i appen "can eat" så sier den NEI, og at den inneholder gluten? Men det står glutenfri hvetestivelse bak. Blir litt forvirra. ...

Hei, jeg lurer på om Regal sine lyse muffins som er merket glutenfrie, faktisk er 100% glutefrie? Grunnen til at det bekymrer meg er at i appen "can eat" så sier den NEI, og at den inneholder gluten? Men det står glutenfri hvetestivelse bak. Blir litt forvirra.

Ulrik, 11. mars 2025

Regal sine lyse muffins er glutenfrie, da det er oppgitt "glutenfri hvetestivelse" i ingredienslisten. Men de er ikke hvetefrie, dvs at en med hveteallergi kan reagere på dem. Kanskje det er der det er oppstått en misforståelse i CanEat-appen? 

Lise Friis Pedersen, 12. mars 2025 18.00

Er det mindre glutenfri mat i butikkene?

Eg ser at det blir mindre glutenfri mat og få kjøpe på matbutikker. Får til svar at er for få kunder til å ta inn glutenfrie varer. ...

Eg ser at det blir mindre glutenfri mat og få kjøpe på matbutikker. Får til svar at er for få kunder til å ta inn glutenfrie varer.

Reidar Inge, 8. mars 2025

Det er jo veldig leit å høre, men kan du ikke sjekke med butikkeier om de kan ta inn de varene du trenger? Det er ikke sikkert det går, men du kan jo prøve. Mange varer er frivillige for butikkeier å ta inn, så de har jo kanskje tilgang på det. Ellers så er det mange nettbutikker som selger glutenfri mat, og de har et godt utvalg. Lykke til!

Lise Friis Pedersen, 12. mars 2025 18.00

Kan dårlige negler og håravfall skyldes cøliakien?

Hei. Har hatt cøliakidiagnosen i litt over 20 år og har i alle disse årene vært veldig nøye med å spise glutenfritt. Har veldig sprø og tynne negler (de deles på langs langt innpå neglene), og mister ganske mye hår. Håravfallet har...

Hei. Har hatt cøliakidiagnosen i litt over 20 år og har i alle disse årene vært veldig nøye med å spise glutenfritt. Har veldig sprø og tynne negler (de deles på langs langt innpå neglene), og mister ganske mye hår. Håravfallet har blitt kommentert av frisøren. Vitaminstatus har blitt sjekket innimellom, har vært ok. Er dette et kjent "problem " for voksendiagnostiserte cøliakere? Googlet litt, men fant bare en sak på nettet skrevet av Knut Lundin tilbake i 2003 hvor dette ble nevnt, men forstod det slik at det kan ha sammenheng med dårlig vitaminstatus.

Beathe, 4. mars 2025 21:37

Sprø negler og hårproblemer er noe som kan sees ved vitaminmangel, men det er ingen grunn til at du skal ha det, da du er frisk fra din cøliakisykdom på glutenfri mat. Dette forutsetter selvfølgelig at du spiser vanlig sundt norskt kosthold og tar din "multivitamin" tablett hver dag, som vi anbefaler alle å gjøre. Dette er ikke en kjent problemstilling hos cøliakere etter 20 år på GFD.

Trond S. Halstensen, 05. mars 2025 19.24

Trenger barn med cøliaki kosttilskudd?

Hei. Jeg har to barn på snart 8 og 10 år, jente og gutt. Begge har hatt cøliaki siden de var ca. 4 år. De vokser og spiser godt, men som de fleste barn ikke alltid like mye frukt grønnsaker som jeg skulle ønske. Jeg lurer på å gi dem kosttilskudd fo...

Hei. Jeg har to barn på snart 8 og 10 år, jente og gutt. Begge har hatt cøliaki siden de var ca. 4 år. De vokser og spiser godt, men som de fleste barn ikke alltid like mye frukt grønnsaker som jeg skulle ønske. Jeg lurer på å gi dem kosttilskudd for barn for å sikre at de vokser godt, får i seg viktige vitaminer og kanskje kan beskyttes mot andre sykdommer. Hvilke tanker har dere om det? Hilsen, Anette.

Anette, 4. mars 2025 09:25

Da har du to barn som lever på GFD og derved er de friske fra sin cøliakisykdom. De trenger derfor ikke mer vitamintilskudd enn andre, men mange (veldig mange) i Norge har mangel på D-vitaminer og etterhvert faktisk lav på stoffskiftemineralet jod (som finnes i saltvannsmat og i kumelkprodukter). En multivitamin tran/sanasol hver dag er derfor en god forsikring for de fleste av oss. Glutenfrie cøliakibarn trenger ikke mer av dette enn andre, men de trenger det like mye som alle i Norge.

Trond S. Halstensen, 05. mars 2025 18.40

Er Sol øl glutenfritt?

Er Sol øl glutenfritt? ...

Er Sol øl glutenfritt?

Mads, 27. februar 2025

Nei, Sol øl er ikke glutenfritt. I en test foretatt av det svenske Livsmedelsverket i 2013 målte de Sol øl til å inneholde ca 40 ppm gluten. Grensen for glutenfritt er 20 ppm. Norsk cøliakiforening anbefaler de med cøliaki å drikke øl merket med Crossed Grain-logoen eller som er merket GLUTENFRITT.

 

Lise Friis Pedersen, 27. februar 2025 10.08

Sol øl er ikke glutenfri

Er Sol øl glutenfritt? ...

Er Sol øl glutenfritt?

Mats, 25. februar 2025

Norsk cøliakiforening anbefaler at de med cøliaki drikker øl som er merket med crossed grain-symbolet eller øl som har en tekst som sier at det er glutenfritt. Sol øl er ikke merket, og vi kan derved ikke garantere at det er glutenfritt. I en test som ble foretatt av Livsmedlesverket (Sverige) i 2013, viste resultatet at Sol inneholdt ca 40 ppm gluten, altså over grensen for glutenfritt som ligger på 20 ppm. Så Sol inneholder ikke mye gluten, men nok til at det kan gi tarmskade. 

Lise Friis Pedersen, 26. februar 2025 18.00

Rådet til å holde meg unna havre og laktose i 3 mnd.

Hei. Har nylig fått påvist cøliaki etter gastroskopi. Fikk beskjed om å umiddelbart gå over på GFD, holde meg unna vanlig havregryn og meieriprodukter (i 3 mnd). Har ikke helt skjønt om dette gjelder melkeprotein eller laktose. Har holdt meg til planteprod...

Hei. Har nylig fått påvist cøliaki etter gastroskopi. Fikk beskjed om å umiddelbart gå over på GFD, holde meg unna vanlig havregryn og meieriprodukter (i 3 mnd). Har ikke helt skjønt om dette gjelder melkeprotein eller laktose. Har holdt meg til planteprodukter som mandel og soya i 1,5 uke. Men er det egentlig sånn at det er laktose man skal styre unna? Kan jeg ha de produktene som er laktosefrie, blant annet fra Tine?

Tuva, 23. februar 2025

Å holde seg unna havregryn og laktose i tre måneder etter diagnosetidspunkt, er noe man har gått bort fra for flere år siden. Så du kan trygt bruke glutenfri havre fra dag én. Laktose trenger du bare å unngå hvis du har mageplager utover cøliakien. Grunnen er at laktose kan gi problemer hos noen av de med cøliaki, er fordi det enzymet som bryter opp laktosen sitter ytterst på tarmtottene. Når man er nydiagnostisert kan det være lite enzym slik at laktosen ikke blir brutt opp, og dermed gir mageplager i form av diare, luft og oppblåsthet.. Har du mye plager så vil jeg anbefale et laktoseredusert kosthold, dvs redusere på melk, fløte, iskrem, prim og brunost. Ost, smør og syrnede meieriprodukter går som regel veldig bra. Det finnes laktosefrie produkter som man kan benytte. Helt melkefritt er ikke nødvendig.   

Lise Friis Pedersen, 26. februar 2025 18.00

Kan parkinsonistiske trekk skyldes gluteninntak?

Hei! Har en voksen datter som bor i et bofellesskap med personer som har psykiske utfordringer. Jeg er bekymret for henne fordi hun har forsøkt 7 forskjellige psykotika uten tilsynelatende virkning, har valgt å slutte og snakke, mm. Jeg er ganske sikker på at de parkinsonistiske t...

Hei! Har en voksen datter som bor i et bofellesskap med personer som har psykiske utfordringer. Jeg er bekymret for henne fordi hun har forsøkt 7 forskjellige psykotika uten tilsynelatende virkning, har valgt å slutte og snakke, mm. Jeg er ganske sikker på at de parkinsonistiske trekkene hun har mer og mindre av og antall uhell i seng skyldes inntak av mye gluten og melkeprotein. Personal gir henne ofte 1/2 liter Biola til frokost fordi hun ofte har lang latens og problemer med å åpne munnen. Jeg tror stress som følge av lite stimuli i hverdagen også spiller inn. Hun har ikke Cøliaki, men gen impact på HLA (DQ2.2 & DQ2.5), APOE (E4/E2), CYP1A1-Msp1 T>C (CC) og påvist metabolske forandringer frontalt i hjernen (ulik forbrenning) ved to PET-scan. Boligen til min datter tviholder på norske kostholdsråd. I helgen var det Grandiosa på lørdag og restespising på søndag + brus. Mandag var det tur, hvor det ble kjøpt to brus, sjokolade og muffins. Alt dette gjør meg frustrert. Finnes det noe offentlig informasjon eller sted man kan oppsøke på Østlandet eller i Oslo som kan utrede og gi råd om i det minste å ha et føre-var-prinsipp tilnærming til matvarer med gluten og mye melkeprotein? Ev. gi råd om å la min datter få en ernæringsplan og matdagbok for å finne årsakssammenheng. Den kliniske ernæringsfysiologen i kommunen vår har ikke anledning til å gå inn i denne saken på individuelt plan... Andrelinjetjenesten vet ikke hva de skal gjøre, heller ikke fastlegen. Hvilke muligheter har vi til å hjelpe vår datter? Hvor bør vi begynne i det offentlige helsevesenet? Kommer vi med et skriv fra privat helsetilbyder blir ikke informasjonen tatt seriøst... Mvh Mari

Mari, 19. februar 2025 16:30

Jeg kan forstå fortvilelsen din, men dette er, som du sikkert forstår, en komplisert sak som krever dyp innsikt i din datters psykiske utviklingshemming. Mange foreldre sliter med erkjennelsen og du har nok blitt kjent på skepsisen pleiere/administratorer har mot dine råd/ønske om utredning/ forslag til kostendringer. Vi har ingen generell kunnskap om at melk og gluten er noe skadelig for andre enn de som faktisk reagerer på disse matvarene. De fleste tåler dette godt. De parkinsoniske symptomene er nok heller et resultat av psykofarmaka hun har benyttet hvorav mange, om ikke de fleste, har parkinsonisme som naturlig bivirkning. Jeg vet ikke om noen offentlig lege/senter/spesialisttjeneste som kan påta seg en slik utredning på bakgrunn av det du skriver. Spørsmålet er om hennes tilleggsplager er en kostreaksjon eller en del av den underliggende prosessen. Det har jeg ingen kompetanse til å ha noen formening om dette. Jeg tror det er vanskelig å finne ut av det dersom ikke betjeningen/tilsynslegen/ledelsen er enig i din forståelse av kostens betydning for din datters fungering. Man trenger mere klare sammenhenger mellom kostinntak og funksjonsnedsettelse.

Trond S. Halstensen, 19. februar 2025 20.11

Må jeg slutte med gluten når jeg er 83 år gammel?

Må jeg holde meg borte fra gluten? Jeg er 83 år gammel og har spist glutenholdig mat i alle år uten noen bivirkninger. For 1 år siden svelgte jeg slangen, etter påtrykk fra min datter som har cøliaki. Da ble det avdekket glutenallergi. Min lege har tidligere nevn...

Må jeg holde meg borte fra gluten? Jeg er 83 år gammel og har spist glutenholdig mat i alle år uten noen bivirkninger. For 1 år siden svelgte jeg slangen, etter påtrykk fra min datter som har cøliaki. Da ble det avdekket glutenallergi. Min lege har tidligere nevnt at jeg ikke trenger å legge om til glutenfritt pga høy alder. Derfor er mitt spørsmål: Hva er risikoen, dersom jeg går tilbake til glutenholdig mat igjen? Er det kun større risiko for kreft? Nå uten gluten opplever jeg kun å gå opp i vekt og har fått mindre glede av mat. Jeg tenker at matopplevelse også er en viktig faktor i siste del av mitt liv. Ser frem til tilbakemelding fra dere.

Else, 17. februar 2025 08:38

Helsemessig er det en fordel å prøve ut den glutenfrie kosten. Mange cøliakere som i utgangspunktet mener de ikke har hatt noen plager på glutenholdig mat, kan etter omlegging av kostholdet fortelle hvilke plager som ble borte med glutenfri kost. Så de vet egentlig ikke hva det vil si å bli eller være friske. Gi det en mulighet, så kan du bestemme deg. Vi lever i et fritt land så om du vil følge legens råd eller ikke er opptil deg, bare du forstår konsekvensene av dine valg. 83 år gammel er en respektfull alder, men man kan godt ha mange gode år igjen og en glutenfri kost vil gi deg muligheten til å få det så bra som mulig. Den glutenfrie erstattningskosten inneholder mer hurtigabsorberende karbohydrater enn den maten den skal erstatte, og det kan lett gi økt appetitt, så muligens bør du erstatte glutenholdig mat med mer grønnsaker.

Trond S. Halstensen, 19. februar 2025 19.21

Finnes det en hurtigtest for øl?

Hei Jeg har et spørsmål om glutentesting: Er det noen godkjent hurtigtest for å kontrollere om Ufiltrert håndtverksøl/mikroøl inneholder under grenseverdien for gluten? ...

Hei Jeg har et spørsmål om glutentesting: Er det noen godkjent hurtigtest for å kontrollere om Ufiltrert håndtverksøl/mikroøl inneholder under grenseverdien for gluten?

Anne, 13. februar 2025 10:24

Øl brygget på bygg inneholder byggets gluten (prolamin): Hordein. Det er en viss kryssreaksjon mellom hvetens gliadin og byggets hordein, men gliadin test kittene for hjemmebruk vil neppe gi riktig bilde av hordein innholdet. Følsomheten kan lett bli for lav. Reglene for hva som kalles glutenfritt for øl og andre væsker er at det skal være < 20 mg gluten/ liter  (20ppm). De som lager glutenfritt øl tilsetter ofte enzymer som bryter ned proteinene og/eller filtrerer ut proteinene slik at ølet blir gluten (hordein) fritt (Corona, Ringnes lite etc.). Hvor mye bygg det er i mikrobryggerienes øl og hvor spirende bygget var før det ble brukt til ølbrygging (maltes) spiring bryter også ned hordein) vet jeg ikke. Vi har begrensede økonomiske midler til å gjennomføre glutentesting av matvarer som produksjonsteknisk kan inneholde gluten, Mattilsynet sponset tidligere noen få glutentestrunder på mat som var merket glutenfritt, men meg bekjent har de ikke testet mat som man antar inneholder gluten (i tradisjonelt brygget øl, er det Hordein). 

Trond S. Halstensen, 19. februar 2025 18.31

Er soyasaus glutenfri?

Hei, kan man nå spise soyasaus? Var på et foredrag med ernfysiolog i regi av NCF og det ble sagt at vanlig soyasaus var «frikjent» og uten gluten. Gjelder det all type soyasaus, også i utlandet? Hveten skal visstnok forsvinne i prosessen. ...

Hei, kan man nå spise soyasaus? Var på et foredrag med ernfysiolog i regi av NCF og det ble sagt at vanlig soyasaus var «frikjent» og uten gluten. Gjelder det all type soyasaus, også i utlandet? Hveten skal visstnok forsvinne i prosessen.

Karianne, 16. februar 2025

Tradisjonell soyasaus er laget av fire ingredienser; vann, soyabønner, maltet hvete og salt. Dette gjærer i store kar i ca. 6 måneder. Gjæringen foregår ved at det tilsettes ulike typer mekesyrebakterier. I denne prosessen brytes glutenproteinene opp til de enkelte aminosyrer, slik at gluten ikke vises på tester. I Sverige og Finland er vanlig soyasaus ansett som glutenfri, og har vært det i en del år. Dette skjedde etter at det svenske Livsmedelsverket testet en del forskjellige soyasauser og fant at de inneholdt ikke målbare mengder gluten. I Norge har vi gjort en tilsvarende enkelttest, og fikk samme resultat som i Sverige. Flere andre land har også testet ulike typer soyasaus og kommet fram til samme resultat. Men det finnes mange typer soyasaus på markedet, både i vanlige matbutikker og i såkalte innvandrerbutikker, og mange av disse er mest sannsynlig ikke testet, så det er vanskelig å friskemelde soyasaus på generell basis. Det samme gjelder soyasaus man spiser/kjøper i utlandet. Imidlertid jobber vi med å lage en oversikt over de typene som er testet. Det samme gjelder når soyasaus er en ingrediens i et annet produkt. 

Lise Friis Pedersen, 19. februar 2025 18.00

Når kan tenåringen forvente bedring?

Min tenåring har etter nesten 5 år med utmattelse, hodepine/migrene og dårlig matlyst endelig fått påvist cøliaki. Han har vært svært syk med tilnærmet ME-symptomer, men har hatt lave antistoffer i blodet, med mest utslag på anti-deaminert...

Min tenåring har etter nesten 5 år med utmattelse, hodepine/migrene og dårlig matlyst endelig fått påvist cøliaki. Han har vært svært syk med tilnærmet ME-symptomer, men har hatt lave antistoffer i blodet, med mest utslag på anti-deaminert gliadin (grenseverdier). Dermed var det vanskelig å få gastroskopi. En barnelege anbefalt å prøve glutenfritt kosthold allerede for to år siden, noe som jo frarådes før alle nødvendige undersøkelser. Men vi prøvde i håp om bedring, da barnelegen mente vi måtte vente lenge på gastroskopi med så lave antistoffer. Gutten ble litt bedre av å kutte gluten, men ble først seg selv igjen da også melk ble tatt bort fra kostholdet. Bedringen gjorde at ernæringsfysiolog mente han hadde cøliaki og anbefalte gastroskopi. Da måtte gutten på provokasjon med gluten i 3 måneder før gastroskopi. De 3 månedene ble til 4 før han kom inn, og da var han syk og utmattet igjen. Nå er det unnagjort, cøliaki påvist til legenes overraskelse og han har nå spist strengt glutenfritt i ca 3 måneder. Denne gangen opplever vi ikke samme bedring som sist. Matlysten er fortsatt dårlig, han er mye kvalm og han spiser lite. Glutenfritt brød/knekkebrød frister ikke, verken kjøpt eller hjemmebakt, og han spiser stort sett ett eller to måltider med middagsmat pr dag. Ernæringsfysiolog er bekymret og har anbefalt næringsdrikker. Disse byr han imot smaksmessig. Samtidig viser blodprøvene som er tatt at han ikke har mangel på vit D, jern, B12 eller folat lenger, antakelig pga tilskudd han har fått i 2-3 år, samt ekstra fokus på jernrik mat det siste året. Andre blodprøver er ikke tatt. Det som bekymrer er at gutten stadig blir mer sliten, får mer vondt i magen, fryser så han rister og et allerede høyt skolefravær øker. Håpet var jo at det nå skulle gå riktig vei. Det jeg lurer på er: 1. Hvor lang tid går det vanligvis fra et strengt glutenfritt kosthold innføres til man merker bedring? 2. Hvor vanlig er det med mangel på andre næringsstoffer enn de nevnte? Jeg tenker på slike vitaminer og mineraler som sjelden eller aldri sjekkes, f.eks. vitamin A, sink og kobber. Før spiste han f.eks. store mengder grovbrød med leverpostei, og jeg tenker at han har mistet mye næring da han sluttet med leverpostei. Det er ikke fastlegen med på. 3. Kan provokasjonsperioden ha gjort enda mer skade på tarmen denne gangen, slik at det tar lengre tid å bli frisk nå?

Mamma til tenåringsgutt, 4. februar 2025 11:52

Dessverre er det slik systemet kvalitetssikrer diagnosen, men vi er enige, vi har alternative diagnostiske metoder på tynntarmsbiopsien (og på blodprøver) som kunne ha blitt benyttet ved tvil som gjør glutenprovoseringen mindre nødvendig, men disse alternative metodene er ikke en del av rutinediagnostiseringen og helseforetakene har valgt å ikke benytte/implementere dem. Det tar tid å bli frisk fra en aktiv cøliaki, ofte 1-3 år på GFD før man blir frisk. Det kan virke som om han spiser litt lite, så da må det spises karbohydrater og annen glutenfri "junk food". Det man som oftest har mangel på ved cøliaki er jern som normalt tas opp i første del av tynntarmen, den delen som er mest affisert av cøliaki, og folinsyre. Han har fått fylt på dette og dersom han også tar fast en multivitamintablett/dg som inneholder sink, selen, D-vit etc så burde det problemet være under kontroll. Mulig man skal undersøke stoffskifte hans (om det ikke alt er gjort). Cøliakere har økt forekomst av annen autoimmun sykdom, så man må bare utelukke at dette er årsaken til at han fryser så lett. Jeg forstår en mammas bekymring, men dersom han ikke får i seg nok mat (uavhengig av hvorfor) så fryser man lett og blir slapp, og da må han "bare" spise mer.

Trond S. Halstensen, 05. februar 2025 18.52

Er soyasausen i prinsippet glutenfri?

Hei, jeg leser at man kan spise soyasaus, da det er lite hvete igjen i ferdig produkt. Forstår jeg det rett og at det betyr at jeg også kan spise produkter der soyasaus er en av flere ingredienser, og allergenet hvete står i parentes i forbindelse med soyasausen? For eksempel ...

Hei, jeg leser at man kan spise soyasaus, da det er lite hvete igjen i ferdig produkt. Forstår jeg det rett og at det betyr at jeg også kan spise produkter der soyasaus er en av flere ingredienser, og allergenet hvete står i parentes i forbindelse med soyasausen? For eksempel i sausen teriyaki der det står at innhold er ‘Sukker, vann, soyasaus (vann, hvete gluten, soyabønner, salt), edikk, mod. stärkelse (majs), salt (2,1%)?

Anonym , 2. februar 2025 17:52

Tradisjonell soyasaus er laget av fire ingredienser; vann, soyabønner, maltet hvete og salt. Dette gjærer i store kar i ca. 6 måneder. Gjæringen foregår ved at det tilsettes ulike typer mekesyrebakterier. I denne prosessen brytes glutenproteinene opp til de enkelte aminosyrer, slik at gluten ikke vises på tester. I Sverige er vanlig soyasaus nå ansett som glutenfri. Dette skjedde etter at det svenske Livsmedelsverket testet en del forskjellige soyasauser og fant at de inneholdt ikke målbare mengder gluten. I Norge har vi gjort en tilsvarende enkelttest, og fikk samme resultat som i Sverige. Flere andre land har også testet ulike typer soyasaus og kommet fram til samme resultat. Men det finnes mange typer soyasaus på markedet, både i vanlige matbutikker og i såkalte innvandrerbutikker, og mange av disse er mest sannsynlig ikke testet, så det er vanskelig å friskemelde soyasaus på generell basis. Imidlertid jobber vi med å lage en oversikt over de typene som er testet. Det samme gjelder når soyasaus er en ingrediens i et annet produkt. 

Lise Friis Pedersen, 05. februar 2025 18.00

Kan cøliaki være årsaken til jermangelen?

Jeg har alltid hatt lave jernnivåer, og trenger intravenøs infusjon et par ganger i året fordi opptaket i tarmen er så dårlig. Blodprøver har aldri slått ut for cøliaki, men jeg spiser allikevel glutenfritt. Etter at jeg sluttet med gluten har jernn...

Jeg har alltid hatt lave jernnivåer, og trenger intravenøs infusjon et par ganger i året fordi opptaket i tarmen er så dårlig. Blodprøver har aldri slått ut for cøliaki, men jeg spiser allikevel glutenfritt. Etter at jeg sluttet med gluten har jernnivået blitt markant høyere. Siden jeg har tenkt jeg kun er intolerant, ikke allergisk, har jeg aldri vært nøye med kontaminering osv, og jeg trenger fremdeles jern intravenøst. Om et 100 prosent glutenfritt kosthold hadde gitt meg helt fine jernnivåer vet jeg ergo ikke. Burde jeg reintrodusere gluten og be om en biopsi?

L, 26. januar 2025 17:51

Det er alltid best å ha en sikker diagnose, for man kan lett begynne å tvile på nødvendigheten av å holde den glutenfrie dietten ved selvdiagnostisering. Jernmangel har mange årsaker, både hvor mye jern det er i maten du spiser, om du taper jernrikt blod via menstruasjon og/eller blødninger i tarmen (er det vanligeste), eller om du har  problemer med jernopptaket (bl.a. som ved cøliaki), eller en kombinasjon av disse. Dersom du nå vil igjennom en glutenprovoseringsperiode på minimum 6 uker så anbefaler jeg at du spiser så mye gluten du bare klarer, minimum er 5 gram gluten/dg = 2 brødskiver pr dag, men prøv gjerne et enda høyere gluteninntak (5-15 gram/dg), for det gjelder å få den eventuelle cøliakien så aktiv som mulig så den blir diagnostiserbar. Man kan kun diagnostisere en aktiv cøliaki og da kreves det en viss mengde gluten over tid. Dersom du ikke får antistoffer i blodet etter 6 uker må du muligens spise mer i en enda lengere periode, da det nok kan være vanskelig å få sykehusene med på å ta tynntarmsbiopsi med mistanke om cøliaki om du ikke har autoantisffer i blodet (IgA-TG2). Men det er også andre tilstander som kan påvirke jernabsorbsjonen i tynntarmen, så muliges bør du oppsøke en legespesialist (gastroenterolog) for utvidet diagnostisering.

Trond S. Halstensen, 29. januar 2025 18.48

Når er glutenfri havregryn på markedet igjen?

Når er glutenfri havregryn på markedet igjen? ...

Når er glutenfri havregryn på markedet igjen?

Bengt, 20. januar 2025 00:14

Det skal visstnok være glutenfrie havregryn i de fleste matvarebutikker nå, men det kan hende det er lite der du bor. Hvis du bor i nærheten av en Felleskjøpet-butikk så kan det hende de har glutenfrie havregryn der. Du kan jo prøve nettbutikken Økoland, der har det glutenfrie havregryn og mye annet glutenfritt. Medlemmer av NCF har rabatt.

Lise Friis Pedersen, 22. januar 2025 18.00