Arkiv

Resultat: Kosthold/mat (217) viser 1 - 20

Kan ekstrakt av brent bygg og rug regnes som glutenfritt?

Kan ekstrakt av brent bygg og rug regnes som glutenfritt? ...

Kan ekstrakt av brent bygg og rug regnes som glutenfritt?

Harald, 2. mai 2025 15:19

Det vet jeg ikke om noen har testet. Jeg sender spørsmålet over til Lise som kan se litt på det. I hvilken mengde er dette tilsatt, pluss ofte er slike brendte eller hydrolyserte produkter smaksforsterkere og tilsatt i små mengder. Har du noen produkter hvor dette inngår? Husk at grensen for glutenfritt går ved <20 PPm = < 20 mg gliadin/kg ferdig produkt.

Trond S. Halstensen

Inneholder røykaroma gluten?

Har hørt at røykaroma i krydder kan være framstilt av f.eks. bygg, vet dere om det er noe man burde se opp for? Tenker type røkt paprika og sånt. Hørte dette fra en amerikaner, så usikker på om det gjelder for Norge også. ...

Har hørt at røykaroma i krydder kan være framstilt av f.eks. bygg, vet dere om det er noe man burde se opp for? Tenker type røkt paprika og sånt. Hørte dette fra en amerikaner, så usikker på om det gjelder for Norge også.

K, 22. april 2025

Røykaroma i produkter som selges i Norge inneholder vanligvis ikke gluten, da det er laget av røyk fra feks tresorter. Men det er alltid lurt å sjekke ingredienslisten på produktet, da det kan være avvik. Inneholder det gluten skal det være merket. Vit at det er andre merkeregler i USA enn i Norge og Europa.

Lise Friis Pedersen, 30. april 2025 18.00

Er sitronsyre glutenfritt?

Er citric acid / sitronsyre alltid glutenfritt? Noen i NCF facebookgruppa snakket om at det muligens kunne inneholde gluten på grunn av at det noen ganger er utvunnet fra havre (selv om jeg har funnet ut at dette er relativt sjeldent.) De gangene det er utvunnet fra havre, er det noen spor igj...

Er citric acid / sitronsyre alltid glutenfritt? Noen i NCF facebookgruppa snakket om at det muligens kunne inneholde gluten på grunn av at det noen ganger er utvunnet fra havre (selv om jeg har funnet ut at dette er relativt sjeldent.) De gangene det er utvunnet fra havre, er det noen spor igjen etter utvinningsprosessen? Eller er det alltid en helt trygg ingrediens? Bør man kontakte produsenten med alle produkter med dette som ingrediens, eller er det helt trygt?

Anonym, 29. april 2025

Sitronsyre er glutenfri selv om den er utvunnet av havre (eller hvete), da det ikke er gluten igjen i sluttproduktet. Så det er et helt trygt produkt!

Lise Friis Pedersen, 30. april 2025 18.00

Cicilie, 25. april 2025 10:23

Hei. Jeg fikk endelig diagnose i januar, i år. Tror, i så fall selv, at jeg greier å spise kun glutenfri mat. Til tross for dette har jeg blitt mer og mer uvel, kommer og går. Hva kan jeg gjøre for å unngå denne kvalmen, eller minske den? Kan det være...

Hei. Jeg fikk endelig diagnose i januar, i år. Tror, i så fall selv, at jeg greier å spise kun glutenfri mat. Til tross for dette har jeg blitt mer og mer uvel, kommer og går. Hva kan jeg gjøre for å unngå denne kvalmen, eller minske den? Kan det være at jeg skulle spist enda mer frukt og grønnsaker, f.eks? Er det kanskje i forbindelse med forbedringsprosessen? Jeg er ei dame, på snart 60 år, trives virkelig med å holde meg i form, kondistrening, samt vekttrening. Takk for svar.

Cicilie, 25. april 2025 10:23

Veldig vanskelig å si hva det er som er årsaken til din kvalme. Det er mange mulige årsaker alt fra at dette var tilstede før de fant ut at du (også) hadde cøliaki, og så har man antatt at kvalmen skyldes cøliakien, mens det egentlig skyldes noe annet? Eller så har du ha begynt å reagere på noe av den glutenfrie kosten som f.eks. havre som noen reagerer på (mengdereduksjon pleier å hjelpe her). Blir det ikke bedre, bør du oppsøke legen for å få utredet hva kvalmen skyldes - uavhengig av din etterhvert kost-behandlete cøliaki. Lykke til.

Trond S. Halstensen, 30. april 2025 18.13

Hva kan vi gjøre når datteren vår ikke har kommet innenfor normalverdien etter tre år på glutenfri kost?

Vårt barn på 9 år fikk cøliakidiagnosen for 3 år siden, og har spist glutenfritt siden. Antistoffene har sunket langsomt, og lå for 1 år siden på 15. Vi hadde trodd dette gikk raskere med barn, men hun har kanskje hatt en svært skadet tarm(?). N...

Vårt barn på 9 år fikk cøliakidiagnosen for 3 år siden, og har spist glutenfritt siden. Antistoffene har sunket langsomt, og lå for 1 år siden på 15. Vi hadde trodd dette gikk raskere med barn, men hun har kanskje hatt en svært skadet tarm(?). Nå har verdien dessverre steget til 22. Vi forstår det ikke. Er dette vanlig, at det tar så lang tid, og faktisk går opp? Vi vet at hun ved et uhell spiste et lite sjokoladeegg med crisp i en bursdag for noen uker siden. Kan dette ha hatt innvirkning? Vi har begynt å tvile på mange ting, tåler hun kanskje ikke glutenfri havre? Vi har egen kjøkkenbenk til GF matlaging, bruker egen smørpakke, utstyr, bestikk etc., og har trodd at vi har hatt oversikt. Synes det er en fortvilende situasjon, for det er en stor jobb, som tydeligvis ikke er bra nok. Er det noen erfaringer med hvordan man går frem når man etter over 3 år enda ikke har kommet innenfor normalverdien?

Slitne foreldre, 22. april 2025 15:20

Den vanligeste årsaken til reaktivering av cøliakien er diettfeil. Det er ikke nok med spormengder, så her er spørsmålet hvor gammel hun er og hvor lett det er å holde dietten. Det er vanskelig å passe på, for man kan ikke passe på 24/7, så igjen avhengig av alder på barnet, hvor sannsynlig er det at det kosnumeres vanlige glutenholdige produkter sammen med venner (alt fra kjeksbytte i barnehagen til kafébesøk med venner). Man kommer også i skvis mellom det å ta vare på /passe på /kontrollere barnets matvaner og det at de må ta ansvar selv. Som oftest nytter det ikke å spørre de ut, det ender bare i konflikt enten de vet de har spist noe de ikke skulle eller ikke. Men de som har undersøkt dette med avanserte teknikker finner stort sett at den vanligste årsaken til "refraktær" cøliaki er (som oftest) bevist diettsvikt. Noen velger da også å gi blaffen i sykdommen når de flytter for seg selv, for så å bli oppdaget igjen som voksen med ubehandlet cøliaki og de plager dette kan gi.

Trond S. Halstensen, 23. april 2025 19.10

Hvordan overbevise 19-åring om å holde glutenfri diett?

Da min sønn var nesten 2 år fikk han diagnosen cøliaki, han har i senere tid sjekket seg og blodprøven viser fremdeles cøliaki, han er snart 19 år. Han spiser gluten av og til, og mener han ikke får noen konsekvenser eller at det merkes på noe vis ...

Da min sønn var nesten 2 år fikk han diagnosen cøliaki, han har i senere tid sjekket seg og blodprøven viser fremdeles cøliaki, han er snart 19 år. Han spiser gluten av og til, og mener han ikke får noen konsekvenser eller at det merkes på noe vis i kroppen. Han mener han kan spise vanlig mat og det han vil. Hvilke konsekvenser vil det ha om han fortsetter å spise all mulig mat? Hvordan kan jeg overbevise han eller fortelle han at det på lang sikt vil gi store konsekvenser?

Mor til han med cøliaki, 22. april 2025 14:00

Sukk, ungdommelig overmot. I ungdomsårene blir man hormonfylt og får dempet immunsystem, så cøliakiaktiviteten går ned, men den tar seg opp igjen ettersom han blir eldre og vil da kunne bli veldig invalidiserende. Cøliaki er ikke en sykdom som nødvendigvis gir akutte plager på gluteninntak, men tarmens betennelse er der for det. Han vil da endre seg fra å være en frisk person med cøliaki på GFD til en person med aktiv cøliaki pga. glutenspising. Hvor syk han blir er da avhengig av glutendose x immunaktivitet = sykdomsaktivitet.  Vi har dårlig data på de som "slurver" med dietten, men av erfaring vet vi at personer med aktiv cøliaki har til dels betydelig høyere sykdoms- og dødsrisiko enn andre, ikke-cøliakere. Men han er voksen nå, så det blir hans (trassige) valg til konsekvensene av hans valg blir tydelige for ham, inkludert de mer riskable senreaksjonene man kan få som ubehandlet cøliaker.

Trond S. Halstensen, 23. april 2025 18.58

Kan en elemental diett bidra til at kroppen reparerer seg raskere?

Hei, ble diagnosert med cøliaki i januar, med transglutaminase (tTG) IgA >250 og Marsh stadium 3c. Har holdt meg glutenfri siden. Har forstått det både på overlege og ellers når jeg har lest rundt, at det kan ta tid å få ned høye resultater. ...

Hei, ble diagnosert med cøliaki i januar, med transglutaminase (tTG) IgA >250 og Marsh stadium 3c. Har holdt meg glutenfri siden. Har forstått det både på overlege og ellers når jeg har lest rundt, at det kan ta tid å få ned høye resultater. Mitt spørsmål er om du har noen erfaringer når det kommer til elemental diett? Om det kan bidra til at kroppen reparerer seg raskere og bli kvitt relevante plager? Forstår det er en hard diett, og derfor ønsker kunnskap om det er verdt bryet.

M.m, 22. april 2025 00:24

Nei vi har ingen data på om ellimental diett letter tilhelingsprosessen ved cøliaki, men slik vi forstår immunsystemets hukommelse, så holder det med glutenfri diett og så må det ta litt tid (ofte år) før man er frisk av sin cøliaki. Smør deg med tålmodighet. Det er hvordan du har det som betyr noe. ikke, dine blodprøvesvar.

Trond S. Halstensen, 23. april 2025 18.51

Er en bit smågodt nok til å gi reaksjon når man har cøliaki?

Hei. Er en godtebit fra smågodt nok til å gi reaksjon når man har cøliaki? Er så slapp nå etter jeg fikk det i meg i forgårs. ...

Hei. Er en godtebit fra smågodt nok til å gi reaksjon når man har cøliaki? Er så slapp nå etter jeg fikk det i meg i forgårs.

Malin, 21. april 2025 10:41

Det er veldig vanskelig å svare på siden jeg ikke vet hva slags smågodt du spiste, men de vanlige glutenfrie godtebitene har ikke noe mengder gluten i seg (forurensing fra annet) så mengden gluten per smågodt er ekstrem lavt.

Trond S. Halstensen, 23. april 2025 18.28

Kan man bli verre på glutenfri kost?

Min datter fikk i midten av februar i år diagnosen cøliaki etter periodevis kvalme, hodepine, slitenhet og magesmerter (som vi trodde var mulig endometriose) over flere år. Hun ble diagnostisert med to separate prøver P-transglutaminase tTg IgA den første 5 februar p...

Min datter fikk i midten av februar i år diagnosen cøliaki etter periodevis kvalme, hodepine, slitenhet og magesmerter (som vi trodde var mulig endometriose) over flere år. Hun ble diagnostisert med to separate prøver P-transglutaminase tTg IgA den første 5 februar på 245,8 ([14,9) og en uke senere var den >250. I tillegg noe lave verdier av folat og B12 (ikke veldig lave). Samme prøve (tTG) tatt 4 uker etter viser 149,7 så det er positivt. Hun hadde fortsatt lave verdier av B12 og folat og startet opp med B12 og folat tilskudd når hun fikk svar på siste tTg prøve. Problemet er at mage- og ryggvondt samt muskel/leddsmerter forverret seg når hun begynte på glutenfri kost. Hun nevner blant annet at det er et press i magen. Brekker seg også mye. De ekstreme kolikksmertene og forstoppelse har blitt noe bedre men vi er bekymret over at hun fremdeles har så voldsomme plager og at de har forverret seg. Hun har vært til sammen 3 timer på skolen etter diagnosen. Virker som hun har innfunnet seg med diagnosen. Har kontakt med fastlege som har rådført seg med barneklinikken på Haukeland sykehus som sier de ikke har noen tips og at det ikke er noe de kan gjøre. Vi er nå veldig rådville. Hva er normalt og ikke, hvor lang tid vi skal la det gå at hun har så mye vondt? Smertene kommer ekstra på kveld men hun nevner også smerter etter hvert måltid og plager innimellom også. Vi spiser nå kun hjemmelagede måltider (ikke ferdige produkter), har den siste mnd kuttet ut både fersk hvitløk og hvitløkspulver, løkpulver og chilli. Har også kuttet ut glutenfrie havregryn for flere uker siden da hun reagerte på de. Bruker kun laktosefritt (dette har vi brukt siden før diagnosen). Har du noen råd til hva som er normalt og ikke, evt hva vi kan/bør gjøre videre?

Bekymret mor, 18. april 2025 20:11

Hun hadde periodevis kvalme, hodepine, slitenhet og magesmerter. Hvor mye av dette som var cøliakien ser man ettersom de cøliakiassosierte plagene forsvinner på GFD (kolikksmertene, forstoppelsene..), og noe står igjen og ikke blir bedre, men heller tvert i mot, .. værre. Det vanligste er at man i tillegg til cøliakien har IBS (irritabel tykktarmssyndrom), og dere har allerede begynt å ta bort vanlige FODMAP-rike matvarer som hvitløk og løk. En måte å undersøke om plagene er matvareassosierte, er å benytte en elliminasjonsdiett. Da spiser man BARE kyllingfilet og ris i minimum 10 dager. Forsvinner plagene på en slik diett, så vet man at årsaken sitter i maten, og så må man føre mat-dagbok og finne ut hva man tåler dårligst når man reintroduserer matvarer igjen. Dersom man har IBS må man redusere på mat som er rik på såkalte ikke absorberbare karbohydrater (FODMAP). Det er ikke sikkert man kommer til målet, men det er en start. Man må ofte selv finne ut av det, og IBS gir plager etter ca. 7 dager med "feil, FODMAP-rik kost" og plagene klinger av etter 4-10 dager på FODMAP-fri kost, så det er langsomme endringer.

Trond S. Halstensen, 23. april 2025 18.00

Hvilke glutenfrie meltyper kan man bake med?

Hei, Jeg har cøliaki, påvist for tre år siden. Jeg baker brød daglig og har et noen spørsmål om meltyper. Jeg har valgt å kjøpe andre meltyper enn Semper og Schär pga. høyt innhold av stivelse og tilsetningsstoffer i disse. Forelø...

Hei, Jeg har cøliaki, påvist for tre år siden. Jeg baker brød daglig og har et noen spørsmål om meltyper. Jeg har valgt å kjøpe andre meltyper enn Semper og Schär pga. høyt innhold av stivelse og tilsetningsstoffer i disse. Foreløpig har jeg brukt følgende fra såkalte "innvandrerbutikker" (rekkefølge etter hva jeg bruker mest av): Kikertmel, rismel/fullkornsrismel, bokhvete, mais/polentamel, teff, sorghum, kassava, gul gari, mandelmel, tapioka. Jeg er godt fornøyd med baksten med disse meltypene, men har selvsagt uhell med lufthull og rårand av og til. Jeg bruker lite havremel pga mistanke om allergi for havre. Det er selvsagt ønskelig å bruke de mest sunne meltypene. Jeg har forstått at man anbefaler grove melsorter, fortrinnsvis fullkorn, sammalt osv., men mange av disse inneholder jo gluten. - Hvilke meltyper (og andre bakeingredienser, jfr at bokhvete, kassava og gari ikke er korn) anbefaler dere for daglig brødbakst? -Hvilke meltyper anbefales til lapper, vafler, pannekaker og kaker? Med utgangspunkt i meltypene jeg nevnte over, er det noen jeg ikke har på listen som dere anbefaler?

DT, 10. april 2025

Til brødbakst anbefaler vi det samme som du bruker, nemlig fullkornsmel av glutenfri havre, ris, mais/polenta, bokhvete, teff, hirse, amarant og quinoa. Du nevner også polenta, kassava (stivelse), gari (fermentert kassava), tapioka (stivelse), kikertmel og mandelmel – som ikke er «mel» i den forstand, men som kan brukes som mel, og som man godt kan benytte i et glutenfritt kosthold. Prøv deg frem og bland gjerne ulike typer «mel» med godt resultat. Jeg har ikke så mye erfaring med disse, så jeg kan ikke gi noen gode råd.

Til lapper, vafler, pannekaker og kaker kan du sikkert bruke de samme meltypene, men kanskje velge de mildeste, dvs de med mildest smak. Baker du kaker med mye smak, kan du for eksempel bruke mel med mye smak, for eksempel amarant. Sjekk denne oppskriften: https://ncf.no/glutenfri-mat/oppskrifter/meksikansk_-glutenfri-sjokoladekake-med-amarant Det er en veldig god kake, der amarant matcher sjokoladen godt.

Det er helt greit å handle på innvandrerbutikker, men vær klar over at mel som havre og bokhvete kan være forurenset (kontaminert) av glutenholdige kornsorter, så der anbefaler jeg at du bruker sertifisert glutenfrie produkter. Masse lykke til med bakingen!

Lise Friis Pedersen, 16. april 2025 18.00

Forurenset pommes frites og Hatting sitt sandwichbrød.

Hei! Jeg lurer på om det stemmer at vi med cøliaki kan spise pommes frites som er frityrstekt i samme olje som glutenholdig mat? Og jeg lurer på om Hatting glutenfri grovt sandwichbrød er et sunt valg for oss med cøliaki? Tenker da ernæringsmessig? ...

Hei! Jeg lurer på om det stemmer at vi med cøliaki kan spise pommes frites som er frityrstekt i samme olje som glutenholdig mat? Og jeg lurer på om Hatting glutenfri grovt sandwichbrød er et sunt valg for oss med cøliaki? Tenker da ernæringsmessig?

Undrende, 9. april 2025

Undersøkelser viser at det kan gå greit å spise "vanlig" pommes frites i mange tilfeller, mens det i andre tilfeller ikke er greit. Det kommer helt an på hvor forurenset frityroljen er. Så det er lurt å spørre spisestedet om de friterer feks løkringer eller tilsvarene som er dyppet i glutenholdig frityrrøre. Gjør de det, ville jeg vært skeptisk til å spise deres pommes frites.

Hatting sitt grove glutenfrie sandwichbrød er et supert produkt, som inneholder bare sunne ingredienser, og anbefales derfor på det varmeste. 

Lise Friis Pedersen, 09. april 2025 19.48

Er Heinz Worcestersaus glutenfri?

Er Heinz Worcestersaus glutenfri? ...

Er Heinz Worcestersaus glutenfri?

Unni, 4. april 2025

Denne typen worcestersaus inneholder malteddik fra bygg, så den kan være glutenholdig. Malteddik inneholder i mange tilfeller gluten, men det finnes også glutenfrie varianter. Men uten å ha testet den er det vanskelig å si hvor mye gluten den inneholder. Derfor anbefaler vi ikke Heinz sin worcestersaus til de med cøliaki.

Det finnes imidlertid glutenfrie Worcestersauser å få kjøpt. Fant en på nettbutikken Mecindo.no som heter Biona. Den er glutenfri.

Lise Friis Pedersen, 09. april 2025 18.00

Hvordan er anbefalingene på introduksjon av gluten for baby?

Hei, hvordan er anbefalingene på introduksjon av gluten for lillesøster når storesøster på to år har cøliaki? ...

Hei, hvordan er anbefalingene på introduksjon av gluten for lillesøster når storesøster på to år har cøliaki?

Kristin, 1. april 2025 13:42

Ingen spesielle regler utover at man bør vente til 6 måneders alder. Ingenting man gjør har vist seg å redusere cøliakiforekomsten. Den kommer når den kommer, når gluten introduseres.

Trond S. Halstensen, 02. april 2025 18.54

Kan man unngå cøliaki hvis man venter med innføring av gluten til spedbarn?

Har en liten gutt på 4 mnd. Jeg (mor) har cøliaki. Har lest at man kan unngå å utvikle cøliaki hvis man venter med å gi baby hvete i de første måltidene, og at det kan da utvikles etter 5 år? Har vært på helsestasjon og til legen, ...

Har en liten gutt på 4 mnd. Jeg (mor) har cøliaki. Har lest at man kan unngå å utvikle cøliaki hvis man venter med å gi baby hvete i de første måltidene, og at det kan da utvikles etter 5 år? Har vært på helsestasjon og til legen, og merker at ingen kan svare meg. Og de sier mye forskjellig. Skal man utprøve glutenholdig mat i samråd med lege? Er det stor sannsynlighet for at babyen har cøliaki? Hva gjør man?

Cathrine, 28. mars 2025 22:14

Rådet for innføring av gluten til spedbarn som har førstegradsslektninger med cøliaki, er at det skal innføres med forsiktighet mellom 4 og 6 måneder og øke mengden langsomt. Man bør helst ikke innføre hvete for tidlig, men heller ikke for sent. Det er uansett ikke noen garanti for at barnet ikke utvikler cøliaki. Sannsynligheten for å få cøliaki hvis en eller begge foreldre har det, er ca 10 %.  

Lise Friis Pedersen, 02. april 2025 18.00

Hvilke glutenfrie melblanding er minst mulig prosessert?

Kan dere anbefale et glutenfritt mel som ikke er ultraprosessert/ minst mulig prosessert, som egner seg til baking av brød, rundstykker, knekkebrød osv.. ...

Kan dere anbefale et glutenfritt mel som ikke er ultraprosessert/ minst mulig prosessert, som egner seg til baking av brød, rundstykker, knekkebrød osv..

Trine, 26. mars 2025

Hvis du ønsker å bake med mel som er uten tilsetningsstoffer kan jeg anbefale Møllerens melmikser, melmiksene og de rene melblandingene til det Glutenfrie Verksted. Helios har også "rent" glutenfritt mel. Du finner oppskrifter på de respektive produsentenes nettsider. Jeg vil også anbefale nettbutikker som Allergikost.no og Økoland.no, der har de stor utvalg av denne typen mel. Masse lykke til :-)

 

Lise Friis Pedersen, 26. mars 2025 18.00

Kan dere anbefale noen sunne glutenfrie brød?

Jeg lurer på om dere kan anbefale de 2-3 sunneste alternativene av glutenfrie ferdigbakte brødvarer? Det er så mye dårlig på markedet. Bare stivelse. Det er ikke alltid at jeg har tid å bake selv og i tillegg har det gått uendelig mye dyrt mel i bosset pga ...

Jeg lurer på om dere kan anbefale de 2-3 sunneste alternativene av glutenfrie ferdigbakte brødvarer? Det er så mye dårlig på markedet. Bare stivelse. Det er ikke alltid at jeg har tid å bake selv og i tillegg har det gått uendelig mye dyrt mel i bosset pga mislykket bakst. Jeg syns brødtyper i butikk er vanskelig å navigere i. Og jeg synes at det burde vært lettere og mer krav til glutenfrie ferdigprodukter i forhold til sunnhetsmerking. Vi har også krav på næringsrik mat. Mange cøliakere har redusert helse i mange år etter diagnose og da tenker jeg at et viktig verktøy for å bli bedre er å spise sunt.

Næringsinnhold, 18. mars 2025

Enig i at det er vanskelig å orientere seg.

Det er ikke så mange sunne ferdigbakte på markedet ennå, men det kommer stadig flere heldigvis! Jeg har i mange år etterlyst glutenfrie brød med fullkorn – i motsetning til de med stivelse, tilsatt fiber og fortykningsmidler.

Når det gjelder hvilke brød/rundstykker som er sunne så kan jeg jo nevne noen jeg kommer på i forbifarten. Noen av Hatting sine brød/rundstykker er rike på fullkorn, Kolonihagen sine brød og rundstykker samt spirebrødet til PureFood er også bra. Mitt tips er at du går inn på nettsidene til Oda.no eller Meny.no og søker opp glutenfrie brød. Les innholdsfortegnelsen og ingredienslisten. Står stivelse oppført som første (evt andre og tredje) ingrediens, og det er mange ulike fortykningsmidler og emulgeringsmidler i brødet, kan du med fordel velge et annet brød. Velg et som inneholder mer mel/fullkornsmel enn stivelse og har de korteste ingredienslistene.

Hvis du ikke har mistet helt gløden på bakingen, så kan jeg anbefale noen ferdige sunne glutenfrie melmikser som ikke er så vanskelig å bake, så lenge du følger oppskriftene på pakken eller på de respektive produsentenes nettsider. Her vil jeg anbefale Det Glutenfrie Verksted sine melblandinger og sunne melmikser. Møllerens har også et grovt fullkornsmel som gir gode bakeresultater. Bor du i nærheten av et sted der NCF arrangerer bakekurset "Sunnere glutenfri bakst" kan jeg anbefale det. Der bakes det kun med mel og fullkornsmel og uten stivelse.

Enig med deg i at å spise sunt med nok fullkorn og fiber er viktig for de med cøliaki. Tarmslimhinnen har også godt av det siden når fiber fermenteres av tarmbakteriene i tykktarmen, dannes det såkalte frie fettsyrer som er med på å vedlikeholde tarmslimhinnen.

Når det gjelder sunnhetsmerking så jobber vi for at flere naturlig glutenfrie kornsorter kan bli innlemmet i Brødskala’n. Vi bør kanskje også jobbe for at det ikke bør være lov å kalle et glutenfritt brød for «grovbrød» eller «fiberbrød» når det inneholder for det meste stivelse. Mange lar seg lure av navnet.

Lykke til med å finne ut av det!

Lise Friis Pedersen, 19. mars 2025 18.51

Hvor sunn er glutenfri pasta?

Hvor sunt er det egentlig å spise glutenfri pasta? Pleide å spise en del pasta til middag før, og har gått over til glutenfri pasta etter å ha fått påvist cøliaki. Men er usikker på sunnheten/ernæringsverdien i glutenfri pasta. Er det bed...

Hvor sunt er det egentlig å spise glutenfri pasta? Pleide å spise en del pasta til middag før, og har gått over til glutenfri pasta etter å ha fått påvist cøliaki. Men er usikker på sunnheten/ernæringsverdien i glutenfri pasta. Er det bedre å spise ris?

Ole, 18. mars 2025

Glutenfri pasta basert på ris- og maisstivelse, er ikke like næringsrik som glutenholdig pasta. Stivelse som de fleste glutenfrie pastasortene er produsert av inneholder mindre protein, fiber, vitaminer og mineraler sammenliknet med vanlig mel. Prøv å spise linsepasta innimellom. Den inneholder mye mer protein og fiber enn vanlig pasta og er også rik på vitaminer og mineraler. Da vil det utligne seg i lengden. Varier gjerne middagene med ris eller potet, da det er viktig med variasjon. Du kan også spise kokt (glutenfri) bokhvete i stedet for ris. Bokhvete er mye mer næringsrik og har en god nøtteaktig smak. 

 

Lise Friis Pedersen, 19. mars 2025 17.00

Har dere tips til gode glutenfrie havregryn?

Ønsker tips til å få kjøpt beste glutenfrie havregryn, jeg foretrekker stor type med litt tyggemotstand ...

Ønsker tips til å få kjøpt beste glutenfrie havregryn, jeg foretrekker stor type med litt tyggemotstand

Anders, 15. mars 2025

De eneste store havregryn, ikke lettkokte, jeg kan finne er Goodly (Rema 1000 sin egen merkevare) og AXA (Bjørn) havregryn. Mulig det finnes flere, men vanskelig å spore opp.

Lise Friis Pedersen, 19. mars 2025 17.00

Kan jeg spise produkter merket "kan inneholde gluten"?

Hei, jeg har trolig fått påvist cøliaki betennelse grad 2 etter biopsi, og lurer på om jeg kan spise «kan inneholde gluten» eller om jeg vil få i meg for mye gluten da? ...

Hei, jeg har trolig fått påvist cøliaki betennelse grad 2 etter biopsi, og lurer på om jeg kan spise «kan inneholde gluten» eller om jeg vil få i meg for mye gluten da?

Ane, 11. mars 2025 15:09

Forandringene i tarmen sier noe, men ikke nok om graden av cøliakireaksjoner, for reaksjonen er veldig avhengig av mengden gluten man spiser. De små mengdene som "spor av " eller "kan inneholde spor av", er for de aller fleste for lite gluten til at det kan opprettholde den autoimmune cøliakiske reaksjonen. Ofte er det maksimalt snakk om 50-80 pppm, som er mer enn glutenfritt (som må være <20ppm), men mindre enn den lave gluten grensen på 100 ppm som også er godkjent som en "glutenfattig" mat til cøliakere.

Trond S. Halstensen

Er glutenfrie Regal Lyse Muffins 100 prosent glutenfrie?

Hei, jeg lurer på om Regal sine lyse muffins som er merket glutenfrie, faktisk er 100% glutefrie? Grunnen til at det bekymrer meg er at i appen "can eat" så sier den NEI, og at den inneholder gluten? Men det står glutenfri hvetestivelse bak. Blir litt forvirra. ...

Hei, jeg lurer på om Regal sine lyse muffins som er merket glutenfrie, faktisk er 100% glutefrie? Grunnen til at det bekymrer meg er at i appen "can eat" så sier den NEI, og at den inneholder gluten? Men det står glutenfri hvetestivelse bak. Blir litt forvirra.

Ulrik, 11. mars 2025

Regal sine lyse muffins er glutenfrie, da det er oppgitt "glutenfri hvetestivelse" i ingredienslisten. Men de er ikke hvetefrie, dvs at en med hveteallergi kan reagere på dem. Kanskje det er der det er oppstått en misforståelse i CanEat-appen? 

Lise Friis Pedersen, 12. mars 2025 18.00