Arkiv

Resultat: Ernæring (40) viser 1 - 20

Kan cøliaken påvirke at jeg ikke går opp i vekt?

Hei, Jeg er en gutt på 17 år som fikk diagnostisert cøliaki når jeg var 6 år. Har siden den gang levd 100 % på glutenfri diett, men med noen små uhell innimellom (som oftest på reise). Jeg trener Crossfit/Functional Fitness på konkurranseniv&ari...

Hei, Jeg er en gutt på 17 år som fikk diagnostisert cøliaki når jeg var 6 år. Har siden den gang levd 100 % på glutenfri diett, men med noen små uhell innimellom (som oftest på reise). Jeg trener Crossfit/Functional Fitness på konkurransenivå, og trener 5 dager/uken (+ en aktiv hviledag). Jeg forsøker å komme opp i vekt for å bli sterkere, og jeg spiser til jeg omtrent sprekker, men går veldig lite opp i vekt. Siden januar (altså 11 måneder) så har jeg gått opp 3,5 kg, noe som uansett kanskje ville vært normalt for en gutt på min alder - uten å ha som mål å gå opp i vekt? Jeg spiser for det meste sunt, og vil sikre meg nok proteiner, karbohydrater og fett (kjøtt, poteter, ris, grønnsaker, frukt, nøtter), men spiser også pizza, pasta, nudler, og noe brødmat. Kan cøliaken påvirke at jeg ikke går opp i vekt, selv på glutenfri diett? Tusen takk!

Benjamin, 26. november 2023 20:58

Din cøliaki har ikke noen innvikning på at du ikke går opp i vekt så lenge du lever glutenfritt og spiser variert og sunn glutenfri mat. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med en som er ekspert på treningsmat for å finne ut hva som er lurt å spise for å legge på seg når man trener såpass mye som du gjør. Du kan jo forsøke å bake dine egne glutenfrie brød og tilsette egg, glutenfrie havregryn, nøtter, frø og kjerner for å få et mer energirikt og sunnere brød.

Lise Friis Pedersen, 29. november 2023 18.00

Finnes det glutenfrie kjøpebrød som ikke er ultraprosesserte?

Hei Lise! Finnes det glutenfrie kjøpebrød som ikke er ultraprosesserte? Til og med brødene fra Baker Hansen er fulle av tilsetningsstoffer, derblant E471. ...

Hei Lise! Finnes det glutenfrie kjøpebrød som ikke er ultraprosesserte? Til og med brødene fra Baker Hansen er fulle av tilsetningsstoffer, derblant E471.

Silje, 11. november 2023 22:37

Ja, det finnes. Hatting sine sandwichbrød og Kolonihagen (finnes på Rema 1000) sine glutenfrie brød og rundstykker er ikke ultraprosesserte.

Lise Friis Pedersen, 15. november 2023 18.00

Hva bør B12 og jern ligge på for en med cøliaki?

Hei. Jeg har et B12 nivå på rundt 220-240, føler meg mye slapp og sliten. Får bestandig beskjed fra legen min om at prøver er fine. Har ligget lavt siden påvist cøliaki i 2006. Det sammen med jern, ( S- ferritin),dette ligger også lavt, men innenfor...

Hei. Jeg har et B12 nivå på rundt 220-240, føler meg mye slapp og sliten. Får bestandig beskjed fra legen min om at prøver er fine. Har ligget lavt siden påvist cøliaki i 2006. Det sammen med jern, ( S- ferritin),dette ligger også lavt, men innenfor. Må sies at jeg nå har fått jern intravenøst to ganger ilp av de siste to år. Blir veldig mye bedre da. Hva bør B12 og jern ligge på for en med cøliaki?

Gunne, 04. oktober 2023 09:17

Normalområdene sier noe om hva befolkningen har som gjennomsnitt. Stort sett er dette nivåer som ikke er forbundet med sykdom eller plager. Ligger du i nedre normalområde og har plager som ville kunne tenkes å stamme fra de lave nivåene, så må legen din vurdere om du trenger noe ekstra tilskudd. Slapphet er et vanskelig symptom å finne ut av da det har så mange årsaker, inkludert  psykiske årsaker (nedstemhet, tristhet etc). Finner man ikke noe galt på blodprøver så må man tenke på andre årsaker enn at du har lavt jern/B12 som påvirker blodprosenten din og derigjennom din slapphet. Men du må også være kalr over at det tar tid å bli kvitt plagene med en aktiv cøliaki, mange opplever at de må gå glutenfrie i over 2-3 år før de føler at de er tilbake der de var før de ble syke.

Trond S. Halstensen, 04. oktober 2023 18.47

Kan vi være sikre på at det ikke er cøliaki som gjør at hun tar opp vitamin D dårlig?

Hei Jente på 10 år med fortsatt lave d-vit (43) etter å ha stått på høy dose med D-vit siden oktober (hadde S-Vitamin D på 40 i oktober, altså minimal økning). Hun har hatt tretthetsbrudd i legg, uten å ha vært i unormalt mye a...

Hei Jente på 10 år med fortsatt lave d-vit (43) etter å ha stått på høy dose med D-vit siden oktober (hadde S-Vitamin D på 40 i oktober, altså minimal økning). Hun har hatt tretthetsbrudd i legg, uten å ha vært i unormalt mye aktivitet for alder. Har litt høyt S-vitamin B12 (S-Vitamin B12 på 1147). Undervektig (26,8 kg og 140,8 cm høy) Negative blodprøver mtp cøliaki. Kan vi da være sikre på at det ikke er cøliaki som gjør at hun tar opp d-vitamin dårligere?

Theresa, 03. mai 2023 13:38

Sikker kan man aldri være før man har sett på tynntarmsbiopsien, men er det sannsynlig? Det er mange andre årsaker til malabsorbsjon av fettløslige vitaminer (som D-vitamin), og noe jenter er bare tynne og småspiste og om det ikke er noe annet feil  med tarmens absorbsjon (jernmamangel er noe av det første man ser ved cøliaki) så ville lett etter årsaken andre steder.

Trond S. Halstensen, 03. mai 2023 20.19

Tar tarmen opp næringsstoffer ved udiagnostisert IBS?

Hei! Stilte et spørsmål sist uke, men fikk ikke svar på hovedspørsmålet mitt, så prøver igjen: Ved udiagnostisert cøliaki sliter jo tarmen med å ta til seg næringsstoffer, for eksempel jern, magnesium og kalsium, som gjør at man ...

Hei! Stilte et spørsmål sist uke, men fikk ikke svar på hovedspørsmålet mitt, så prøver igjen: Ved udiagnostisert cøliaki sliter jo tarmen med å ta til seg næringsstoffer, for eksempel jern, magnesium og kalsium, som gjør at man kan ha veldig lave nivåer av dette. Stemmer det at dette kun gjelder ved udiagnostisert cøliaki, og ikke om man har glutensensitivitet eller reagerer på fruktaner i hveten? Altså; hvis man kun har glutenintoleranse etc, og spiser gluten, så vil ikke det ha noe å si for opptak av jern, og andre vitaminer og mineraler?

Anonym, 26. april 2023 21:03

Beklager dersom jeg ikke besvarte hovedspørsmålet ditt, men nei, de funksjonelle tilstandene som IBS pga fruktaner i hveten gir ikke påvisbare endringer i absorbsjonsevnen til tarmen, med ett unntak, bakteriell overvekst i tynntarmen kan føre til endrete absorbsjon av enkelte vitaminer og sporstoffer (kan behandles). Nivået av jern/vitaminer etc forutsetter selvsagt at man får nok i seg og heller ikke taper for mye (f.eks. av blod). Men tarmen sin absorbsjonsevne er helt normal ved disse funksjonelle tarmlidelsene. 

Trond S. Halstensen, 03. mai 2023 18.03

Hva bør jeg spise for å komme meg opp i vekt og som samtidig gir godt med næring?

Spørsmål 1: Jeg har akkurat fått påvist cøliaki og en tarm med total totteatrofi. Jeg sliter med å gå opp i vekt og føler meg mye sulten. Hva bør jeg spise for å komme meg opp i vekt og som samtidig gir godt med næring, uten at de...

Spørsmål 1: Jeg har akkurat fått påvist cøliaki og en tarm med total totteatrofi. Jeg sliter med å gå opp i vekt og føler meg mye sulten. Hva bør jeg spise for å komme meg opp i vekt og som samtidig gir godt med næring, uten at det er for tidkrevende å lage.

Spørsmål 2: Som mor til tre barn er det utfordrende å stadig tilberede og være så mye borti den glutenholdige brødmaten deres. Hva er de største utfordringene med å legge om til mer glutenfritt i hjemmet mtp. mangler som barna kan få?

Emilie, 11. januar 2023 12:33

Spørsmål 1: Først og fremst vil jeg råde deg til å ta kontakt med en klinisk ernæringsfysiolog for en gjennomgang av kosten. Hvis ikke vekten bedrer seg bør du oppsøke lege for en kontroll.

Dernest kan jeg komme med følgende råd: bak egne glutenfrie brød og rundstykker og bruk fullkornsmel. Tilsett gjerne mye frø og kjerner som er energirike og mettende. Mange av ferdigproduktene inneholder mye stivelse som gjør deg raskt sulten og gir et svingende blodsukker. Finn en utarbeidet oppskrift og prøv deg fram på egen hånd eller meld deg på et av våre kurs i «Sunnere glutenfri bakst» hvis du bor i nærheten av et. Disse kursene legges ut fortløpende på våre nettsider i januar /februar.

Unngå lettprodukter og bruk helmelk/fløte/seterrømme etc i matlagingen. Velg energirik mat framfor mager mat. Spis nøtter, frø og kjerner som gir mye energi – gjerne til flere av dagens måltider. Bak eller kjøp glutenfrie frøknekkebrød. Lag glutenfrie brødskivevafler med havregryn og havremel, det er både mettende og næringsrikt og greit for alle å spise.

Spørsmål 2: Jeg anbefaler ikke at du gir barna glutenfri brødmat fast. At middagene er glutenfrie er greit og det er heller ikke noe problem at de får glutenfritt innimellom, men den glutenfrie ferdigbaksten er lite næringsrike og mettende, og er ikke anbefalt hvis man ikke har cøliaki. det er også dyrt i lengden. Tips om at du oppretter en glutenholdig sone på kjøkkenet og lar resten være glutenfritt. Etter hvert vil du komme mer inn i mathåndteringen og få gode rutiner. Lykke til!

Lise Friis Pedersen, 25. januar 2023 11.00

Kan chiafrø erstatte malte psylliumfrøskall i bakst?

Jeg har hørt at chiafrø gir mindre luft i magen enn andre volumøkende fiber, og at det kan erstatte malte psylliumfrøskall i bakst. Kjenner du til dette? Jeg skulle gjerne hatt et forslag til hvor mye chiafrø man bør bruke per brød (i 2 l form), enten...

Jeg har hørt at chiafrø gir mindre luft i magen enn andre volumøkende fiber, og at det kan erstatte malte psylliumfrøskall i bakst. Kjenner du til dette? Jeg skulle gjerne hatt et forslag til hvor mye chiafrø man bør bruke per brød (i 2 l form), enten det er som erstatning for psyllium, som kilde til fiber eller begge deler. Jeg vil bløte frøene først siden de sveller kraftig og lurer også på hvor mye vann jeg skal bruke og hvor lang tid det skal bløtlegges. I dag baker jeg surdeigsbrød med malte linfrø som jeg bløter over natten i kjøleskap. Disse brødene blir nesten like luftige som med psyllium.

Kristine, 3. januar 2023 15:14

Jeg kjenner ikke til at chiafrø skal gi mindre luft i magen enn andre typer volumøkende fiber. Nå er jo chiafrøene hele, mens for eksempel malte psylliumfrøskall og malte linfrø som du nevner er jo malte. Det kan være at det har en betydning. Eller at ulike folk reagerer forskjellig på ulike typer fiber.

Hele chiafrø kan sikkert erstatte psyllium i bakst, men jeg er usikker hvor mye du skal bruke. Kanskje noen spiseskjeer er nok, eller mulig du må bruke så mye som 1 dl. Prøv deg fram. Det er lurt å skålde chiafrøene med varmt/kokende vann først og så la de få romtemperatur før du har i resten av ingrediensene.

Malte linfrø som du bruker fungerer også godt som en erstatning for psyllium.

Lise Friis Pedersen, 04. januar 2023 18.00

Er surmelksprodukt og glutenfri havregryn en mulighet?

Hei. Min datter fikk cøliakidiagnose denne uken. Er 22 år, student og vegetarianer. Nå skal hun på utveksling til Afrika i 3 måneder rett etter nyttår. Det er derfor ikke mulig å rekke kurs/undervisning før hun drar. Det er lite tilgjengelig glutenfr...

Hei. Min datter fikk cøliakidiagnose denne uken. Er 22 år, student og vegetarianer. Nå skal hun på utveksling til Afrika i 3 måneder rett etter nyttår. Det er derfor ikke mulig å rekke kurs/undervisning før hun drar. Det er lite tilgjengelig glutenfrie produkter, hun skal bo sammen med andre studenter, og de skal lage maten sammen. Har lest meg opp en del og ser at det er vanlig å anbefale også laktosefri kost i 3-12 måneder. Er dette nødvendig? Som vegetarianer er ost og surmelksptodukter/yoghurt osv en viktig proteinkilde ved siden av bønner/linser/erter og et enkelt alternativ til frokost. I tillegg ser jeg at noen også anbefaler å unngå glutenfri havregryn/mel i denne perioden. Så da forsvinner en annen enkel muligheten for frokost. Hun er overveldet, ikke spesielt god på kjøkkenet, og lurer på hvordan hun skal klare å gjennomføre dette ... Er ost, surmelksprodukt og glutenfri havregryn en mulighet?

Kiki, 10. desember 2022 10:52

Høres utfordrende ut. Men hun må netsen bare prøve det ut. Den mageromlingen-diareen en laktoseholdig diett eventuelt ville gitt er ufarlig, men plagsom (gjæring i tykktarm, har ingenting med cøliakien å gjøre). De fleste tåler litt laktose (1 dl) og syrnede melkeprodukter. Havren kan hun starte med en gang. I Afrika (Sør-Afrika?) må hun finne glutenfrie alternativer (ting som ikke inneholder hvete, bygg eller rug), og det kan, men behøver ikke være en stor utfording, litt avhengig av hva de andre i kollektivet spiser/kan godta å spise. Det er mange gode glutenfrie og proteinrike ingredienser som kan erstatte kornprodukter slik som quiona, kikerter, etc. 

Trond S. Halstensen, 14. desember 2022 18.38

Er brødet sunt nok?

Hei, etter mange forsøk har vi endelig funnet en oppskrift som faller i smak hos attenåringen med cøliaki. Jeg lurer imidlertid på om brødet er grovt og sunt nok. Ett brød inneholder følgende: 2,5 dl kokende vann, 2 dl kald melk, 150 gr mager kesam...

Hei, etter mange forsøk har vi endelig funnet en oppskrift som faller i smak hos attenåringen med cøliaki. Jeg lurer imidlertid på om brødet er grovt og sunt nok. Ett brød inneholder følgende: 2,5 dl kokende vann, 2 dl kald melk, 150 gr mager kesam, 2 ts fiberhusk, 1 pk Semper fiber mix, 75 gr knuste gresskarkjerner/solsikkefrø/linfrø, 1 ts maldonsalt, 1 ts sukker, 1 pk tørrgjær.

Berit , 9. november 2022 21:50

Det er ikke så verst, men hvis du ønsker et grovt brød, så ville jeg vel kanskje valgt en melmiks som inneholder fullkorn. Semper Mix Fiber har hvetestivelse som første ingrediens, og inneholder riktignok fiber av sukkerroe, og det er jo flott - men ikke noe fullkorn. Du kan jo prøve Møllerens grove melblanding eller noen av de andre grove miksene de har, eller de grove melmiksene til Det glutenfrie Verksted. De inneholder en del fullkorn. Lykke til med bakingen :-)

Lise Friis Pedersen, 16. november 2022 18.00

Kan eg ta Lectinect glutenfri tabletter?

Kan eg ta Lectinect glutenfri tabletter da eg har cøliaki?  ...

Kan eg ta Lectinect glutenfri tabletter da eg har cøliaki? 

Torild, 13. oktober 2022 20:50

Ja, det kan du, men hvorfor trenger du de? De fleste glutenfrie cøliakere som har problemer med magen/fordøyelsen vil ha en irritabel tykktarmskatar (IBS) i tillegg, og da er det en FODMAP-redusert kost som er første behandlingsvalg. Det står mye om FODMAP-"fri" kost og IBS på nettet.

Trond S. Halstensen, 19. oktober 2022 18.06

Får jeg i meg de næringsstoffene jeg trenger?

Hei! Jeg har begynt å spise glutenfritt (for ca. 1 1/2 år siden) fordi det føles bedre og mer riktig for kropp og sinn. Jeg har tatt test for cøliaki, men den ble negativ. Mitt spørsmål er knyttet til bekymring for ikke å få i meg riktige n&ael...

Hei! Jeg har begynt å spise glutenfritt (for ca. 1 1/2 år siden) fordi det føles bedre og mer riktig for kropp og sinn. Jeg har tatt test for cøliaki, men den ble negativ. Mitt spørsmål er knyttet til bekymring for ikke å få i meg riktige næringsstoffer. Siden jeg nå ikke spiser hvete, rug eller bygg så er jeg usikker på om jeg over tid får i meg alle næringsstoffene jeg trenger. En grov oversikt over det jeg rullerer på å spise til daglig: havre, teffmel (sjelden), qinoa, glutenfrie knekkebrød med mye frø og kjærner, frukt og grønnsaker, kjøtt/fisk en sjelden gang i blant, nøtter, belgfrukter. Jeg spiser ikke meieriprodukter. Har dere noen tips eller råd til hva jeg bør sørge for å spise i tillegg for å kompensere for de kornslagene jeg har kuttet ut?

Bernt, 02. september 2022 13:11

Det høres ut som om du spiser både sunt og godt :-) Havre, teff og quinoa er gode erstatninger for de glutenholdige kornproduktene. Du kan jo i tillegg prøve deg på bokhvete, som er veldig næringsrikt og inneholder spesielt mye magnesium. Siden du ikke spiser meieriprodukter bør du passe på å kompensere for manglende jodinntak med feks sjømat.  

Lise Friis Pedersen, 07. september 2022 18.00

Bør en være forsiktig med fysisk aktivitet ved jern og B-vitamin mangel?

Bør en være forsiktig med fysisk aktivitet ved jern og B-vitamin mangel? ...

Bør en være forsiktig med fysisk aktivitet ved jern og B-vitamin mangel?

Vitaminer, 6. juni 2022 08:12

Alt med måte og normal fysisk ativitet skulle dette, i utgangspunktet, ikke være noe problem, men det begrenser seg selv ved jern mangel (man blir sliten ved anemi (blodmangel)). B-vitamin mangel (utennom B12 og folinsyre) er veldig uvanlig ved et normalt norsk kosthold. For B12 og Folinsyre så kan dette også gi anemi så da igjen begrenser den fysiske aktiviteten seg selv.  Dert viktigeste blir da å ta de nødvendige tilskuddene så man raskes mulig får "fylt på lagrene".

Trond S. Halstensen, 08. juni 2022 18.25

Har du hørt om andre som blir syke av tilsetningsstoffet Karragenan?

Hei. Jeg har funnet ut at når jeg spiser mat med tilsetningsstoffet Karragenan, som er E-407, så føler jeg meg like syk på samme måte som før jeg fikk cølliaki. Har du hørt om det før? Tenkte det er noe andre kan tenke på som ikke f&os...

Hei. Jeg har funnet ut at når jeg spiser mat med tilsetningsstoffet Karragenan, som er E-407, så føler jeg meg like syk på samme måte som før jeg fikk cølliaki. Har du hørt om det før? Tenkte det er noe andre kan tenke på som ikke føler de blir friske på diett. Det er jo i så mange matvarer. Jeg ble mye bedre når jeg kuttet det helt ut.

Heidi, 20. april 2022 11:25

Det har vært endel vitenskapelig diskusjon rundt emulgatoren Karragenan. Det kan gi en lav-gradig betennelsestilstand i tarmen, eller påvirke tarmbetennelsen negativt, da det stoffet påvirker tarmbakterienen vi har i tarmen. I tillegg kan man også reagere på det. Mange matprodusenter prøver nå å finne erstatningsprodukter for Karragenan, så forhåpenligvis blir det bedre etterhvert. Dette er nok en annen type mat-reaksjon enn det som er cøliaki-reaksjonen, så de henger ikke nødvendigvis sammen (men man kan spekulere på om man er mer følsom for å reagere når man har cøliaki).

Trond S. Halstensen, 20. april 2022 18.46

Inneholder restaurant-grovbrød og formloff like mye gluten?

Inneholder restaurant grovbrød og formloff like mye gluten? ...

Inneholder restaurant grovbrød og formloff like mye gluten?

Brød, 9. februar 2022 17:02

Alle brød inneholder i utgangspunktet like mye gluten, det kommer selvfølgelig an på mengde og type mel som er benyttet. Noen typer brød er tilsatt ekstra gluten og inneholder da naturligvis mer. Typiske brød som tilsettes gluten er grovbrød som selges i butikker.

Lise Friis Pedersen, 16. februar 2022 18.00

Hvor mye fiber skal jeg ha i meg hver dag?

Hvor mye fiber skal jeg ha i meg hver dag? Kan det bli for mye med chiafrø, linfrø selv om man er innenfor maks 2 ss linfrø? ...

Hvor mye fiber skal jeg ha i meg hver dag? Kan det bli for mye med chiafrø, linfrø selv om man er innenfor maks 2 ss linfrø?

Cøliaker med IBS, 2. februar 2022 17:47

For mye i forhold til hva? Tittelen tyder på at du har IBS i tillegg til din cøliaki, og har forstoppelse som endel av IBS-plagene(?). IBS med hovedsakelig forstoppelse er den vanskeligeste undergruppen av IBS å behandle med kostendringer. Behandlingen trenger ofte en tett oppfølgning som legen din med hjelp av andre yrkesgrupper (ernæringsfysiologer) muligens kunne hjulpet deg med (avhengig av hvor du bor i landet). Det som er mye for en kan være tolerabelt for en annen, så det er vanskelig å sette noen eksakte grenser. Bivirkningen av for mye linfrø er bløt avføring/diare, så her blir det viktig å avklare hva som er hovedproblemet og hvordan man har forsøkt å behandle det. 

Lise Friis Pedersen, 02. februar 2022 18.58

Anbefales Schär Vital-brødet selv om stivelse står som første ingrediens?

Jeg er nydiagnosert og har fulgt en 100 % streng diett siden juni. Jeg har også lest det jeg kan om ferdigbrød, da jeg har tre barn og svært lite tid til baking. Det jeg har bakt opplever jeg også som ganske uengasjerende i smak dessverre. Så jeg har lest på det ...

Jeg er nydiagnosert og har fulgt en 100 % streng diett siden juni. Jeg har også lest det jeg kan om ferdigbrød, da jeg har tre barn og svært lite tid til baking. Det jeg har bakt opplever jeg også som ganske uengasjerende i smak dessverre. Så jeg har lest på det dere skriver om ferdigbrød i butikk, og at det bør gå en alarm om første ingrediens i innholdsfortegnelsen på brødet er stivelse. Men samtidig så har jo Schär Vital-brødet som dere gav en 6-er i karakter i glutenfri brødtest, nettopp dette, altså stivelse som første ingrediens. Er veldig forvirret. Kan jeg spise dette brødet daglig eller er det ikke anbefalt? Jeg skal bli bedre på bakingen, men om dette brødet er godt nok så sparer det meg for svært mye styr :) Her er det omtalte brødet: https://meny.no/varer/bakeri/brod/brod-vital-8008698011065 Tusen takk for alle råd!

Bjørn, 03. januar 2022 22:16

Testen ble utført av klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius, som har lang erfaring i å teste næringsinnholdet i produkter. Hun la vekt på brødets innhold av fiber, mettet fett, umettet fett, protein, sukker og salt. Det er det man tester "vanlige" glutenholdige brød utfra. Mengden stivelse og fullkorn ble ikke vurdert, da det ikke er noe krav til å oppgi det på emballasjen og er derfor vanskelig å måle. Personlig synes jeg det er like viktig, om ikke viktigere, men det er vanskelig å måle og sammenlikne i en slik test.

Glutenfrie brød bakes tradisjonelt med mye stivelse for at de skal «likne» mer på vanlige brød i smak og konsistens. De fleste ferdigbrødene bakes på samme måte, derfor anbefaler vi å bake selv. Det er ikke så vanskelig som man tror. Hvis man kjøper en ferdigmiks, for eksempel Møllerens grove glutenfrie rundstykker, som for øvrig har full score på Brødskala’n, er den veldig enkel å tilberede! Lykke til med bakingen :)

Lise Friis Pedersen, 05. januar 2022 18.00

Kan ikke datteren min spise glutenfrie havreprodukter?

Hei, vår datter på fire år har akkurat fått diagnosen cøliaki. Hun har akkurat startet med glutenfri diett. Leser flere steder at barn under 18 år ikke bør spise havre. Gjelder dette også havreprodukter som er glutenfrie og som står i allergihy...

Hei, vår datter på fire år har akkurat fått diagnosen cøliaki. Hun har akkurat startet med glutenfri diett. Leser flere steder at barn under 18 år ikke bør spise havre. Gjelder dette også havreprodukter som er glutenfrie og som står i allergihyllene? Alle de sunneste produktene er jo stort sett med havre ser jeg. Vil hun skal få mest mulig næringsrikt brød osv. Hvor finner jeg svaret på dette spørsmålet?

Ida , 04. januar 2022 19:56

Det er mange år siden at barn ble frarådet (glutenfri) havre, så det må være gammel informasjon du har lest. Du kan trygt gi din datter havre, men pass på at den er glutenfri, for vanlig havre kan være forurenset av glutenholdige kornsorter på åkeren, under innhøstingen eller i mølla. Flott at du har fokus på at hun bør spise sunt og næringsrikt! Havre er jo en viktig bidragsyter til et sunt glutenfritt kosthold, sammen med andre naturlig glutenfrie kornsorter som bokhvete, teff, hirse, quinoa og amarant. Lykke til!

Lise Friis Pedersen, 05. januar 2022 18.00

Er ikke havre glutenfritt?

Jeg har ikke fått påvist noen ting, men etter at jeg begynte på glutenfri diett har plagene forsvunnet. Jeg tåler også å spise/drikke ting med «spor av gluten». Hvis jeg ved uhell spiser gluten reagerer jeg vanligvis etter 2-3 timer. I dag br...

Jeg har ikke fått påvist noen ting, men etter at jeg begynte på glutenfri diett har plagene forsvunnet. Jeg tåler også å spise/drikke ting med «spor av gluten». Hvis jeg ved uhell spiser gluten reagerer jeg vanligvis etter 2-3 timer. I dag brukte jeg Mylk havre og mandel «melk» i kaffen min kl 12 på morgenen, og kl 20:00 på kvelden ble jeg dårlig i magen. Altså 8 timer senere. Er det denne melken? Burde jeg ikke reagere fortere når det er snakk om væskeinntak? Står ingenting om at det er gluten i på den esken. Men «havre» står i markerte bokstaver. Er ikke havre glutenfritt? Eller i verste fall med «spor av gluten»?

Malin, 9. september 2021 01:49

Inneholder et produkt havre, og det ikke er merket glutenfri på emballasjen, kan det være forurenset av andre glutenholdige kornsorter. Derfor anbefaler vi at de med cøliaki bruker kun glutenfri havre, som er garantert ren. Men, det er kun «spor av» gluten i vanlig havre, og vanlig havremelk inneholder ofte lave mengder gluten og sjelden mer enn 100 ppm. Hvis du har brukt dette i kaffen (små mengder) og du reagerer 8 timer senere, kan jeg ikke forstå at det er Mylk havre og mandel som har forårsaket disse plagene. Jeg tenker at det må være noe annet du har fått i deg, eller at du rett og slett har blitt dårlig i magen av andre årsaker. Håper du finner ut av det!

Lise Friis Pedersen, 15. september 2021 18.00

Føler livet går forbi meg

Hei, Jeg fikk diagnostisert cøliaki grad marsh 3b i slutten av juni. Etter hva jeg kan huske har jeg hatt problem med magen i 4 år. Har gått glipp av mye i ungdomstiden, både sosialt og skole. Nå har jeg ikke fullverdig vitnemål, og kan ikke studere. Ønske...

Hei, Jeg fikk diagnostisert cøliaki grad marsh 3b i slutten av juni. Etter hva jeg kan huske har jeg hatt problem med magen i 4 år. Har gått glipp av mye i ungdomstiden, både sosialt og skole. Nå har jeg ikke fullverdig vitnemål, og kan ikke studere. Ønsker å jobbe og ta fag på egenhånd, men magen ødelegger fortsatt livet mitt. Vet ikke hva jeg skal gjøre. Er alltid oppblåst, forstoppet og verkende. Ledd og muskler gjør vondt, og jeg føler meg dum fordi jeg har sånn hjernetåke. Hele livet handler nesten om magen og hva jeg kan gjøre for å holde den i sjakk, men til ingen nytte. Hva kan jeg gjøre? Er det bedre at jeg i en periode bare ikke spiser så mye? Ser umulig for meg at det kan være verre å få i meg lite næring over en periode, enn å ha det slik jeg har det nå. Føler livet går forbi meg.

Trine, 24. august 2021 09:58

Du må jammen ha hatt det slitsomt og vært mye syk. Men så fint at de fant ut av det og at du nå får muligheten til å bli frisk, selv om det nok tar litt tid. Jeg håper du har fåt tilbud om hjelp av en klinisk ernæringsfysiolog, at man har undersøkt og evt etterfylt evt. vitamin/sporstoff-mangler som cøliakien kan ha gitt deg. Dersom du sliter en del med gassproduksjon så kan du med fordel lese litt om FODMAP og IBS, og at det kan lønne seg å redusere inntaket av mat som inneholder mye ikke-absorberende karbohydrater (FODMAP). Cøliakidelen vil bli bedre, men det tar ofte ett år (eller lengre) på glutenfri kost, før du blir frisk. Noen cøliakere har også en IBS i tillegg, så da blir det en dobbelt matforsiktighet, både glutenfritt og redusert FODMAP-mat. Og du vet sikkert at melkesukkeret fungerer som en ikke-absorberbar karbohydrat for mange cøliakere. Først når tarmen tilfriskner får man tilbake evnen til å spalte melkesukkeret. Det tar alt fra 3-9 mnd på GFD før de fleste cøliakere tåler melk. Jeg synes du trenger hjelp av en klinisk ernæringsfysiolog til å se på kosten din og finne fram til mat du tolererer, så plaget som du er. Snakk med legen din om sykehuset har slik ekspertise tilgjengelig.

Trond S. Halstensen, 25. august 2021 18.52

Hva kan jeg spise som verken inneholder gluten eller rismel?

Jeg kan ikke spise gluten, men heller ikke rismel og vanlig ris. Jeg trenger hjelp til å finne brød, samt melblandinger for brød og bakverk som ikke inneholder rismel eller ris. Kan noen hjelpe meg med tips til produkter? ...

Jeg kan ikke spise gluten, men heller ikke rismel og vanlig ris. Jeg trenger hjelp til å finne brød, samt melblandinger for brød og bakverk som ikke inneholder rismel eller ris. Kan noen hjelpe meg med tips til produkter?

Ida, 26. mai 2021 17:42

Det finnes en del glutenfrie produkter uten rismel, men det er kanskje ikke så lett å finne de når man står i butikken. Bruk gjerne nettet og orienter deg på forhånd. Ingredienslistene til alle typer matvarer finner du på nettet.

En del av de glutenfrie melmiksene inneholder rismel, men det finnes også uten. Mikser med hvetestivelse inneholder sjelden rismel, så de kan du bruke. Produsenter som «Det glutenfrie verksted» og «Naturlig glutenfritt» selger naturlig glutenfritt mel som bokhvete, teff, havre, quinoa, amarant, m.fl. De er jo rene og ublandede og inneholder derfor ikke rismel.

De fleste av brødene og bakervarene til Fria inneholder ikke rismel, fordi de har hvetestivelse som hovedingrediens. Les ingredienslistene for å være helt sikker.

Det er også mange ulike typer frøknekkebrød som ikke inneholder rismel.

Lise Friis Pedersen, 02. juni 2021 18.00