Arkiv

Resultat: Ernæring (48) viser 1 - 20

Når bør jeg gi babyen min glutenholdig kost?

Hei, Jeg har cøliaki og lurer på om barnet mitt på 10 mnd bør unngå mest mulig gluten, eller bare få gluten i veldig små doser de neste årene, for ikke å skade tarmen (i tilfelle hun har arvet cøliaki)? I følge helsesyke...

Hei, Jeg har cøliaki og lurer på om barnet mitt på 10 mnd bør unngå mest mulig gluten, eller bare få gluten i veldig små doser de neste årene, for ikke å skade tarmen (i tilfelle hun har arvet cøliaki)? I følge helsesykepleier skal hun introduseres for gluten på samme måte som barn av foreldre som tåler gluten. Hva mener dere?

Lisa, 24. juni 2024 15:42

Det har vært forsket en del på dette. Cøliakien er i liten grad arvelig, som gjenspeiles i at kun 10-15 % av nære familiemedlemmer med cøliaki får cøliaki. Man arver disposisjonen gjennom vevstypene (HLA-DQ2.5 og eller -DQ8), men det er noe annet som avgjør om man får cøliaki eller ikke (som i logikken betegnes: "Man arver en nødvendig, men ikke tilstrekkelig betingelse" (for å få cøliaki)). Det ser ikke ut til at tidspunktet for når man introduserer gluten (etter 3 mnd alder) betyr noe for hvor mange som har fått cøliaki (diagnosen) ved 10-12-års alder. Men det ser ut til at forekomsten av cøliaki øker med totalmengden gluten som barna konsumerer. Desto mer gluten, desto flere får cøliaki. TEDDY-studien (stor kohortestudie) påviste en dose-respons sammenheng mellom glutenmengde og utvikling av cøliaki, men det er usikkert om den egentlig årsaken til funnene var at cøliaki trenger en viss mengde gluten over tid for å bli aktiv nok til at den lar seg diagnostisere. Uten glutenholdig mat i kosten, får ingen cøliaki. Og desto mer gluten i kosten, desto mer aktiv blir cøliakien, og desto høyere er sansynligheten for å bli diagnostisert. 

Trond S. Halstensen, 26. juni 2024 19.00

Kan udiagnostisert, aktiv cøliaki under svangerskap øke risikoen for psykomotorisk utviklingsforstyrrelser hos barnet?

Jeg ble diagnostisert med cøliaki for 7 år siden og har to ungdommer med ulike nevroutfordringer (AD/HD mm) de er også mer småsyke enn normalt og har allergi, eksem, hypermobile ledd og andre plager. Det jeg lurer på er om ungenes plager kan komme av at de ikke fikk de...

Jeg ble diagnostisert med cøliaki for 7 år siden og har to ungdommer med ulike nevroutfordringer (AD/HD mm) de er også mer småsyke enn normalt og har allergi, eksem, hypermobile ledd og andre plager. Det jeg lurer på er om ungenes plager kan komme av at de ikke fikk det de trengte under graviditeten og i morsmelken. Det forskes på hvordan ulike mangler i kosthold og tarmflora påvirker hjernen.

Mor som lurer, 19. juni 2024 08:26

Jeg har forsøkt å finne vitenskaplige arbeider som kunne belyst problemstillingen, dels om udiagnostisert, aktiv cøliaki under svangerskap øker risikoen for psykomotorisk utviklingsforstyrrelser hos barnet, og hvordan forholdet mellom cøliaki og ADHD / autisme etc er. Ingen ser ut til å ha sett direkte på det du spør om, men alle med cøliaki har heller ikke ernæringsproblemer, så om du var avmagret og cøliakipåvirket under svangerskapet og i ammeperioden, er det mange andre med cøliaki som ikke ville ha vært ernæringsmessig påvirket, noe som ville gjordt det vanskelig å se en eventuell sammenheng. Det er en sammenheng mellom cøliaki og ADHD (og andre utviklingsforstyrrelser) og begge deler har en arvelig komponent (sterkest for ADHD/ADD), så indirekte kan man se disse tilstandene dukke opp samtidig, men årsakssammenhengen er ikke klarlagt.

Trond S. Halstensen, 19. juni 2024 19.40

Er brødet som barnet mitt spiser sunt nok?

Hei! Jeg lurer på hvordan du vil vurdere havrebrødet fra Fria, rent ernæringsmessig? Mitt barn spiser kun dette brødet, til tross for utallige forsøk på å bake og kjøpe andre typer brød. Jeg synes det virker som et svært dårlig p...

Hei! Jeg lurer på hvordan du vil vurdere havrebrødet fra Fria, rent ernæringsmessig? Mitt barn spiser kun dette brødet, til tross for utallige forsøk på å bake og kjøpe andre typer brød. Jeg synes det virker som et svært dårlig produkt? Første ingrediens er stivelse, og så er det mange tilsetningsstoff (cellulosegummii som vi hører mye skummelt om) og emulgeringsmiddel. Vil det være bedre å f.eks. bake boller fra Møllerens, men erstatte noe av miksen med havremel, og tilsette et egg? Da slipper man tilsetningsstoffene, og mengden stivelse blir kanskje omtrent det samme? Har du noen tips til brød som kan likne dette havrebrødet, men som ikke er så kunstig og søtt? (Har prøvd brødvafler, men det ser så annerledes ut enn det de andre har i matpakka)

Fria havrebrød, 29. mai 2024 13:53

Dessverre er det et kjent faktum at mange glutenfrie ferdigprodukter inneholder en del stivelse, og har lavere næringsinnhold enn tilsvarende glutenholdige produkter. Brødet du spør om føyer seg inn i rekken av mindre gunstige brød, selv om det faktisk er nøkkelhullsmerket (!). Jeg synes ditt forslag om boller med havremel og egg i utgangspunktet høres spennende ut. Ulempen er at bollemiksen inneholder en god del sukker i tillegg til stivelsen. Et annet forslag er å bruke glutenfri fin melmiks (eller til og med grov etter hvert) fra Møllerens, og gjerne tilsette både egg og havremel (eller hele havregryn, det merkes ikke så godt i den ferdige baksten uansett, er min erfaring!) som du foreslår. Du kan også med fordel bake ut miksen med melk/kefir som væske i stedet for vann. Det vil øke proteininnholdet, og gi en saftigere bakst. 
Jeg synes også det er helt supert at dere har prøvd brødvafler, selv om det ble for annerledes enn brødskivene. Dersom barnet ditt er villig til, og liker, havregrøt, er det også et supert alternativ til et brødmåltid. Glutenfri havregrøt ser jo helt lik ut som vanlig havregrøt. For eksempel er såkalt "over night oats" eller kjøleskapsgrøt veldig enkelt og godt. 

Therese Lensnes, 29. mai 2024 18.00

Kan jeg spise havrelapper i stedet for brød?

Hei Therese :) Jeg sliter med å finne erstatning for brødmaten jeg pleide å spise. Jeg har laget disse lappene og lurte på om du vurderer dem som sunne, og noe jeg kan spise hver dag (morgen, lunsj, kvelds) Lappeblanding: 3 dl store havregryn 1.5 dl melk 1 ts bakepulver 1/4 ...

Hei Therese :) Jeg sliter med å finne erstatning for brødmaten jeg pleide å spise. Jeg har laget disse lappene og lurte på om du vurderer dem som sunne, og noe jeg kan spise hver dag (morgen, lunsj, kvelds) Lappeblanding: 3 dl store havregryn 1.5 dl melk 1 ts bakepulver 1/4 ts vaniljesukker 1 banan 2 ss hjemmelaget mandelmel (toppet) 2 egg Gir meg ca. 7-8 lapper og jeg spiser ca. 6 av dem på en dag. Tusen takk for all hjelp!

Bjørn Inge, 5. april 2024 09:00

Hei Bjørn Inge! Denne oppskriften på lapper synes jeg høres veldig fin ut - disse kan du spise med meget god samvittighet. Helt supert med inntak av glutenfri havre, som er en fullkornsvare som gir massevis av næring. Kos deg med havrelapper! 

Therese Lensnes, 10. april 2024 18.00

Kan jeg stole på at glutenfritt byggmaltekstrakt faktisk er glutenfritt?

Har funnet et nytt glutenfritt knekkebrød fra Semper. Det inneholder glutenfri byggmaltekstrakt, er det mulig? Kan jeg stole på at det er glutenfritt? Har også lest at Semper glutenfritt er overtatt av Schär, men får ingen svar fra de på spørsmål...

Har funnet et nytt glutenfritt knekkebrød fra Semper. Det inneholder glutenfri byggmaltekstrakt, er det mulig? Kan jeg stole på at det er glutenfritt? Har også lest at Semper glutenfritt er overtatt av Schär, men får ingen svar fra de på spørsmålet mitt. 

Tante!, 13. februar 2024 10:58

Ja, det finnes glutenfritt byggmaltekstrakt. Siden produktet og selve byggmalten er er merket glutenfritt, skal du kunne stole på at produktet er glutenfritt. Byggmalt kan gjøres glutenfritt ved å tilsette et enzym, slik man typisk gjør i ølproduksjon av glutenfritt øl. 

Lise Friis Pedersen, 14. februar 2024 18.00

Kan jeg få i meg gode kilder til langsomme karbohydrater på glutenfri kost?

Jeg ønsker å spise ca 100 gr langsomme karbohydrater (og færrest mulig hurtige), fordelt på 3 måltider (og 1-2 mellommåltider). Glutenfrie produkter med langsomme karbohydrater har ofte lite karbohydrater og ved å spise f.eks. frøknekkebrød f&...

Jeg ønsker å spise ca 100 gr langsomme karbohydrater (og færrest mulig hurtige), fordelt på 3 måltider (og 1-2 mellommåltider). Glutenfrie produkter med langsomme karbohydrater har ofte lite karbohydrater og ved å spise f.eks. frøknekkebrød får jeg i meg for lite karbohydrater. Jeg baker nå grovt brød av havremiks etter oppskrift fra kristinkoker.com. Her er det tapioka og potetmel som vel er raske karbohydrater, og xanthangummi som jeg ønsker å unngå. Er det mulig å bake glutenfritt brød uten melk (kan bruke ghee) kun av langsomme karbohydrater, men med nok karbohydrater? Har dere noen oppskrifter? Hvordan kan jeg finne ut ca. hvor mye karbohydrater det er pr. skive av ulike oppskrifter? Hvilke glutenfrie mel som teff, hirse, quinna, bokhvete, ris, mais, mm. er langsomme? Jeg bruker en del hel kokt glutenfri havre som karbohydratkilde til middag, istedenfor ris, pasta og potet? Har dere andre forslag til sunne karbohydratkilder til middag?

Blodsukkervennlig , 12. februar 2024 14:47

Med langsomme karbohydrater antar jeg at du mener for eksempel fullkornsprodukter der fiber, protein, fett og vitaminer/mineraler er bevart i kornet. Fullkorn og andre komplekse karbohydrater fordøyes saktere enn stivelse og sukker, som er lett tilgjengelig næring. Antar videre at du har gode medisinske grunner for å fordele karbohydratene slik du beskriver (ellers ville jeg revurdert om det er nødvendig å være så rigid med mengdene). Det er fullt mulig å bake glutenfritt fullkornsbrød, og kornsortene du nevner er gode eksempler på hva slags mel som kan inkluderes i slik bakst. Som bindemiddel i baksten kan du også bruke psyllium husk eller po(tet)fiber i stedet for xanthangummi. Se gjerne nettsidene våre for gode oppskrifter på grovt glutenfritt brød. For å finne ut hvor mange gram karbohydrater det er per brødskive, må du først regne ut totalt antall karbohydrater i baksten og deretter dele på vekten av en brødskive (som regel ca. 30-40 g). Matvaretabellen og kostholdsplanleggeren er gode verktøy for å beregne dette. Andre forslag til sunne karbohydratkilder til middag er stivelsesrike grønnsaker (søtpotet, gulrot, andre rotgrønnsaker) og belgfrukter. 

Lise Friis Pedersen, 14. februar 2024 18.00

Hvorfor er det så mye stivelse i glutenfrie melblandinger, og kan jeg bake gjærbakst uten stivelse?

Hei! Ser at de fleste melblandingene som finnes, typ. fra Semper osv. inneholder mye stivelse. Stivelse kommer som første ingrediens i melblandingen. Slik jeg har forstått det er stivelse veldig usunt, og at det raskt omdannes til "sukker" i kroppen. Hvorfor er stivelse s&arin...

Hei! Ser at de fleste melblandingene som finnes, typ. fra Semper osv. inneholder mye stivelse. Stivelse kommer som første ingrediens i melblandingen. Slik jeg har forstått det er stivelse veldig usunt, og at det raskt omdannes til "sukker" i kroppen. Hvorfor er stivelse så høyt i melblandingene? Og er det mulig å bake typ gjærbakst som brød og rundstykker med å bruke mel uten stivelse?

Jenny, 07. februar 2024 09:42

Stivelse er karbohydrater bygget opp av mange glukosemolekyler, og fungerer som energilageret i planter. Disse karbohydratene er enkle for kroppen å fordøye og gir energi. Vi kaller de derfor gjerne for "raske karbohydrater". I glutenfri bakst brukes stivelse for å gi smak, (riktig) konsistens og ønskede bakeegenskaper. I vanlig mel av fullkorn (både glutenholdige og glutenfrie korn) finner vi både stivelse, protein, fiber og litt fett. Siden stivelse er en naturlig bestanddel av kornet er det imidlertid vanskelig å bake uten noe stivelse. Dessuten er stivelsen god mat for gjær, og gir derfor et luftigere bakeresultat. Bak gjerne gjærbakst med glutenfritt fullkornsmel, det er fullt mulig, sunnere og faktisk bedre på smak! 

Lise Friis Pedersen, 07. februar 2024 18.00

Kan jeg spise Non Stop?

Hei, jeg har lagt merke til at Non stop har endret farge. Jeg hørte også at noen sa at Non stop ikke lenger var glutenfritt. På pakningen står det bla. "kan inneholde hvete", altså ikke slik det vanligvis står "kan inneholde spor av hvete". Ve...

Hei, jeg har lagt merke til at Non stop har endret farge. Jeg hørte også at noen sa at Non stop ikke lenger var glutenfritt. På pakningen står det bla. "kan inneholde hvete", altså ikke slik det vanligvis står "kan inneholde spor av hvete". Vet dere om Non stop nå ikke lenger er glutenfritt?

Nina, 14. desember 2023 13:37

Non Stop produseres av Freia som i mange år har merket sine produkter med "kan inneholde hvete". Det betyr det samme som "kan inneholde spor av hvete". Begge disse merkingene er trygge for de aller fleste med cøliaki. Om de har endret farge har nok ingen ting med spormerkingen å gjøre. Alle fargestoffer (e-stoffer) er glutenfrie.

Lise Friis Pedersen, 20. desember 2023 18.00

Kan cøliaken påvirke at jeg ikke går opp i vekt?

Hei, Jeg er en gutt på 17 år som fikk diagnostisert cøliaki når jeg var 6 år. Har siden den gang levd 100 % på glutenfri diett, men med noen små uhell innimellom (som oftest på reise). Jeg trener Crossfit/Functional Fitness på konkurranseniv&ari...

Hei, Jeg er en gutt på 17 år som fikk diagnostisert cøliaki når jeg var 6 år. Har siden den gang levd 100 % på glutenfri diett, men med noen små uhell innimellom (som oftest på reise). Jeg trener Crossfit/Functional Fitness på konkurransenivå, og trener 5 dager/uken (+ en aktiv hviledag). Jeg forsøker å komme opp i vekt for å bli sterkere, og jeg spiser til jeg omtrent sprekker, men går veldig lite opp i vekt. Siden januar (altså 11 måneder) så har jeg gått opp 3,5 kg, noe som uansett kanskje ville vært normalt for en gutt på min alder - uten å ha som mål å gå opp i vekt? Jeg spiser for det meste sunt, og vil sikre meg nok proteiner, karbohydrater og fett (kjøtt, poteter, ris, grønnsaker, frukt, nøtter), men spiser også pizza, pasta, nudler, og noe brødmat. Kan cøliaken påvirke at jeg ikke går opp i vekt, selv på glutenfri diett? Tusen takk!

Benjamin, 26. november 2023 20:58

Din cøliaki har ikke noen innvikning på at du ikke går opp i vekt så lenge du lever glutenfritt og spiser variert og sunn glutenfri mat. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med en som er ekspert på treningsmat for å finne ut hva som er lurt å spise for å legge på seg når man trener såpass mye som du gjør. Du kan jo forsøke å bake dine egne glutenfrie brød og tilsette egg, glutenfrie havregryn, nøtter, frø og kjerner for å få et mer energirikt og sunnere brød.

Lise Friis Pedersen, 29. november 2023 18.00

Finnes det glutenfrie kjøpebrød som ikke er ultraprosesserte?

Hei Lise! Finnes det glutenfrie kjøpebrød som ikke er ultraprosesserte? Til og med brødene fra Baker Hansen er fulle av tilsetningsstoffer, derblant E471. ...

Hei Lise! Finnes det glutenfrie kjøpebrød som ikke er ultraprosesserte? Til og med brødene fra Baker Hansen er fulle av tilsetningsstoffer, derblant E471.

Silje, 11. november 2023 22:37

Ja, det finnes. Hatting sine sandwichbrød og Kolonihagen (finnes på Rema 1000) sine glutenfrie brød og rundstykker er ikke ultraprosesserte.

Lise Friis Pedersen, 15. november 2023 18.00

Hva bør B12 og jern ligge på for en med cøliaki?

Hei. Jeg har et B12 nivå på rundt 220-240, føler meg mye slapp og sliten. Får bestandig beskjed fra legen min om at prøver er fine. Har ligget lavt siden påvist cøliaki i 2006. Det sammen med jern, ( S- ferritin),dette ligger også lavt, men innenfor...

Hei. Jeg har et B12 nivå på rundt 220-240, føler meg mye slapp og sliten. Får bestandig beskjed fra legen min om at prøver er fine. Har ligget lavt siden påvist cøliaki i 2006. Det sammen med jern, ( S- ferritin),dette ligger også lavt, men innenfor. Må sies at jeg nå har fått jern intravenøst to ganger ilp av de siste to år. Blir veldig mye bedre da. Hva bør B12 og jern ligge på for en med cøliaki?

Gunne, 04. oktober 2023 09:17

Normalområdene sier noe om hva befolkningen har som gjennomsnitt. Stort sett er dette nivåer som ikke er forbundet med sykdom eller plager. Ligger du i nedre normalområde og har plager som ville kunne tenkes å stamme fra de lave nivåene, så må legen din vurdere om du trenger noe ekstra tilskudd. Slapphet er et vanskelig symptom å finne ut av da det har så mange årsaker, inkludert  psykiske årsaker (nedstemhet, tristhet etc). Finner man ikke noe galt på blodprøver så må man tenke på andre årsaker enn at du har lavt jern/B12 som påvirker blodprosenten din og derigjennom din slapphet. Men du må også være kalr over at det tar tid å bli kvitt plagene med en aktiv cøliaki, mange opplever at de må gå glutenfrie i over 2-3 år før de føler at de er tilbake der de var før de ble syke.

Trond S. Halstensen, 04. oktober 2023 18.47

Kan vi være sikre på at det ikke er cøliaki som gjør at hun tar opp vitamin D dårlig?

Hei Jente på 10 år med fortsatt lave d-vit (43) etter å ha stått på høy dose med D-vit siden oktober (hadde S-Vitamin D på 40 i oktober, altså minimal økning). Hun har hatt tretthetsbrudd i legg, uten å ha vært i unormalt mye a...

Hei Jente på 10 år med fortsatt lave d-vit (43) etter å ha stått på høy dose med D-vit siden oktober (hadde S-Vitamin D på 40 i oktober, altså minimal økning). Hun har hatt tretthetsbrudd i legg, uten å ha vært i unormalt mye aktivitet for alder. Har litt høyt S-vitamin B12 (S-Vitamin B12 på 1147). Undervektig (26,8 kg og 140,8 cm høy) Negative blodprøver mtp cøliaki. Kan vi da være sikre på at det ikke er cøliaki som gjør at hun tar opp d-vitamin dårligere?

Theresa, 03. mai 2023 13:38

Sikker kan man aldri være før man har sett på tynntarmsbiopsien, men er det sannsynlig? Det er mange andre årsaker til malabsorbsjon av fettløslige vitaminer (som D-vitamin), og noe jenter er bare tynne og småspiste og om det ikke er noe annet feil  med tarmens absorbsjon (jernmamangel er noe av det første man ser ved cøliaki) så ville lett etter årsaken andre steder.

Trond S. Halstensen, 03. mai 2023 20.19

Tar tarmen opp næringsstoffer ved udiagnostisert IBS?

Hei! Stilte et spørsmål sist uke, men fikk ikke svar på hovedspørsmålet mitt, så prøver igjen: Ved udiagnostisert cøliaki sliter jo tarmen med å ta til seg næringsstoffer, for eksempel jern, magnesium og kalsium, som gjør at man ...

Hei! Stilte et spørsmål sist uke, men fikk ikke svar på hovedspørsmålet mitt, så prøver igjen: Ved udiagnostisert cøliaki sliter jo tarmen med å ta til seg næringsstoffer, for eksempel jern, magnesium og kalsium, som gjør at man kan ha veldig lave nivåer av dette. Stemmer det at dette kun gjelder ved udiagnostisert cøliaki, og ikke om man har glutensensitivitet eller reagerer på fruktaner i hveten? Altså; hvis man kun har glutenintoleranse etc, og spiser gluten, så vil ikke det ha noe å si for opptak av jern, og andre vitaminer og mineraler?

Anonym, 26. april 2023 21:03

Beklager dersom jeg ikke besvarte hovedspørsmålet ditt, men nei, de funksjonelle tilstandene som IBS pga fruktaner i hveten gir ikke påvisbare endringer i absorbsjonsevnen til tarmen, med ett unntak, bakteriell overvekst i tynntarmen kan føre til endrete absorbsjon av enkelte vitaminer og sporstoffer (kan behandles). Nivået av jern/vitaminer etc forutsetter selvsagt at man får nok i seg og heller ikke taper for mye (f.eks. av blod). Men tarmen sin absorbsjonsevne er helt normal ved disse funksjonelle tarmlidelsene. 

Trond S. Halstensen, 03. mai 2023 18.03

Hva bør jeg spise for å komme meg opp i vekt og som samtidig gir godt med næring?

Spørsmål 1: Jeg har akkurat fått påvist cøliaki og en tarm med total totteatrofi. Jeg sliter med å gå opp i vekt og føler meg mye sulten. Hva bør jeg spise for å komme meg opp i vekt og som samtidig gir godt med næring, uten at de...

Spørsmål 1: Jeg har akkurat fått påvist cøliaki og en tarm med total totteatrofi. Jeg sliter med å gå opp i vekt og føler meg mye sulten. Hva bør jeg spise for å komme meg opp i vekt og som samtidig gir godt med næring, uten at det er for tidkrevende å lage.

Spørsmål 2: Som mor til tre barn er det utfordrende å stadig tilberede og være så mye borti den glutenholdige brødmaten deres. Hva er de største utfordringene med å legge om til mer glutenfritt i hjemmet mtp. mangler som barna kan få?

Emilie, 11. januar 2023 12:33

Spørsmål 1: Først og fremst vil jeg råde deg til å ta kontakt med en klinisk ernæringsfysiolog for en gjennomgang av kosten. Hvis ikke vekten bedrer seg bør du oppsøke lege for en kontroll.

Dernest kan jeg komme med følgende råd: bak egne glutenfrie brød og rundstykker og bruk fullkornsmel. Tilsett gjerne mye frø og kjerner som er energirike og mettende. Mange av ferdigproduktene inneholder mye stivelse som gjør deg raskt sulten og gir et svingende blodsukker. Finn en utarbeidet oppskrift og prøv deg fram på egen hånd eller meld deg på et av våre kurs i «Sunnere glutenfri bakst» hvis du bor i nærheten av et. Disse kursene legges ut fortløpende på våre nettsider i januar /februar.

Unngå lettprodukter og bruk helmelk/fløte/seterrømme etc i matlagingen. Velg energirik mat framfor mager mat. Spis nøtter, frø og kjerner som gir mye energi – gjerne til flere av dagens måltider. Bak eller kjøp glutenfrie frøknekkebrød. Lag glutenfrie brødskivevafler med havregryn og havremel, det er både mettende og næringsrikt og greit for alle å spise.

Spørsmål 2: Jeg anbefaler ikke at du gir barna glutenfri brødmat fast. At middagene er glutenfrie er greit og det er heller ikke noe problem at de får glutenfritt innimellom, men den glutenfrie ferdigbaksten er lite næringsrike og mettende, og er ikke anbefalt hvis man ikke har cøliaki. det er også dyrt i lengden. Tips om at du oppretter en glutenholdig sone på kjøkkenet og lar resten være glutenfritt. Etter hvert vil du komme mer inn i mathåndteringen og få gode rutiner. Lykke til!

Lise Friis Pedersen, 25. januar 2023 11.00

Kan chiafrø erstatte malte psylliumfrøskall i bakst?

Jeg har hørt at chiafrø gir mindre luft i magen enn andre volumøkende fiber, og at det kan erstatte malte psylliumfrøskall i bakst. Kjenner du til dette? Jeg skulle gjerne hatt et forslag til hvor mye chiafrø man bør bruke per brød (i 2 l form), enten...

Jeg har hørt at chiafrø gir mindre luft i magen enn andre volumøkende fiber, og at det kan erstatte malte psylliumfrøskall i bakst. Kjenner du til dette? Jeg skulle gjerne hatt et forslag til hvor mye chiafrø man bør bruke per brød (i 2 l form), enten det er som erstatning for psyllium, som kilde til fiber eller begge deler. Jeg vil bløte frøene først siden de sveller kraftig og lurer også på hvor mye vann jeg skal bruke og hvor lang tid det skal bløtlegges. I dag baker jeg surdeigsbrød med malte linfrø som jeg bløter over natten i kjøleskap. Disse brødene blir nesten like luftige som med psyllium.

Kristine, 3. januar 2023 15:14

Jeg kjenner ikke til at chiafrø skal gi mindre luft i magen enn andre typer volumøkende fiber. Nå er jo chiafrøene hele, mens for eksempel malte psylliumfrøskall og malte linfrø som du nevner er jo malte. Det kan være at det har en betydning. Eller at ulike folk reagerer forskjellig på ulike typer fiber.

Hele chiafrø kan sikkert erstatte psyllium i bakst, men jeg er usikker hvor mye du skal bruke. Kanskje noen spiseskjeer er nok, eller mulig du må bruke så mye som 1 dl. Prøv deg fram. Det er lurt å skålde chiafrøene med varmt/kokende vann først og så la de få romtemperatur før du har i resten av ingrediensene.

Malte linfrø som du bruker fungerer også godt som en erstatning for psyllium.

Lise Friis Pedersen, 04. januar 2023 18.00

Er surmelksprodukt og glutenfri havregryn en mulighet?

Hei. Min datter fikk cøliakidiagnose denne uken. Er 22 år, student og vegetarianer. Nå skal hun på utveksling til Afrika i 3 måneder rett etter nyttår. Det er derfor ikke mulig å rekke kurs/undervisning før hun drar. Det er lite tilgjengelig glutenfr...

Hei. Min datter fikk cøliakidiagnose denne uken. Er 22 år, student og vegetarianer. Nå skal hun på utveksling til Afrika i 3 måneder rett etter nyttår. Det er derfor ikke mulig å rekke kurs/undervisning før hun drar. Det er lite tilgjengelig glutenfrie produkter, hun skal bo sammen med andre studenter, og de skal lage maten sammen. Har lest meg opp en del og ser at det er vanlig å anbefale også laktosefri kost i 3-12 måneder. Er dette nødvendig? Som vegetarianer er ost og surmelksptodukter/yoghurt osv en viktig proteinkilde ved siden av bønner/linser/erter og et enkelt alternativ til frokost. I tillegg ser jeg at noen også anbefaler å unngå glutenfri havregryn/mel i denne perioden. Så da forsvinner en annen enkel muligheten for frokost. Hun er overveldet, ikke spesielt god på kjøkkenet, og lurer på hvordan hun skal klare å gjennomføre dette ... Er ost, surmelksprodukt og glutenfri havregryn en mulighet?

Kiki, 10. desember 2022 10:52

Høres utfordrende ut. Men hun må netsen bare prøve det ut. Den mageromlingen-diareen en laktoseholdig diett eventuelt ville gitt er ufarlig, men plagsom (gjæring i tykktarm, har ingenting med cøliakien å gjøre). De fleste tåler litt laktose (1 dl) og syrnede melkeprodukter. Havren kan hun starte med en gang. I Afrika (Sør-Afrika?) må hun finne glutenfrie alternativer (ting som ikke inneholder hvete, bygg eller rug), og det kan, men behøver ikke være en stor utfording, litt avhengig av hva de andre i kollektivet spiser/kan godta å spise. Det er mange gode glutenfrie og proteinrike ingredienser som kan erstatte kornprodukter slik som quiona, kikerter, etc. 

Trond S. Halstensen, 14. desember 2022 18.38

Er brødet sunt nok?

Hei, etter mange forsøk har vi endelig funnet en oppskrift som faller i smak hos attenåringen med cøliaki. Jeg lurer imidlertid på om brødet er grovt og sunt nok. Ett brød inneholder følgende: 2,5 dl kokende vann, 2 dl kald melk, 150 gr mager kesam...

Hei, etter mange forsøk har vi endelig funnet en oppskrift som faller i smak hos attenåringen med cøliaki. Jeg lurer imidlertid på om brødet er grovt og sunt nok. Ett brød inneholder følgende: 2,5 dl kokende vann, 2 dl kald melk, 150 gr mager kesam, 2 ts fiberhusk, 1 pk Semper fiber mix, 75 gr knuste gresskarkjerner/solsikkefrø/linfrø, 1 ts maldonsalt, 1 ts sukker, 1 pk tørrgjær.

Berit , 9. november 2022 21:50

Det er ikke så verst, men hvis du ønsker et grovt brød, så ville jeg vel kanskje valgt en melmiks som inneholder fullkorn. Semper Mix Fiber har hvetestivelse som første ingrediens, og inneholder riktignok fiber av sukkerroe, og det er jo flott - men ikke noe fullkorn. Du kan jo prøve Møllerens grove melblanding eller noen av de andre grove miksene de har, eller de grove melmiksene til Det glutenfrie Verksted. De inneholder en del fullkorn. Lykke til med bakingen :-)

Lise Friis Pedersen, 16. november 2022 18.00

Kan eg ta Lectinect glutenfri tabletter?

Kan eg ta Lectinect glutenfri tabletter da eg har cøliaki?  ...

Kan eg ta Lectinect glutenfri tabletter da eg har cøliaki? 

Torild, 13. oktober 2022 20:50

Ja, det kan du, men hvorfor trenger du de? De fleste glutenfrie cøliakere som har problemer med magen/fordøyelsen vil ha en irritabel tykktarmskatar (IBS) i tillegg, og da er det en FODMAP-redusert kost som er første behandlingsvalg. Det står mye om FODMAP-"fri" kost og IBS på nettet.

Trond S. Halstensen, 19. oktober 2022 18.06

Får jeg i meg de næringsstoffene jeg trenger?

Hei! Jeg har begynt å spise glutenfritt (for ca. 1 1/2 år siden) fordi det føles bedre og mer riktig for kropp og sinn. Jeg har tatt test for cøliaki, men den ble negativ. Mitt spørsmål er knyttet til bekymring for ikke å få i meg riktige n&ael...

Hei! Jeg har begynt å spise glutenfritt (for ca. 1 1/2 år siden) fordi det føles bedre og mer riktig for kropp og sinn. Jeg har tatt test for cøliaki, men den ble negativ. Mitt spørsmål er knyttet til bekymring for ikke å få i meg riktige næringsstoffer. Siden jeg nå ikke spiser hvete, rug eller bygg så er jeg usikker på om jeg over tid får i meg alle næringsstoffene jeg trenger. En grov oversikt over det jeg rullerer på å spise til daglig: havre, teffmel (sjelden), qinoa, glutenfrie knekkebrød med mye frø og kjærner, frukt og grønnsaker, kjøtt/fisk en sjelden gang i blant, nøtter, belgfrukter. Jeg spiser ikke meieriprodukter. Har dere noen tips eller råd til hva jeg bør sørge for å spise i tillegg for å kompensere for de kornslagene jeg har kuttet ut?

Bernt, 02. september 2022 13:11

Det høres ut som om du spiser både sunt og godt :-) Havre, teff og quinoa er gode erstatninger for de glutenholdige kornproduktene. Du kan jo i tillegg prøve deg på bokhvete, som er veldig næringsrikt og inneholder spesielt mye magnesium. Siden du ikke spiser meieriprodukter bør du passe på å kompensere for manglende jodinntak med feks sjømat.  

Lise Friis Pedersen, 07. september 2022 18.00

Bør en være forsiktig med fysisk aktivitet ved jern og B-vitamin mangel?

Bør en være forsiktig med fysisk aktivitet ved jern og B-vitamin mangel? ...

Bør en være forsiktig med fysisk aktivitet ved jern og B-vitamin mangel?

Vitaminer, 6. juni 2022 08:12

Alt med måte og normal fysisk ativitet skulle dette, i utgangspunktet, ikke være noe problem, men det begrenser seg selv ved jern mangel (man blir sliten ved anemi (blodmangel)). B-vitamin mangel (utennom B12 og folinsyre) er veldig uvanlig ved et normalt norsk kosthold. For B12 og Folinsyre så kan dette også gi anemi så da igjen begrenser den fysiske aktiviteten seg selv.  Dert viktigeste blir da å ta de nødvendige tilskuddene så man raskes mulig får "fylt på lagrene".

Trond S. Halstensen, 08. juni 2022 18.25