Arkiv

Resultat: Håndtering (110) viser 1 - 20

Må jeg vaske fjøler som skal brukes til glutenfritt?

Hei. Jeg baker av og til til skolearrangementer etc., og noen ganger får jeg i oppgave å bake glutenfritt. Jeg blir forvirret av konseptet ‘glutenfri fjøl’. Hvordan er det tilstrekkelig at annet kjøkkenutstyr vaskes godt mens akkurat fjøla skal være...

Hei. Jeg baker av og til til skolearrangementer etc., og noen ganger får jeg i oppgave å bake glutenfritt. Jeg blir forvirret av konseptet ‘glutenfri fjøl’. Hvordan er det tilstrekkelig at annet kjøkkenutstyr vaskes godt mens akkurat fjøla skal være dedikert glutenfri?

Martha, 14. november 2024 09:17

I prinsippet trenger du ikke egen fjøl til glutenfritt, poenget er at den må være vasket godt nok (med såpe, siden gluten ikke er vannløselig). Men - litt avhengig av typen fjøl, er det ikke nødvendigvis så lett å rengjøre fjøla godt nok. Typisk gamle trefjøler med masse sprekker, kan være vanskelig å vaske tilstrekkelig for hånd (hvis glutenet fester seg i sprekkene). Slike trefjøler skal heller ikke vaskes i oppvaskmaskinen. Dersom du har en plastfjøl tilgjengelig som kan vaskes i oppvaskmaskin, vill jeg heller brukt denne. 

Med det sagt erfarer vi at mange familier med et eller flere medlemmer med cøliaki synes det er praktisk å ha en egen glutenfri fjøl, nettopp for å slippe å vaske fjølene hele tiden. Dersom man er vant til den rutinen er det veldig enkelt å anbefale den videre til andre. Dessuten ønsker man jo selvfølgelig at sitt barn skal holde seg friskt i slike sosiale tilstelninger, og da er det kanskje lettere å si at "dere må bruke egen glutenfri fjøl", i stedet for å forklare dette med den grundige vaskingen :) 

Therese Lensnes, 20. november 2024 18.00

Bør barnet mitt unngå å bake glutenholdig bakst på skolen?

Hei. Eg har ein gutt på 14 år med cøliaki. Han har mat og helse på skula,og sist time vart han satt til å bake vanlige kanelsnurrer, der han hadde mjøl over i bakebollen og laga deigen frå grunn. I etterkant har han slitt med vond mage. Er det nok at han p...

Hei. Eg har ein gutt på 14 år med cøliaki. Han har mat og helse på skula,og sist time vart han satt til å bake vanlige kanelsnurrer, der han hadde mjøl over i bakebollen og laga deigen frå grunn. I etterkant har han slitt med vond mage. Er det nok at han puster inn mjøl støvet for å reagere? Og kan han nektet med helsemessige årsaker å gjera dei oppgavene?

Kari, 17. november 2024 10:54

I utgangspunktet kan man fint bake vanlig glutenholdig bakst når man har cøliaki. Men - det fordrer at man ikke puster inn og svelger (evt ikke vasker hendene godt nok med såpe etter bakingen) nok gluten til at det når ned til tynntarmen. Gluten må nemlig etter det vi vet med dagens kunnskap helt ned til tynntarmen for å gjøre skade. Jeg synes det er mer problematisk at sønnen din ikke ble ivaretatt i form av å få bake noe glutenfritt som han tåler å spise. 

Hvorvidt han kan nekte å bake vanlig glutenholdig bakst av helsemessige årsaker er jeg imidlertid usikker på. Vi planlegger for tiden å gjøre en kartlegging av rettigheter og lovverk for de med cøliaki, og spørsmålet ditt vil være et godt eksempel som kan diskuteres i den sammenhengen. 

Therese Lensnes

Kan barnet mitt leke med glutenholdig deig/masse i barnehagen?

Hei! Jeg har en sønn på 5 år. I barnehagen baker de, og leker med hjemmelaget kitt av mel. Er dette aktiviteter han kan være med på? Er er det godt nok å vaske hender nøye etterpå? Han klager ofte på vondt i magen, vondt i bena og er ofte slite...

Hei! Jeg har en sønn på 5 år. I barnehagen baker de, og leker med hjemmelaget kitt av mel. Er dette aktiviteter han kan være med på? Er er det godt nok å vaske hender nøye etterpå? Han klager ofte på vondt i magen, vondt i bena og er ofte sliten. Dette kan jo være symptomer på cøliaki, men det trenger jo ikke være det. Takk for svar

Trond, 14. november 2024 17:16

Dette er det mange som lurer på, så det er veldig bra at du spør! I prinsippet går det helt fint for et barn med cøliaki å ha noe glutenholdig på hendene. Glutenet må nemlig ned i tynntarmen for å gjøre skade. I forskning ser man derfor at det som er avgjørende er hvor mye gluten barnet får i seg under slike aktiviteter. Det vil typisk avhenge av barnets alder (små barn er mer utsatt for å putte hender i munnen), om aktiviteten er under oppsyn av voksne (som dermed kan påse at barnet ikke putter hendene i munnen), og hvor klebrig massen de leker med er (dess mer klebrig, dess mer sannsynlig at glutenet finner veien inn i munnen). Det viktige her er å vurdere om man kan sørge for at barnet vasker hendene godt nok etter aktiviteten, og at barnet ikke putter hendene i munnen mens aktiviteten pågår. Dersom svaret er at det blir vanskelig å følge med på/kontrollere, bør man vurdere om akkurat dette barnet bør få en tilrettelagt aktivitet (glutenfri deig/baking). Jeg vil også legge til at når det gjelder baking spesielt så mener vi i Norsk cøliakiforening veldig sterkt at barnet bør få bake bakst som han/hun tåler. 

Therese Lensnes, 20. november 2024 18.00

Hva menes med at "de fleste tåler spor av"?

Hei, det gjelder sjokolade. Hva menes med at de fleste med cøliaki tåler godt spor av gluten som i melkesjokolade? Vil ikke tarmtottene ta skade for oss med cøliaki som ikke har symptomer? ...

Hei, det gjelder sjokolade. Hva menes med at de fleste med cøliaki tåler godt spor av gluten som i melkesjokolade? Vil ikke tarmtottene ta skade for oss med cøliaki som ikke har symptomer?

Reidun, 7. november 2024 17:35

Det er mulig at vi pleier å si det på den måten, men egentlig er det litt upresist og dumt av oss. Det vi mener er at det i praksis ikke er noe særlig "spor av" i produkter med spormerking - fordi merkeordningen er frivillig. I praksis brukes den nok mer som ansvarsfraskrivelse. I forskning ser vi at det ikke er forskjell på produkter med og uten spormerking, når det gjelder både andelen som faktisk inneholder spor, og den eventuelle spormengden. Man har dermed ingen garanti for at det ikke er spormengder i produkter uten merkingen, og motsatt. Fordi mange opplever denne merkingen som forvirrende og mot sin hensikt, er den nå oppe til revidering i EU. Så får vi vente tålmodige og se hva utfallet blir...... I mellomtiden kan du trygt spise produkter med spormerking med god samvittighet. 

Når det gjelder symptomer har du rett i at fravær av symptomer, særlig ved inntak av små små mengder gluten, ikke nødvendigvis sammenfaller med tarmskade/reaksjon. Symptomer er generelt lite til å stole på ved små mengder gluten - i alle fall foreløpig (hvem vet hva fremtidens forskning vil vise). 

Therese Lensnes, 12. november 2024 18.00

Kan de med cøliaki spise vanlige havregryn, siden det er mangel på glutenfrie?

Hei! Nå som det er mangel på glutenfrie havregryn i butikkene, har jeg lagt merke til at «vanlig» havregryn ikke er merket med allergener eller informasjon som gir forbruker opplysninger om at «vanlig» havregryn ikke er glutenfritt/annerledes fra glutenfritt havre...

Hei! Nå som det er mangel på glutenfrie havregryn i butikkene, har jeg lagt merke til at «vanlig» havregryn ikke er merket med allergener eller informasjon som gir forbruker opplysninger om at «vanlig» havregryn ikke er glutenfritt/annerledes fra glutenfritt havregryn. Betyr det at folk med glutenallergi og cøliaki trygt kan spise vanlige havregryn? Hvis ikke er det uansett lett å bli forvirret, i og med at havre i seg selv ikke inneholder gluten.

Ingrid, 5. november 2024 15:47

Enig med deg i at det virker forvirrende. Jeg har ikke sjekket fysisk på pakkene ute i butikk, men ser at nettbutikker som Oda og meny.no har skrevet "havregryn" med fet skrift under "innhold" på de vanlige havregrynpakningene, som er korrekt. Selv om havre i utgangspunktet er glutenfritt, vet vi at risikoen for kontaminering er høy. Havregryn skal derfor merkes som glutenholdig korn. Vanlige havregryn skal ikke spises av de med cøliaki, fordi vi ikke har mulighet til å måle gluteninnholdet. Hadde man målt hver enkelt batch, kan det godt hende at de med cøliaki kunne spist spesifikke, testede bathcer med vanlige havregryn - dersom de var påvist glutenfrie etter å ha blitt testet. Kanskje er det sånn at mye av havregrynet som selges på det norske markedet inneholder minimalt med gluten, men poenget er at vi ikke vet, og ikke har noen garanti for det. Derfor er det nok dessverre bare å smøre seg med tålmodighet, så håper vi på at det kommer mer glutenfritt havregryn i butikkhyllene snart. 

Therese Lensnes, 06. november 2024 18.00

Hvordan kan jeg ha et glutenfritt beredskapslager?

Har bare noen spørsmål til deg. Jeg kjøpte noen pakker med knekkebrød før sommeren i Sverige. De er nå blitt myke, men har ikke godt ut på dato. Er det da farlig å spise? Har lagret de i bod i kjeller, som er beregnet til bildekk og ...

Har bare noen spørsmål til deg. Jeg kjøpte noen pakker med knekkebrød før sommeren i Sverige. De er nå blitt myke, men har ikke godt ut på dato. Er det da farlig å spise? Har lagret de i bod i kjeller, som er beregnet til bildekk og uteredskaper, så litt fuktig bod. Har ikke andre plasser å lagre fordi jeg bor i leilighet. Tenker også på beredskaps planen i komunne når det gjelder glutenfri mat. Hvilken brødmat og andre glutenfrie tørrvarer kan en lagre lenge når man bor i borettslagsleilighet?

Elisabet, 2. november 2024 15:11

Jeg tror ikke at de er farlige å spise, men kvaliteten er nok forringet. Det kan nok også være lurt å sjekke de ordentlig først (lukt og smak), før du spiser mye av det. Forstår godt problematikken med å skulle ha et stort beredskapslager i leilighet med begrenset plass. Tenker at det kan være lurt å ikke nødvendigvis tenke brødmat, men kanskje naturlig glutenfri mat og hermetikk som holder lenge. Fullkornsris eller glutenfrie havregryn kan være fint, for eksempel. Glutenfri hermetikk eller typisk turmat (hvor man tilsetter vann, som f.eks. kan kokes på primus), kan også være lurt. Hermetikk og frysetørket turmat kan godt lagres i bod, mens jeg ville funnet plass til tørrvarene i et skap inne i selve leiligheten. Bønner og linser er også smart mat å ha en del av i tilfelle, disse kan spiser kalde ved behov. 

Therese Lensnes, 06. november 2024 18.00

Kan man være sikker på at naturlige glutenfrie kornsorter ikke er forurenset med gluten på lik linje med havre?

Kan man være sikker på at bokhvete, quinoa, hirse, teff, amarant og sorghum ikke er forurenset med gluten på lik linje med havre? ...

Kan man være sikker på at bokhvete, quinoa, hirse, teff, amarant og sorghum ikke er forurenset med gluten på lik linje med havre?

Camilla, 29. oktober 2024 14:59

Forskning som undersøker dette tilsier at risikoen for kontamineringen er liten, og at eventuelle glutenmengder i kontaminerte produkter er svært lav. Likevel er det noen produkter som skiller seg ut. Det gjelder spesifikt vanlig havre, bokhvete og linser. Havre vet vi fra før at det er risiko for kontaminering, og derfor anbefaler vi som du vet glutenfri havre. Fremover tyder det også på at vi vil anbefale alle med cøliaki å bruke bokhvete og linser som er merket glutenfri (med tekst eller crossed grain). Hvis jeg ikke husker helt feil er de fleste bokhveteprodukter på det norske markedet merket som glutenfrie. Ut ifra det vi vet, er quinoa, hirse, teff, amarant og sorghum fortsatt trygt. 

Følg gjerne med i kommende utgave av glutenFRI, der skriver seniorrådgiver i ernæring, Lise Friis Pedersen, en artikkel om nettopp dette. 

Therese Lensnes, 31. oktober 2024 16.00

Kan jeg spise glutenfri pizza på vanlig pizzarestaurant?

Mange restauranter i Oslo tilbyr glutenfri pizzabunn. De fleste sier likevel at det er mye hvetemel i lokalene og at de som regel stekes i samme ovn som pizza med gluten, men med eget underlag eller lignende. Er dette trygt å spise som cøliakier eller bør man unngå å ...

Mange restauranter i Oslo tilbyr glutenfri pizzabunn. De fleste sier likevel at det er mye hvetemel i lokalene og at de som regel stekes i samme ovn som pizza med gluten, men med eget underlag eller lignende. Er dette trygt å spise som cøliakier eller bør man unngå å spise pizza på restaurant?

Marte, 27. oktober 2024 17:47

Generelt sett tenker jeg at dette sies fordi man ønsker å sikre seg og ha ryggen fri i tilfelle det skjer et uhell. Foreløpig forskning og erfaring tilsier at det går veldig fint å spise glutenfri pizza ute på restaurant. Jeg ville nok stilt noen kontrollspørsmål dersom du er usikker på håndteringen, og kanskje understreke viktigheten av å holde den glutenfrie pizzaen adskilt fra den glutenholdige (og det er den jo på eget underlag). De fleste restauranter har rutiner på hvordan de skal håndtere dette, selv om man aldri kan utelukke at det skjer menneskelige feil. Så lenge du melder ifra om at du har cøliaki og de bekrefter at de forstår det, synes jeg at du skal kose deg med glutenfri pizza på restaurant med god samvittighet :) 

Therese Lensnes, 31. oktober 2024 16.00

Kan jeg spise spormerkede produkter?

Er barbell sine proteinbarer ok å spise? Det står "The Barebells bars may contain traces of gluten. Please see each product's allergen label." På hver barbell står det at de kan inneholde spor. Er det greit å spise? https://shop.barebells.com/faq/?srsltid=...

Er barbell sine proteinbarer ok å spise? Det står "The Barebells bars may contain traces of gluten. Please see each product's allergen label." På hver barbell står det at de kan inneholde spor. Er det greit å spise? https://shop.barebells.com/faq/?srsltid=AfmBOoo2ldikWPoMuD3zD7Z-FqZz_MaXWRM3iA93WLwSWEFApLTtn5GZ

Nanna, 16. oktober 2024 11:40

Spormerking er en frivillig merkeordning, som du vil se på mange produkter. Den betyr at produktet ikke inneholder noen glutenholdige ingredienser, men at sluttproduktet kan ha blitt kontaminert under produksjon. I praksis fungerer den mest som ansvarsfraskrivelse, og det reelle gluteninnholdet i slike produkter er ikke noe høyere enn i produkter uten spormerking. Du kan derfor helt trygt spise disse. 

Therese Lensnes, 16. oktober 2024 18.00

Kan jeg tilberede glutenfri mat i samme mikrobølgeovn som annen mat?

Kan man bruke samme mikrobølgeovn som også brukes til glutenholdig mat? Har forstått det slik at airfryer bør være egen, men ikke sett noe om mikrobølgeovn. ...

Kan man bruke samme mikrobølgeovn som også brukes til glutenholdig mat? Har forstått det slik at airfryer bør være egen, men ikke sett noe om mikrobølgeovn.

Jen, 15. oktober 2024 20:10

Du kan helt trygt bruke samme mikrobølgeovn. Grunnen til at vi er forsiktige med å anbefale samme airfryer, er at denne er vanskeligere å rengjøre mellom bruk, og at varmluft medfører en viss fare for at rester med glutenholdige ingredienser kan havne i den glutenfrie maten. 

Therese Lensnes, 16. oktober 2024 18.00

Kan jeg tilberede mat med gluten til de andre i husholdningen?

Kan jeg tilberede mat med gluten til de andre i husholdningen? ...

Kan jeg tilberede mat med gluten til de andre i husholdningen?

Adei, 2. oktober 2024 21:44

Det kan du. Bare sørg for å være nøye med hygienen til den som skal ha glutenfritt, slik at du unngår utilsiktet kontaminering. Vi anbefaler i utgangspunktet kun at den som trenger glutenfritt skal spise glutenfritt, så det er veldig fint om resten av familien får vanlig mat. Med det sagt er det også viktig å gjøre det på en måte som fungerer godt for hele familien, siden man skal leve med cøliaki hele livet. 

Therese Lensnes, 09. oktober 2024 18.00

Er CanEat en trygg app?

Hei! Er CanEat en trygg App? ...

Hei! Er CanEat en trygg App?

Kari, 3. september 2024 10:33

Det må nesten CanEat svare for selv, men ut ifra vår erfaring her i NCF fremstår CanEat som et trygt hjelpemiddel for å identifisere glutenfri/holdig mat riktig. En bør imidlertid alltid kontrollsjekke ingredienslisten til produktet raskt for å sikre seg at det stemmer. 

Therese Lensnes, 09. september 2024 10.00

Inneholder Maggi supperbuljong gluten?

Hei! Maggi suppebuljong inneholder proteinhydrolysat fra hvete. Betyr dette at den er glutenfri eller ikke? 😅 Den er merket med gluten i nettbutikken til meny, men på cøliakiforeningens oversikt over buljong står den som glutenfri…. Og å Google ble jeg ikke klok av! ...

Hei! Maggi suppebuljong inneholder proteinhydrolysat fra hvete. Betyr dette at den er glutenfri eller ikke? 😅 Den er merket med gluten i nettbutikken til meny, men på cøliakiforeningens oversikt over buljong står den som glutenfri…. Og å Google ble jeg ikke klok av!

Forvirret mor, 3. september 2024 08:32

Forstår godt at du er forvirret. Buljong er en av matvarene som vi opplever at stadig endrer ingrediensliste. Det er umiddelbart litt vanskelig å vite om vi har bedømt den som glutenfri mens "hydrolysat" av hvete har vært en ingrediens, eller om ingredienslisten er endret i senere tid. Teknisk sett er hydrolysat glutenfritt, fordi glutenproteinene er brutt ned til aminosyrer (de minste bestanddelene til proteinene), som ikke setter i gang noen immunreaksjon i tarmen. I dette tilfellet tenker jeg at produktet mest sannsynlig er glutenfritt (også ut ifra rekkefølgen på ingredienslisten), men at det kan være greit å sjekke med produsenten. Husk at hvete er obligatorisk å merke selv om produktet skulle være glutenfritt, fordi det kan være viktig for hveteallergikere. 

Therese Lensnes, 09. september 2024 10.00

Er det ulike grader av cøliaki, og hvor nøye må jeg vaske kjøkkenbenken?

Hei. Er det ulike grader av cøliaki, og er det slik at en helst ikke skal bake på kjøkkenflater som en har bakt glutenholdig bakst på, eller går det greit så lenge det er vasket? ...

Hei. Er det ulike grader av cøliaki, og er det slik at en helst ikke skal bake på kjøkkenflater som en har bakt glutenholdig bakst på, eller går det greit så lenge det er vasket?

Heidi, 29. august 2024 14:42

Det første spørsmålet du stiller er det litt komplisert å svare på. Dersom du tenker på selve klassifiseringen av cøliaki ut ifra grad av tarmskade, er det per def. ulike grader av cøliaki (Marsh 1-4), men dette handler ikke egentlig om "graden av cøliaki", men om hvor langt tarmskaden har kommet. Fra forskning vet vi at toleransen for gluten kan være individuell, men vi vet også at det i praksis er vanskelig å sjekke hvem det gjelder. Selv om toleransen er noe individuell, er det likevel ikke snakk om et stort spenn av hvor mye man tåler. Derfor har man vurdert det til at de aller, aller fleste tåler en grenseverdi på 20 ppm gluten (20 mg/kg matvare), som er lovregulert. En må derfor være like nøye for alle, fordi vi ikke vet hvem som tåler hva. For å komplisere det enda mer, har ikke symptomer noen sammenheng med mengden gluten man inntar. 

Når det gjelder baking/matlaging, er det tilstrekkelig å vaske overflater (benk) og utstyr med varmt vann og såpe, og sørge for at eventuelle rester er borte. Du kan derfor bruke samme benk, men vær nøye med hygienen. 

Therese Lensnes, 09. september 2024 09.00

Kan jeg gi vanlig havre til datteren min innimellom?

Jeg har ei jente på 3,5 år med cøliaki. Jeg lurer på dette med «vanlig» havre. Vi kjøper seff glutenfritt havregryn hjemme. Men så er det endel «på-farten-mat» i butikkene som har havre som eneste korn (go-morgen youghurt, havregr&o...

Jeg har ei jente på 3,5 år med cøliaki. Jeg lurer på dette med «vanlig» havre. Vi kjøper seff glutenfritt havregryn hjemme. Men så er det endel «på-farten-mat» i butikkene som har havre som eneste korn (go-morgen youghurt, havregrøt/-lunsj osv) Er det uforsvarlig å sjekke om hun kan spise dette uten reaksjon? Og er fravær av reaksjon «godt nok» til at vi kan gi dette iblant? Det blir vel på en måte «kan inneholde spor av»? Eller er det helt nei til all havre det ikke står glutenfri på?

Mamma, 29. august 2024 21:56

Vanskelig spørsmål som er veldig relevant, og vanskelig fordi vi ikke vet hvor mye vanlig havre inneholder av "forurensende" hvete. Vanlig havre kan inneholde inntil 5% annet korn (les hvete), og da blir det for mye gluten i havren, men dette er veldig avhengig av om havren dyrkes i et hveteområde (og derved kan være tilblandet med hvete),eller ikke. Siden vi ikke vet, og maks-grensen er såpass høy, så kan vi ikke annet enn å anbefale cøliakere til å holde seg borte fra det. Problemet er selvsagt den praktiske hverdagen med sultne barn, etc. Men siden vi ikke vet hvor mye den vanlige havren faktisk inneholder av hvetetilblanding (eller bygg/rug) er det umulig å være sikker på om det er verdt risikoen. (Og det kan nok variere veldig mye). Muligens bør vi teste det ut om vi fikk funding (penger) til å teste. Det kan godt gå bra en gang, kanskje flere ganger, men så er man muligens uheldig og så.... 

Trond S. Halstensen, 04. september 2024 18.03

Er det gluten i papptallerkener?

Er det gluten i PAPP-tallerkener? Jeg leste et sted at det er gluten i papp-tallerkener og -krus - og at dette glutenet kan kontaminere maten eller drikken som blir servert. Stemmer dette??? ...

Er det gluten i PAPP-tallerkener? Jeg leste et sted at det er gluten i papp-tallerkener og -krus - og at dette glutenet kan kontaminere maten eller drikken som blir servert. Stemmer dette???

Bekymret, 22. august 2024 11:55

Nei, det stemmer ikke at det er gluten i papptallerkener. Det kom nylig en ny tysk studie som har sett på glutenkontaminering fra engangsprodukter. I studien vurderte de kun produkter med komponenter fra enten hvete, rug eller havre. De testet altså ikke produkter av papp eller tre, eller andre materialer. 

Studien viste at gluten kan overføres fra slike hvete-, rug- eller havrebaserte engangsprodukter, i mengder som kan være skadelig for de med cøliaki. Det kan være problematisk fordi slike produkter ikke nødvendigvis kategoriseres som "mat" (og da ville vært merkepliktige jf. EU-regelverk), dermed trenger ikke produsenten å opplyse om dette. Produkter av papp eller tre/bambus er imidlertid helt trygt. 

Therese Lensnes, 22. august 2024 12.29

Tåler datteren min cola med maltekstrakt?

Har en datter med cøliaki, selv om det er liten mengde under de krav for at man skal merkes med gluten Kan man reagere på cola som er laget med malt ekstrakt? Hun har aldri reagert så sterkt allergisk før og drakk en halv flaske før hun plutselig ble rød og sv...

Har en datter med cøliaki, selv om det er liten mengde under de krav for at man skal merkes med gluten Kan man reagere på cola som er laget med malt ekstrakt? Hun har aldri reagert så sterkt allergisk før og drakk en halv flaske før hun plutselig ble rød og svie og hovnet opp? Leverandøren nevnte også cola nøtt men det har jeg ikke hørt om.

Maria, 27. juli 2024 15:39

I prinsippet kan man reagere på cola med maltekstrakt som ingrediens ja, men det kommer an på mengden gluten i sluttproduktet, og hvor mye man drikker av det. Dersom maltekstrakt er oppgitt som ingrediens uten at produktet er merket glutenfritt/selve maltekstraktet er merket glutenfritt, er produktet per def glutenholdig. Det er nemlig strenge regler for hvor mye gluten det er lov å ha i et glutenfritt produkt (mindre enn 20 mg/kg vare). Utover det, er det litt vanskelig for meg å si om det var brusen datteren din reagerte på, eller om hun spiste/drakk noe annet den dagen som hun reagerte på. Jeg har ikke hørt om allergiske reaksjoner mot maltekstrakt før - med mindre det også er snakk om hveteallergi (hvor man også reagerer på bygg, som er opprinnelseskornet til maltekstrakt). 

Therese Lensnes, 05. august 2024 18.00

Er symptomer en god indikasjon på om man spiser glutenfritt nok?

Hei. Jeg forstår at cøliakere reagerer veldig forskjellig på gluteninntak. Noen får ingen symptomer ved gluteninntak, mens andre får symptomer etter kun å ha inntatt smuler med gluten. Vet man om tarmen til cøliakere skades i like stor grad uavhengig av sy...

Hei. Jeg forstår at cøliakere reagerer veldig forskjellig på gluteninntak. Noen får ingen symptomer ved gluteninntak, mens andre får symptomer etter kun å ha inntatt smuler med gluten. Vet man om tarmen til cøliakere skades i like stor grad uavhengig av symptomene? Hvis vi eksemplifiserer med to personer med cøliaki. I årevis har begge fine kontrollblodprøver og opplever seg friske på sitt glutenfrie kosthold. Den ene inkluderer vanlig havregryn i kostholdet sitt, da den ikke får symptomer ved inntak av vanlig havregryn. Den andre er streng med å kun spise glutenfri havregryn, da den tidvis får symptomer ved inntak av vanlig havregryn. Kan man vite om begge opprettholder en tilstrekkelig behandling av sin cøliaki med sitt kosthold?

Elise, 11. juli 2024 14:44

Dette er veldig gode, og komplekse spørsmål. Det vi vet fra forskning, er at symptomer ikke har noen assosiasjon med grad av tarmskade, og at vi med all sannsynlighet ikke kan stole på symptomer når det gjelder inntak av små mengder med gluten. Vi vet heller ikke så godt om symptomene ved gluteninntak innad i et individ har en lineær dose-respons kurve, eller ikke - altså om man kan stole på at man får de samme symptomene hver gang man spiser noe gluten, og at de blir økende med økt mengde. 

En annen utfordring er at cøliakiprøvene som du nevner, ikke er gode nok til å bruke i oppfølging. Vi vet at de fungerer godt som indikator på tilheling av tarmen den første tiden etter at man har fått diagnosen, men at de egner seg dårlig til å vurdere gluteninntak dersom de først har blitt redusert til normale nivåer. Vi har heller ikke foreløpig noe godt verktøy å bruke i stedet for blodprøver (gullstandard ville vært samtale med klinisk ernæringsfysiolog, og ny biopsi ved mistanke om diettsvikt). 

Når det gjelder havregryn, vet vi at vanlige havregryn har høy risiko for kontaminering - i mengder som er skadelig for en med cøliaki å innta. Derfor anbefaler vi sterkt å bruke merket glutenfri havre, selv om man ikke har symptomer, og blodprøvene er fine. Jeg snakker også med mange som mener at de er fullstendig symptomfrie, men så kan det vise seg at symptomene i stor grad opptrer utenom fordøyelsessystemet, slik at man ikke selv kobler dem til cøliakien. Jeg ville derfor anbefalt begge eksempelpersoner å holde seg til sertifisert glutenfri havre. 

Therese Lensnes, 17. juli 2024 18.00

Forsvinner glutenrester ved nedfrysing?

Hei. Noen påstår at eventuelle rester etter glutenholdig mat på bestikk/servise, blir borte ved å putte det i fryseren. Det stemmer vel ikke?? ...

Hei. Noen påstår at eventuelle rester etter glutenholdig mat på bestikk/servise, blir borte ved å putte det i fryseren. Det stemmer vel ikke??

Anne, 6. juli 2024 14:45

Nei. Mat med gluten, inkludert rester, kan godt fryses, og gluten er helt intakt etter opptining og like "farlig" for cøliakere som før frysing.

Trond S. Halstensen, 10. juli 2024 19.00

Kan jeg spise pommes frites fra frityr som har vært brukt til løkringer?

Hei! Vi var på restaurant og bestilte burgertallerken med beskjed om at den skulle være glutenfri. Ved en tilfeldighet spurte jeg om pommes frites´en var fritert i olje som ikke var brukt til å fritere noe som inneholdt gluten. Servitøren sa at i henhold til hans fagbr...

Hei! Vi var på restaurant og bestilte burgertallerken med beskjed om at den skulle være glutenfri. Ved en tilfeldighet spurte jeg om pommes frites´en var fritert i olje som ikke var brukt til å fritere noe som inneholdt gluten. Servitøren sa at i henhold til hans fagbrev så hadde han lært at ved høy varme så forsvinner gluten fra oljen så det ikke skulle være noe problem. Kokken mente også at det ikke var noe problem at det var blitt fritert løkringer i oljen tidligere. Dette var nytt for meg og vi spiste ikke denne pommes frites´en. Stemmer det at frityrolje kan renses for gluten på denne måten? Og stemmer det at restauranter har lov til å servere pommes frites stekt på den måten, til en som har bestilt glutenfri rett? Hva er bransjenorm?

Trine, 24. juni 2024 22:31

Jeg svarte nettopp på et liknende spørsmål, så sjekk gjerne svaret mitt der også. I utgangspunktet anbefaler vi at spisesteder skal bytte ut frityroljen før de lager glutenfri mat. I praksis vil gluteninnholdet i pommes friten dere spiser være avhengig av hvor mye glutenholdige rester som befinner seg i oljen, og hvor stor evne disse restene har til å smitte over på pommes friten. Det er usikkert om temperaturen på oljen er av betydning. 

Siden dere har sagt ifra til restauranten at dere trenger glutenfri mat, bør restauranten sørge for at de serverer dere trygg mat. Det er heller ikke lov å merke mat glutenfri med mindre det stemmer. Dere burde derfor blitt opplyst om kontamineringsrisikoen ved bestilling. 

Therese Lensnes, 26. juni 2024 18.00