Arkiv

Resultat: Håndtering (34) viser 1 - 20

Er det trygt å bruke både glutenholdig og glutenfritt i Airfryer?

Heisann! Vi skulle gjerne vite om det er trygt å bruke både glutenholdig og glutenfritt i Airfryer? Vi har selvsagt egen brødrister til glutenfrie brødskiver, men blir det utrygt å bruke glutenholdig mat som ostesmørbrød, pizza osv i samme airfryer som g...

Heisann! Vi skulle gjerne vite om det er trygt å bruke både glutenholdig og glutenfritt i Airfryer? Vi har selvsagt egen brødrister til glutenfrie brødskiver, men blir det utrygt å bruke glutenholdig mat som ostesmørbrød, pizza osv i samme airfryer som glutenfritt?

Merethe, 10. august 2022 13:22

Nå har jeg aldri brukt en airfryer, men har sett den i bruk, og det som kan være en mulig kilde til glutenkontaminering er varmeelementet og vifta over "skuffen". Hvis det området er rent, dvs. uten synlige spor av gluten, skal det ikke være noe problem å bruke samme airfryer. Det er kanskje mulig å åpne opp og rengjøre varmeelementet og vifta, og da er det jo helt topp! Skuffen må selvfølgelig være ren før du tilbereder glutenfritt. Hvis du skal lage glutenfri og glutenholdig mat i en airfryer samtidig, er det lurt å tilbrede den glutenfrie maten først. Da slipper du å være så nøye med renholdet når du tilbereder det glutenholdige. Ikke tilberede glutenfritt og glutenholdig i samme skuff samtidig, det er for stor risiko. 

Lise Friis Pedersen, 17. august 2022 18.00

Kan man spise sjokolade når det står «kan inneholde spor av gluten eller kjøpe smågodt fra disk?

Kan man spise Freia melkesjokolade når det står «kan inneholde spor av gluten? Kan man spise fra smågodtavdelingen, eller er det fare for krysskontaminering? ...

Kan man spise Freia melkesjokolade når det står «kan inneholde spor av gluten? Kan man spise fra smågodtavdelingen, eller er det fare for krysskontaminering?

Eva, 12. august 2022 17:54

De aller fleste med cøliaki tåler produkter merket "kan inneholde spor av". Så hvis du ikke reagerer, tåler du den.

Når det gjelder smågodt, og om det blir forurenset ved å bruke samme spade, så er det gjort en undersøkelse på det i Sverige. De konkluderte med at smågodt, som er glutenfri, og som selges i løsvekt kan inkluderes i et glutenfritt kosthold da risikoen for kontaminering mellom spaden og godteriene er svært liten. Det er imidlertid viktig at godteriene ligger i den riktige boksen slik at innholdsfortegnelsen stemmer med innholdet.   

Lise Friis Pedersen, 17. august 2022 18.00

Hvor mye glutenfritt øl er trygt å drikke?

Jeg har et spørsmål angående glutenfritt øl og mengder som er trygt å drikke. Hvis man ser bort fra det faktum at det ikke er bra å drikke større mengder alkohol, hvor mye glutenfritt øl antas som trygt å drikke med tanke på mengde glut...

Jeg har et spørsmål angående glutenfritt øl og mengder som er trygt å drikke. Hvis man ser bort fra det faktum at det ikke er bra å drikke større mengder alkohol, hvor mye glutenfritt øl antas som trygt å drikke med tanke på mengde gluten for en med cøliaki? Jeg har ikke funnet noe svar på dette ved generelt internettsøk, men leser dette på Systembolaget sine nettsider i Sverige: «Vuxna med glutenintolerans, eller celiaki, bör inte få i sig mer än 30 milligram gluten per dag och i det ingår allt man äter och dricker. Ta hjälp av vårt räkneexempel: En glutenfri öl på 33 centiliter innehåller upp till 6,6 milligram gluten baserat på maxhalten 20 mg/l. Om du dricker två flaskor har du fyllt nästan hälften av ditt totala dagsintag». Vil dette si at man i teorien risikerer å få i seg mer enn 20ppm gluten hvis man drikker mer enn 1 liter glutenfritt øl på en kveld?

Mads, 11. august 2022 12:44

Det er et vanskelig spørsmål du stiller, og mest sannsynlig er det foreløpig ingen som kan gi et godt svar. Det som Systembolaget skriver, er bare en «teoretisk øvelse» der de har laget et worst case scenario-regnestykke. Det er riktig at cøliakere ikke bør få i seg mer enn 30 ppm daglig, det er det forskning som viser, men mest sannsynlig inneholder ikke spesialprodusert glutenfri øl så mye som 20 ppm – trolig under 10 ppm.

Det er to måter å fremstille glutenfritt øl; enten å bruke bare glutenfrie råvarer, eller å rense en tradisjonelt brygget øl for glutenproteiner. Dette gjøres ved å tilsette et klaringsmiddel til ølet som klipper opp glutenproteinene i mindre biter og dermed uskadeliggjør dem. Men hvor mye de blir uskadeliggjort, og hvilken betydning det har for en med cøliaki, er forskerne ikke helt sikre på, derfor er det noe de ser på for tiden. Det blir spennende å se hva forskerne kommer fram til.

Da glutenfritt øl er betraktet som trygt for en med cøliaki, er det ikke satt en øvre grense for inntak. Samtidig bør man kanskje bruke sunn fornuft og ikke få i seg altfor mye, både med hensyn til et mulig gluteninntak, men også alkoholinntaket generelt. 😊  Men jeg tenker at mer enn 1 liter i løpet av en kveld innimellom er nok ikke noe problem.

Lise Friis Pedersen, 17. august 2022 18.00

Er det lurt å unngå hvete og gluten i skjønnhetsprodukter?

hei! Lurer på om det er lurt å unngå hvete og generelt gluten i skjønnhetsprodukter? Har f.eks. en hårkur som innholder "hveteprotein". ...

hei! Lurer på om det er lurt å unngå hvete og generelt gluten i skjønnhetsprodukter? Har f.eks. en hårkur som innholder "hveteprotein".

Ine, 28. juli 2022 17:38

Skal i utgangspunktet ikke bety noe, om du da ikke spiser de. :-)

Trond S. Halstensen, 04. august 2022 13.41

Kan jeg ha én stektakke til både glutenfritt og glutenholdig?

Hei! Jeg har cøliaki, og tenker å kjøpe meg en steketakke, men siden samboer ikke trenger glutenfritt lager jeg ofte lapper, lefser osv til han med gluten i. Kan jeg ha én takke og bruke til både glutenfri og ikke (selvsagt med vask mellom eller steke glutenfrie f&os...

Hei! Jeg har cøliaki, og tenker å kjøpe meg en steketakke, men siden samboer ikke trenger glutenfritt lager jeg ofte lapper, lefser osv til han med gluten i. Kan jeg ha én takke og bruke til både glutenfri og ikke (selvsagt med vask mellom eller steke glutenfrie først og de med gluten etterpå)? Hva gjør vi med vask for at den skal være trygg for meg neste gang jeg skal steke glutenfritt?

Anette, 23. juli 2022 10:59

Du kan godt ha felles takke til dere begge bare du passer på at den er ren for synlige glutenrester/-smuler før du bruker den til glutenfritt. Du kan tørke over den på vanlig vis. Glutenrester er synlige, så det vil ikke være noe problem med noen skjulte rester.

Lise Friis Pedersen, 03. august 2022 18.00

Er det trygt å spise smågodt i løsvekt?

Hei! Er det trygt for en cøliaker å spise smågodt i løsvekt fra butikken? På mange innholdsbokser med smågodt står det innholdsfortegnelse på godteriet som ligger inni der, men kan det være fare for kontaminering når samme "servering...

Hei! Er det trygt for en cøliaker å spise smågodt i løsvekt fra butikken? På mange innholdsbokser med smågodt står det innholdsfortegnelse på godteriet som ligger inni der, men kan det være fare for kontaminering når samme "serveringsspade" brukes i mange bokser?

Matthias, 14. juni 2022 14:23

Smågodt, som er glutenfri, og som selges i løsvekt kan inkluderes i et glutenfritt kosthold da risikoen for kontaminering mellom spaden og godteriene er svært liten. Det er imidlertid viktig at godteriene ligger i den riktige boksen, slik at innholdsfortegnelsen stemmer med innholdet.

Lise Friis Pedersen, 15. juni 2022 18.00

Vil gluten bli brent bort i brødrister og pizzaovn?

Hei. Jeg og en kollega med cøliaki er uenige. Håper å få oppklart denne uenigheten en gang for alle. Han er ikke så nøye med brødrister og pizzaovner som også blir brukt til glutenholdige produkter. Han mener at alt gluten vil bli ihjelbrent. Jeg me...

Hei. Jeg og en kollega med cøliaki er uenige. Håper å få oppklart denne uenigheten en gang for alle. Han er ikke så nøye med brødrister og pizzaovner som også blir brukt til glutenholdige produkter. Han mener at alt gluten vil bli ihjelbrent. Jeg mener at dette ikke er riktig og er veldig nøye på å ha egen brødrister og stekeplate i ovn. Hvem av oss har rett?

Aina, 8. april 2022 17:08

Ja, du spør her om noe som mange har mye meninger om, men som handler om hva vi tror er riktig, og ikke hva vi vet. Cøliakere er enige i at det er viktig at ikke glutenfri mat blir forurenset av glutenholdig mat. Men hvor nøye må man være for å unngå denne forurensing?

Brødrister: Man har alltid trodd at det å bruke samme brødrister vil forurense glutenfritt brød så mye at det vil være problematisk. I en liten amerikansk studie viste forskerne at dette ikke alltid stemmer. 20 glutenfrie brødskiver ble ristet i en «vanlig» brødrister, som også ble benyttet til glutenholdig brød, og 20 ble ristet i en «rulletoaster» (slik som hotellene bruker). Ingen av de glutenfrie brødskivene ristet i en vanlig brødrister ble forurenset (målt mellom 5 og 20 ppm gluten), tre av brødskivene ristet i en rulletoaster ble forurenset, men bare mellom 5,1 og 8,3 ppm gluten (=glutenfri). Nå er jo dette en liten enkeltstudie, så man skal kanskje ikke friskmelde alle glutenfrie brødskiver ristet i alle typer brødristere av den grunn, men det indikerer jo at sjansen for en mulig smitte er veldig liten.

Smulene i en brødrister sitter jo som oftest ikke fast, men ramler ned i bunnen. De få smulene som sitter fast, blir etter hvert så brent at det ikke er gluten igjen – kun kull – før de også ramler ned.

Stekeplate: Det er fullt mulig å bruke samme stekeplate både til glutenfritt og glutenholdig, men man bør passe på at den er ren nok, dvs. at det ikke er synlige glutenrester på den. «Usynlige» glutenrester finnes ikke. Man kan også legge et bakepapir under den glutenfrie maten for å være helt sikker. En pizzaovn bør være fri for glutenrester før man bruker den til glutenfritt – evt. bruke bakepapir.

Så jeg vi si at dere begge har rett på et vis. Man må være nøye, men man trenger ikke være unødvendig nøye. Synlige glutenrester bør fjernes, og som sagt så finnes det ikke noe som heter «usynlige» glutenrester. Og når gluten blir brent blir det til kull, da er det ikke gluten igjen. Men vanskelig å se når det er brent tilstrekkelig kanskje?

Lise Friis Pedersen, 13. april 2022 18.00

Kan man spise vanlig havregryn ved cøliaki?

Dette med glutenfri og vanlig havregryn skjønner jeg ikke. Noen sier man kan spise vanlig havregryn ved cøliaki og noen sier man ikke kan det. ...

Dette med glutenfri og vanlig havregryn skjønner jeg ikke. Noen sier man kan spise vanlig havregryn ved cøliaki og noen sier man ikke kan det.

Marie, 11. februar 2022 16:47

Vanlig havregryn og glutenfrie havregryn er egentlig det samme produktet. Det som skiller er at glutenfrie havregryn er dyrket, høstet og foredlet under kontrollerte former uten sjanse for forurensing av glutenholdige kornsorter. Vanlig havre kan være trygg, men den kan også være veldig forurenset, og derfor er det en risiko forbundet med å spise vanlig havregryn - derfor abefaler vi det ikke. 

Lise Friis Pedersen, 16. februar 2022 18.00

Hvor strenge må vi være med kjøkkenhygienen?

Hei! Hvor strenge må vi være med kjøkkenhygienen i hjemmet vårt? Vi er en familie med 3 barn og kun 7-åringen fått påvist cøliaki, så vi lager både vanlig mat og glutenfri mat. Vi har en egen del av kjøkkenbenken som er «glut...

Hei! Hvor strenge må vi være med kjøkkenhygienen i hjemmet vårt? Vi er en familie med 3 barn og kun 7-åringen fått påvist cøliaki, så vi lager både vanlig mat og glutenfri mat. Vi har en egen del av kjøkkenbenken som er «glutenfri», men kan vi f.eks bruke samme kjøkkenklut på hele kjøkkenet? Må vi bruke én fast kniv og ett fast skjærebrett, selv om vi vasker dem i oppvaskmaskin mellom ulik bruk? Dersom jeg tar på et brød med gluten, må jeg vaske hendene før jeg tar på den glutenfrie maten? (Prøver å lage glutenfri mat ferdig først, men så spiser vi jo også samtidig). Hva med brødsmuler på stolene, gulvet osv, utgjør disse også en risiko for kontaminering?

Lillian, 13. februar 2022 22:54

Man må være nøye, men ikke unødvendig streng. Dere kan bruke samme kjøkkenklut så lenge dere passer på å skylle den godt og at det ikke er deigrester i den. Dere kan bruke samme redskaper så lenge de er rengjort og at ikke det er noen synlige smuler. Så lenge du ikke har synlige spor av glutenholdige mel/smuler på hendene kan du ta godt ta på brødet. Brødsmuler på stolene og på gulvet utgjør ingen stor risiko. Det er det man får ned i magen som betyr noe. 

Lise Friis Pedersen, 16. februar 2022 18.00

Usikker på om jeg må spise glutenfritt eller ikke

Hei, jeg har en lengre periode vært plaget med for høyt stoffskifte og har i den forbindelse fått påvist cøliaki, mer nøyaktig marsh 3a. Dette fikk jeg vite etter å ha tatt gastroskopi. Spørsmålet mitt er hva vil det si? I brevet jeg fikk st&...

Hei, jeg har en lengre periode vært plaget med for høyt stoffskifte og har i den forbindelse fått påvist cøliaki, mer nøyaktig marsh 3a. Dette fikk jeg vite etter å ha tatt gastroskopi. Spørsmålet mitt er hva vil det si? I brevet jeg fikk står det at jeg bør redusere inntaket av glutenholdig mat. Jeg er 19 år og føler informasjonen jeg har fått er veldig uspesifisert. Håper på svar på dette da det plager meg veldig... spiser ikke gluten for øyeblikket, men vil gjerne vite om det er nødvendig eller ikke.

Nikken, 20. januar 2022 01:10

Velkommen som cøliaker og du vil snart oppdage at du er ikke alene og at det er en hyggelig og kunnskapsrik gruppe mennesker som deler din "sjebne". Først en lite to-do liste:

1. Meld deg inn i Norsk cøliakiforenings ungdom  (ncfu.no)

2. Delta på kurs/møter som ditt lokallag arrangerer, slik at du treffer andre med cøliaki, mye man kan lære.

3. Ja, du har cøliaki og det er nødvendig å kun spise glutenfri mat. Dette er en livslang situasjon, uavhengig av om du reagerer akutt på glutenholdig mat eller ikke, skaden/betennelsen skjer likevel, og det må man unngå.

4, Søk NAV om grunnstønad med dokumentasjon/legerklæring fra fastlegen din (som må vise til diagnosen satt av spesialist) eller fra den spesialisten på sykehuset som stilte diagnosen. Det koster mer å spise glutenfritt, iallfall om man skal kjøpe glutenfrie erstatningsprodukter for glutenholdig mat (f.eks glutenfrie pølsebrø), så NAV sitt bidrag kommer godt med.

Det kan ta litt tid (mnd-år) før du blir helt frisk av din cøliaki, reaksjonen sitter såpass hardt i, og de reagerende cellene lever lenge, så lenge at du må betrakte dette som en livlang tilstand.

Konsekvensene av å spise glutenholdig mat er at du får ernæringsproblemer, blir sliten, får jernmangel (anemi) problemer med å holde vekten, etc. og på sikt kan du, selvom det er uvanlig, utvikle lymfekreft i tynntarmen pga den kroniske betennelsen gluten lager hos deg. Uten gluten, ingen cøliaki, og derigjennom blir du "frisk" fra din cøliakisykdom så lenge du spiser glutenfritt. Bare godta det, du er ferdig med å spise gress (korn), nå er det andre matvaner som gjelder.

Ditt høye stoffskifte er sannsynligvis en del av ditt autoimmune tilbøyelighet, hvor cøliakien også inngår. Ved glutenspising vil du, som cøliaker, lage autoantistoffer mot et bindevevsenzym, transglutaminase-2 som binder og holder dette enzymet aktiv i hele kroppen, men selvsagt mest i tynntarmen. Det er ikke lurt å ha et slikt autoantistoff sirkulerende rundt i kroppen, det er ikke verdt det, så hold deg glutenfri.

Trond S. Halstensen, 26. januar 2022 18.07

Kan jeg gjøre havren 100 % glutenfri selv?

Hei! Det har seg sånn at eg reagerer på gluten i ekstremt små mengder. Må spise bare 100 % glutenfritt. Det eg lurer på er om det lar seg gjøre å få havre 100 % glutenfritt, viss eg kjøper hel havre og skyller den godt? Så kan eg male den...

Hei! Det har seg sånn at eg reagerer på gluten i ekstremt små mengder. Må spise bare 100 % glutenfritt. Det eg lurer på er om det lar seg gjøre å få havre 100 % glutenfritt, viss eg kjøper hel havre og skyller den godt? Så kan eg male den selv. Har egen «mølle».

Havre, 19. januar 2022 11:00

Hvordan vet du at du reagerer på ekstremt små mengder gluten (<20ppm?)? Har du noen ganger blitt blind-testet med ren gluten? Gluten kommer oftest sammen med hvetestivelsen og/eller andre komponenter av hveten som man også kan reagere på. Spesialdyrket havre skal i utgangspunktet være glutenfri ved at den ikke inneholder andre kornsorter og males/valses på egne møller, det er dette man kaller glutenfri havre. Det burde være glutenfritt nok. Men noen reagerer på havre, også (på en annen måte enn cøliakireaksjonen) så man kan reagere på annen mat uavhengig av cøliakien uten at denne maten inneholder gluten, f. eks. fordi man er allergisk.

Trond S. Halstensen, 19. januar 2022 18.20

Bør min datter unngå å bake bakst med hvetemel?

Jeg har en datter på 4 år som fikk påvist cøliaki for 9 mnd siden. Vi har siden da spist matvarer uten gluten. I barnehagen har hun vært med å bake rundstykker som inneholder hvetemel, det ble også brukt hvetemel på bordet når de trillet ut rund...

Jeg har en datter på 4 år som fikk påvist cøliaki for 9 mnd siden. Vi har siden da spist matvarer uten gluten. I barnehagen har hun vært med å bake rundstykker som inneholder hvetemel, det ble også brukt hvetemel på bordet når de trillet ut rundstykkene. Den samme kvelden ville ikke datteren min spise så mye, og hun klaget over vondt i magen og natten ble dårlig pga vondt i magen. Hun har ikke spist disse rundstykkene, bare vært med på å lage dem. Kan det hvetemelet som var på bordet og som hun brukte for å bake ha medvirket til dårlig matlyst og smerter i magen? Bør min datter unngå å bake bakst med hvetemel?

Cøliaki og hvetebakst , 05. januar 2022 22:50

Forstår problemstillingen, og vi må ta høyde for at hun fikk i seg hvetemel, men ikke nødvendigvis fordi hun hadde hvetemelsdeig på fingrene og bakte bollene ut på et bord med hvetemel. Man må få hvetemelet inn i munnen og svelge det skal det kunne utløse cøliaki-induserte plager. Det er nok veldig lett å putte hvetemelsfingre i munnen, smake på deigen, etc for en 4 åring som er alene om å ha cøliaki i barmehagen. Dere har sikkert spurt og hun har sikkert ristet på hodet/sagt at hun ikke spiste noe av bollene etc. Man må nesten bare sette det på vanlig barneadferdskontoen å håpe det ikke blir mange slike episoder. Prinsippielt synes jeg hun burde ha fått egen deig (mye mulig dere måtte ha gitt henne det, barnehagens erfaring og ressurser er begrenset) slik at hun kunne ha bakt, og ikke minst, spist det etterpå. Men hovedregelen er at så lenge hvetemelet holder seg utenfor tarmkanalen, så gjør det ingenting å håndtere det.

Trond S. Halstensen, 12. januar 2022 18.05

Ønsker å kjøpe glutenfri-klistermerker

Hei 😊 Jeg mener å ha sett at man kan kjøpe klistermerker hvor det står «glutenfri» på. De er hvite med gul skrift. Stemmer dette? Og hvordan går jeg fram? ...

Hei 😊 Jeg mener å ha sett at man kan kjøpe klistermerker hvor det står «glutenfri» på. De er hvite med gul skrift. Stemmer dette? Og hvordan går jeg fram?

Linda, 16. desember 2021 07:28

Vi selger slike klistremerker. 1 ark med 48 stk klistremerker koster 25 kr. Du kan bestille de ved å sende en epost til post@ncf.no

Lise Friis Pedersen, 05. januar 2022 09.00

Har fått diagnosen, hva gjør jeg nå?

Er 16 år og ble nettop diagnostisert med cøliaki, med gastroskopi etter 1-2 år med anemi, oppblåsthet og magesår. Dette var egentlig litt uventet svar for jeg hadde ikke tenkt det kunne være cøliaki. Kan ikke så mye om sykdommen enda og prøver...

Er 16 år og ble nettop diagnostisert med cøliaki, med gastroskopi etter 1-2 år med anemi, oppblåsthet og magesår. Dette var egentlig litt uventet svar for jeg hadde ikke tenkt det kunne være cøliaki. Kan ikke så mye om sykdommen enda og prøver så godt jeg kan å spise glutenfritt. Jeg fikk beskjed at de skulle prøve å henvise meg til ernæringsfysiolog, men at jeg var «en pasient i grenseland» fordi dette ble gjort hos barnelege og ikke var vanlig for voksne, men jeg er jo 16 år. Henvisningen kom aldri og dette synes jeg var litt dumt for jeg kan veldig lite, og jeg har utrolig mange spørsmål. Fastlegen har heller ikke tatt kontakt. Hva burde jeg gjøre nå?

Anne, 28. november 2021 14:26

Hei Anne,

Meld deg inn i Norsk cøliakiforenings ungdom (NCFU), foreldrene dine betaler sikkert det det koster. Meld deg på de kursene du kan, inkludert webinarer som ernæringsfysiologene hos NCF holder. Lær å lese på innholdsfortegnelsene på de matproduktene du kjøper: er det tilsatt noe som stammer fra hvete/bygg/rug så skal det stå på innholdfortegnelsen. Dette går greit, det meste av råvarene vi spiser er jo glutenfrie fra naturens side, men en del blandingsprodukter er tilsatt hvetemel (eller bygg/rug) og de skal du holde deg unna. Erstatningsproduktene kan være OK, men bedre er det å finne alternative matvaner, som en kyllingsalat til lunsj istedenfor noen glutenfrie brødskiver (selvom mange nå tilbyr godt glutenfritt brød). Det kan ta litt tid før du blir frisk (ett til 2 år siden du er såpass ung). cøliaki er en autoimmun reaksjon på gluten-proteinene i korsortene hvete, bygg og rug. Uten gluten - ingen cøliaki (sykdom).  Du bør tilbake til fastlegen egentlig litt raskt for kontakt og undersøkelse om du har mangeltilstand på endel næringsstoffer og vitaminer, deretter etter ca 6 mnd-1 år for kontroll at alt går som det skal, at autoantistoffnivået i blodet synker etc. Fastlegen kaller deg neppe inn, du må nok selv bestille time. Lykke til og velkommen til NCFU.

Trond S. Halstensen, 01. desember 2021 19.10

Kan jeg jobbe med hveteprodukter, som burgerbrød?

Har tenkt å begynne på McDonalds, men er usikker på om man blir dårlig av å jobbe med hveteprodukter, som for eksempel burgerbrød, over en lengre periode. ...

Har tenkt å begynne på McDonalds, men er usikker på om man blir dårlig av å jobbe med hveteprodukter, som for eksempel burgerbrød, over en lengre periode.

Casper, 20. november 2021 16:16

Du kan trygt ta deg jobb på McDonalds!

Cøliakere og andre med glutenintoleranse blir ikke dårlige av hveteprodukter hvis de ikke får det inn i munnen og ned i magen. Man kan bli dårlig av å jobbe i et bakeri med mye melstøv, men bare hvis det kommer inn i munnen eller i nesen og videre ned i magen. Er man bare i nærheten av eller berører mat som inneholder hvete (og rug eller bygg), er det ikke nok til å få skader på tarmtottene.

Lise Friis Pedersen, 24. november 2021 18.00

Kan dette føre til at man får i seg gluten?

En person tar rømme på ei lefse (med gluten) med ei skje, setter skjea tilbake i rømmeboksen, og en person med cøliaki bruker samme skje for å ta rømme på sin lefse. Kan dette føre til at personen med cøliaki får i seg gluten? ...

En person tar rømme på ei lefse (med gluten) med ei skje, setter skjea tilbake i rømmeboksen, og en person med cøliaki bruker samme skje for å ta rømme på sin lefse. Kan dette føre til at personen med cøliaki får i seg gluten?

Koppen, 20. november 2021 18:35

Ordet "kan" er veldig stort, normalt så blir det ikke smuler fra lefsa i rømmen/på skjeen. Det vi sier, siden livet tross alt skal leves er at man må ta bort synlige smuler i rømma/smørret/på kniven (tørke den godt av når det er en blanding av brødsmuler og smør), men det holder. Trenger ikke bruke egne redskaper og/eller vaske alt som brukes av begge parter så lenge smulene holder seg hoss de glutentolerante. Men igjen er det stor forskjeller på hvor følsom man er og bli det et uromoment så får man heller ta de forhåndsregler man selv følger gir trygghet, men fra et medisinsk ståsted så pleier dette ikke å være et problem eller et vanlig kontamineringssted.

Trond S. Halstensen, 24. november 2021 18.05

Kan hårprodukt med havremelk gjøre skade for en med cøliaki?

Hei. Jeg lurte på om et hårprodukt med havremelk kan gjøre skade for en med cøliaki. Vet ikke hva slags havremelk som er brukt, kun at det er oppi. Havre er jo naturlig glutenfritt, men de med cøliaki skal jo ha glutenfri havre. Kan hun bli dårlig av dette h&ar...

Hei. Jeg lurte på om et hårprodukt med havremelk kan gjøre skade for en med cøliaki. Vet ikke hva slags havremelk som er brukt, kun at det er oppi. Havre er jo naturlig glutenfritt, men de med cøliaki skal jo ha glutenfri havre. Kan hun bli dårlig av dette hårproduktet?

Mor til cøliakibarn, 10. november 2021 22:52

Havren du spiser må være dyrket slik at den ikke er tilblandet andre kornsorter (som den ofte er) og da får den betegnelsen "glutenfri", for havre er i seg selv glutenfri fra naturens side. Man må spise gluten slik at den kommer ned i mage-tarmkanalen for at gluten kan omdannes av enzymet Transglutaminase-2, og bli et såkalt deamidert gliadin, for det er det cøliakere reagerer på, ikke gliadin slik det er i hveten. 

Havreprodukter som man bruker utvortes, slik som det hårproduktet du spør om, kan hun derfor bruke.

Trond S. Halstensen, 17. november 2021 18.06

Ida, 21.oktober 2021 06:06

Hei igjen! Beklager hvis dette er spørsmål du har svart på mandag ganger før. Med cøliaki, hvordan bør man forholde seg til pommes frites på plasser der det friteres andre ting oppi (dvs. nesten overalt). Og hva er greia med soyasaus som ikke har hv...

Hei igjen! Beklager hvis dette er spørsmål du har svart på mandag ganger før. Med cøliaki, hvordan bør man forholde seg til pommes frites på plasser der det friteres andre ting oppi (dvs. nesten overalt). Og hva er greia med soyasaus som ikke har hvetemel tilsatt? Og corn flakes? Tilleggsopplysninger: har hatt diagnosen i 3,5 år, spiser GFD men ønsker på ingen måte å forholde meg til teoretiske muligheter for glutenkontaminering da jeg syns det er krevende nok å leve med denne diagnosen ved å bare spise "vanlig" GFD. Tarmtottene mine er ikke tilbake etter 3,5 år, men jeg får god oppfølging. Har ikke fått akutte symptomer på små mengder gluten inntatt ved feil, men har kronisk diaré som behandles med Immodium (2 mg/dag) og utmattelse som fører til delvis arbeidsufør (jobber 60%). Er det sånn at vi som ikke er helt "i orden" etter å ha fått diagnosen burde holde oss ENDA mer strenge enn andre velbehandlede cøliakere?

Ida, 21.oktober 2021 06:06

Du bør være forsiktig med pommes frites som friteres i olje som ikke er 100 % glutenfri. Forskning viser at det i de fleste tilfeller er lite forurensing av gluten på pommes frites, men det er vanskelig å være sikker. Anbefaler å spørre hva de har fritert før du bestiller dine. Vanlig soyasaus er brygget på hvete og soya. Til tross for dette viser undersøkelser foretatt i Sverige og Holland at det er mindre enn 5 ppm gluten i vanlig soyasaus. Er du i tvil om du tåler det, kan du bruke glutenfri soyasaus. Bruk glutenfri corn flakes. Vanlig cornflakes inneholder maltekstrakt og kan inneholde over 20 ppm gluten. 

Det kan hende du bør være enda strengere, eller de kan være annet enn "spor av gluten" som gir dine plager - det er vanskelig å vite. Jeg vil anbefale deg å spise mest mulig naturlig og uprosessert mat, da studier på mus tyder på at noen tilsetningsstoffer kan gi skader på tarmslimhinnen. Det kan også hende at du trenger lengre tid enn 3,5 år på å bli helt frisk.

Lise Friis Pedersen, 27. oktober 2021 18.00

Hvordan er det å delta på beer pong når man har cøliaki?

Hvordan er det å delta på beer pong når man har cøliaki? Jeg har så klart glutenfri øl i mine kopper, men ballen vil jo være full av motstanderens (vanlige) øl når den havner oppi min øl. Er dette så små mengder gluten at de...

Hvordan er det å delta på beer pong når man har cøliaki? Jeg har så klart glutenfri øl i mine kopper, men ballen vil jo være full av motstanderens (vanlige) øl når den havner oppi min øl. Er dette så små mengder gluten at det ikke får konsekvenser for tarmen?

Trine, 23. oktober 2021 21:43

Prinsippielt har du rett, men mengden glutenholdig øl som er på pingpong ballen etter en luftetur må jo være svært liten. Er du i tvil, så kan jo alle drikke glutenfritt øl, det er jo så mange OK øl-typer der ute som er glutenfrie.

Trond S. Halstensen, 27. oktober 2021 18.44

Er ikke havre glutenfritt?

Jeg har ikke fått påvist noen ting, men etter at jeg begynte på glutenfri diett har plagene forsvunnet. Jeg tåler også å spise/drikke ting med «spor av gluten». Hvis jeg ved uhell spiser gluten reagerer jeg vanligvis etter 2-3 timer. I dag br...

Jeg har ikke fått påvist noen ting, men etter at jeg begynte på glutenfri diett har plagene forsvunnet. Jeg tåler også å spise/drikke ting med «spor av gluten». Hvis jeg ved uhell spiser gluten reagerer jeg vanligvis etter 2-3 timer. I dag brukte jeg Mylk havre og mandel «melk» i kaffen min kl 12 på morgenen, og kl 20:00 på kvelden ble jeg dårlig i magen. Altså 8 timer senere. Er det denne melken? Burde jeg ikke reagere fortere når det er snakk om væskeinntak? Står ingenting om at det er gluten i på den esken. Men «havre» står i markerte bokstaver. Er ikke havre glutenfritt? Eller i verste fall med «spor av gluten»?

Malin, 9. september 2021 01:49

Inneholder et produkt havre, og det ikke er merket glutenfri på emballasjen, kan det være forurenset av andre glutenholdige kornsorter. Derfor anbefaler vi at de med cøliaki bruker kun glutenfri havre, som er garantert ren. Men, det er kun «spor av» gluten i vanlig havre, og vanlig havremelk inneholder ofte lave mengder gluten og sjelden mer enn 100 ppm. Hvis du har brukt dette i kaffen (små mengder) og du reagerer 8 timer senere, kan jeg ikke forstå at det er Mylk havre og mandel som har forårsaket disse plagene. Jeg tenker at det må være noe annet du har fått i deg, eller at du rett og slett har blitt dårlig i magen av andre årsaker. Håper du finner ut av det!

Lise Friis Pedersen, 15. september 2021 18.00