Arkiv

Resultat: Håndtering (46) viser 1 - 20

Hva betyr "kan inneholde gluten"?

På Den lille Nøttefabrikkens produkter står det ofte "kan inneholde andre nøtter, melk, soya og gluten" (feks på nøttemiksen: "Spesial med havsalt"). Bør man som cøliaker da styre unna, eller kan man se på det som "s...

På Den lille Nøttefabrikkens produkter står det ofte "kan inneholde andre nøtter, melk, soya og gluten" (feks på nøttemiksen: "Spesial med havsalt"). Bør man som cøliaker da styre unna, eller kan man se på det som "spor-merking"?

Nik,19. november 2022 20:03

Så lenge ikke gluten er en ingrediens, dvs. at det står oppgitt i ingredienslisten, så er det kun eventuelle spormengder det er snakk om. Noen produsenter har valgt å merke "kan inneholde" framfor "kan inneholde spor av" men ifølge produsentene selv er det ingen forskjell i produksjonsmetoden. Jeg anbefaler at du tar kontakt med produsenten (Brynild) hvis du vil ha en mer utfyllende forklaring på en eventuell forurensingsgrad og kilder til kontaminering.

Lise Friis Pedersen, 23. november 2022 18.00

Hvor farlig er det egentlig å spise gluten når man har cøliaki?

Hei! Hvor farlig er det egentlig å spise gluten når man har cøliaki? Jeg fikk påvist cøliaki for ca 8 år siden, men merker ingenting hvis jeg spiser gluten. Ulike leger jeg har snakket med sier at det «farligste» er at jeg får vondt i mage...

Hei! Hvor farlig er det egentlig å spise gluten når man har cøliaki? Jeg fikk påvist cøliaki for ca 8 år siden, men merker ingenting hvis jeg spiser gluten. Ulike leger jeg har snakket med sier at det «farligste» er at jeg får vondt i magen, men ikke så mye mer enn det. Hvor strengt må jeg følge glutenfri kost når jeg ikke får noen reaksjoner?

Henriette, 22. november 2022 16:52

Dersom diagnosen var satt på tradisjonell måte, med tynntarmsbiopsi og påvisning av autoantistoffer (Cøliakiprøven som påviser økte mengde av IgA-antistoff mot transglutaminase-2 (TG2) alias vevstransglutaminasen (tTG)), så diagnosen er sikker, så har du nok en pågående cøliakireaksjon i tarmen hvor sykdomsaktiviteten er avhengig av hvor mye glutenholdig mat du spiser. Du og de fleste legene du snakker med tenker sikkert at cøliaki primært gir magevondt/diare og dårlig tarmfunksjon med mangelsykdommer og vekttap. Men slik er det ikke (lenger), da vi ikke spiser så mye hvetebasert mat lenger at tarmen blir så skadet. Men du har en kronisk betennelse i tarmslimhinnen som gir helt andre, mer diffuse plager. Det de fleste opplever etter å ha spist glutenfritt lenge nok til å bli frisk fra sin cøliakisykdom, er at endel diffuse plager som tretthet, "hjernetåke", emosjonell ustabilitet "sykdomsfølelse i kroppen" blir borte/bedre, og endel kan i ettertid oppleve at det de trodde var normal tarmfunksjon, ikke var det da de blir helt normal på GFD. Dersom du aldri har spist glutenfritt lenge nok til at du har blitt frisk fra din aktive cøliaki så vet du ikke hvordan det er å være frisk. De langsiktig konsekvensene av å spise gluten når du har cøliaki er økt risiko for benskjørhet (osteoporose), jernmangelanemi (som gir tretthet), og økt dødlighet. I tillegg kommer den økte risikoen for kreft i tarmens lymfesystem/immunsystem. 

Du kan med fordel ta en tur til legen din og legge frem problemet og hen kan ta noen blodprøver for å bekrefte/avkrefte om du har en aktiv cøliaki og evnt. også om du har tegn til dårligere tarmfunksjon med mangel på endel sporstoffer. Så får du ta opp problemstillingen med legen din. Dersom du er i reproduktiv alder og ønsker barn, så vær klar over at ubehandlet aktiv cøliaki kan gjøre det vanskeligere å bli gravid (og man må passe ekstra på å ta folinsyre-tilskudd mens man forsøker). 

Det betyr ingenting om du har akuttreaksjon på hveteinntak eller ikke, noen har, andre har det ikke, men tarmen er, så vidt vi vet, like preget av cøliaki-betennelsen og risikoen for senskader er lik for de med akuttreaksjon og de uten. Desuten så får man det bedre på glutenfri kost, men det tar ofte noen år på GFD før man er helt cøliaki-frisk. 

Trond S. Halstensen, 23. november 2022 18.49

Hvordan påvirker det cøliakien at jeg jobber som kokk?

Hei Jeg er 52 år og jobber som kjøkkenassistent/ kokk og har nylig fått diagnosen cøliaki. Har spist glutenfritt i to måneder nå, sjekker alt gjerne flere ganger for å være sikker på at jeg ikke spiser noe med gluten. Men like vel har jeg ...

Hei Jeg er 52 år og jobber som kjøkkenassistent/ kokk og har nylig fått diagnosen cøliaki. Har spist glutenfritt i to måneder nå, sjekker alt gjerne flere ganger for å være sikker på at jeg ikke spiser noe med gluten. Men like vel har jeg hatt to kraftige reaksjoner, kraftig diaré i 2 dager, vondt i hodet, slapp, små kvalm. Er ikke i form før det har gått 4-5 dager. Kan det være jobben som gjør at jeg får reaksjoner? Jeg bruker en del mel i baking, sauser og supper, koker pasta og lignende. Har begynt å bruke munnbind når jeg bruker mel, men virker som det ikke er nok. Hvor lurt er det egentlig å jobbe som kokk med cøliaki? En ting er at jeg er avhengig av at andre smaker til maten, men hvordan påvirker det sykdommen?

Lis, 17. november 2022 15:30

Man må få hvetemelet i seg via tarmkanalen hvis man skal kunne reagere som cøliaker på det. Er det mye mel i luften så høres det fornuftig å bruke munnbind, av flere årsaker. Det er alltid vanskelig å vite hva som er årsaken til slike episodiske sykdomsrunder, og helt naturlig så tolker man det inn i en cøliakiramme, at man har blitt eksponert for gluten. Det skal ikke så mye melstøv til før det blir for mye om man får det i munnen (nesen og svelging)/i maten man spiser. Samtidig finnes det potensielt andre, for deg ennå ukjente glutenkilder særlig i ferdiglaget mat som du potensielt kan ha spist uten å være klar over at det inneholder gluten (hvetemel). Det er tross alt kun 2 mnd. siden du fikk diagnosen, så du har ikke så lang erfaring med din glutenfri kost. Man kan godt arbeide som baker selvom man har cøliaki, men det krever visse forhåndsregler, som du delvis har tatt (munnbind). Du må nesten bare se an hvordan det går, og se om ikke autoantistoffene (TG2-IgA) faller som forventet (kan ta endel tid), og at du ikke får flere slike episoder. Blir det vanskelig å unngå hvetemelsforurensing og du stadig får slike sykdomsepisoder, bør du ta det opp med legen din.

Trond S. Halstensen, 23. november 2022 18.05

Familien ser på håndtering av glutenfri mat som unødvendig styr

Hei, Jeg har hatt cøliaki siden 2014, og har levd på glutenfri kosthold i mange år. Har bodd sammen med ny mann og hans barn siden i sommer. Jeg har prøvd å forklare hvor viktig det er for meg å spise glutenfitt, holde min mat adskilt fra deres, vaske n&osl...

Hei, Jeg har hatt cøliaki siden 2014, og har levd på glutenfri kosthold i mange år. Har bodd sammen med ny mann og hans barn siden i sommer. Jeg har prøvd å forklare hvor viktig det er for meg å spise glutenfitt, holde min mat adskilt fra deres, vaske nøye kjøkkenet mm. Men dessverre ser de på dette som på unødvendig styr, og har lite eller ingen tro på at jeg kan bli syk hvis jeg får i meg gluten. De ser på meg som en raring som bare vil ha oppmerksomhet. De mener at det er ikke viktig med nøye vask. Jeg sliter med å minne dem på at jeg er syk, og ikke overdriver med det. Håper noen kan forklare for de at det er livsviktig for meg å ha helt glutenfri mat, så kan kanskje mannen min tro på det. Mvh En forrvirret og lei seg cøliaker (personlig mail fjernet av TSH)

Julie, 13. november 2022 11:51

Dette er en balansegang mellom nødvendig og overdreven forsiktighet. Alt trengs ikke å vaskes, men å  børste bort brødsmulene fra benken for så å lage den glutenfrie maten på en benkplate med mye mikrosmuler hver dag er ikke så lurt, da er det bedre å ha sin egen fjøl. Noen blir svært nøye med renholdet og får et litt tvangspreget forhold til rensligheten mhp glutenforurensing. Du skal være nøye med ikke å få i deg glutenholdig mat, men vi pleier å erkjenne at livet skal leves og at det er visse ting man ikke trenger å gjøre. F.eks. har man testet og ikke funnet tegn til oversmitte i en brødrister som også brukes av vanlige brødskiver (men det finnes poser man kan legge brødskivene sine i når de skal ristes i en brødrister, og det er det beste), at det holder å bruke en fuktet klut å tørke godt over benkplaten, at man kan bruke samme smørpakke, bare man holder deg unna de synlige brød-forurensede områdene, men er man usikker så har man sin egen smørpakke. Dersom dine kjøkkenrutiner har blitt en viktig del av ditt kontrollbehov for å unngå å bli syk, så kan jeg forstå at det er sårende/frustrerende at din nye familie ikke respekterer ditt renslighetsbehov. På den andre siden så kan du muligens redusere på renslighetskravet. Uansett bør dere snakke sammen, og da bør du være ærlig på hvordan du tolker deres latterliggjøring av ditt renslighetsbehov. For uavhengig av om det strengt tatt er faglig helt nødvendig så er det nødvendig for deg for at du skal føle deg trygg i hverdagen, og det burde de respektere. Du skal tross alt leve så glutenfritt som mulig og det må de være behjelpelige med å få til.

Trond S. Halstensen, 16. november 2022 19.17

Hvor nøye må man være?

Hei, nylig fått diagnosen cøliaki, 38 år gammel. Vært mye plaget siden 20-årene, men tenkt det bare er sånn jeg er. Reagerer uansett også på mye med det jeg nå har lært er Fruktaner. Kostholdet mitt føles derfor veldig begrense...

Hei, nylig fått diagnosen cøliaki, 38 år gammel. Vært mye plaget siden 20-årene, men tenkt det bare er sånn jeg er. Reagerer uansett også på mye med det jeg nå har lært er Fruktaner. Kostholdet mitt føles derfor veldig begrenset og trist. Det føles hemmende med alle restriksjonene. Så kommer spørsmålet mitt, hvor nøye må man være? MÅ man virkelig ha eget smør hjemme, vaske kjøkkenbenk og redskaper mellom vanlig brød, og hva skjer egentlig om man står ett sted hvor eneste tilgang på mat ikke er glutenfri? Jeg skjønner at man skal unngå det så godt man kan, men kjenner jeg mister helt motet på tanken på at det må være så sterilt hjemme, vi er en stor familie med flere barn. Jeg har jo stått i og tålt symptomene i mange år.. Men ødelegger det tarmen helt permanent til slutt om jeg ikke er helt superstreng? Jeg fikk f.eks. servert en salat med pasta og krutonger i blant annet, jeg tok det ut, og spiste resten, er det helt fy fy å spise det som da har vært blandet med det? Jeg håper det blir lettere å akseptere etterhvert, akkurat nå er det litt tungt. Tusen takk for tiden dere bruker på dette. :)

Tristkvinne38, 8. november 2022 12:51

Først: gratulerer med muligheten til å bli frisk, det var "bare" cøliaki! Jeg har stor forståelse av at ingenting er perfekt, alt er tilpasninger og optimaliseringer. Det viktigste er at du spiser glutenfritt, din mat skal være glutenfri, men du har ikke hypersensitivitet à la klassisk allergi, så hysterisk renslig er det ikke nødvendig å være. Livet skal tross alt leves, og noen ganger må man bare gjøre suboptimale tilpasninger, bare man vet hva man gjør og hvorfor man gjør det. Siden du har flere barn, så antar jeg de er undersøkt med tanke på cøliaki? Det er standarrutine de fleste steder, uavhengig av eventuelle plager barna kan rapportere om (screening). Dersom du ikke tåler fruktaner og andre FODMAP-karbohydrater pga. IBS, så blir kostholdet lett begrenset/utfordrende mtp. ingredienser, men her må du prøve deg frem. For etterhvert som tarmen tilheles, så kan det hende du tåler mer FODMAP-rike matvarer, og det er en mengde-plage forhold: Litt sopp som krydder går sikkert greit, mens en soppragu ikke er greit (sopp er FODMAP-rik).

Du kan ha din egen smørpakke om det er mye brødsmuler i det andre smøret. Du bør skjære ditt brød på egen fjøl, skal du tørke vekk smulene fra de andres fjøl så bør du bruke fuktet klut og/eller snu fjølen rundt. Man får kjøpt egne poser man kan putte brødet sitt i for å bruke brødristeren som andre rister sitt glutenholdige brød i. Man kan aldri garantere at det ikke kommer obver smuler, selv om ed som har testet dette ikke fant gluten i de glutenfrie brødskiver som ble ristet i brødristere som glutenholdig brød også ristes i. Du vil få rutine på det etterhvert, men ja, det er trist å måtte spise noe annet enn det de andre spiser, så ofte ender det med at mange fellesmåltider blir glutenfrie for alle, og det er helt greit. Det meste av det vi spiser er glutenfritt fra naturens siden, men mye ferdigmat kan være tilsatt hvetemel (men da står det tydelig på ingredienslisten), så det blir en tilvenning av hva slags mat man skal spise selv/tilberede til resten av familien. Må man, så må man, og står man der med en salat som har krutonger i seg og "sulter ihjel", så får man bare fiske ut alle krutongene og regne med at det går greit, men optimalt er det ikke. Mengden gluten dette kan representere er uansett veldig mye lavere enn den mengden man får i seg dersom man spiste krutongene, og det skal man ikke. Du får melde deg inn i NCF og møte opp på noen av samlingene, så får du gode råd fra andre som har vært/er i din situasjon.

Trond S. Halstensen, 09. november 2022 19.46

Hvor farlig er det å få i seg litt gluten?

Har fått påvist cøliaki, men får ikke noen symptomer når jeg spiser noe med gluten. Hvor vanlig er det? Jeg spiser og drikker glutenfritt i hverdagen, men på ferie i utlandet er det litt vanskeligere. Hvor farlig er det hvis man får i seg litt (sp...

Har fått påvist cøliaki, men får ikke noen symptomer når jeg spiser noe med gluten. Hvor vanlig er det? Jeg spiser og drikker glutenfritt i hverdagen, men på ferie i utlandet er det litt vanskeligere. Hvor farlig er det hvis man får i seg litt (spiser ikke pizza, pasta..), når jeg ikke finner glutenfritt?

Morjac, 8. november 2022 16:28

Vi har ikke eksakte tall på det, men ca 1/3 får ikke akutte plager ved glutenuhell, og det kan derfor være utfordrende å holde dietten. For tarmen skades - cøliakien reaktiveres for hvert uhell man har - uavhengig av om man føler noe akutt eller ikke. Hvor skadelig det er vil også være avhengig av hvor reaktiv du var/er, hvor lenge du har spist glutenfritt, etc. Det tar ofte lang tid for en voksen-diagnostisert cøliaker å bli frisk i tarmslimhinnene (5-7 år), så dette krever litt selvdisiplin. Cøliaki er en veldig godt kjent tilstand i de fleste ferielandene, så her bør man kunne styre unna de klassiske glutenholdige rettene (de har ofte glutenfri pasta, f.eks.). Prøv å kommuniser til kelner/kokk at du har cøliaki (google translate fungerer), og NCF har egne oversettelser, så får du hjelp til å finne frem til glutenfrie alternativer.

Faren med å få i seg litt gluten er om det gjentas og gjentas, og litt blir til litt mer som ..... ja, du forstår. Da er man på en potensiell farlig vei som lett kan medføre en reaktivert cøliaki med dårligere livskvalitet uten at man muligens forstår hvorfor man f.eks. er så trett, for magen er jo i "orden".

Trond S. Halstensen, 09. november 2022 19.57

Kan glutenfritt øl på fat forurenses av vanlig øl på samme linje?

Jeg lurer på om glutenfritt øl på fat fortsatt regnes som glutenfritt om det har vært annet øl på samme linje tidligere som ikke er glutenfritt. ...

Jeg lurer på om glutenfritt øl på fat fortsatt regnes som glutenfritt om det har vært annet øl på samme linje tidligere som ikke er glutenfritt.

Tørst , 2. november 2022 18:05

Det er vanskelig å svare på, da vi ikke kjenner de nøyaktige rutinene til bryggeriene. Men de skal jo ha rutiner for tømming av tårnet og utvasking ved bytte av fat på linja, så sjansene for at det skal være rester av gluten er nok ganske liten. Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med et av bryggeriene som leverer glutenfritt øl og spørre dem direkte. Det er det tryggeste. 

 

Lise Friis Pedersen, 09. november 2022 18.00

Bør jeg holde meg til glutenfri shampo?

Kom over en som hadde sluttet med en type shampoo fordi det var gluten i den. Kan gluten i shampo/hudpleieprodukter ha noe påvirkning på meg med cøliaki? Jeg har også dermatitis herpetiformis, kan gluteninnholdig shampo gi økt utslett? ...

Kom over en som hadde sluttet med en type shampoo fordi det var gluten i den. Kan gluten i shampo/hudpleieprodukter ha noe påvirkning på meg med cøliaki? Jeg har også dermatitis herpetiformis, kan gluteninnholdig shampo gi økt utslett?

Nysgjerrig, 28. oktober 2022 19:38

Nei, vi har ingen indikasjoner for at gluten i shampo påvirker en cøliaker eller en med DH. Det må spises, gluten må binde seg til transglutaminasen (TG-2) der blir gluten deamidert (aminosyren glutamin får en nitrogengruppe fjernet og omdannes til glutamat. Dette deamiderte gliadinpeptiden er det man reagerer på, ikke slik gluten er i sin naturlige tilstand).

Trond S. Halstensen, 02. november 2022 18.15

Hvordan ivaretas vi med cøliaki i en eventuell matkritisk situasjon?

Det snakkes mye om matberedskap. Mye om hvete. Hvordan ivaretas vi med cøliaki i en eventuell matkritisk situasjon? ...

Det snakkes mye om matberedskap. Mye om hvete. Hvordan ivaretas vi med cøliaki i en eventuell matkritisk situasjon?

Alice, 16. oktober 2022 22:34

Det finnes mye glutenfri mat som man kan lagre, og ikke bare hvetekorn. Hermetikk, havre, ris, etc.

Trond S. Halstensen, 19. oktober 2022 18.50

Er det risikabelt å kjøpe brukt komfyr med varmluft?

Lurer på om det er risiko ved å kjøpe brukt komfyr med varmluft? Eller bare det å steke noe på varmluft i en ovn som har blitt brukt til å steke "vanlig" glutenholdige pizza/produkter? Er det fare for at det kan ligge "støv" i vift...

Lurer på om det er risiko ved å kjøpe brukt komfyr med varmluft? Eller bare det å steke noe på varmluft i en ovn som har blitt brukt til å steke "vanlig" glutenholdige pizza/produkter? Er det fare for at det kan ligge "støv" i vifte, vegger ol, slik at det er kontamineringsfare ved bruk for oss med cøliaki?

Remy, 11. oktober 2022 14:51

Tror risikoen er veldig liten, men for sikkerhets skyld kan du vaske ned ovnen når du får den, sette på varmluftsfunksjonen og se om det kommer ut noe melstøv. Mest sannsynlig kommer det ingenting. Kommer det noe, vasker du den bare en gang til, og så skal det være greit.

Lise Friis Pedersen, 12. oktober 2022 18.00

Kan man kan bli dårlig av melstøvet når man baker med hvetemel?

Jeg lurer på om man kan bli dårlig av støvet av gluten man får i seg når man baker med hvetemel? Baka i går og såg støvskyen rundt meg når jeg holdt på (følte jeg makte på melet) og har hatt en ufattelig slapp og tung dag i d...

Jeg lurer på om man kan bli dårlig av støvet av gluten man får i seg når man baker med hvetemel? Baka i går og såg støvskyen rundt meg når jeg holdt på (følte jeg makte på melet) og har hatt en ufattelig slapp og tung dag i dag.

Marit, 21. september 2022 16:21

Jo, en med cøliaki kan bli dårlig hvis vedkommende får "nok" mel på tunga eller oppi nesa, som igjen går ned i svelget og videre over i tarmen. En med cøliaki kan selvfølgelig bake glutenholdig bakst, men må da passe på å ikke få i seg noe av melet. 

Lise Friis Pedersen, 28. september 2022 18.00

Vil rug kontaminere andre grønnsaker på jordet?

Hei! Vi er medlem i en andelsgård med areal på ca. 2 mål. Vi har til nå dyrket grønnsaker over og under bakken, pluss spiselige blomster. Det er nå planlagt å også dyrke rug. Jeg tror det hovedsakelig er som fangvekst og jordforbedrer. Vil dette kunne...

Hei! Vi er medlem i en andelsgård med areal på ca. 2 mål. Vi har til nå dyrket grønnsaker over og under bakken, pluss spiselige blomster. Det er nå planlagt å også dyrke rug. Jeg tror det hovedsakelig er som fangvekst og jordforbedrer. Vil dette kunne kontaminere de andre grønnsakene på jordet? Hva i ruget er det som har gluten, og når "kommer det frem"?

Maren S., 06. september 2022 12:53

Det skal veldig mye til før rug forurenser grønnsaker og spiselige blomster. Det er kun kornet på rugplanten som inneholder gluten, og jeg kan ikke se for meg hvordan det kan forurense feks gulrøtter. Det kan nok skje at noen av kornene ramler av før det høstes, men de er jo lette å oppdage. Så du trenger ikke bekymre deg for det.

Lise Friis Pedersen, 07. september 2022 18.00

Kan man spise sjokolade når det står «kan inneholde spor av gluten eller kjøpe smågodt fra disk?

Kan man spise Freia melkesjokolade når det står «kan inneholde spor av gluten? Kan man spise fra smågodtavdelingen, eller er det fare for krysskontaminering? ...

Kan man spise Freia melkesjokolade når det står «kan inneholde spor av gluten? Kan man spise fra smågodtavdelingen, eller er det fare for krysskontaminering?

Eva, 12. august 2022 17:54

De aller fleste med cøliaki tåler produkter merket "kan inneholde spor av". Så hvis du ikke reagerer, tåler du den.

Når det gjelder smågodt, og om det blir forurenset ved å bruke samme spade, så er det gjort en undersøkelse på det i Sverige. De konkluderte med at smågodt, som er glutenfri, og som selges i løsvekt kan inkluderes i et glutenfritt kosthold da risikoen for kontaminering mellom spaden og godteriene er svært liten. Det er imidlertid viktig at godteriene ligger i den riktige boksen slik at innholdsfortegnelsen stemmer med innholdet.   

Lise Friis Pedersen, 17. august 2022 18.00

Hvor mye glutenfritt øl er trygt å drikke?

Jeg har et spørsmål angående glutenfritt øl og mengder som er trygt å drikke. Hvis man ser bort fra det faktum at det ikke er bra å drikke større mengder alkohol, hvor mye glutenfritt øl antas som trygt å drikke med tanke på mengde glut...

Jeg har et spørsmål angående glutenfritt øl og mengder som er trygt å drikke. Hvis man ser bort fra det faktum at det ikke er bra å drikke større mengder alkohol, hvor mye glutenfritt øl antas som trygt å drikke med tanke på mengde gluten for en med cøliaki? Jeg har ikke funnet noe svar på dette ved generelt internettsøk, men leser dette på Systembolaget sine nettsider i Sverige: «Vuxna med glutenintolerans, eller celiaki, bör inte få i sig mer än 30 milligram gluten per dag och i det ingår allt man äter och dricker. Ta hjälp av vårt räkneexempel: En glutenfri öl på 33 centiliter innehåller upp till 6,6 milligram gluten baserat på maxhalten 20 mg/l. Om du dricker två flaskor har du fyllt nästan hälften av ditt totala dagsintag». Vil dette si at man i teorien risikerer å få i seg mer enn 20ppm gluten hvis man drikker mer enn 1 liter glutenfritt øl på en kveld?

Mads, 11. august 2022 12:44

Det er et vanskelig spørsmål du stiller, og mest sannsynlig er det foreløpig ingen som kan gi et godt svar. Det som Systembolaget skriver, er bare en «teoretisk øvelse» der de har laget et worst case scenario-regnestykke. Det er riktig at cøliakere ikke bør få i seg mer enn 30 ppm daglig, det er det forskning som viser, men mest sannsynlig inneholder ikke spesialprodusert glutenfri øl så mye som 20 ppm – trolig under 10 ppm.

Det er to måter å fremstille glutenfritt øl; enten å bruke bare glutenfrie råvarer, eller å rense en tradisjonelt brygget øl for glutenproteiner. Dette gjøres ved å tilsette et klaringsmiddel til ølet som klipper opp glutenproteinene i mindre biter og dermed uskadeliggjør dem. Men hvor mye de blir uskadeliggjort, og hvilken betydning det har for en med cøliaki, er forskerne ikke helt sikre på, derfor er det noe de ser på for tiden. Det blir spennende å se hva forskerne kommer fram til.

Da glutenfritt øl er betraktet som trygt for en med cøliaki, er det ikke satt en øvre grense for inntak. Samtidig bør man kanskje bruke sunn fornuft og ikke få i seg altfor mye, både med hensyn til et mulig gluteninntak, men også alkoholinntaket generelt. 😊  Men jeg tenker at mer enn 1 liter i løpet av en kveld innimellom er nok ikke noe problem.

Lise Friis Pedersen, 17. august 2022 18.00

Er det trygt å bruke både glutenholdig og glutenfritt i Airfryer?

Heisann! Vi skulle gjerne vite om det er trygt å bruke både glutenholdig og glutenfritt i Airfryer? Vi har selvsagt egen brødrister til glutenfrie brødskiver, men blir det utrygt å bruke glutenholdig mat som ostesmørbrød, pizza osv i samme airfryer som g...

Heisann! Vi skulle gjerne vite om det er trygt å bruke både glutenholdig og glutenfritt i Airfryer? Vi har selvsagt egen brødrister til glutenfrie brødskiver, men blir det utrygt å bruke glutenholdig mat som ostesmørbrød, pizza osv i samme airfryer som glutenfritt?

Merethe, 10. august 2022 13:22

Nå har jeg aldri brukt en airfryer, men har sett den i bruk, og det som kan være en mulig kilde til glutenkontaminering er varmeelementet og vifta over "skuffen". Hvis det området er rent, dvs. uten synlige spor av gluten, skal det ikke være noe problem å bruke samme airfryer. Det er kanskje mulig å åpne opp og rengjøre varmeelementet og vifta, og da er det jo helt topp! Skuffen må selvfølgelig være ren før du tilbereder glutenfritt. Hvis du skal lage glutenfri og glutenholdig mat i en airfryer samtidig, er det lurt å tilbrede den glutenfrie maten først. Da slipper du å være så nøye med renholdet når du tilbereder det glutenholdige. Ikke tilberede glutenfritt og glutenholdig i samme skuff samtidig, det er for stor risiko. 

Lise Friis Pedersen, 17. august 2022 18.00

Er det lurt å unngå hvete og gluten i skjønnhetsprodukter?

hei! Lurer på om det er lurt å unngå hvete og generelt gluten i skjønnhetsprodukter? Har f.eks. en hårkur som innholder "hveteprotein". ...

hei! Lurer på om det er lurt å unngå hvete og generelt gluten i skjønnhetsprodukter? Har f.eks. en hårkur som innholder "hveteprotein".

Ine, 28. juli 2022 17:38

Skal i utgangspunktet ikke bety noe, om du da ikke spiser de. :-)

Trond S. Halstensen, 04. august 2022 13.41

Kan jeg ha én stektakke til både glutenfritt og glutenholdig?

Hei! Jeg har cøliaki, og tenker å kjøpe meg en steketakke, men siden samboer ikke trenger glutenfritt lager jeg ofte lapper, lefser osv til han med gluten i. Kan jeg ha én takke og bruke til både glutenfri og ikke (selvsagt med vask mellom eller steke glutenfrie f&os...

Hei! Jeg har cøliaki, og tenker å kjøpe meg en steketakke, men siden samboer ikke trenger glutenfritt lager jeg ofte lapper, lefser osv til han med gluten i. Kan jeg ha én takke og bruke til både glutenfri og ikke (selvsagt med vask mellom eller steke glutenfrie først og de med gluten etterpå)? Hva gjør vi med vask for at den skal være trygg for meg neste gang jeg skal steke glutenfritt?

Anette, 23. juli 2022 10:59

Du kan godt ha felles takke til dere begge bare du passer på at den er ren for synlige glutenrester/-smuler før du bruker den til glutenfritt. Du kan tørke over den på vanlig vis. Glutenrester er synlige, så det vil ikke være noe problem med noen skjulte rester.

Lise Friis Pedersen, 03. august 2022 18.00

Er det trygt å spise smågodt i løsvekt?

Hei! Er det trygt for en cøliaker å spise smågodt i løsvekt fra butikken? På mange innholdsbokser med smågodt står det innholdsfortegnelse på godteriet som ligger inni der, men kan det være fare for kontaminering når samme "servering...

Hei! Er det trygt for en cøliaker å spise smågodt i løsvekt fra butikken? På mange innholdsbokser med smågodt står det innholdsfortegnelse på godteriet som ligger inni der, men kan det være fare for kontaminering når samme "serveringsspade" brukes i mange bokser?

Matthias, 14. juni 2022 14:23

Smågodt, som er glutenfri, og som selges i løsvekt kan inkluderes i et glutenfritt kosthold da risikoen for kontaminering mellom spaden og godteriene er svært liten. Det er imidlertid viktig at godteriene ligger i den riktige boksen, slik at innholdsfortegnelsen stemmer med innholdet.

Lise Friis Pedersen, 15. juni 2022 18.00

Vil gluten bli brent bort i brødrister og pizzaovn?

Hei. Jeg og en kollega med cøliaki er uenige. Håper å få oppklart denne uenigheten en gang for alle. Han er ikke så nøye med brødrister og pizzaovner som også blir brukt til glutenholdige produkter. Han mener at alt gluten vil bli ihjelbrent. Jeg me...

Hei. Jeg og en kollega med cøliaki er uenige. Håper å få oppklart denne uenigheten en gang for alle. Han er ikke så nøye med brødrister og pizzaovner som også blir brukt til glutenholdige produkter. Han mener at alt gluten vil bli ihjelbrent. Jeg mener at dette ikke er riktig og er veldig nøye på å ha egen brødrister og stekeplate i ovn. Hvem av oss har rett?

Aina, 8. april 2022 17:08

Ja, du spør her om noe som mange har mye meninger om, men som handler om hva vi tror er riktig, og ikke hva vi vet. Cøliakere er enige i at det er viktig at ikke glutenfri mat blir forurenset av glutenholdig mat. Men hvor nøye må man være for å unngå denne forurensing?

Brødrister: Man har alltid trodd at det å bruke samme brødrister vil forurense glutenfritt brød så mye at det vil være problematisk. I en liten amerikansk studie viste forskerne at dette ikke alltid stemmer. 20 glutenfrie brødskiver ble ristet i en «vanlig» brødrister, som også ble benyttet til glutenholdig brød, og 20 ble ristet i en «rulletoaster» (slik som hotellene bruker). Ingen av de glutenfrie brødskivene ristet i en vanlig brødrister ble forurenset (målt mellom 5 og 20 ppm gluten), tre av brødskivene ristet i en rulletoaster ble forurenset, men bare mellom 5,1 og 8,3 ppm gluten (=glutenfri). Nå er jo dette en liten enkeltstudie, så man skal kanskje ikke friskmelde alle glutenfrie brødskiver ristet i alle typer brødristere av den grunn, men det indikerer jo at sjansen for en mulig smitte er veldig liten.

Smulene i en brødrister sitter jo som oftest ikke fast, men ramler ned i bunnen. De få smulene som sitter fast, blir etter hvert så brent at det ikke er gluten igjen – kun kull – før de også ramler ned.

Stekeplate: Det er fullt mulig å bruke samme stekeplate både til glutenfritt og glutenholdig, men man bør passe på at den er ren nok, dvs. at det ikke er synlige glutenrester på den. «Usynlige» glutenrester finnes ikke. Man kan også legge et bakepapir under den glutenfrie maten for å være helt sikker. En pizzaovn bør være fri for glutenrester før man bruker den til glutenfritt – evt. bruke bakepapir.

Så jeg vi si at dere begge har rett på et vis. Man må være nøye, men man trenger ikke være unødvendig nøye. Synlige glutenrester bør fjernes, og som sagt så finnes det ikke noe som heter «usynlige» glutenrester. Og når gluten blir brent blir det til kull, da er det ikke gluten igjen. Men vanskelig å se når det er brent tilstrekkelig kanskje?

Lise Friis Pedersen, 13. april 2022 18.00

Kan man spise vanlig havregryn ved cøliaki?

Dette med glutenfri og vanlig havregryn skjønner jeg ikke. Noen sier man kan spise vanlig havregryn ved cøliaki og noen sier man ikke kan det. ...

Dette med glutenfri og vanlig havregryn skjønner jeg ikke. Noen sier man kan spise vanlig havregryn ved cøliaki og noen sier man ikke kan det.

Marie, 11. februar 2022 16:47

Vanlig havregryn og glutenfrie havregryn er egentlig det samme produktet. Det som skiller er at glutenfrie havregryn er dyrket, høstet og foredlet under kontrollerte former uten sjanse for forurensing av glutenholdige kornsorter. Vanlig havre kan være trygg, men den kan også være veldig forurenset, og derfor er det en risiko forbundet med å spise vanlig havregryn - derfor abefaler vi det ikke. 

Lise Friis Pedersen, 16. februar 2022 18.00