Jeg tok biopsi 2. januar etter å ha spist gluten i ca. 2 mnd. før testing. Jeg hadde spist glutenfritt i ett år i forkant av dette. Jeg fikk ikke utslag på denne prøven, kanskje jeg skulle ha spist gluten i en lengre periode? Jeg ble så pass dårlig at jeg ikke orker å prøve en gang til, fikk kraftig hjernetåke, hoppende blodtrykk, sterk fatigue, tung i kroppen og lå for det meste og sov de 2 månedene. Jeg har dette genet de som har cøliaki, og har for høye verdier på noen autoimmune prøver(antistoffer). Har prøvd å få lege til å skrive hvilke, men har ikke fått svar på det enda. Skal purre på legen angående det. Etter fire dager uten gluten så slapp hjernetåken og noe av utmattelsen, lettere i kroppen. Etter jeg sluttet å spise gluten i oktober 2023, så har blodtrykket mitt gått ned. Jeg gikk fra 3 tabeletter med blodtrykksmedisin til 1 lav dose. Jeg ble veldig slapp 4 mnd etter jeg sluttet med gluten og oppdaget da at blodtykket var farlig lavt. Jeg har slitt med overfølsomhet på adrenalin i mange år også, både tilført og egenprodusert, dette har også lettet. Infeksjoner og abscesser kommer sjeldnere, har vært veldig plaget med det etter salmonellainfeksjon for 21 år siden. Og abscesser i lysk. Har også ledd og muskelsmerter som er blitt mildere. Alle disse nevnte tingene startet for 21 år siden etter salmonellainfeksjonen, og ble en god del ganger verre etter covid-infeksjon. Jeg skulle nok kuttet gluten for mange år siden og hatt en mye bedre livskvalitet. Ikke lett å vite når en ikke har disse typiske symptomer som magetrøbbel. Jeg merker at jeg har mindre luftplager etter jeg kuttet gluten, det er det hele når det gjelder magen. Jeg syns det er rart at vi må teste positivt på denne biopsien for å få en cøliaki-stønad fra NAV, lege sier det ikke er vits å søke når biopsi var normal. Jeg kunne heller tenkt meg å ha vondt i magen noen dager enn de plagene jeg nevner over. Det er veldig fordyrende å spise glutenfri kost. Jeg var mye sykemeldt før jeg hadde covid, men ble langtidssykemeldt etter covid til jeg prøvde glutenfri kost og ble mye bedre. Jeg er nå i 100 % jobb, men sliter en del med utmattelse enda. Jeg prøver å tenke positivt og at utmattelsen vil avta enda mer de neste årene. Er det riktig at gluten kan sitte litt i kroppen i inntil 5 år? Hvis jeg spiser gluten kommer jeg til å bli uføretrydet, så en form for allergi er det. Har tydeligvis forgiftet meg med gluten i en årrekke uten å vite det. Har dere hørt om lignende tilfeller som hos meg? Er det mulighet å få denne stønaden? MVH en litt frustrert anonym
Spør våre eksperter
Har du spørsmål om glutenintoleranse? Trenger du kanskje noen råd om ernæring – eller tips til hvordan få til den glutenfrie baksten? Send inn spørsmål til nettpraten og få svar onsdager mellom kl. 18.00 og 20.00!

Trond S. Halstensen er professor dr.med. ved Institutt for oral biologi ved Universitetet i Oslo. Han har også en overlegestilling ved Lovisenberg Diakonale Sykehus hvor han jobber med utredning av glutenreaksjoner. Han har vært medlem av NCFs fagråd siden 1994, og leder siden 2008. Han er en prisbelønt norsk immunolog, og er blant annet kjent for sine studier av cøliaki.

Lise Friis Pedersen er seniorrådgiver ernæring i NCF og har en master i samfunnsernæring. Lise har i mange år lært opp kursledere til "Den glutenfrie bakeskolen" i NCF og har ansvar for ernæringsrelaterte spørsmål. Hun brenner for at både barn og voksne med cøliaki skal få en enklere og tryggere hverdag.
Spørsmål kan sendes inn når som helst, men for å få svar på ernærings- og bakespørsmål førstkommende onsdag, må spørsmål sendes inn tirsdag i forveien innen kl. 16.00 (gjelder ikke medisinske spørsmål, disse kan sendes inn rett før og under selve nettpraten). NB! Ikke bruk fullt navn og unngå å legge inn personlige opplysninger.
- Alkohol
- Andre sykdommer/tilstander
- Baking
- Barn
- Behandling
- Covid-19
- Cøliaki
- Cøliakipille
- DH
- Diagnostisering
- Ernæring
- Ernæring og baking
- FODMAP-diett
- Forskning
- Glutenintoleranse
- Glutenuhell
- Gravid
- Grunnstønad
- Hveteallergi
- Hvetestivelse
- Håndtering
- Ikke-cøliakisk glutensensitivitet
- Ingredienser
- Irritabel tarmsyndrom
- Kontaminering
- Kosthold
- Kosthold/mat
- Kosttilskudd
- Laktoseintoleranse
- Medisin
- Medisinsk
- Merking
- Merking av glutenfri mat
- Oppfølging
- Reise
- Sjokolade og godteri
- Skole/SFO/barnehage
- Spise ute
- Symptomer
- Tannskader
- Trening
Er det mulig å få grunnstønad uten positiv biopsi?



Det enkle svaret er: NEI. NAV er rigid, de har sine regler og de søknadene som ikke passer kravene, avises. Du må ha de riktige autoantistoffene og forandringer på tynntarmsbiopsien for å kunne få grunnstønad for fordyrende kosthold ved cøliaki. Sånn er det bare.
Kan man drikke av samme flaske?


Hei!
Kan man dele samme flaske med noen som ikke har cøliaki, eller vil det være for stor fare for kontaminering?

Del i vei, ingen fare, bare hold deg unna de glutenholdige "ubåtene" i flasken (spøk).
Bør jeg be om biopsi for 3-åringen?


Min sønn på 3,5 år har siden oppstart av fast føde hatt unormalt løs avføring. Han begynte i fjor sommer å si han hadde vondt i magen, og vi tok derfor blodprøver i august 2024. Han er også ofte oppblåst. Han tester positivt på HLA DQ8, men negativt på DQ2. Anti-tTG IgA og anti deam glia IgG var [1. Noe lav på D-vitamin og ferritinin på 15. Leukocytter på 15 og fosfatase på 356, hvis det også kan være relevant. Jeg, min søster og vår far har cøliaki. Jeg har aldri slått ut på blodprøver, kun biopsi, annet enn at jeg har påvist DQ2 og DQ8 ved blodprøve. Han klager mye over vondt i hender, armer og bein, og jeg hadde de samme symptomene før jeg begynte med glutenfri diett. Han er lang for alderen, men smal. Jeg har lyst til å be om biopsi, men er usikker fordi han er 3,5 år. Har du noen tanker?

De fleste (80 %) nære slektninger av cøliakere får ikke selv cøliaki, så det er ikke så arvelig. Det er så vanlig med mageplager hos de små barn, både forstoppelse og diarerer med/uten luftplager, at cøliaki bør ikke være det første man tenker på. Prøv å finn ut om det er noe spesielt han ikke tåler siden matvareallergier er mye vanligere årsak til mageplager enn cøliaki i barneårene. Han blir nå også såpass stor at de fleste cøliakere får positive blodprøver om det er dette som er årsaken til plagene hans. En tynntarmsbiopsi i narkose er et stort skritt å gå uten objektive tegn til cøliaki, som tydelige tegn på dårlig tarmfunksjon, som manglende lengdevekst og manglende vektøkning.
Kan 10-åringen gå med udiagnostisert cøliaki?


Hei, Jeg tar kontakt fordi vi er bekymret for at vår datter (10 år) kan ha udiagnostisert cøliaki. Det foreligger flere funn og symptomer som gjør oss usikre, og vi ønsker råd om videre utredning. Barnet har hatt langvarige magesmerter (nesten daglig de siste månedene), perioder med diaré, enkeltepisoder med oppkast, samt mye irritabilitet, sinne og konsentrasjonsvansker. Det pågår også en utredning for ADHD. I tillegg har blodprøver vist lavt-normal vitamin B12 (263 pmol/L), lavt folat (nå økt etter tilskudd), og lavt-normalt ferritin (29 µg/L). Cøliaki-screeningen viste negativ IgA, men vi har forstått at dette kan gi falsk negativ test ved IgA-mangel. Det er utbredt cøliaki i familien (bestemor, onkel og flere av mors søskenbarn). Fastlegen ser ikke at det er nødvendig å gå videre med cøliaki-utredning, men anbefaler B12-tilskudd og kostholdsendring (hun er kresen). Vi lurer på: 1. Bør det gjøres videre blodprøver, f.eks. IgG-basert cøliakitest (anti-DGP IgG eller anti-tTG IgG)? 2. Kan det være grunnlag for henvisning til barnelege/gastroenterolog? 3. Hvordan bør vi gå frem videre med tanke på eventuell diagnose og kosthold? Bør BUP vente med å sette evt ADHD-diagnose til vi har landet spørsmålet om cøliaki? Takk for hjelpen! Vennlig hilsen, Mor

Jeg tar det siste først: Nei, dersom BUP setter ADHD diagnosen på en jente, så la de gjøre det og test ut de ulike medikamentelle alternativene som finnes. Så er den biten under kontroll (er det en cøliaki-utløst ADHD "look-alike" så responderer den neppe på ADHD-medisiner). Dersom TG2-IgA er veldig lavt, testes barnet for IgA-mangel automatisk, og ofte tester man DGP-IgG samtidig, som vanligvis er høy ved IgA-mangel selv når TG2-IgA er lav. Ta det viktigste først: Få kontroll på ADHD'en, så ser vi hva som står igjen. De fleste familiemedlemmer av en cøliaker får ikke cøliaki, selv om cøliaki "runs in families". Dersom hun er kresen og sær i matveien, så kan mangelen på B12 skyldes lite animalsk kost. Det samme kan da også forklare det lave jernet, selvom lavt jern er en av de få blodprøvene som typisk identifiserer cøliaki. De aller, aller fleste har positive serumverdier (enten TG2-IgA og/eller DGP-IgG). Er denne negativ, så må man nesten ha andre objektive tegn på cøliaki som nedsatt tarmfunksjon (malabsorbsjonssyndrom), veksthemming eller fallende vekt, før man kan vurdere tynntarmsbiopsi i full narkose (som man må gjøre hos barn).
Må datteren min ta ny gastroskopi etter tre måneder på glutenfri diett?


Hei, min datter tok gastroskopi og fikk resultat March 3B. Hun hadde deretter en negativ blodprøve. Spesialist vil ha henne på glutendiett i 3 mnd. og så ta en ny gastroskopi. Hvis jeg forsto fastlegen rett, så mener han at prøvene er normale og ikke tegn til cøliaki(?) Hun har en søster som har hatt cøliakidiagnosen i 2,5 år. Hva bør ny gastroskopi vise for å få diagnosen? Synes det er forferdelig at hun skal skade seg selv med gluten enda lenger ...

En tynntarmsbiopsi med Marsh 3b er ikke normal, og er forenlig med ubehandlet cøliaki. En negativ blodprøve kan ha mange årsaker, inkludert såkalt seronegativ cøliaki. Tradisjonelt stilte man cøliakidiagnosen på barn ved å påvise typiske cøliakiforandringer på tynntarmsbiopsi når de fikk diagnosen, så ble de satt på GFD i minimum 6 måneder med ny tynntarmsbiopsi for se etter forbedring av tarmmorfologien, og så ble de glutenprovosert til de fikk tilbakefall eller til de hadde spist glutenholdig mat i 2 år og rebiopsert. En cøliaker ville da hatt en tynntarmsbiopsi som viste tottatrofi ved diagnosetidspunktet, var vesentlig forbedret på GFD, og som ble forverret på glutenholdig mat. Dette var vanlig rutine i mange år, så det går nok fint, men kanskje barnelegen burde styre dette?
Kan ekstrakt av brent bygg og rug regnes som glutenfritt?


Kan ekstrakt av brent bygg og rug regnes som glutenfritt?

Det vet jeg ikke om noen har testet. Jeg sender spørsmålet over til Lise som kan se litt på det. I hvilken mengde er dette tilsatt, pluss ofte er slike brendte eller hydrolyserte produkter smaksforsterkere og tilsatt i små mengder. Har du noen produkter hvor dette inngår? Husk at grensen for glutenfritt går ved <20 PPm = < 20 mg gliadin/kg ferdig produkt.
Oppfølging av barn med cøliaki i Sverige


Hei, Jeg leser og hører på podcast (Glutenpodden) at i Sverige har barn under 18 oppfølgning av lege og ernæringsfysiolog samtidig. De mener at ernæringsfysiolog er helt sentralt i oppfølgingen, for det er jo mat som er eneste medisin, og for barn ekstra viktig. Er dette noe dere i NCF jobber for at vi skal få til i Norge? Jeg synes behovet for denne kompetansen er skrikende, så håper dette er noe som er på dagsordenen også her til lands! :)

Vi kjenner til at det er bedre oppfølging av barn med cøliaki i Sverige enn i Norge - både når det gjelder lege og ernæringsfysiolog. Det er imidlertid ulik praksis i de ulike lãn (fylker), og det er Skåne som scorer høyest. Vi i NCF er enige i at det bør bli bedre oppfølging i Norge, og jobber for at dette skal bli et av våre satsningsområder framover.
Hvorfor undersøkes langtidsblodsukker ved oppfølging av cøliaki?


Hvorfor undersøkes langtidsblodsukker ved oppfølging av cøliaki? Er det for å kontrollere diabetesutvikling? Vil du si at det er bekymringsfullt om verdien på hba1c har steget fra 35 til 38 ila. de siste tre årene? Fastlegen mener dette ikke er noe å legge vekt på, men jeg som mor er usikker. Jenta er straks 10 år. Bør jeg be om at legen sjekker dette oftere enn hvert år? (Vi spiser gjennomsnittlig kost, men mye GF brød og havre, litt lite variasjon)

Normalverdien for hbA1c er 20-42 mmol/L, og verdien varierer etter gjennomsnitlig blodsukker, som igjen er kostavhengig uten at det betyr noe så lenge man er innenfor normalområdet. Legen hennes gjør en seriøs god jobb ved å passe på blodsukkeret hennes så en eventuell dibetesutvikling skal kunne fanges opp tidlig. Hun er fortsatt i normalområdet, så foreløpig trenger du ikke engste deg, og muligens har legen hennes også tatt de typiske autoantistoffer som kommer før det utvilkles type 1 diabetes. Er de negative behøver du iallefall ikke være bekymret. Sier hennes lege at dette behøver du ikke bekymre deg for, så trenger du nok ikke det. Man kan foreløpig ikke forhindre at en diabetes utvikles, så dersom hun utvikler diabetes, må du nesten forholde deg til det når det eventuelt kommer. Men: Prøv ikke å være (unødvendig) redd for noe som, mest sannsynelig, ikke kommer.
Bør ikke antistoffverdien komme under 7?


Hei. Spørsmål vedr. antistoffverdier hos barn i skolealder: Er det ikke et behandlingsmål ved cøliaki at denne skal komme under 7? Er det en tilstrekkelig behandlet cøliaki dersom verdiene blir liggende på for eksempel 20 over flere år? Vår fastlege mener dette er helt uproblematisk, og sier at vi som foreldre ikke trenger å forholde oss til denne verdien i det hele tatt. Er du enig? Barnet er straks 10 og har spist streng GF kost i 3 år. Vi er selvsagt bekymret for mulige senfølger av ikke-tilstrekkelig behandlet cøliaki.

Her er jeg enig med fastlegen, men dersom du vil forholde deg til verdien - er det også viktig å forstå hva som påvirker den. Så lenge verdien går nedover og barnets kliniske tilstand "oppover", så går dette den riktige veien. Immunsystemet har hukommelse og det kan ta tid, for mange tar det mange år, å bli biokjemisk frisk fra den autoimmune reaksjonen på gluten, som jo er det cøliaki er. Det kan altså ta flere år å få normal verdi og for noen blir den aldri normal (<7). Det er den kliniske tilhelingen som er viktigst, ikke den biokjemiske. Men dersom en tilhelet cøliaki med lav serum TG2-IgA verdi begynner å stige igjen, er det som oftest tegn på diett "svikt" enten bevist (mange fristelser der ute) eller via ukjente glutenkilder.
Hva bør jeg sjekke hos legen på kontroll?


Jeg skal til legen for å ta ernæringsstatus, ett år etter diagnose. Er det andre ting som er lurt å be om i tillegg til B12, jern og D-vit? (og antistoffer?)

Hen lege tar nok de vanlige ernæringsblodprøvene som du nevner. I tillegg er det visse andre ting man pleier å se på avhengig av kjønn og alder. Når cøliakien roer seg, og man normaliseres, så pleier de fleste å få tilbake eventuelle reduserte ernæringstatus, dersom de spiser vanlig norskt kosthold (+ event vanlige vitaminpiller).
Hva kan man spise ved cøliaki og tarmbetennelse?


Hei, mitt barn på 12 år har cøliaki og har nå fått tarmbetennelse. Hvilke råvarer bør han spise og hvilke bør han unngå?

Vanskelig å svare på når jeg ikke vet hvilken tarmbetennelse han har fått. Får han noe medisinsk behandlig for betennelsen, og har legen sagt noe om mat? Jeg vil anbefale deg å be fastlegen om en henvisning til klinisk ernæringsfysiolog på sykehuset.
Kan jeg få i meg gluten av å bruke såpe eller krem med gluten i?


Jeg vil være forsiktig med å bruke håndkremer og håndsåpe som inneholder gluten, i tilfelle dette kommer på maten min når jeg tar på den. Dersom det KUN er spor av i såpen eller kremen, og det skulle komme bittelitt på maten min, er det garantert ikke noe gluten overført da?

Ingenting som betyr noe, så du behøver ikke være engstlig for dette.
Er sitronsyre glutenfritt?


Er citric acid / sitronsyre alltid glutenfritt? Noen i NCF facebookgruppa snakket om at det muligens kunne inneholde gluten på grunn av at det noen ganger er utvunnet fra havre (selv om jeg har funnet ut at dette er relativt sjeldent.) De gangene det er utvunnet fra havre, er det noen spor igjen etter utvinningsprosessen? Eller er det alltid en helt trygg ingrediens? Bør man kontakte produsenten med alle produkter med dette som ingrediens, eller er det helt trygt?

Sitronsyre er glutenfri selv om den er utvunnet av havre (eller hvete), da det ikke er gluten igjen i sluttproduktet. Så det er et helt trygt produkt!
Kan andre sykdommer enn cøliaki føre til endringene i tarmtottene?


Hei Jeg er 27 år og har spist glutenfritt siden mars 2024. Jeg har siden 2020 hatt problemer med magen. Plagene ble borte under begge svangerskapene i 2021 og 2022. Etter fødselen i 2023 kom plagene tilbake. Jeg opplevde da ekstreme magesmerter hvor jeg måtte ligge i fosterstilling og ble veldig kvalm. Tok ulike prøver, men ingen ting slo ut. Jeg kuttet selv ut en del melk/gluten fra kosten i denne tiden, av ren desperasjon pga store smerter. Tok tilslutt gastroskopi i nov 2023 og den sa jeg hadde forandringer tilsvarende Marsh 3b. Ble rådet i mars 2024 til å kutte gluten og skulle ta ny gastroskopi etter 9 med for å se om tarmtottene var bedre. Nytt svangerskap gjør at jeg skal ta denne i sept 2025. Blodprøvene mine har ikke slått ut på gluten, men vet ikke om dette kan være at jeg ikke har spist nok gluten i perioden før? Jeg har vevstype HLA-DQ2. Det jeg lurer på er om det kan være andre årsaker som har ført til disse forandringene tilsvarende Marsh 3b? Kan det være lurt av meg å ta den gastroskopien i september 2025 og så etter denne, i samråd med lege, prøve å spise gluten i 6 uker for å se hva blodprøven viser? Hvor mye kan jeg potensielt ødelegge for meg selv om jeg faktisk har cøliaki og spiser gluten i 6 uker etter å ha vært glutenfri i nesten 1,5 år på det tidspunktet? Jeg har vært symtomfri etter jeg kuttet ut gluten fra kostholdet.

Dersom neste biopsi viser klar bedring (helt bra blir den nok ikke på ca 2 år) og plagene er borte, så kan overlegen/spesialisten skrive en legeerklæring dersom hen konkluderer med at du har cøliaki. Dersom man vil kvalitetssikre diagnosen med å gjenninnføre gluten i kosten (husk desto mer, desto bedre og minimum er 2-3 brødskiver i 6-8 uker, ofte må man spise mer og lengere før cøliakien blir reaktivert og såpass aktiv at den er diagnostiserbar med blodprøver/ny tynntarmsbiopsi). Men hvor raskt du reaktiverer din evt. cøliaki, og hvor mye og hvor lenge du må spise gluten for at cøliakien er diagnostiserbar er vansklig å anslå da disse reaksjonene er veldig individuelle. Du tåler nok en slik glutenprovoseringsperiode.
Hva betyr en halv strek på cøliaki-hjemmetesten?


Sønnen vår på 19 tok hjemmetest for cøliaki i fjor. Den viste halv strek, så han dro til legen og tok test der som ikke gjorde utslag. I dag tok han en ny hjemnetest, og den ga også halv utslag. Hva betyr det? Siden den ga utslag i det hele tatt, så må det vel det bety at han har IgA-antistoffer mot vevstransglutaminase i blodet?

Jeg forstår ikke hva dere mener med halv strek. Det skal vise 2 streker ved positivt resultat. Den ene streken er en kontrollstrek som forteller at testen virker, den andre streken fremkommer bare om man har IgA mot transglutaminase-2 (TG2) (positiv cøliakitest). Jeg trodde bruksanvisningen var ganske tydelig på dette.
Cicilie, 25. april 2025 10:23


Hei. Jeg fikk endelig diagnose i januar, i år. Tror, i så fall selv, at jeg greier å spise kun glutenfri mat. Til tross for dette har jeg blitt mer og mer uvel, kommer og går. Hva kan jeg gjøre for å unngå denne kvalmen, eller minske den? Kan det være at jeg skulle spist enda mer frukt og grønnsaker, f.eks? Er det kanskje i forbindelse med forbedringsprosessen? Jeg er ei dame, på snart 60 år, trives virkelig med å holde meg i form, kondistrening, samt vekttrening. Takk for svar.

Veldig vanskelig å si hva det er som er årsaken til din kvalme. Det er mange mulige årsaker alt fra at dette var tilstede før de fant ut at du (også) hadde cøliaki, og så har man antatt at kvalmen skyldes cøliakien, mens det egentlig skyldes noe annet? Eller så har du ha begynt å reagere på noe av den glutenfrie kosten som f.eks. havre som noen reagerer på (mengdereduksjon pleier å hjelpe her). Blir det ikke bedre, bør du oppsøke legen for å få utredet hva kvalmen skyldes - uavhengig av din etterhvert kost-behandlete cøliaki. Lykke til.
Må man ta koloskopi flere ganger?


Hei! Må man gjøre koloskopi igjen? Hvis man har forhøye verdi?

Tror du mener gastroskopi (slange gjennom munnen til magesekk og tynntarm). Nei, gastroskopi med biopsi gjøres primært for å stille diagnosen, eller for å undersøke om man har utviklet senkomplikasjoner, f. eks. refraktær cøliaki som betyr at tarmen er flat selvom man ikke spiser gluten. Så om man vil anbefale ny gastroskopi er helt avhengig av problemstillingen. Dersom det bare er at blodprøvene ikke er normalisert, men beveget seg greit nedover, så avventer de fleste da det pleier å normaliseres. Men du må være tålmodig for det tar tid (ofte flere år) på glutenfri mat, før man blir frisk fra sin cøliakisykdom.
Kan utmattelse blusse opp igjen etter flere måneder på glutenfri kost?


Hei! Jeg fikk påvist cøliaki for nesten et år siden (mai ifjor). Dette var den stille varianten, og jeg har nok gått lenge med dette da tarmtottene var helt slitt ned. Jeg var sykmeldt på grunn av utmattelse. Etter tre måneder mente fastlegen min at jeg burde ha kjent bedring, noe jeg ikke gjorde. Jeg ble dermed henvist til arbeidsrettet rehabilitering for kurs og samtaleterapi. Etter ca. et halvt år forsvant utmattelsen, og jeg begynte i 100% jobb igjen, uten at jeg kunne se at det hadde noen sammenheng med kursene jeg ble henvist til. Nå i løpet av de siste to ukene har symptomene mine blusset opp igjen, og jeg kjenner meg nesten like utmattet som jeg gjorde i fjor med hjernetåke, glemsel og manglende tiltakslyst. Det har ikke skjedd noe spesielt ellers i livet, og jeg har hatt overskudd fram til nå. Jeg har hatt to glutenuhell som jeg vet om (pose lakris som det var hvetemel i), og har kanskje vært litt uforsiktig enkelte ganger. Nå lurer jeg på om det er sannsynlig at dette gir meg symptomer nå etter flere måneder uten symptomer? Eller hadde legen rett i at jeg burde ha kjent bedring etter tre måneder i utgangspunktet (noe jeg har vært skeptisk til), og at det er noe psykisk som gjør meg utmattet? Litt rotete her, men det er så vanskelig å vite hva som er hva, og hvilke tiltak jeg bør gjøre for å føle meg bedre. På forhånd, takk for svar!

Om man i utgangspunktet tenker at du blir sliten/utmattet pga. cøliakiaktiviteten, og at uhellene dine har reaktivert cøliakien, så vil dette bedre seg ettersom du nå er strengere mhp. din glutenfrie kost. Selvom de fleste kjenner betydelig bedring 3-6 mnd etter at de har startet på GFD, er det mange som først friskner til etter 2-3 år på GFD, så det er veldig individuelt hvor raskt man tilheler. I tillegg er det mange andre fysiske årsaker som kan bidra til utmattelse, inkludert stoffskiftesykdom (som cøliaker har man økt risiko for andre autoimmune sykdommer), jernmangel (både aktiv cøliaki og eventuelle menstruasjonsblødninger kan bidra til dette). Til slutt kan man ha/få alle andre sykdommer selvom man har cøliaki, så dersom det ikke er en cøliakireaktivering som er årsaken, må man undersøkes mtp. annen fysisk sykdom som kan forklare trettheten.
Inneholder røykaroma gluten?


Har hørt at røykaroma i krydder kan være framstilt av f.eks. bygg, vet dere om det er noe man burde se opp for? Tenker type røkt paprika og sånt. Hørte dette fra en amerikaner, så usikker på om det gjelder for Norge også.

Røykaroma i produkter som selges i Norge inneholder vanligvis ikke gluten, da det er laget av røyk fra feks tresorter. Men det er alltid lurt å sjekke ingredienslisten på produktet, da det kan være avvik. Inneholder det gluten skal det være merket. Vit at det er andre merkeregler i USA enn i Norge og Europa.
Hva kan vi gjøre når datteren vår ikke har kommet innenfor normalverdien etter tre år på glutenfri kost?


Vårt barn på 9 år fikk cøliakidiagnosen for 3 år siden, og har spist glutenfritt siden. Antistoffene har sunket langsomt, og lå for 1 år siden på 15. Vi hadde trodd dette gikk raskere med barn, men hun har kanskje hatt en svært skadet tarm(?). Nå har verdien dessverre steget til 22. Vi forstår det ikke. Er dette vanlig, at det tar så lang tid, og faktisk går opp? Vi vet at hun ved et uhell spiste et lite sjokoladeegg med crisp i en bursdag for noen uker siden. Kan dette ha hatt innvirkning? Vi har begynt å tvile på mange ting, tåler hun kanskje ikke glutenfri havre? Vi har egen kjøkkenbenk til GF matlaging, bruker egen smørpakke, utstyr, bestikk etc., og har trodd at vi har hatt oversikt. Synes det er en fortvilende situasjon, for det er en stor jobb, som tydeligvis ikke er bra nok. Er det noen erfaringer med hvordan man går frem når man etter over 3 år enda ikke har kommet innenfor normalverdien?

Den vanligeste årsaken til reaktivering av cøliakien er diettfeil. Det er ikke nok med spormengder, så her er spørsmålet hvor gammel hun er og hvor lett det er å holde dietten. Det er vanskelig å passe på, for man kan ikke passe på 24/7, så igjen avhengig av alder på barnet, hvor sannsynlig er det at det kosnumeres vanlige glutenholdige produkter sammen med venner (alt fra kjeksbytte i barnehagen til kafébesøk med venner). Man kommer også i skvis mellom det å ta vare på /passe på /kontrollere barnets matvaner og det at de må ta ansvar selv. Som oftest nytter det ikke å spørre de ut, det ender bare i konflikt enten de vet de har spist noe de ikke skulle eller ikke. Men de som har undersøkt dette med avanserte teknikker finner stort sett at den vanligste årsaken til "refraktær" cøliaki er (som oftest) bevist diettsvikt. Noen velger da også å gi blaffen i sykdommen når de flytter for seg selv, for så å bli oppdaget igjen som voksen med ubehandlet cøliaki og de plager dette kan gi.