Hei. Dere svarer meg ang Fjordland at dere ikke vet hvilken soyasaus de bruker og at jeg derfor ikke uten videre kan spise deres retter med soyasaus. Gjelder dette da også andre sauser/retter med soyasaus? Altså at det bare er Kikkoman soyasaus som er ok? Det er vel sjelden at det står oppført merke på hvilken type soyasaus som er brukt i ulike matvarer/retter/sauser m.m? Da er jeg jo egentlig like langt? Bortsett fra at jeg kan spise Kikkoman sin?
Spør våre eksperter
Har du spørsmål om glutenintoleranse? Trenger du kanskje noen råd om ernæring – eller tips til hvordan få til den glutenfrie baksten? Send inn spørsmål til nettpraten og få svar onsdager mellom kl. 18.00 og 20.00! (Svartiden kan være lenger i sommer pga. ferie.)

Trond S. Halstensen er professor dr.med. ved Institutt for oral biologi ved Universitetet i Oslo. Han har også en overlegestilling ved Lovisenberg Diakonale Sykehus hvor han jobber med utredning av glutenreaksjoner. Han har vært medlem av NCFs fagråd siden 1994, og leder siden 2008. Han er en prisbelønt norsk immunolog, og er blant annet kjent for sine studier av cøliaki.

Lise Friis Pedersen er seniorrådgiver ernæring i NCF og har en master i samfunnsernæring. Lise har i mange år lært opp kursledere til "Den glutenfrie bakeskolen" i NCF og har ansvar for ernæringsrelaterte spørsmål. Hun brenner for at både barn og voksne med cøliaki skal få en enklere og tryggere hverdag.
Spørsmål kan sendes inn når som helst, men for å få svar på ernærings- og bakespørsmål førstkommende onsdag, må spørsmål sendes inn tirsdag i forveien innen kl. 16.00 (gjelder ikke medisinske spørsmål, disse kan sendes inn rett før og under selve nettpraten). NB! Ikke bruk fullt navn og unngå å legge inn personlige opplysninger.
- Alkohol
- Andre sykdommer/tilstander
- Baking
- Barn
- Behandling
- Covid-19
- Cøliaki
- Cøliakipille
- DH
- Diagnostisering
- Ernæring
- Ernæring og baking
- FODMAP-diett
- Forskning
- Glutenintoleranse
- Glutenuhell
- Gravid
- Grunnstønad
- Hveteallergi
- Hvetestivelse
- Håndtering
- Ikke-cøliakisk glutensensitivitet
- Ingredienser
- Irritabel tarmsyndrom
- Kontaminering
- Kosthold
- Kosthold/mat
- Kosttilskudd
- Laktoseintoleranse
- Medisin
- Medisinsk
- Merking
- Merking av glutenfri mat
- Oppfølging
- Reise
- Sjokolade og godteri
- Skole/SFO/barnehage
- Spise ute
- Symptomer
- Tannskader
- Trening
Fjordland-produkter med soyasaus.



Vanskelig spørsmål det der! Selv har jeg aldri sett soyasauser som ikke er tradisjonelt brygget, så vi kan noki regne med at de aller fleste som selges i Norge er det. Ellers vil de vel strengt tatt ikke smake som soyasaus og se ut som soyasaus. Man kan selvfølgelig aldri være 100 % sikker på noen ting her i verden, men....
Det stemmer at produsenter ikke oppgir hvilket merke av soyasaus de benytter, men i ingredienslisten vil det stå følgende hvis soyasausen er tradisjonelt brygget: ...soyasuaus (soyabønner, hvete, vann, salt).... Nå klarte jeg ikke finne dette produktet hverken på Fjordland.no, på meny.no eller oda.no - derfor er det vanskelig å være helt sikker. Ta gjerne kontakt med Fjordland og avklar hva slags soyasaus de benytter.
Hvor hyppig bør barn testes?


Et barn på 5 år er genetisk disponert for cøliaki (førstegradsslektning fikk påvist dette i voksen alder). Barnet har normale prøvesvar (transglutaminasetest, anti-Deam glia IgG, tatt under inntak av glutenrik kost). Barnet er genetisk disponert for cøliaki (vevstypen HLA-DQ2.5 i form av HLA-DQB1*02 og HLA-DQA1*05). Jeg finner ingen konkrete anbefalinger på hvor hyppig barnet bør testes, bortsett fra ved symptomer på cøliaki. Hva anbefaler dere?

Dette er en ballnsekunst mellom å oppdage en cøliaki tidlig, mot å belaste/ skremme/sykdomspåvirke barnet. De fleste nære slektninger av en med cøliaki får ikke selv cøliaki (ca. 80% får det ikke). Det å ha den genetiske nødvendige riskoen gir lite økning av risikoen for å få cøliaki siden denne HLA-varianten er så vanlig (ca 25-30 % av oss har det). Derfor er det ingen fast rutine på det. Man testes oftes samtidig som mor/far/søsken får diagnosen, og om dette er tidlig kan man vurdere en testing i 7-8 års alder og så en i 12-13 års alder. De aller felste som får cøliaki, får dette i barneårene (under forutsetning at det spises nok gluten til at cøliakien er såpass aktiv at den er diagnostiserbar).
Dersom det tilkommer plager som kunne tenkes å skyldes en cøliaki skal man selvsagt også testes. Det er mange ulike meninger der ute, men bare man passer på at barnet spiser nok glutenholdig mat, lenge nok før man tester, så burde man fange opp en cøliaki.
Kan linser være forurenset av gluten?


Hei, er tørre linser merket med kan inneholde spor av gluten/hvete trygt eller kan der være forurenset? Det så ut som at posen inneholdt noen få korn blant linsene og vil det i så fall være godt nok å skylle linsene godt?

Undersøkelser/forskning gjort i Italia viser at linser er en av de produktene som kan være forurenset av gluten. Det samme gjelder havre og bokhvete. Du trenger kanskje ikke kaste de du har kjøpt, men det er lurt å helle de ut på et fat og sortere bort det som ikke er linser. Siden linsene er orange/grønne er det lett å se hva som ikke skal være der. Skyll de gjerne etterpå for sikkerhets skyld.
Bør vi teste lillesøster jevnlig når storebror har cøliaki?


Hei. Vi testet datteren vår (2) etter at storebror (8) nylig fikk påvist cøliaki. Ingen av prøvene hadde høyere verdier enn 7 (P-Deamidert gliadinpeptid IgG, Deamidert gliadinpeptid IgG var 4,2, de andre 0,2 og 0,6). Bør vi likevel teste henne jevnlig framover? I så fall hvor ofte? Hun har noe mageproblemer og litt redusert vekst.

Dett er litt vanskelig siden en cøliaki må være aktiv for å være diagnostiserbar, og da må det spises nok gluten, lenge nok. I tillegg er 2 åringer såpass små at ca 50% av de med cøliaki ikke har påvisbare autoantistoffer i blodet (IgA-TG2), men de får det etterhvert om de ikke slutter å spise gluten. De fleste søsken av en cøliaker får ikke selv cøliaki, kun ca. 12-20% får det. Ofte reduseres glutenspisingen i en familien med en cøliaker, så det kan være vanskelig å spise nok gluten til å få en såpass aktiv cøliaki at den er diagnostiserbar. Se annet svar idag. En testing i 6-7-8 års alder og en ved 12 årsalder. De fleste som får cøliaki har fått det i løpet av barndommen, bare de spiser nok gluten til at cøliakien er diagnostiserbar. Dersom det tilkommer plager man kan mistenke skyldes cøliaki, skal man selvsagt teste for mulig cøliaki.
Er sauser som har soyasaus som en ingrediens også trygge?


Nå som cøliakiforeningen har kommet ut og sagt at soyasaus er trygt å spise uavhengig av om det er glutenfritt eller ikke, betyr det da at andre sauser som kun inneholder hvete i soyasaus også er trygge? Sikter til Teriyaki saus, hoisin saus og andre ferdig wok sauser som f.eks de fra blue dragon?

Grunnen til at vanlig tradisjonell brygget soyasaus er trygg for de med cøliaki er den fermenteringsprosessen som soyasausen gjennomgår. Andre sauser, slike som du nevner, som kun inneholder hvete i (den tradisjonelt bryggede) soyasausen er også trygge. Det står da oppført i ingredienslisten som "soyasaus (soyabønner, hvete, vann og salt)". Står det hvete utenfor parentesen er den ikke tygg.
Er soyasaus trygg?


Kan en spise soyasaus?

Ja, vanlig soyasaus er glutenfri og kan brukes av de med cøliaki. Grunnen til at fagrådet i NCF har «friskmeldt» tradisjonelt brygget soyasaus til bruk for personer med cøliaki, er at man ikke finner glutenrester i vanlig soyasaus. Dette skyldes den fermenteringsprosessen som soyasausen gjennomgår. Du kan lese mer om dette på NCF sine nettsider.
https://ncf.no/glutenfri-mat/kosthold-og-ernering/vanlig-soyasaus-er-glutenfri-og-kan-brukes-av-de-med-coliaki
Skyldes smerter og diaré cøliaki eller IBS?


Hei, Har en 13- åring, hun fikk cøliaki da hun var 3 år. Hun plages veldig med magesmerter og diaré rett etter hver middag. Hun (vi) lever strengt glutenfritt, men likevel opplever hun dette. Hun kan også våkne tidlig morgen pga magesmerter og må på do. Er dette noe hun bare må leve med, eller bør man oppsøke lege? Leser at de med cøliaki også kan ha en kombinasjon av IBS.

Ja, mange med cøliaki har også IBS og må passe seg for FODMAP-rike matvarer. IBS har en ca 14 dgs syklus, så enhver kostendring bruker noen dager på å gi effekt (og endel dager på å forverre plagene). En IBS-elliminasjonsdiett man kan teste ut, er å kun spise kylling og ris til frokost, middag, og kvelds i noen dager (10-14 dager). Som oftest roer magen seg innen 4-5 dg dersom dette er IBS. Er det ingen endring etter 10-14 dg så bør man lete etter årsaken andre steder enn i IBS. Men man må kun spise kylling og ris og ingenting annet for å kunne stole på reaksjonen. Alle slike kostendringer bør skje i samspill med kompetent lege/ernæringsfysiolog, men om det ikke er mulig så kan man teste det ut selv samtidig som man skriver dagbok over hva man spiser og hvilke reaksjoner man har.
Kan disse to symptomene skyldes glutenuhell?


Hei! Sønnen min fikk diagnosen for to år siden. Blant symptomene var løs mage og ganske illeluktende luft i magen. En sjelden gang i blant kommer akkurat disse to symptomene samtidig. Jeg pleier å tenke at han må ha fått i seg gluten (og da blir jeg ganske stresset). Nå i dette tilfelle kan jeg ikke skjønne at det skal ha skjedd. Vi har ferie og han har bare spist hjemme, hvor vi er veldig nøye. Tror dere det kan ha skjedd likevel, eller er det mulig at denne kombinasjonen av symptomer opptrer uten at det skyldes uhell? Takk for svar. Mvh Tone

Det er mange årsaker til illeluktende flatulens (promp), ufordøyd mat som kommer til tykktarmen for gjæring er en årsak (cøliaki), men det finnes mange kostfaktorer som er kjent for å produsere illeluktende flatulens. Men selvsagt kan han ha fått i seg gluten, uten at dere får vite det eller uten at han og/eller dere forstår det (skjult glutenkilde). Barn-ungdommer kan ha spesielle sosiale utfordringer med å holde den glutenfrie kosten. Det kan være vanskelig å si nei til "vanlige" matvarer (kjeks og annen mat i barnehagen) eller å være "matsær" i sosiale situasjoner (ungdommer). Dersom han får illeluktende flatulens ved glutenuhell, så virker det nok sterkt GFD-motiverende på ham, så det er i alle fall godt for noe. Utfordringene for cøliakibarna er å overta ansvaret for den GFD ettersom de vokser til. så de ikke slurver for mye med dietten i løpet av ungdomstiden og forblir glutenfrie i voksen alder.
Kan cøliakere spise Fjordland-retter med soyasaus?


Hei! Kan vi med cøliaki spise Fjordland pork szechuan nå som vanlig soyasaus er glutenfri? Blir Fjordland sine retter oppdaterte nå ift allergiinformasjon etter at dette blitt opplyst?

Ja, hvis Fjordland har benyttet tradisjonelt brygget soyasaus i Pork Szechuan, kan du tygt spise den. Ta gjerne kontakt med Fjordland og avklar hva slags soyasaus de benytter.
Hvor finner jeg oversettelseskort på polsk?


Jeg trenger en oversettelse fra NCF, vedrørende måltider. Skal til Polen.Hvor finner jeg dette? Har tidligere fått oversettelse til gresk, ang sykdommen cøliaki, som jeg kan vise på Hotell og retauranter osv- Håper å få hjelp med dette

Hvis du logger deg inn på medlemssidene, så finner du en rekke oversettelser der. Får du problemer med innlogging, så ta kontakt med sekretariatet på post@ncf.no.
Må emaljeskader hos 10-åring dokumenteres?


Hei. Holder det at tannlegen har dokumentert emaljeskader på tennene på vår tiåring, eller må disse kobles direkte opp mot cøliaki på noen måte? Han må også trekke en jeksel for å gi plass til en permanent tann som er på vei ut. Er det typisk for cøliakere å miste tenner sent (og å måtte trekke tenner)?

Det er nå ingen behov for å koble eventuelle emaljedefekter til cøliaki. Det er alvorlighetsgraden som er avggjørende for om man får støtte fra det offentlige. Dersom emaljedefekten er av funksjonell betydning, og ikke bare kosmetisk, får man støtte til tannlegearbeidet uavhengig av årsak.
Nei, forsinket tannfrembrudd eller for trangt kjeveparti (så tenner må trekkes for å gi plass til andre tenner som kommer frem) er ikke typiske trekk ved cøliaki.
Er fortsatt skeptisk til vanlig soyasaus.


Hei. Jeg forstår at vanlig soyasaus er lov nå, men er enda skeptisk. Er det slik at det faktisk er utført tester på alle slags vanlige typer soyasaus og produkter som er glutenfrie med vanlig soyasaus, som gjør at en kan gå god for det? At en faktisk vet det gjelder all soyasaus. Jeg har hatt ekstremt oppblåst mage og forstoppelse de siste dagene, og har ikke tenkt det er grunnet soyasaus eller teriyakisaus med soyasaus i, men er jo vanskelig å ikke lure på det, når dette er litt nytt.

Har forståelse for at du er skeptisk. Det er nok mange som nøler med å spise vanlig soyasaus. Og er du bekymret, og tenker kanskje det kan ha sammenheng med dine mageplager, så synes jeg du fortsatt kan bruke glutenfri soyasaus. Den samme skepsisen var også tilstede når (glutenfri) havre ble lov. Mange nølte i mange år etter at havre ble tillatt før de torde spise den.
Jeg vil anbefale deg å lese artikkelen og den forskningen som ligger til grunn for fagrådets beslutning om å frikjenne tradisjonelt brygget soyasaus. Du finner den her på nettsidene våre: https://ncf.no/glutenfri-mat/kosthold-og-ernering/vanlig-soyasaus-er-glutenfri-og-kan-brukes-av-de-med-coliaki
Vil også nevne at i både den svenske og den finske cøliakiforeningen har vanlig soyasaus vært lov i mange år uten at det har ført til noen problemer.
Kan vi med cøliaki spise Ketjap Manis sweetsSoy sauce


Hei! Kan vi med cøliaki trygt spise Ketjap manis sweet soy saus merke Santa Maria?

Det kan du.
Hvordan kan man bli med på pille-studien?


Jeg så at dere har spurt Knut Lundin om hvordan det gikk med cøliakipillen, og han svarte at de holder på med en ny studie som de søker deltakere til. Vet dere hvordan man kan melde seg?

Knut Lundin sier at de er sannsynligvis klare for å inkludere pasienter fra februar 2026. Dette er en «tilhelingsstudie» med cøliakere som har vedvarende totteforandringer og symptomer tross glutenfri kost. I CEC-13 får deltagerne en dose gluten tre ganger ukentlig. Mer info her: https://www.oslo-universitetssykehus.no/kliniske-studier/studiemedisinen-zed1227-mot-coliaki-under-gluteneksponering/
Det finnes flere andre studier også, følg med på https://www.oslo-universitetssykehus.no/kliniske-studier?q=c%C3%B8liaki
Bruk gjerne coliaki@ous-hf.no hvis du ønsker delta. Men ikke skriv personlige helseopplysninger i den første mailen.
Kan de med cøliaki spise vanlig soyasaus?


Hei. Så en reportasje om at de med cøliaki kan spise rød vanlig soyasaus/hosinsaus. Stemmer dette?

Det stemmer. Alle tradisjonelt bryggede soyasauser er glutenfrie. Årsaken er at fermenteringsprosessen bryter glutenproteinene ned til enkelte aminosyrer.
Tradisjonell soyasaus er laget av fire ingredienser; vann, soyabønner, maltet hvete og salt. Dette gjærer i store kar i ca. 6 måneder. Gjæringen/fermenteringen foregår ved at det tilsettes ulike typer mekesyrebakterier. I denne prosessen brytes glutenproteinene ned til de enkelte aminosyrer. I Sverige og Finland er vanlig soyasaus ansett som glutenfri, og har vært det i en del år. Dette skjedde etter at det svenske Livsmedelsverket testet en del forskjellige soyasauser og fant at de inneholdt ikke målbare mengder gluten. Senere er det flere andre studier som har kommet fram til tilsvarende resultat.
Om hoisinsaus er glutenfri eller ikke avhenger av om den er tilsatt hvetemel, som ofte blir benyttet til fortykningsmiddel. Så du bør lese ingredienslisten for å se hva den inneholder. Inneholder den ikke hvetemel eller andre glutenholdige råvarer er den trygg, selv om den inneholder soyasaus.
Er grønne epler sprøytet med gluten?


Hei, jeg har cøliaki og lurer på om det er trygt å spise grønne epler? Det er noen som har fortalt til meg at de grønne eplene er sprøytet med gluten og derfor ikke trygge for oss med cøliaki å spise, er dette riktig? Eller kan man spise disse eplene om man vasker de godt/eventuelt tar bort skallet?

Du kan trygt spise grønne epler. De er ikke sprøytet med gluten.
Kan man spise saus som inneholder soyasaus?


Hei. Siden vi med cøliaki nå kan spise vanlig soyasaus. Betyr det kanskje også at vi kan spise alle sauser som inneholdet gluten, grunnet soyasausen? At det kun står merker hvete i parantes etter soyasaus på ingredienslisten. Da er det jo kjempemange sauser man plutselig kan bruke! Tenker f.eks. på Santa Maria sin teriyakisaus, og lignende.

Hvis det står følgende i ingredienslisten: Soya saus (vann, hvete gluten, soyabønner, salt) betyr det at det er soyasaus i den. Da er den trygg. Hvis det derimot står hvete (gluten) uten at det står soyasaus foran, er den ikke trygg.
Er tarmen min blitt frisk ut fra disse prøvesvarene?


Jeg er 66 år og fikk påvist cøliaki for 1 1/2 år siden med blodprøver som viste: S-anti-tTG IgA: 15. S-Anti-Deam glia IgG: 23. Har spist glutenfritt siden, og redusert på jodholdig mat de siste tre månedene. Ny blodprøve tatt sept 25: S- Transglutaminasetest: 1 U/ml. Her bruker laboratoriet annet navn på prøven.. Hvorfor? Er den sammenlignbar med førstnevnte prøvesvar. Hovedspørsmålet mitt er egentlig, om min tarm er blitt «frisk» ut fra sistnevnte prøvesvar.

Det er samme test de referer til, og at du har falt til 1 U/ml tyder på at du har holdt en fin GFD som du kan fortsette med. TG2-IgA som vi bruker som betegnelse (alias tTG-IgA) faller raskere enn tilhelingn av tarmen, så tarmen din kan, men behøver ikke å ha blitt normalisert. Men dette gå fint, så det er bare å fortsette med din glutenfrie kost.
Er det ok å spise smågodt eller ikke?


Hei. Da barnet vårt fikk cøliaki i fjor var vi på kurs på sykehuset. Vi fikk da beskjed om at å spise smågodt i løsvekt går fint . De refererte til en svensk studie. Vi bruker ren skje og tar godteri bak i boksen slik at man får «nytt» godteri som er fylt på fra toppen av beholderen, for å redusere kontamineringsrisikoen. Var nylig på kontroll hos KEF og fikk da beskjed om at smågodt ikke burde spises av cøliakere. Vi er ellers veldig nøye og ønsker å gjøre det som anbefales og er best for barnet vårt. Hva tenker dere?

Noe smågodt inneholder gluten, og det skal man holde seg unna, men kontamineringsrisikoen er såpass liten og eventuelle glutenmengder så små at vi nå har gått bort fra de tidligere rådene om å unngå smågodt, siden man ikke kan garantere. I tillegg har vel svenskene målt og ikke funnet noe glutenkontaminering. Livet skal leves og det er andre utfordringer med et cøliakiliv enn potensiell glutenkontaminering fra smågodt.
Hva er anbefalt regime for en 97-åring med nyoppdaget cøliaki?


Hei! Min mor er snart 97 år og har for 3 uker siden fått utslag på cøliaki, blodprøve. Hun kom på sykehjem i mai. Etter det var hun ganske sikker på at det var visse ting hun ikke tålte av det hun fikk spise, på grunn av "magekjør" etter mat. Så får hun glutenfri kost på sykehjemmet etter diagnosen, men får fortsatt "magekjør", som nå virker enda værre. Sykehjemmet har derfor også gått over til laktosefri produkter. Når cøliaki blir påvist i denne alderen, hva er da anbefalt regime? Når kan hun forvente bedring? Hun er ganske så frisk og oppgående etter forholdene, mangler ikke på energi, selv om hun trenger en del hjelp. Hun har også noen nyrer som ikke fungerer optimalt, og at det er målt noe i blodet som kan bidra til anemi og infeksjoner. Takk for svar.

I denne alderen er det mye som kan gi "magekjør", og som trenger egen utredning. Hennes kronologiske alder er underordnet hennes fysiske alder, så er hun sprek burde legene hennes/sykehjemmet se nærmere på dette for det er ikke sikkert hennes tilfeldigvis oppdagete cøliaki er årsaken til "magekjøret".