Hei, jeg har et par spørsmål om lungebetennelse og cøliaki, som det ville vært fint å få svar på. Slik jeg har forstått det har voksendiagnostiserte cøliakere en større risiko for å å bli syk av bakteriell lungebetennelse forårsaket av pneumokokker? Og grunnen til det skal være at milten hos cøliakere kan ha en redusert funksjon med tanke på immunforsvar mot pneumokokker? På noen helsesider står det at behovet for pneumokokkvaksinasjon skal vurderes individuelt. Hvis det gjelder voksendiagnostiserte cøliakere, fra hvilken alder anbefaler dere å ta denne vaksinen? Og finnes det måter å undersøke miltfunksjonen med henblikk på immunforsvaret? Hvilke typer blodprøver kan legen ta for å undersøke om om milten fungerer som den skal eller har redusert funksjon?
Spør våre eksperter
Har du spørsmål om glutenintoleranse? Trenger du kanskje noen råd om ernæring – eller tips til hvordan få til den glutenfrie baksten? Send inn spørsmål til nettpraten og få svar onsdager mellom kl. 18.00 og 20.00!

Trond S. Halstensen er professor dr.med. ved Institutt for oral biologi ved Universitetet i Oslo. Han har også en overlegestilling ved Lovisenberg Diakonale Sykehus hvor han jobber med utredning av glutenreaksjoner. Han har vært medlem av NCFs fagråd siden 1994, og leder siden 2008. Han er en prisbelønt norsk immunolog, og er blant annet kjent for sine studier av cøliaki.

Lise Friis Pedersen er seniorrådgiver ernæring i NCF og har en master i samfunnsernæring. Lise har i mange år lært opp kursledere til "Den glutenfrie bakeskolen" i NCF og har ansvar for ernæringsrelaterte spørsmål. Hun brenner for at både barn og voksne med cøliaki skal få en enklere og tryggere hverdag.
Spørsmål kan sendes inn når som helst, men for å få svar på ernærings- og bakespørsmål førstkommende onsdag, må spørsmål sendes inn tirsdag i forveien innen kl. 16.00 (gjelder ikke medisinske spørsmål, disse kan sendes inn rett før og under selve nettpraten). NB! Ikke bruk fullt navn og unngå å legge inn personlige opplysninger.
- Alkohol
- Andre sykdommer/tilstander
- Baking
- Barn
- Behandling
- Covid-19
- Cøliaki
- Cøliakipille
- DH
- Diagnostisering
- Ernæring
- Ernæring og baking
- FODMAP-diett
- Forskning
- Glutenintoleranse
- Glutenuhell
- Gravid
- Grunnstønad
- Hveteallergi
- Hvetestivelse
- Håndtering
- Ikke-cøliakisk glutensensitivitet
- Ingredienser
- Irritabel tarmsyndrom
- Kontaminering
- Kosthold
- Kosthold/mat
- Kosttilskudd
- Laktoseintoleranse
- Medisin
- Medisinsk
- Merking
- Merking av glutenfri mat
- Oppfølging
- Reise
- Sjokolade og godteri
- Skole/SFO/barnehage
- Spise ute
- Symptomer
- Tannskader
- Trening
Større risiko for lungebetennelse ved cøliaki?



Den økte risikoen er der, statistisk påvisbar, men ikke så stor på gruppebasis. Man antar det hovedsaklig gjelder de med klassisk cøliaki som har vært dårlig før de ble diagnostisert. Her skal man vurdere pneumokokkvaksine, individuelt. Hva som er årsaken til risikoøkningen (for sepsis delen av pneumokokk infeksjon) vet man ikke og så har man spekulert i om den påvisbare miltatrofien, som man har sett hos syke voksendiagnostiserte cøliakere, har noe med dette å gjøre siden de som ikke har milt, har klart større risiko for å få pneumokokksepsis (lungebetennelsen går ofte over i en sepsis = "blodforgiftning" = bakterien gror i blodet => alvorlig/dødlig).
Uansett anbefales det alle å ta pneumokokkvaksine ved fylte 65 år, og er man i tvil så be om en vaksine fra legen din og så er det gjort, men man må betale den selv.
Det er ingen rutinemessig test for å undersøke miltfunksjonen.
Kan slankeoperasjonen ha gjort meg frisk?


Hei! Jeg har hatt DH siden 1996, og gått på glutenfri diett siden da. Når jeg har fått i meg gluten en sjelden gang og et par ganger jeg ikke var klar over det har jeg fått forferdelige utslett. Etter Mini Gastric bypass i 2021 har jeg ikke opplevd utslett. Nå har jeg spist gluten en god del og får ingen reaksjon. I følge legen min sitter sykdommen slik til i tarmen at den ikke opptar glutenet jeg spiser lengre, så jeg har nå begynt med helt vanlig kost. Ingen symptomer i det hele tatt. Kan dette virkelig stemme? At pga slankeoperasjonen så slipper jeg reaksjoner?

Vi har ikke gode data på om man hvor mange som faktisk utvikler toleranse etter lang tids GFD, men vi kjenner til mange tilfeller hvor man tror man er blitt "frisk" og så spiser normal kost, en stund før sykdommen bryter ut i full blost. Det tar 5-7 år på GFD å bli kvitt en DH, slik at man ikke får utbrudd av jod og derigjennom saltvannsfisk (og selvsagt ikke av gluten). Spørsmålet er hvor lenge du kan spise glutenholdig mat før sykdommene reaktiveres og du får tilbake både cøliakien i tarmen og DH i huden. Ofte blir det en kraftigere reaksjon ved reaktivering som det selvsagt tar lang tid å bli kvitt. Det er ingen medisinsk logikk i at cøliakien skal sitte på steder som gjør at din gastric bypass fører maten (gluten) utennom og at du derfor ikke får reaktivert cøliakien. Cøliaki er en systemsykdom og blir den først aktiv så aktiveres den der gluten kommer i kontakt med tarmen, og det tar lang tid å bli frisk. Jeg kan ikke anbefale deg å fortsette på glutenholdig kost, til det er faren for at du blir både cøliaki og DH-syk igjen for stor.
Hvilke glutenfrie melblanding er minst mulig prosessert?


Kan dere anbefale et glutenfritt mel som ikke er ultraprosessert/ minst mulig prosessert, som egner seg til baking av brød, rundstykker, knekkebrød osv..

Hvis du ønsker å bake med mel som er uten tilsetningsstoffer kan jeg anbefale Møllerens melmikser, melmiksene og de rene melblandingene til det Glutenfrie Verksted. Helios har også "rent" glutenfritt mel. Du finner oppskrifter på de respektive produsentenes nettsider. Jeg vil også anbefale nettbutikker som Allergikost.no og Økoland.no, der har de stor utvalg av denne typen mel. Masse lykke til :-)
Hvor ofte bør jeg teste meg for cøliaki?


Min søster fikk påvist cøliaki etter sitt andre svangerskap. Pga symptomer med ekstrem slapphet samt mageplager. Da testet jeg meg også. Jeg er HLA positiv, dog de andre blodprøvene ikke utslag på. Generelt stadig vekk sliten og av og på tendens til luft, oppblåst, løsere avføring. Bruker jerntilskudd piller. Spørsmålet er vel egentlig hvor ofte bør man teste seg for om man har utviklet cøliaki da? Vil ikke få en sånn utmattelse eller at det går for lenge før man får det påvist…

Selvom cøliaki går i familier er det ikke så arvelig, så det er stor sannsynlighet for at du ikke har/får cøliaki selvom du har den riktige HLA-en (HLA-DQ2.5 eller HLA-DQ8). Cøliaki er en autoimmun reaksjon på gluten i korn og det trengs en viss mengde gluten pr dag i lang nok tid til at cøliakien er såpass aktiv at den er diagnostiserbar. Man kan bare diagnostisere en aktiv cøliaki. Minimumsdosen for å kunne forvente en diagnostiserbar aktivitet er 4-5 gram gluten = 2-3 brødskiver eller 2 glutenholdige måltider pr dag i minst 6 uker, helst mer gluten i lengere tid om man skal være sikker på et konklusivt svar. Dersom man reagerer på andre bestanddeler i brødmat enn gluten, som mange gjør, så kan man kjøpe renset gluten på helsekostbutikker eller via internett (kalles "glutenmel" som er et pulver du kan strø over annen mat. Man har antatt at 10-15 gram gluten pr dag i 6 uker burde reaktivere en cøliaki såpass at den er diagnostiserbar. Får man ikke økning av de karakteristiske autoantistoffene TG2-IgA (cøliakiprøven) og/eller det cøliaki-assosierte IgG-antistoffet mot Deaminert GliadinPeptider (DGP-IgG) etter å ha spist 15 gram gluten pr dag i over 6 uker så har man neppe cøliaki. Men gjør en slik glutenprovosering i samarbeid med din fastlege, så du får tatt de riktige blodprøvene.
Kan betennelsesdempende medisiner hjelpe?


Jeg fikk diagnosen (for) sent, og har hatt mye mageplager også etter at jeg gikk over til glutenfri kost. I forbindelse med annen sykdom, har jeg de siste to ukene gått på betennelsesdempende medisiner. Og nå er magen bedre enn den har vært på flere år! Spørsmål: 1) Hva kan det skyldes og 2) Bør jeg følge opp dette på noen måte? Vil gjerne fortsette å ha det slik :-)

Det er ikke gitt at de plagene du fortsatt har, skyldes cøliakien, man kan godt ha mer enn en tilstand, f.eks. er det mange med cøliaki som også har irritabel tykktarmssyndrom (IBS) og da er det reduksjon av såkalte ikke-absorberbare FODMAP-karbohydrater som gjelder. Begrepet " betennelsedempende medisiner" er litt for uspesifikt til at jeg kan si noe fornuftig. Det er mange ulike immunmodulerende/dempende medisiner og noen av disse vil virke betennelsesdempende også på en evt. restbetennelse etter en aktiv cøliaki som ikke har roet seg helt ned på GFD, ennå, andre kan dempe smertene ved f. eks. IBS. I tillegg kan det være andre årsaker til mageproblemene som medisinene demper, så det er vanskelig å si hva dette er. Jeg foreslår du tar det opp med legen din som behandler den andre tilstanden din, slik at man kan få utredet hva som er hva. Beklager, men jeg kan ikke være mere spesifikk.
Er det cøliaki eller noe annet som gir utslag på igA?


Hei, Sønnen min er 3,5 år og har i en tid hatt plager som løs og lys avføring, mye luft, rapet mye, slapp og vondt i magen. Vi går til barnelege grunnet astma og fikk tatt blodprøver som vi nå har fått svar på. De viser følgende: S-anti-vevstransglutaminase igA: 7 (ref. 0-7) S-anti-vevstransglutaminase igG: negativ Barnelege sier vi kan kontrollere igjen om 3 mnd. Sønnen min klager mye på magevondt og virker til tider ganske sliten. Kan man si noe om sannsynligheten for cøliaki ut fra disse prøvesvarene eller kan det være noe annet som gir utslag på igA? Og er det innafor å vente 3 mnd eller bør vi be om utredning? Har skjønt at det kan ta tid å få diagnosen (om det er cøliaki) dersom den ikke er aktiv. Opplever at ikke barnelegen helt tar bekymringen på alvor, så blir litt usikker på veien videre. Men er jo nå glad for at vi fikk trumfet igjennom blodprøver i det minste.

Den hypotetiske cøliakien er ikke aktiv nok til å være diagnostiserbar. TG2-IgA = 7U/ml er helt på grensen til å være forhøyet og hos barn i hans alder vil man kunne se fluktuasjoner i TG2-IgA titeret (titer er konsentrasjonen av antistoffer i blodet) hvor noen blir negative, mens andre får økende titer og utvikler etterhvert cøliaki. Derfor er det vanskelig å spå hans prognose, man må bare vente å se. Man kan eventuelt øke glutenmengden han spiser for å øke cøliakiaktiviteten for deigjennom gjøre cøliakien så aktiv at den etterhvert blir diagnostiserbar.
Er jernmangel et varseltegn på cøliaki?


Hei! Er det slik at jernmangelanemi sees på som et varseltegn når det gjelder cøliaki hos barn?

Ja, som en av de få varseltegnene er jernmangel (anami) noe som klassisk skal få tankene inn på cøliaki, selvom mange barn har andre årsaker til jernamangel enn cøliaki.
Hvorfor kommer cøliakisymptomene tilbake?


Jente nå 12 år fikk diagnosen cøliaki for 1,5år siden etter 6 mnd med slapphet, hodepine og mye magevondt. Etter start med glutenfri kost var det fantastisk bedring i helsetilstand og humør. Siste 4 mnd har humøret dalt, energien er fraværende og hun er konstant sliten. Subber rundt som en tåketilstand, orker ikke være med på aktiviteter og har mye fravær fra skolen. Klager over at hun blir kvalm og får vondt i magen hver gang hun spiser og vil helst ikke spise så mye. Sier aldri at hun har lyst på mat. Lange ventetider på time hos barnelege på sykehus og fastlegen har ingen kunnskap om cøliaki. Hvor ofte bør det tas blodprøver for vitaminstatus? Hvilke blodprøver skal egentlig tas når det snakkes om cøliakiprøver? Kan det være vitaminmangel eller bare forstoppelse? Kan vi starte med Movicol uten samråd med fastlege eller barnelege?

Dette kan være et komplekst landskap å orientere seg i, hvor flere faktorer samspiller. Hun har vært glutenfri i ca ett år før hun begynte å få tilbake mange av de plagene hun hadde før hun ble diagnostisert. Det er vanskelig å være i puberteten, så her må man ha flere tanker i hodet samtidig. Det første, som også er det vanligeste, er at man får i seg gluten, enten bevist (kan være vanskelig å ikke være som alle andre), eller via noe man ikke vet at inneholder gluten. Da vil som oftest, men ikke alltid, cøliakiprøvene begynne å bli positive igjen (TG2-IgA/DGP-IgG). På direkte spørsmål kan man ikke forvente å få (ærlige) svar, for hun vet at det er feil, om det er bevist diettsvikt, så det blir mer en tanke man må ha i bakhodet dersom man ikke finner noen annen årsak til de "nyoppståtte" plagene. I tillegg har cøliakere høyere risiko for annen autoimmun sykdom. Legen hennes har muligens tatt blodprøver for å screene henne de vanligeste andre autoimmun sykdommene slik som stoffskiftesykdom (høy/økende TPO-IgG titer i blodet) og begynnende diabetes type 1. Legen bør screener henne for slike cøliaki-assosierte autoimmune tilstander bare for å kunne utelukke dette som årsak. I tillegg vil en12-år gammel jente kunne bruke magevondt som kommunikasjon for emosjonelle "problemer" siden magevondt fungerer bedre som f.eks. skolevegringsunnskyldning for en cøliaker enn andre vondter. Men en slik forklaring bør være en utelukkelsesdiagnose, etter at alle andre fysiske årsaker er avklart. Utgangspunktet er at en glutenfri cøliaker er/blir frisk fra sin cøliakisykdom. Plager som dukker opp mens man er glutenfri har derfor i utgangspunktet andre årsaker enn cøliakien.
Vitaminmangler bør ikke være et problem etter > 1års glutenfrihet, utover de utfordringer alle har i Norge. Jeg anbefaler alle å ta en multivitamin tablett som inneholder D-vitamin, selen og jod +++ (det gjør de fleste multivitaminpreparatene) daglig. Dersom hun har forstoppelse er det ingenting i veien for å benytte Movicol, uavhengig av hennes behandlete cøliaki.
Er hveteallergi og glutenallergi det samme?


Hei! Jeg har hjemmeeksamen i faget Måltidsledelse, og lurer derfor på om hveteallergi er det samme som glutenallergi. Slik jeg forstår det er ikke cøliaki og glutenallergi det samme. Vi skal beskrive glutenallergi, men når jeg prøver å finne kilder står det hveteallergi eller cøliaki og ikke glutenallergi...

Du har fått en noe upresis oppgave. "Glutenallergi" har ofte blitt benyttet som et folkelig uttrykk for cøliaki, men har ikke så mye med klassisk (IgE-mediert) allergi å gjøre. Barn kan ha IgE-mediert hveteproteinallergi (hveteallergi), og noen ytterst få har en ekte IgE-mediert allergi mot omega-gliadin, de får ofte anstrengelsesutløst allergisk reaksjon etter å ha spist hveteholdig mat. Jeg antar oppgaven gjelder cøliaki, ikke hveteallergi.
Hvor sunn er glutenfri pasta?


Hvor sunt er det egentlig å spise glutenfri pasta? Pleide å spise en del pasta til middag før, og har gått over til glutenfri pasta etter å ha fått påvist cøliaki. Men er usikker på sunnheten/ernæringsverdien i glutenfri pasta. Er det bedre å spise ris?

Glutenfri pasta basert på ris- og maisstivelse, er ikke like næringsrik som glutenholdig pasta. Stivelse som de fleste glutenfrie pastasortene er produsert av inneholder mindre protein, fiber, vitaminer og mineraler sammenliknet med vanlig mel. Prøv å spise linsepasta innimellom. Den inneholder mye mer protein og fiber enn vanlig pasta og er også rik på vitaminer og mineraler. Da vil det utligne seg i lengden. Varier gjerne middagene med ris eller potet, da det er viktig med variasjon. Du kan også spise kokt (glutenfri) bokhvete i stedet for ris. Bokhvete er mye mer næringsrik og har en god nøtteaktig smak.
Hjelp - jeg får kviser av min nye, glutenfrie diett!


Hei! Jeg fikk nylig cøliaki diagnose og har vært på glutenfri diett i ca tre uker nå. Jeg er godt voksen, men nå har jeg begynt å få kviser! Tre kviser i ansiktet i løpet av de siste dagene. Jeg har ikke hatt kviser siden tenårene for ca 30 år siden, ei heller vært plaget av det i overgangsalderen. Kan det ha en sammenheng med mitt nye GF kosthold? Jeg spiser både ferdiglaget GF mat f.eks knekkebrød og frokostblanding, og ellers lager jeg all annen mat fra bunnen av, uten gluten så klart.

Dette er ikke en kjent problemstilling, så spørsmålet er om det er kviser ala puberteten (overproduksjon av talg i talgkjertler og betennelsesreaksjon) eller brennkopper = infeksjon med bakterien gule stafylokokker. Du bør muligen gå til legen din å få det undersøkt, for brennkopper kan behandles med antibiotikakrem/salve.
Kan dere anbefale noen sunne glutenfrie brød?


Jeg lurer på om dere kan anbefale de 2-3 sunneste alternativene av glutenfrie ferdigbakte brødvarer? Det er så mye dårlig på markedet. Bare stivelse. Det er ikke alltid at jeg har tid å bake selv og i tillegg har det gått uendelig mye dyrt mel i bosset pga mislykket bakst. Jeg syns brødtyper i butikk er vanskelig å navigere i. Og jeg synes at det burde vært lettere og mer krav til glutenfrie ferdigprodukter i forhold til sunnhetsmerking. Vi har også krav på næringsrik mat. Mange cøliakere har redusert helse i mange år etter diagnose og da tenker jeg at et viktig verktøy for å bli bedre er å spise sunt.

Enig i at det er vanskelig å orientere seg.
Det er ikke så mange sunne ferdigbakte på markedet ennå, men det kommer stadig flere heldigvis! Jeg har i mange år etterlyst glutenfrie brød med fullkorn – i motsetning til de med stivelse, tilsatt fiber og fortykningsmidler.
Når det gjelder hvilke brød/rundstykker som er sunne så kan jeg jo nevne noen jeg kommer på i forbifarten. Noen av Hatting sine brød/rundstykker er rike på fullkorn, Kolonihagen sine brød og rundstykker samt spirebrødet til PureFood er også bra. Mitt tips er at du går inn på nettsidene til Oda.no eller Meny.no og søker opp glutenfrie brød. Les innholdsfortegnelsen og ingredienslisten. Står stivelse oppført som første (evt andre og tredje) ingrediens, og det er mange ulike fortykningsmidler og emulgeringsmidler i brødet, kan du med fordel velge et annet brød. Velg et som inneholder mer mel/fullkornsmel enn stivelse og har de korteste ingredienslistene.
Hvis du ikke har mistet helt gløden på bakingen, så kan jeg anbefale noen ferdige sunne glutenfrie melmikser som ikke er så vanskelig å bake, så lenge du følger oppskriftene på pakken eller på de respektive produsentenes nettsider. Her vil jeg anbefale Det Glutenfrie Verksted sine melblandinger og sunne melmikser. Møllerens har også et grovt fullkornsmel som gir gode bakeresultater. Bor du i nærheten av et sted der NCF arrangerer bakekurset "Sunnere glutenfri bakst" kan jeg anbefale det. Der bakes det kun med mel og fullkornsmel og uten stivelse.
Enig med deg i at å spise sunt med nok fullkorn og fiber er viktig for de med cøliaki. Tarmslimhinnen har også godt av det siden når fiber fermenteres av tarmbakteriene i tykktarmen, dannes det såkalte frie fettsyrer som er med på å vedlikeholde tarmslimhinnen.
Når det gjelder sunnhetsmerking så jobber vi for at flere naturlig glutenfrie kornsorter kan bli innlemmet i Brødskala’n. Vi bør kanskje også jobbe for at det ikke bør være lov å kalle et glutenfritt brød for «grovbrød» eller «fiberbrød» når det inneholder for det meste stivelse. Mange lar seg lure av navnet.
Lykke til med å finne ut av det!
Hvordan skal jeg tolke økningen av DGP IgG?


Jeg har opplevd en gradvis økning i S-Anti-deamidert gliadin IgG (DGP-IgG) etter en trippelbehandling mot Helicobacter pylori (HP), og jeg er usikker på hvordan jeg bør tolke dette. Bakgrunn Jeg fikk trippelkur mot HP etter positiv avføringstest og plager med avføring for 1,5 år siden. Fire måneder etter kuren utviklet jeg uforklarlige smerter i bryst og øvre del av magen. PPI hadde ingen effekt. Gastroskopi uten biopsi ble utført for å utelukke magesår – alt var normalt. Før HP-behandling høst 2023: S-Anti-deamidert gliadin IgG: 2,7 S-Anti-tTG-IgA: 0,7 Total IgA: normal 1 år etter HP-eradikering høst 2024: S-Anti-deamidert gliadin IgG: 4,8 Siste måling (forrige uke): S-Anti-deamidert gliadin IgG: 6,1 S-Anti-tTG-IgA: 0,7 Jeg har holdt gluteninntaket stabilt (ca. 2-4 skiver daglig) 4-6 uker før prøvetaking alle gangene. Jeg har skjønt at det finnes studier som antyder en sammenheng mellom HP-infeksjon og nivåene av deamiderte gliadinpeptid-antistoffer (DGP-IgG), men mekanismene er uklare. Fastlegen mener verdiene er innenfor normalområdet og ser ingen grunn til videre utredning, men jeg bekymrer meg for den gradvise økningen – spesielt fordi jeg har en sterk familiehistorie med cøliaki (datter, søsken, nieser og nevøer er diagnostisert). Jeg har også testet glutenfritt kosthold i alt fra 1-4 uker og opplever en viss symptomlindring, men symptomene er ikke helt borte. Jeg greier ikke å slå meg til ro med at prøvene er innenfor normalen når jeg ser at DGP gradvis øker og at jeg fremdeles har uforklarlige symptomer. Jeg kan jo gå over til å spise glutenfritt, men det er vanskelig å holde det 100 % når jeg ikke har en biopsi som bekrefter en eventuell cøliaki. Da tenker man at litt er ok, og det er det jo ikke dersom man har cøliaki. Jeg er usikker på hva jeg skal gjøre videre. Har du noen tanker omkring dette?

Prøvesvarene dine er innenfor normalområdet og du spiser nok glutenholdig kost til at man ville forventet at disse blodprøvene hadde synliggjort en symptomgivende cøliaki. Ren økning av serumnivået av DGP-IgG har vist seg lite egnet til å sannsynliggjøre en cøliaki (utennom de som har selektiv IgA mangler og svært høye nivåer av DGP-IgG). De aller fleste nære familiemedlemmer til en med cøliaki har ikke/får ikke selv cøliaki (>80%), så selvom det å ha cøliaki i familien er en risikofaktor for å få/ha cøliaki, vil de fleste ikke få det. Skal du teste deg selv så kan du provosere deg med gluten ved å bruke (nesten) rent gluten som man kan få kjøpt som "Glutenmel", et pulver man kan tilsette annen mat. Anta du trenger 15 gram gluten pr dag (øvre barneprovoseringsgrensen) og fortsett med den dosen i 6 ukers tid før du ber om fornyet test for cøliaki. Det beste er om du avtaler dette med legen din så dere begge vet hva som foregår og dermed får du tatt nye blodprøver for å undersøke om TG2-IgA /DGP-IgG øker. Så tar man det derfra.
Har dere tips til gode glutenfrie havregryn?


Ønsker tips til å få kjøpt beste glutenfrie havregryn, jeg foretrekker stor type med litt tyggemotstand

De eneste store havregryn, ikke lettkokte, jeg kan finne er Goodly (Rema 1000 sin egen merkevare) og AXA (Bjørn) havregryn. Mulig det finnes flere, men vanskelig å spore opp.
Kan hudproblemene mine skyldes glutenuhell?


Jeg opplever å få nye utbrudd av eksem, som seboré og perioral dermatitt, etter å uheldigvis ha fått i meg gluten. Er det en sammenheng mellom cøliaki og hudproblemer?

Nei, disse hudproblemene er vanlige og ikke direkte koblet til cøliaki og gluten"uhell". Begge disse hudtilstandene kan enkelt behandles med selektive kremer.
Hva er seronegativ cøliaki?


Min sønn har i årevis slitt med mageproblemer. I de verste periodene tar ikke kroppen hans imot jern i tarmen. Jeg mistenker cøliaki. Fastlegen har tatt blodprøve og mener at det ikke er det. Ser man alltid det på en blodprøve?

Nei, ikke alltid, man har det som kalles seronegativ cøliaki, men det fordrer en mer utførlig diagnostikk for å være sikker på at det er cøliaki. Som oftest, litt avhengig av alder og mengden gluten man har i kosten, vil en symptomgivende cøliaki gjenspeiles i forhøyet nivå av TG2-IgA i blodet (cøliakiprøven). Det er mange årsaker til slike mangeltilstander og selvom cøliaki er en av dem, ville man forventet at blodprøvene er positive dersom cøliakien er såpass aktiv at den er ansvarlig for jernmangelen.
Kan magesmertene være cøliaki?


Hei. Sønnen min på 7 har magesmerter hver dag når han spiser mat. Jeg har cøliaki (påvist for noen uker siden). Hans blodprøve er negativ for cøliaki. 1) Barnelege ved sykehuset sier testen er høy sensitiv i dag. Om den er negativ, har han ikke cøliaki. Er det sant? 2) Vi lurer på om vi burde teste ut en glutenfri diett på ham. Dersom han blir bedre kan det vel enten være tilfellet eller gluten. Lurer på om vi dersom det er bare tilfellet tvinger på ham en strikt diett som ikke er nødvendig. Hva er deres mening her? Takk for hjelpen!

En cøliaki må være aktiv for å kunne diagnostiseres, og det forutsetter at det spises nok gluten lenge nok til å holde sykdomsaktiviteten høy nok til at cøliakien er diagnostiserbar. Mengden gluten som trengs er individuell, men man har antatt at mellom 5-15 gram gluten pr dag skulle være nok hos barn. Dette tilsvarer ca 2-7 brødskiver pr dag (eller tilsvarende glutenholdige produkter). Hvete innholder andre ting enn gluten man kan reagere på, så dersom man bare vil provosere med gluten kan man kjøpe såkalt "Glutenmel" som er et pulver med nesten rent gluten som kan tilsettes annen mat. De aller fleste cøliakere som har en såpass aktiv sykdom at man kan forvente at tynntarmen har typiske cøliakiforandringer vil også ha økning av TG2-IgA titeret i blodprøven. Selvom vi kjenner til noen (få) som har såkalt seronegativ cøliaki, vil man hos de fleste ikke få frem klassiske cøliakiforandringer i tynntarmen dersom TG2-IgA er normal (og man ikke har selektiv IgA mangel). Tester man ut glutenfri kost og barnet blir kvitt plagene så vet man ikke om det egentlig var en cøliaki eller om det var en annen reaksjon på andre bestandeler i hveten, ala en IBS (irritable tykktarms) reaksjon pga FODMAP-karbohydratene i hveten kalt "Fruktaner". I tillegg kan det være vanskelig å reintrodusere hveten i kosten for å fremprovosere mer tydelige tarmforandringer da reaksjonene tenderer til å bli kraftigere etter et gluten (hvete) fritt opphold. Det anbefales derfor ikke å gjennomføre en prøveperiode med GFD, men heller øke mengden gluten for å få frem tydelige reaksjoner og da heller benytte "Glutenmel" for å glutenprovosere uten for mye annet fra hveten enn gluten.
Kan barnet mitt ha cøliaki til tross for at prøvene er negative?


Hei. Jeg har en sønn på 7 år. Han sliter mye med magevondt og til tider løs avføring. Han ligger helt i grensen på undervekt, til tross for at han spiser godt. Han gir ofte uttrykk for at han er sliten og har høyt søvnbehov. Han tester negativt på blodprøvene for cøliaki (transglutaminase Iga [0,5). Han har jernmangel og folsyremangel. Folsyremangelen bedret seg etter han fikk kosttilskudd, men Ferritin nivået synker til tross for jerntilskudd og at vi er påpasselig med jernrik kost. Han tester 7 på deamidert gliadinpeptid IgG, 5,8 på immunglobulin G og 0,4 på Immunglobulin A. Jeg har selv cøliaki, men passer på at han spiser variert og glutenholdig kosthold (minst 4 skiver daglig). Kan han likevel ha cøliaki til tross for at prøvene er negativ? Bør det taes en biopsi med disse blodprøvesvarene? På forhånd takk for svar!

Jeg skal forsøke å svare deg på et prinsippielt grunnlag. Sannsynligheten for å kunne påvise klassiske cøliakiforandringer i tynntarmen øker med økende nivå av TG2-IgA. Selvom han er helt på den nedre grensen for serumkonsentrasjon av IgA, så ville selv en delvis IgA mangel gitt utslag ved forhøyet TG2-IgA, og klassisk ville da DGP-IgG være vesentlig høyere enn 7 U/ml som er øvre normale grense, dersom han var såpass cøliakisyk at dette var forklaringen på hans jern og folinsyre mangler. Men, når det er sagt, så kjenner vi til det som kalles "seronegativ" cøliaki, altså ingen klar økning av serum TG2-IgA titeret,men påvisbar typiske cøliaki-tarmforandringer ved biopsi som bedres på glutenfri kost (GFD). Mengden gluten påvirker sykdomsaktiviteten, og 4 brødskiver/dg er ansett å være nok gluten (ca 8 gr/dg) til å holde en cøliaki så aktiv at den er diagnostiserbar med dagens rutineteknikker. Som du vet så må en 7 åring legges i narkose før man kan gjennomføre en gastroskopi med biopsi fra duodenum, så cøliakimistanken må være berettiget. Rutineteknikkene ved biopsievaluering forutsetter en tydelig endret tynntarmsslimhinne før patologen kan konkludere med cøliaki. Det er derfor mulig biopsien blir inkonklusiv om han ikke er ordentlig cøliakisyk. Muligens må han spise ennå mer gluten enn det han gjør idag for å fremprovosere eventuelle cøliakiforandringer i blodet (TG2-IgA) og/eller i tarmen (kryptcellehyperplasi). Dersom man avviser (midlertidig) cøliaki som årsak til hans reduserte tarmfunksjon, så bør han vel undersøkes mtp andre årsaker til malabsorbsjonen.
Kan kvalmen skyldes cøliaki?


Hei! De siste årene har jeg spist 3-4 skiver til frokost og 1/4 av middagene består av en form for gluten (pasta osv). Det siste året har jeg slitt mye med kvalme på morgenen, hvor jeg må kaste 1/2 av maten ettersom jeg er redd for å kaste opp, dette inkluderer mye magesyre som kommer opp i munnen. Nå senere har det begynt med magesmerter etter måltider med gluten. Har tatt gastroskopi for 1 år siden, hvor de kom fram til at magesekken sitter for høyt, som har vært teorien har vært at magesyre problemet er grunnet i at magesekken sitter for høyt, som igjen fører til at muskelen ikke klarer å lukke seg ordentlig. Er dette cøliaki?

Nei, det er gastroøsofageal reflux som gir plager pga magesyre som etser spiserøret, ikke cøliaki.
Er glutenfrie Regal Lyse Muffins 100 prosent glutenfrie?


Hei, jeg lurer på om Regal sine lyse muffins som er merket glutenfrie, faktisk er 100% glutefrie? Grunnen til at det bekymrer meg er at i appen "can eat" så sier den NEI, og at den inneholder gluten? Men det står glutenfri hvetestivelse bak. Blir litt forvirra.

Regal sine lyse muffins er glutenfrie, da det er oppgitt "glutenfri hvetestivelse" i ingredienslisten. Men de er ikke hvetefrie, dvs at en med hveteallergi kan reagere på dem. Kanskje det er der det er oppstått en misforståelse i CanEat-appen?