Hei, jeg har cøliaki og lurer på om det er trygt å spise grønne epler? Det er noen som har fortalt til meg at de grønne eplene er sprøytet med gluten og derfor ikke trygg for oss med cøliaki å spise, er dette riktig? Eller kan man spise disse eplene om man vasker de godt/eventuelt tar bort skallet?
Spør våre eksperter
Har du spørsmål om glutenintoleranse? Trenger du kanskje noen råd om ernæring – eller tips til hvordan få til den glutenfrie baksten? Send inn spørsmål til nettpraten og få svar onsdager mellom kl. 18.00 og 20.00! (Svartiden kan være lenger i sommer pga. ferie.)

Trond S. Halstensen er professor dr.med. ved Institutt for oral biologi ved Universitetet i Oslo. Han har også en overlegestilling ved Lovisenberg Diakonale Sykehus hvor han jobber med utredning av glutenreaksjoner. Han har vært medlem av NCFs fagråd siden 1994, og leder siden 2008. Han er en prisbelønt norsk immunolog, og er blant annet kjent for sine studier av cøliaki.

Lise Friis Pedersen er seniorrådgiver ernæring i NCF og har en master i samfunnsernæring. Lise har i mange år lært opp kursledere til "Den glutenfrie bakeskolen" i NCF og har ansvar for ernæringsrelaterte spørsmål. Hun brenner for at både barn og voksne med cøliaki skal få en enklere og tryggere hverdag.
Spørsmål kan sendes inn når som helst, men for å få svar på ernærings- og bakespørsmål førstkommende onsdag, må spørsmål sendes inn tirsdag i forveien innen kl. 16.00 (gjelder ikke medisinske spørsmål, disse kan sendes inn rett før og under selve nettpraten). NB! Ikke bruk fullt navn og unngå å legge inn personlige opplysninger.
- Alkohol
- Andre sykdommer/tilstander
- Baking
- Barn
- Behandling
- Covid-19
- Cøliaki
- Cøliakipille
- DH
- Diagnostisering
- Ernæring
- Ernæring og baking
- FODMAP-diett
- Forskning
- Glutenintoleranse
- Glutenuhell
- Gravid
- Grunnstønad
- Hveteallergi
- Hvetestivelse
- Håndtering
- Ikke-cøliakisk glutensensitivitet
- Ingredienser
- Irritabel tarmsyndrom
- Kontaminering
- Kosthold
- Kosthold/mat
- Kosttilskudd
- Laktoseintoleranse
- Medisin
- Medisinsk
- Merking
- Merking av glutenfri mat
- Oppfølging
- Reise
- Sjokolade og godteri
- Skole/SFO/barnehage
- Spise ute
- Symptomer
- Tannskader
- Trening
Er grønne epler sprøytet med gluten?



Du kan trygt spise grønne epler. De er ikke sprøytet med gluten.
Kan man spise saus som inneholder soyasaus?


Hei. Siden vi med cøliaki nå kan spise vanlig soyasaus. Betyr det kanskje også at vi kan spise alle sauser som inneholdet gluten, grunnet soyasausen? At det kun står merker hvete i parantes etter soyasaus på ingredienslisten. Da er det jo kjempemange sauser man plutselig kan bruke! Tenker f.eks. på Santa Maria sin teriyakisaus, og lignende.

Hvis det står følgende i ingredienslisten: Soya saus (vann, hvete gluten, soyabønner, salt) betyr det at det er soyasaus i den. Da er den trygg. Hvis det derimot står hvete (gluten) uten at det står soyasaus foran, er den ikke trygg.
Unni, 23.Sep 2025 21:07


Jeg er 66 år og fikk påvist cøliaki for 1 1/2 år siden med blodprøver som viste: S-anti-tTG IgA: 15. S-Anti-Deam glia IgG: 23. Har spist glutenfritt siden, og redusert på jodholdig mat de siste tre månedene. Ny blodprøve tatt sept 25: S- Transglutaminasetest: 1 U/ml. Her bruker laboratoriet annet navn på prøven.. Hvorfor? Er den sammenlignbar med førstnevnte prøvesvar. Hovedspørsmålet mitt er egentlig, om min tarm er blitt «frisk» ut fra sistnevnte prøvesvar.

Det er samme test de referer til, og at du har falt til 1 U/ml tyder på at du har holdt en fin GFD som du kan fortsette med. TG2-IgA som vi bruker som betegnelse (alias tTG-IgA) faller raskere enn tilhelingn av tarmen, så tarmen din kan, men behøver ikke å ha blitt normalisert. Men dette gå fint, så det er bare å fortsette med din glutenfrie kost.
CL, 23.Sep 2025 21:08


Hei. Da barnet vårt fikk cøliaki i fjor var vi på kurs på sykehuset. Vi fikk da beskjed om at å spise smågodt i løsvekt går fint . De refererte til en svensk studie. Vi bruker ren skje og tar godteri bak i boksen slik at man får «nytt» godteri som er fylt på fra toppen av beholderen, for å redusere kontamineringsrisikoen. Var nylig på kontroll hos KEF og fikk da beskjed om at smågodt ikke burde spises av cøliakere. Vi er ellers veldig nøye og ønsker å gjøre det som anbefales og er best for barnet vårt. Hva tenker dere?

Noe smågodt inneholder gluten, og det skal man holde seg unnu, men kontamineringsrisikoen er såpass liten og eventuelle glutenmengder så små at vi nå har godt bort fra de tidligere rådene om å unngå smågodt siden man ikke kan garantere. I tillegg har vel svenskene målt og ikke funnet noe glutenkontaminering. Livet skal leves og det er andre utfordringer med et cøliakiliv enn potensiell glutenkontaminering fra smågodt.
Steinar, 23.Sep 2025 17:11


Hei! Min mor er snart 97 år og har for 3 uker siden fått utslag på cøliaki, blodprøve. Hun kom på sykehjem i mai. Etter det var hun ganske sikker på at det var visse ting hun ikke tålte av det hun fikk spise, på grunn av "magekjør" etter mat. Så får hun glutenfri kost på sykehjemmet etter diagnosen, men får fortsatt "magekjør", som nå virker enda værre. Sykehjemmet har derfor også gått over til laktosefri produkter. Når cøliaki blir påvist i denne alderen, hva er da anbefalt regime? Når kan hun forvente bedring? Hun er ganske så frisk og oppgående etter forholdene, mangler ikke på energi, selv om hun trenger en del hjelp. Hun har også noen nyrer som ikke fungerer optimalt, og at det er målt noe i blodet som kan bidra til anemi og infeksjoner. Takk for svar.

I denne alderen er det mye som kan gi "magekjør", og som trenger egen utredning. Hennes kronologiske alder er underordnet hennes fysiske alder, så er hun sprek burde legene hennes/sykehjemmet se nærmere på dette for det er ikke sikkert hennes tilfeldigvis oppdagete cøliaki er årsaken til "magekjøret".
Elisabeth, 49, 23.Sep 2025 14:21


Jeg har både lavt stoffskifte (påvist for 15 år siden) og cøliaki (påvist for to år siden). Blodprøvene jeg tar i forbindelse med kontroll for stoffskifte og cøliaki ser greie ut, men jeg føler meg ikke bra. Jeg er mye plaget med utmattelse, smerter i ledd og skjelett, hjernetåke, depresjon og mye irritasjon. Vet ikke om dette skyldes overgangsalder eller lavt stoffskifte eller cøliki. Bør jeg be om hormonell behandling for overgangsalderen for å se om det hjelper, og for å forebygge benskjørhet?

Generelt vil jeg si JA, bruk topikal hormonrestuttusjon (smøre østrogen + lavdose testosteron på huden) i kominasjon med lavdose progesteron tabletter. La en spesialist se på stoffskiftebehandlingen din, om den er optimal (TSH skal ligge på nedre normale grense). ikke bare frbygger dette ostoporose, mest sannsynelig får du tilbake litt av ditt gamle liv. De nye behandlingsprinsippene har ingen av de gamle bivirkningsproblemene, så det burde du absolutt teste ut. Men husk at det kan ta 3-6 mnd før du får full effekt.
F, 22.Sep 2025 08:48


Hei! Jeg leser at våtservietter ikke fjerner gluten, men heller sprer glutenpartikler. Hva anbefaler dere vaske hender med på skogstur så det blir helt glutenfritt? Det må være praktisk og noe man har med seg som man vasker med. Google AI (med NCF som kilde): "Overfladisk rengjøring: Våtservietter er beregnet for å tørke bort synlig skitt, ikke for å fjerne gluten som er et protein som kan feste seg. Spredning av gluten: De kan spre glutenpartikler rundt på overflaten i stedet for å fjerne dem. Ikke grundig nok: for å unngå krysskontaminering, spesielt for personer med cøliaki, kreves det en grundig rengjøring som vanlig vask med oppvaskmiddel eller en omgang i oppvaskmaskinen."

AI har ikke hentet denne anbefalingen fra en god (NCF) kilde. Vi pleier å si at det holder å børste bort synlige glutenholdige smuler/tørke over med fuktig klut dersom man ikke bare kan snu skjæreplaten. Man trenger ikke vaske slik AI foreslo. jeg tror vi må se nærmere på kilden til AI'n
Anonym gluten , 21.Sep 2025 10:06


Hei Jeg lurer på hva slags blodprøver og om det er noen andre prøver som egentlig bør tas for de med cøliaki og følges opp av fastlegen? Bør det innimellom tas anti-tTG-IgA prøver (selv om man er sikker på å være GFD)Og hva bør intervallet være på disse generelle prøvene dere mener bør tas være?

Det er ingen hovedregel, siden det er veldig individuelt hvor syk man var ved diagnosetidspunktet og enkelt det er å følge den GFD. Optimalt bør man følges opp av klinisk ernæringsfysiolog, men vi har for slike i Norge så kunn noen få har slik service. Legespesialisten pleier å følge opp pasientene i ca 2 år og så overlates de til etterkontroll av fastlegen, som nesten alltid følger pasientene med TG2-IgA + ernæringsstatus. Problemet er at serum TG2-IgA ikke er et godt mål på tarmslimhinneskade, man kan godt ha normal serum TG2-IgA, men ha cøliakiforandringer i tarmslimhinnen, og noen faller langsomt i serum TG2-IgA, uten at det nødvendigvis tyder på ødelagt tarmslimhinne. Vi har ikke noen bedre mål enn TG2-IgA, og begynner den å stige vil de fleste tolke det som om man får i seg gluten, bevisst eller ubevisst. De fleste antar at en kontroll hvert annet år er nok når alt går greit.
Maria , 21.Sep 2025 06:55


Hei! Sønnen min har cøliaki og jeg har genet/vevstypen. Jeg spiser lite gluten, (havregryn hver morgen og sjeldent mer enn det) og lurer derfor på, hvor mye mer jeg bør spise og hvor lenge før neste blodprøve. Jeg vil bli takknemlig for forslag, gjerne med få karbohydrater. Til info har jeg lavt stoffskifte, B12-mangel og tendens til jernmangel, hvis jeg glemmer å ta jern. På forhånd takk.

En glutenprovosering gjøres best med rent gluten ("Glutemel") som maår kjøpt i helsekostforetninger/på nettet. Bruk ca 15 gram blandet inn i annen mat om dagen i minimum 6-8 uker, før du kan forvente at en, i praksis GFD-behandlet cøliaki reaktivers. Man kan ytte ut Glutenmelet med 2-3 brødskiver pr dag. Desto mer gluten, desto mer aktiv blir cøliakien som må være såpass aktiv at den er diagnostiserbar.
Vidar, 18.Sep 2025 17:14


Min amerikanske kone (vi har vært gift i snart to år) har cøliaki, men mangler papirer på dette fra USA. Jeg har fortalt om retten til grunnstønad, og hun har videreformidlet dette til sin nye lege. Kravet til grunnstønad er strengt i forhold til dokumentasjon, og hun sier hun ikke ønsker få det påvist ved å spise gluten fordi dette er meget smertefullt og kan være farlig (f.eks. fremkalle kreft). Nå har hun fortalt om en ny blodprøve i USA der man ikke trenger å spise gluten for å få påvist cøliaki. Jeg har lest at den kalles "interleukin-2 (IL-2)". Er noe tilsvarende på gang i Norge, eller finnes det andre metoder for å få påvist cøliaki og som ikke innebærer å spise gluten?

Se annet svar på samme spørsmål
Vidar , 18.Sep 2025 17:06


Min amerikanske kone (vi har vært gift i snart to år) har cøliaki, men mangler papirer på dette fra USA. Jeg har fortalt om retten til grunnstønad, og hun har videreformidlet dette til sin nye lege. Kravet til grunnstønad er strengt i forhold til dokumentasjon, og hun sier hun ikke ønsker få det påvist ved å spise gluten fordi dette er meget smertefullt og kan være farlig (f.eks. fremkalle kreft). Nå har hun fortalt om en ny blodprøve i USA der man ikke trenger å spise gluten for å få påvist cøliaki. Jeg har lest at den kalles "interleukin-2 (IL-2)". Er noe tilsvarende på gang i Norge, eller finnes det andre metoder for å få påvist cøliaki og som ikke innebærer å spise gluten?

Dete er foreløpig på prøve/forskningsstadiet og ennå ikke godkjent hos NAV. Det beste for henne tror jeg er å skaffe tilveie all den dokumentasjoen på hennes diagnose som dere kan få, inkludert blodprøvesva og eventuelle tynntarmsbiopsisvar. Få så en henvisning til legespesialist (gastroenterologisk poliklinikk) som kan vurdere grunnlaget for hennes diagnose og som så kan lage en spesialisterklæring om hennes cøliakidiagnose. NAV godtar kun diagnose som er satt av en legespesialist eller som en legespesialist kan gå god for. Mye mulig er hennes diagnose satt på godkjent grunnlag og da burde det gå greit.
Er det gluten i marsipanroser?


Hei. Jeg fikk diagnosen cøliaki for ca 4 uker siden og har spist glutenfritt etter det. Jeg spiste en marsipanrose på en marsipankake nylig, jeg ble kjempedårlig og fikk vond mage og diaré. Var det gluten i denne marsipanrosen?

Marsipanroser inneholder ikke mel (gluten). Innholdet i de man kjøper varierer noe mellom de ulike produsentene, men består som oftest av sukker, mandler, glukosesirup, ulike typer stabilisatorer og fargestoff. Jeg har aldri sett en oppskrift/ingrediensliste på marsipanroser med mel. Mel vil også føre til at de både smaker rart og ser rare ut. Men det kan være noen av ingrediensene som brukes i marsipanroser du har reagert på. Men hvis marsipanrosen er hjemmelaget kan det jo hende at den som har laget de kan ha brukt mel, selv om jeg tviler på det. Men man kan aldri være 100 % sikker. Men butikkkjøpte marsipanroser er i hvert fall glutenfrie.
Kan jeg spise corn flakes?


Jeg har cøliaki. Kan jeg spise cornflakes?

Beklager forsinket svar, men jeg fikk dataproblemer i Italia hvor jeg for tiden befinner meg.
Svenske livsmedelverket har testet ulike cornflakes på det svenske markedet (i 2011), og der ble det funnet varierende mengder fra ingenting til mellom 10 og 30 ppm, altså lav-gluten (<100 ppm), men ikke glutenfritt. Man vet ikke hvor mye gluten det er i de vanlige cornflakesene idag, så man anbefaler å kjøpe spesielle glutenfrie cornflakes som er å få kjøpt.
Hvordan få en sikker diagnose ved negativ blodprøve?


Hei! Jeg er en gutt på 24 år og fikk påvist leverskade ved at leververdiene var forhøyet. Jeg hadde ikke drukket alkohol på lenge. Legene kunne ikke finne andre forklaringer annet enn autoimmun sykdom. Det jeg fant ut var at jeg hadde spist veldig mye brød da blodtesten var tatt. Jeg trappet det ned, og leververdiene gikk ned i samme takt. Så jeg spurte fastlegen om cøliaki-test, da også vitamin D opptak var lite. Cøliaki-testen viste negativt. Jeg lurer på om det kan være falskt negativt? Da jeg hadde trappet ned gluten. Jeg har nærmest alle symptomer på cøliaki når jeg spiser gluten. Hvordan kan man få oppklaring om man har cøliaki dersom man får negativt svar?

Mye mulig du har rett, men den eneste måten å finne ut av det på er å gjøre en glutenprovosering, eventuelt med rent gluten. Kjøp "glutenmel" på helsekostbutikk/se på internett, og bruk 15 gram gluten pr. dag i minimum 8 uker, og så test deg på nytt for cøliaki. Gjør dette i samarbeid med legen din så hen kan måle leververdiene dine mens du glutenprovoserer deg for å se om de nå stiger. De aller fleste med aktiv cøliaki har forhøyet TG2-IgA nivåer i blodet, men noen personer har cøliaki uten at man kan påvise slike antistoffer i blodet. Da må man ta en tynntarmsbiopsi for å få svaret på om det er cøliaki eller ikke, men dette er sjeldent.
Hvor kan jeg få hjelp med cøliaki og mikroskopisk kolitt?


Hei, Jeg er 65 år og fikk først diagnosen cøliaki for 10 år siden etter et langt liv med vondt i magen. Jeg har tidligere hatt stor glede av dr Arne Rødseth sin kompetanse. Mitt spm er om du har anledning til å oppgi et navn på en lege på samme kvalitative slik at min fastlege kan henvise meg direkte til vedkommende. Min magesituasjon er nå nærmest akutt dårlig, og jeg trenger hjelp for å kunne fungere i hverdagen. Symptomene kan minne om mikroskopisk kolitt, som jeg tidligere har vært behandlet for, men med andre komplikasjoner i tillegg. På forhånd takk, Mvh Geir

Når du har gått med ubehandlet cøliaki så lenge, må man være ekstra oppmerksom om plagene kommer tilbake selvom man spiser glutenfritt. Men når du i tillegg har mikroskopisk kolitt, som du har fått behandling for, så kompliserer det tingene litt. Ja, Arne var (og er) en dyktig lege som kan sine saker, men pensjonsalderen kommer til oss alle. Jeg kjenner ingen av hans kalibre som samtidig har mulighet til å ta deg imot, men jeg skal spørre Arne om han har noen å anbefale siden du har en såpass kompleks tilstand. De fleste vil kunne behandle din kolitt, men over tid trenger du muligens en annen legekontakt med Arne sin kompetanse. Nå gjelder det å få behandlet din kolitt, så det bør du ta opp med fastlegen din for å starte opp behandlingen så raskt som mulig.
Bør jeg unngå kosttilskudd med jod hvis jeg skal utredes for DH?


Hei, er det trygt for oss med cøliaki å ta gurkemeie med tilsatt vitamin d? Jeg lurer på om jeg også kan ha blitt feildiagnostisert og at jeg har Dermatitis herpetiformis, da jeg har utslett i hodebunnen som ikke er blitt utredet. Bør jeg da unngå kosttilskudd med jod inntil dette er blitt avklart?

Gurkemeie er i utgangspunktet glutenfritt så jeg forstår ikke helt problemet (og vi trenger alle ekstra vitamin D).
Dersom du er under utredning for dermatitis herpetiformis (DH) (antar at du ikke spiser glutenfritt for tiden ?), så bør du unngå mat som er kjent for å kunne inneholde mye jod, som tang og tare og hvit saltvannsfisk. Normale mengder jod i maten skaper ikke problemer, og vi trenger alle en viss mengde jod pr dag.
Hva slags risiko tar jeg ved å begynne å spise gluten igjen?


Hei, jeg oppdaget tilfeldigvis cøliaki i voksen alder og har nå spist glutenfritt i to år. Gastroskopi viser at tarmtottene er fine igjen, men selv merker jeg ingen endring. Betyr det at det er mindre viktig for meg å leve glutenfritt? Hva slags risiko tar jeg ved å begynne å spise gluten igjen?

Cøliaki er en autoimmun prosess hvor det dannes autoantistoffer mot enzymet Transglutaminase-2. Når man spiser glutenfritt så stopper prosessen opp, og man tilfriskner. Det er i utgangspunktet en systemsykdom, men rammer tarmen sterkest. Dersom du begynner å spise gluten igjen vil du på ny bli cøliakisyk, og hvor syk du blir avhenger av mengden gluten du spiser og hvor lenge du spiser det. Cøliaki-sykdommen kommer langsomt og forsvinner langsomt (på glutenfri mat). Jeg kan ikke anbefale noe annet enn at du spiser glutenfritt. Har man aktiv cøliaki (fordi man spiser glutenholdige produkter), så risikerer man å bli sykere enn man var før, og statistisk er det en klar overdødlighet hos personer med aktiv (ubehandket) cøliaki så....
Kan jeg håpe at positiv cøliaki-blodprøve hos 3-åringen er feil?


Min datter på 3 år har nettopp tatt blodprøver rekvirert av fastlege pga. mye oppblåst mage og klager på magesmerter de siste månedene. Svar fra fastlege på Helsenorge sier at hun har «sterke indikasjoner på cøliaki og henvises till barnelege». Foreldrene har ikke påvist cøliaki, men farmor har det. Kan jeg ha forhåpninger om at det likevel ikke er cøliaki, eller er stort sett positive blodprøver første gang det som gjelder? Jeg plages med en veldig sorgreaksjon og sliter med å ta dette innover meg.

"Sterk indikasjon" høres for meg ut til å være det samme som kraftig forhøyet IgA-antistoff mot enzymet Transglutaminase-2 (TG2-IgA), og det er diagnostisk for cøliaki når man samtidig har plager. Så bra at man fant ut hva det var som var feil. Da vil hun kunne bli helt frisk, bare ved å spise glutenfritt. Ingen grunn for mor til å sørge, dette går så bra. Husk at hun må spise mye glutenholdig mat frem til hun har vært hos barnelegen, slik at cølkiakien er så aktiv at nivået av TG2-IgA forblir høyt eller stiger, så hun får cøliakidiagnosen uten å måtte ta tynntarmsbiopsi. Noen italienske studier har vist at TG2-IgA antistoff-nivået kan svinge endel hos de minste barna, og ikke alle som har økt serumnivå av TG2-IgA antistoffer ender opp med faktisk å få/ha cøliaki, men det må utredes og man må finne ut av det.
Kan vi slå oss til ro med at det ikke er cøliaki hos 13-åring med magesmerter?


Hei! Gjelder datter på 13 som har magesmerter og symptomer typiske for cøliaki. Hun har hatt dette i flere år, og har vært gjennom flere prøver, og også nylig tatt blodprøve som viser at alt er normalt. Har tidligere også vært inne til gastroskopi der det ikke ble funnet noe. Har vært utredet hos barnelege og ernæringsfysiolog i tillegg til fastlege og lege på Ahus. Hun har også tidligere forsøkt å leve glutenfritt + FODMAP uten endring. Kan vi slå oss til ro med at det ikke er cøliaki, synes du? Plagene er såpass hyppige, at vi er bekymret for skolefravær og at hun faller utenfor sosialt.

Ja, jeg tror dere kan se bort fra cøliaki som årsak til plagene. Da må man gå bredt ut, og siden hun er grundig utredet, inkludert forsøksvis levd gluten- og FODMAP-fritt uten bedring av plagene, så ville jeg ført dagbok over hva hun spiser og hvilke plager hun har, lenge nok til at man ville kunne plukke opp om det er noen sammenheng mellom det hun spiser og hvilke plager hun har. Er det noe spesielt hun reagerer på (kumelkproteiner (melk/ost), citrusfrukter, soya, matvarer man ofte blir allergisk mot (men ikke alle har påvisbare IgE.antistoffer i blodet mot det de reagerer mot (såkalt alternativ allergi). En dagbok kan hjelpe dere til å finne ut om det er noen spesielle matvarer hun reagerer på.
Er det misvisende å skrive "dyrking av glutenfri havre"?


Hei! I siste utgave av «glutenFRI» er det en artikkel om dyrking av glutenfri havre. Er det ikke litt misvisende å skrive «dyrking av glutenfri havre»? Man kan få inntrykk av at havre egentlig inneholder gluten. Havre har jo ikke noe gluten i seg når den kommer opp av jorden, men blir forurenset av andre kornsorter i møller, siloer etc. Eller misforstår jeg? :-) Mvh Elin

Det er helt riktig at havre ikke inneholder glutenprotein når den kommer opp av jorda. Jeg tenker det er helt innafor å skrive "dyrking av glutenfri havre". Havre kan bli kontaminert før den kommer kommer til mølla/siloen. Det er flere årsaker til det: 1) Havre kan bli forurenset på åkeren hvis det er dyrket andre kornsorter der tidligere eller på naboåkeren. 2) Såkornet som benyttes er glutenfritt, dvs helt rent. 3) Havreåkeren lukes manuelt, slik at andre kornsorter ikke blir med ved et uhell. Så det er helt greit å skrive "dyrking av glutenfri havre".