Jeg har fått diagnosen oral lichen planus, kan det være en slags cøliaki?
Hei. Jeg har fått diagnosen OLP, oral lichen planus. Det er et slags eksem i munnen, en autoimmun sykdom. To i nærmeste familie har Dermatitis Herpetiformes, og nå lurer jeg på om OLP kan være en slags cøliaki? Vet du noe om det? Kan jeg delta på forskning ...
Hei. Jeg har fått diagnosen OLP, oral lichen planus. Det er et slags eksem i munnen, en autoimmun sykdom. To i nærmeste familie har Dermatitis Herpetiformes, og nå lurer jeg på om OLP kan være en slags cøliaki? Vet du noe om det? Kan jeg delta på forskning kanskje? Jeg har tatt blodprøver; immunglobulina og transglutaminase er negative. Har du tips til hvordan jeg kan finne ut mer om en mulig sammenheng? Kan jeg ha en variant av cøliaki som bare vises på biopsi av sårene i munnen? Glad for allhjelp, hilsen Sissel.
OLP ser ikke ut som cøliaki eller DH i mikroskopet (har helt anderledes celleinfiltrasjon). Når man finner årsaken, kaller man OLP for lichenoid reaksjon (på f.eks. tannrestaureringsmaterialer), når man ikke finner årsaken kalles det OLP - ukjent årsak. Siden tilstanden stort sett er uten plager, og svært lite "farlig", har det vært lite forskning på behandlingen av den. Jeg kjenner ikke til noen pågående forskningsprosjekter på behandlingsstrategier for OLP. Men vi har ingen holdepunkter for at OLP skal ha noe med cøliaki å gjøre.
Kan man se ut fra prøveresultatene om det er cøliaki eller ikke?
Hei, Jeg fikk svar på blodprøver som viste S-Anti-tTG Iga = 48 og S-Anti-Deam glia IgG = 286. Venter nå på å bli innkalt til utredning. Kan man ut i fra prøveresultatene vite om dette er cøliaki eller ikke? Og hva betyr et såpass høyt tall p&...
Hei, Jeg fikk svar på blodprøver som viste S-Anti-tTG Iga = 48 og S-Anti-Deam glia IgG = 286. Venter nå på å bli innkalt til utredning. Kan man ut i fra prøveresultatene vite om dette er cøliaki eller ikke? Og hva betyr et såpass høyt tall på den siste målingen?
Jepp, du har nok cøliaki. Men nå må du ikke redusere på gluteninntaket. Nå må du holde, eller til og med forbedre, cøliakiens diagnostiserbarhet ved å fortsette å spise "normalt" = glutenholdig kost, da man kun kan diagnostisere en aktiv cøliaki og det forutsetter glutenspising. (minimum 2 brødskiver om dagen). Dersom du kutter ut gluten nå, og det tar endel måneder før de kan ta biopsi av tynntarmen din, så kan du ha behandlet cøliakien slik at tynntarmsbiopsien ikke blir konklusiv (patologene må ha en ordentlig "ødelagt" tarmslimhinne (Marsh 3a-c) før de kan konkludere med cøliakiforandringer).
Jeg fikk påvist cøliaki for 6 måneder siden. Er 34 år gammel. Grunnen til at jeg begynte gå til legen var smerter i skulder. Burde jeg be han ta en bentetthetsmåling? Ser mange skriver det er rutine. Isåfall, hva burde legen sjekke? Jeg sliter med mye smert...
Jeg fikk påvist cøliaki for 6 måneder siden. Er 34 år gammel. Grunnen til at jeg begynte gå til legen var smerter i skulder. Burde jeg be han ta en bentetthetsmåling? Ser mange skriver det er rutine. Isåfall, hva burde legen sjekke? Jeg sliter med mye smerter i kroppen (og spesielt skuldre).
Det er greit å få et utgangspunkt mhp bentetthet, men tilgjengelighet på slike undersøkelser varierer rundt i landet. Men det er lite sannsynlig at smertene skyldes redusert bentetthet (hadde du vitaminmangler ved diagnostidspunktet?).
Kan vi utelukke cøliaki hos 10-åring med store magesmerter?
Kan man helt utelukke cøliaki etter negativ blodprøve og ingen funn på gastroskopi? Gjelder jente, 10 år, har bror med cøliaki. Hun har store magesmerter og løs mage. Måtte på legevakten i går, der de mente at vi ikke kan utelukke cøli...
Kan man helt utelukke cøliaki etter negativ blodprøve og ingen funn på gastroskopi? Gjelder jente, 10 år, har bror med cøliaki. Hun har store magesmerter og løs mage. Måtte på legevakten i går, der de mente at vi ikke kan utelukke cøliaki grunnet symptomene + utslett i hode/på overkropp. Stemmer dette? Har du andre forslag til hva som er galt eller hva vi kan prøve? Har spist glutenfritt i tre uker.
Vanskelig å svare på spørsmål om enkelttilfeller over nettpraten. For at en cøliaki skal være diagnostiserbar må man spise nok gluten, og lenge nok til at den er aktiv nok til å la seg diagnostisere. Det er mange andre årsaker enn cøliaki til magevondt og løs avføring. Dersom hun har spist nok gluten, så vil det være svært usansynlig at hun har cøliaki med en negativ blodprøve og en negativ tynntarmsbiopsi. Dersom symptomene hennes skyldes en udiagnostisert cøliaki, burde endringene vært synlige på tynntarmsbiopsien.
Kan fekal transplantasjon hjelpe mot cøliaki-plager?
Fikk påvist cøliaki da jeg var 67 år etter å hatt plager med magen i mange år. Formen min er dessverre fortsatt ikke bra, selv om jeg har holdt meg til en streng glutenfri diett. Tar dessuten div. vitamintilskudd. Kjenner meg sliten og nedstemt. Lurer på fekal tr...
Fikk påvist cøliaki da jeg var 67 år etter å hatt plager med magen i mange år. Formen min er dessverre fortsatt ikke bra, selv om jeg har holdt meg til en streng glutenfri diett. Tar dessuten div. vitamintilskudd. Kjenner meg sliten og nedstemt. Lurer på fekal transplantasjon. Har dette blitt forsket på i forhold til cøliaki? Er det noen mulighet i tilfelle til å søke om å få gjennomført dette? Ser private klinikker tilbyr dette i forhold til IBS problematikk, men at det er ganske kostbart. Vil i tilfelle staten subsidiere en slik type behandling? Og er dette noe dere spesialister vil anbefale å prøve ut?
Fekal transplantasjon har ingen plass i behandlingen av cøliaki (som sitter i tynntarmen). IBS oppfattes som et tykktarm-bakterieproblem, som har forsøksvis vært behandlet med fekal transplantasjon.
D-vitaminmangel er vel en kjent problemstilling hos personer med cøliaki?
Hei. Jeg har hatt cøliaki siden 2011 og spiser glutenfri kost. Jeg har målt D- nivået mitt til 58 nmol/L i sept. Har tilgang på Vicotrat 100000 E, satte en injeksjon av det og fortsatte med tilskudd. Nå i mars målte jeg den til 53 (altså lavere). Det skj&os...
Hei. Jeg har hatt cøliaki siden 2011 og spiser glutenfri kost. Jeg har målt D- nivået mitt til 58 nmol/L i sept. Har tilgang på Vicotrat 100000 E, satte en injeksjon av det og fortsatte med tilskudd. Nå i mars målte jeg den til 53 (altså lavere). Det skjønner jeg ikke noe av. Det må vel bety at jeg ikke tar opp D-vitaminen i tablett-form. Dette er vel en kjent problemstilling hos personer med cøliaki? Har du noen tips? Jeg ønsker nivået over 75 nmol/L. Kan man med cøliaki få D-vitaminen på blå resept?
Dersom du har spist GFD siden 2011 (12 år), så er nok tarmen din såpass normalisert at det du leser om cøliaki (=aktiv cøliaki) ikke gjelder for deg som har en diett-behandlet, inaktiv cøliaki. Man må skille mellom millimolare konsentrasjoner (mmol), mikrogram konsentrasjoner og E som er en gammel betegnelse på aktivitet (internasjonale enheter (IE) eller bare E. Jeg klipper fra legemiddelhåndboken:
"Lettgradig vitamin D-mangel behandles med 800–1200 E per dag (1 E = 0,025 μg, så ca 25 mikrogram Vitamin D3 pr dag). Dersom du selvadministrerer 1ml av 100 000 IE Vit D3/ml så fikk du i deg veldig mye vit D3 på engang og det er heller ikke så lurt.(tilsvarer altså 1000 ganger anbefalte daglige dose). Du behøver egentlig kun å ta tilskudd via kosten/multivitamin tabletter. Dersom det viser seg at du har en spesiell medisinsk årsak til å skulle trenge mer vitamin D enn det du kan få fra kosten/kosttilskudd, så kan du få dette på "blå resept".
Er det en sammenheng med anti-tTG og grad av skade i tarmen?
Er det en sammenheng med anti-tTG og grad av skade i tarmen? Er det noe tall på hvor fort antistoffene går ned til normalt nivå på glutenfri kost, eller er dette varierende?
...
Er det en sammenheng med anti-tTG og grad av skade i tarmen? Er det noe tall på hvor fort antistoffene går ned til normalt nivå på glutenfri kost, eller er dette varierende?
Sannsynligheten for at biopsien påviser totteatrofi (skade) i tynntaren øker med økende serumkonsentrasjon av TG2-IgA (alias tTG-IgA). Forandringen i tynntarmen starter flekkvis, for så å bli påvisbar overalt ettersom aktiviteten øker (sannsynligvis glutendoseavhengig). På glutenfri kost vil serum (blod) nivået av TG2-IgA synke, avhengig av hvor syk man var, og hvor gammel man var ved diagnosetidspunktet. Desto sykere og eldre man er, desto lengre tid tar det å bli frisk. I tillegg kommer det at antall "uhell" eller hvor strengt man følger den glutenfrie dietten også betyr endel. Serumnivået av TG2-IgA normaliseres før slimhinnen normaliseres. Det er så stor individuell variasjon at man ikke kan si eksakt hva man kan forvente. Mens det ofte tar kort tid for barn og unge og få normal TG2-IgA og få normalisert tynntarmsslimhinne på GFD (1-2 år), kan det ta lang tid før voksen-oppdaget cøliaki får normal slimhinne (90% av Finske cøliakere hadde normal slimhinne først etter 10-12 år). Men de fleste voksne normaliseres klinisk etter ca 3 år. Immunsystemet har hukommelse, og enhvert gluten-inntak (uhell) reaktiverer immunreaksjonen, så det er vanskelig å vite om en forsinket tilheling eller forhøyet serum TG2-IgA (på GFD) skyleds immunologisk hukommelse eller gluten-indusert reaktivering pga. gluten uhell.
Hei igjen, skrev til dere for et par timer siden. Glemte å si at jeg fikk påvist cøliaki for 3 år siden og at transglutaminase verdiene nå er normale. Men jeg reagerer på mye mat, f.eks. løk, bønner, ris osv. Kan det være IBS-problematikk i ti...
Hei igjen, skrev til dere for et par timer siden. Glemte å si at jeg fikk påvist cøliaki for 3 år siden og at transglutaminase verdiene nå er normale. Men jeg reagerer på mye mat, f.eks. løk, bønner, ris osv. Kan det være IBS-problematikk i tillegg til cøliakien ? Er det noen spesifikke prøver eller undersøkelser dere vil anbefale? Evt. kursted hvor det finnes ekspertise innenfor denne problematikken? Energinivået mitt er veldig lavt. Lurer også på om dere vil anbefale antidepressiva? Eller andre råd for å bygge opp en frisk tarm?
IBS-problematikken står det mye om på internett, og plagene dine kan godt være forenelig med det. Du må dessverre kutte ut/redusere på mat med FODMAP-karbohydrater og du må spise lav-FODMAP mat i 10-14 dagers tid før du kan vurdere hva du tåler. Når du så har blitt kvitt plagene, må du være klar over at plagene kommer tilbake etter noen dager -> uke etter at du har begynt å spise "normalt" igjen. Det er totalmengden FODMAP-rik mat du spiser som betyr noe. Jeg kan ikke anbefale noen spesielle leger/kurssteder som håndterer problematikken og hvor god hjelp du får avhenger veldig av hvor du bor i landet.
Kan mandelmelk ha en negativ effekt på skjoldbruskkjertelen?
Stemmer det at mandelmelk kan ha en negativ effekt på skjoldbruskkjertelen? Og at mandler inneholder naturlige kjemikaler som kan forhindre kroppens absorpsjon og utnyttelse av jod? Hvordan er det for en person med cøliaki og lavt stoffskifte å bruke mandelmelk i baking?
...
Stemmer det at mandelmelk kan ha en negativ effekt på skjoldbruskkjertelen? Og at mandler inneholder naturlige kjemikaler som kan forhindre kroppens absorpsjon og utnyttelse av jod? Hvordan er det for en person med cøliaki og lavt stoffskifte å bruke mandelmelk i baking?
Tror det muligens er en misforståelse da mandelmelk (som havre og soyamelk) ikke er tilsatt jod, mens kumelk inneholder jod fordi kua får det i fôret. Kumelk er en viktig jodkilde i tillegg til saltvannsfisk/skalldyr. Dersom du har lavt stoffskifte, så antar jeg du tar hormontilskudd (tyroksin) slik at du ikke har spesielt behov for jod da din skjoldbruskkjertel ikke lenger lager jod-holdig tyroksin-hormon(?). Uansett så sikrer man seg med å ta en multivitamin-tablett om dagen som inneholder de fleste sporstoffer vi trenger (inkludert jod) + de fleste vitaminene vi trenger (inkludert vitamin-D).
Er utslettet kronisk elveblest og hvordan kan jeg lindre det?
Hei Jeg er en kvinne på 30 år som fikk konstatert cøliaki gjennom gastroskopi som 18-åring. Siden da har jeg holdt et helt glutenfritt kosthold. Jeg har en vond eksem som jeg har slitt med daglig siden 2019, altså i fem år. Eksemen er tilstede hele tiden i form a...
Hei Jeg er en kvinne på 30 år som fikk konstatert cøliaki gjennom gastroskopi som 18-åring. Siden da har jeg holdt et helt glutenfritt kosthold. Jeg har en vond eksem som jeg har slitt med daglig siden 2019, altså i fem år. Eksemen er tilstede hele tiden i form av røde striper på huden og små vannblemmer som klør forferdelig. Dette kommer på hele kroppen, men verst er rygg, rumpe, lårene og overarmer. Jeg bruker antihistamin tabletter som zyrtec for å bremse plagene. Dette hjelper. Men jeg må ta dette hver dag, ellers flammer utslettet igjen opp. Noen ganger har det vært så vondt at det paralyserer kroppen, som f.eks etter en dusj kan det være veldig ille. Alkohol gjør utslettet verre. Jeg drikker lite, røyker ikke og har en relativt sunn livsstil. Jeg har lest om cøliaki med DH og ser likehetstrekk. Men jeg går på en streng glutenfri diett og får ikke i meg gluten. Jeg har vært hos fastlege og hudlege som har konstatert at dette er kronisk elveblest og sier det ikke er en kur, men at det vil gå bort av seg selv før eller siden. Men jeg tror dette kan ha en sammenheng med min cøliaki. Jeg ønsker å finne ut hva dette er og om jeg kan finne måter å lindre utslettet på. Nå har det gått fem år med plager hele året rundt. Takk for svar
Jeg tar utgangspunkt i at hudlegen som har sett utslettet, diagnostiserer det som urticaria / elveblest. Halvparten av barna med kronisk urticaria har innvollsorm, så det er en mulighet (har du hund/katt?). Det finnes enkle medisiner mot det, både for oss mennesker og for våre husdyr. Siden du har spist glutenfritt i 12 år, så må vi anta at du er frisk fra din cøliaki, og denne spesielle immunologiske reaksjonen ikke deltar i de plagene du har nå. Men det kan godt være ting i maten du nå har utviklet en allergisk reaksjon mot, som f.eks havre. Dels kan noen av de klassiske matvareallergiene påvises via blodprøver med forhøyet IgE mot disse, og dels må man teste ut om eliminering av potensielt allergi-induserende matvarer bedrer elveblesten (må nok gå litt tid (1-2 uker) før du konkluderer om en enkel matvare har betydning. Alternativt så spiser man KUN kylling og ris morgen, middag og kveld, i ca. 10-14 dagers tid og noterer seg om utslettet roer seg. Blir utslettet borte på en slik ellimineringsdiett, så kan man reintrodusere enkeltmatvarer (igjen må man nok ta en matvare av gangen, og bruke det en ukes tid) og se om det fremprovoserer utslettet. Man må nok være sin egen detektiv, i tillegg til den hjelpen man kan få fra legene.
Datter er fortsatt plaget med smerter, kan fastlege be om at kontroll framskyndes?
Datter ble diagnostisert med cøliaki i desember, marsh grad 3C, og vi er forespeilet kontroll om 6-8 måneder etter den tid. Barnet har fortsatt mye vondt. Kan fastlege be om at kontrollen framskyndes?
...
Datter ble diagnostisert med cøliaki i desember, marsh grad 3C, og vi er forespeilet kontroll om 6-8 måneder etter den tid. Barnet har fortsatt mye vondt. Kan fastlege be om at kontrollen framskyndes?
Selvsagt kan fastlegen påskynde kontrollen på bakgrunn av din datters plager. Nå har hun spist glutenfritt i ca. 3 mnd, så selve cøliakien burde begynne å roe seg. Det er lite å gjøre med cøliakirelaterte plager hos en som har en tilhelende cøliaki (på glutenfri kost) annet enn å være nøye med kosten (og sikre seg mot ernæringsmessige mangeltilstander). Spørsmålet er, som du antyder, om hun har en annen årsak til plagene.
Reagerer jeg på gluten selv om det ikke fanges opp på blodprøver før etter 6 uker?
Jeg sluttet på glutenfri diett og hadde negativ cøliaki blodprøve 10. februar, etter 3 uker hvor jeg spiste mye gluten. 3 uker etterpå var den en del forhøyet IgA:Positiv (93,4)*H ([ 14,9). Reagerer man på gluten selv om det ikke fanges opp på blodpr...
Jeg sluttet på glutenfri diett og hadde negativ cøliaki blodprøve 10. februar, etter 3 uker hvor jeg spiste mye gluten. 3 uker etterpå var den en del forhøyet IgA:Positiv (93,4)*H ([ 14,9). Reagerer man på gluten selv om det ikke fanges opp på blodprøvene før etter så lang tid? Eller har jeg bare en høyere tåleranse for gluten enn en annen person med cøliaki har?
Hvor lang tid det tar å reaktiver sin cøliaki varierer, men som du muligens vet så må det gå minimum 6 uker før man kan forvente at en glutenprovokasjon reaktiverer cøliakien og den blir diagnostiserbar ved at den blir synlig på blodprøver og på tynntarmsbiopsiene. Du har cøliaki og bør ikke tvile mer. Dersom du nå ønsker en formell diagnose (og ikke har det) så fortsetter du å spise gluten til du har tatt tynntarmsbiopsien, desto mere gluten du orker å spise i perioden frem til biopsitagning, desto høyere sannsynlighet er det for at tynntarmsbiopsien din blir konklusiv (les: viser tydlige tegn til cøliaki).
Hvorfor er blodprøver godkjent for å stille diagnosen cøliaki hos barn, mens voksne må ta gastroskopi?
Hvorfor er blodprøvene godkjent for å stille diagnosen cøliaki på barn, men voksene må ha med gastroskopi? Hva er forskjellen og hvor sikker er blodprøven?
...
Hvorfor er blodprøvene godkjent for å stille diagnosen cøliaki på barn, men voksene må ha med gastroskopi? Hva er forskjellen og hvor sikker er blodprøven?
Man har gode data på barn som har så høye nivåer av TG2-IgA (>10x over øvre normalgrense ved 2 uavhengige tidspunkt + at man skal ha positiv anti-endomycium test), at de kan diagnostiseres på bakgrunn av blodprøver alene (+ at de skal ha symptomer og bli bedre på glutenfri kost). Det diskuteres mye om man ikke kan gjøre det samme for voksne, iallfall for de som har et så høyt TG2-IgA nivå, men foreløpig er dette ikke blitt rutine, eller blitt vedtatt av fagorganisasjonene (mage-tarm legespesialistene i Europa), så voksne må ta tynntarmsbiopsi. Blodprøvene er sikre når det forlanges to uavhengige blodprøver og man skal bruke to uavhengige testsystemer (TG2-IgA og IgG mot deamidert gliadin (DGP-IgG)).
Får høyere utslag på blodprøve etter testperiode med gluten, betyr det at cøliakien har forverret seg?
For to år siden på full glutendiett hadde jeg blodprøver på IgA:Positiv (21,5)*H ([ 14,9). startet da med glutenfritt. Nå har jeg en ny testperiode for å se om det faktisk er cøliaki. Hadde negativ blodprøve før jeg starta, men etter 3 m...
For to år siden på full glutendiett hadde jeg blodprøver på IgA:Positiv (21,5)*H ([ 14,9). startet da med glutenfritt. Nå har jeg en ny testperiode for å se om det faktisk er cøliaki. Hadde negativ blodprøve før jeg starta, men etter 3 mnd. på glutenholdig kost viste blodprøvene IgA:Positiv (83,4)*H ([ 14,9). Har spist like mye. Vil dette si at min "glutentoleranse’’ er dårligere eller at cøliakien min har forverra seg? Det har i hverfall ingenting med mengden gluten.
Du har cøliaki, men er du under 18 år så må du gjennom en tynntarmsbiopsi som kan bekrefte diagnosen. Nivået av TG2-IgA er ikke direkte koblet til mengden gluten du spiser, ei heller til endringene i tarmen, men desto mer gluten du spiser (som en cøliaker), desto høyere tenderer TG2-IgA å bli og desto større sannsynlighet er det for at tarmslimhinnen i biopsien som tas, har klare cøliakiforandringer. Det er en noe grov dose-respons sammenheng mellom glutenmengden og hvor cøliakisyk man er/blir, men dette moduleres av den individuelle immunreaksjon, som varierer gjennom livet.
Hei, jeg har fått to helt negative hjemmetester på cøliaki, men blodprøvene viser IgA:Positiv (93,4)*H ([ 14,9). Hva er til å stole på? I så fall hvis blodprøven er rett, burde hjemmetester være lov om de er så villedende?
...
Hei, jeg har fått to helt negative hjemmetester på cøliaki, men blodprøvene viser IgA:Positiv (93,4)*H ([ 14,9). Hva er til å stole på? I så fall hvis blodprøven er rett, burde hjemmetester være lov om de er så villedende?
Om dette var den generelle testfølsomheten, burde de ha kommet med en advarsel eller ikke hatt markedføringstillatelse. I utgangspunktet er disse testene grundig testet, og selv om de er noe mindre følsomme enn lab-testene hos legen, er de ikke så ufølsomme. Da er det enten en produksjonsfeil som burde rapporteres, de kan ha blitt oppbevart feil (for varmt, for gamle, etc..), eller det er feil testprodsedyre hos bruker (brukerfeil). Jeg antar at du kan gå tilbake til det apoteket du kjøpte de fra og levere en formell klage (ta med testresultatet fra legen din,) så vil de kunne være behjelpelig med å klage på produktet til produsenten, slik man gjør med andre ting man kjøper i butikken. Vi i NCF har ingenting med de testene å gjøre.
Bør vi be om en legetime for plaget 5-åring med cøliaki?
Jente på 5 år med cøliaki har levd på glutenfri diett i 11 uker. Hun har mye vondt i magen og leddsmerter. I dag oppdaget vi veldig blek og litt løs avføring, noe vi ikke har sett før. Er dette noe vi bare må regne med i en tid framover eller b&osl...
Jente på 5 år med cøliaki har levd på glutenfri diett i 11 uker. Hun har mye vondt i magen og leddsmerter. I dag oppdaget vi veldig blek og litt løs avføring, noe vi ikke har sett før. Er dette noe vi bare må regne med i en tid framover eller bør vi be om en legetime for å utelukke annen sykdom?
En enkelhendelse behøver ikke ha noe betydning, men om dette gjentar seg så burde man nok ta kontakt med legen. Jeg antar hun går i barnehage, så instruksjon/informasjon til betjeningen om at din datter har cøliaki er muligens nødvendig for å unngå uheldige matsituasjoner. Likledes så deles det mye mat blandt barna i barnehagen, så vi kan ikke utelukke at hun har tatt i mot glutenholdig mat fra noen andre barn og da kommer det naturligvis en reaksjon. Det tar vel litt tid for din datter også å venne seg til å ha cøliaki, så man kan nok forvente endel "uhell" til hun selv vet at hun ikke kan ta i mot mat fra andre, uansett hvor godt det ser ut (Det er ikke så lett for henne heller).
Vil jeg takle hvetestivelse og spor av gluten bedre når tarmen er tilhelet mer?
Hvis jeg reagerer på hvetestivelse/byggmalt ekstrakt og spor av gluten nå. Vil jeg alltid gjøre det eller kan jeg takle det bedre om noen år når tarmen er tilhelet mer?
...
Hvis jeg reagerer på hvetestivelse/byggmalt ekstrakt og spor av gluten nå. Vil jeg alltid gjøre det eller kan jeg takle det bedre om noen år når tarmen er tilhelet mer?
Først: er du sikker på at du reagerer på den lille mengde gluten det er i de produktene du reagerer på og ikke komponenter, slik som FODMAP-karbohydratene (fruktaner) i hvetestivelsen? Fra andre undersøkelser så vet vi at mange mener de reagerer på enkelte matkomponenter, men dersom man gjemmer det de reagerer på inn i annen mat og de spiser det uten å vite om det inneholder det de reagerer på, så er det veldig mange som da ikke reagerer (såkalt blind-testing). Tarmen blir generelt mer robust ettersom den tilheles på glutenfri kost, men mange cøliakere opplever å reagere sterkere på glutenuhell etter å ha spist glutenfritt en stund enn det de gjorde før de fikk diagnosen. Om du faktisk reagerer på spormengder av gluten (<20 ppm) så er det mulig du ikke får mildere reaksjoner. Tilsvarende om det ikke er gluten du reagerer på, men f.eks. fruktaner, så vil heller ikke reaksjonen forsvinne på glutenfri kost, selvom den kan bli mildere (tarmen mindre betent)..
Jeg har hatt problemer med min høyre skulder i over 3 år nå. Har tatt MR 2 ganger uten store funn, og helt siden problemet oppstod trent rehablitering i forskjellige varianter uten hell. Siste året har jeg begynt å få symptomer i venstre også. I perioder ha...
Jeg har hatt problemer med min høyre skulder i over 3 år nå. Har tatt MR 2 ganger uten store funn, og helt siden problemet oppstod trent rehablitering i forskjellige varianter uten hell. Siste året har jeg begynt å få symptomer i venstre også. I perioder har venstre føltes ut som en akutt betennelse. Fant så ut at jeg har cøliaki for 6 måneder siden og begynte da på glutenfri diett. Har et håp og ønske om at kroppen og da spesielt skulderne vil føles bedre ut med tiden nå. Jeg lurte på om det er noe kosttilskudd jeg burde prøve ut for å se om bedring i mine fysiske plager? Skal sies at jeg spiser mye grønnsaker og sånn. Sist jeg tok vitamintest hos legen min var i 2018. Da var nivåene normale. Har dog hørt at man burde ligge litt over normalverdier når man har auto-immun sykdom (og da spesielt cøliaki som ikke er tilhelet)? Vurderer prøve ut magnesium, og eventuelt noe kollagen. Pharma Helse Kollagen Ledd er produktet jeg har sett på. De selger det på Life. Hva tenker du?
Normal norsk kost er stappfull av de fleste vitaminer og sporstoffer, men særlig D-vitamin kan være utfordrende å få i seg nok av og vi har lite hjelp av solen vinterstid. Det er nok D-vitamin man tenker p åmhp å ligge litt over normalnivået da vitamin D også påvirker immunsystemet positivt mhp autoimmunsyskdom. En vanlig multivitamintablett om dagen inneholder det man trenger inkludert magnesium. Vi har ingen holdepunkter for at ekstra tilskudd av mineraler, som magnesium vil kunne avhjelpe muskel og skjelett-plager hos personer som ikke har mangel på dette. Det er mange påstander der ute og mange vil gjerne tjene penger på sine påstander, så man må ta de fleste påstander om helseeffekter av kosttilskudd med en stor klype salt.
Tenåringssønn med cøliaki er mye syk, har han behov for et genetisk tilpasset kosthold?
Hei Jeg har to tenåringssønner med cøliaki. Eldstemann er mye syk, og det tar alltid lang tid før han blir frisk. Han følges opp av fastlegen. Blodverdiene hans er jevnt over innenfor normalen. Han tar for tiden tilskudd av B12-vitamin. Jeg lurer likevel på om...
Hei Jeg har to tenåringssønner med cøliaki. Eldstemann er mye syk, og det tar alltid lang tid før han blir frisk. Han følges opp av fastlegen. Blodverdiene hans er jevnt over innenfor normalen. Han tar for tiden tilskudd av B12-vitamin. Jeg lurer likevel på om han får i seg alle de næringsstoffene han trenger og vi må gjøre noe med kostholdet hans. Jeg har forstått at "ingen kropper er like", og han kan ha behov et kosthold tilpasset hans kropp, herunder genetikk. Finnes det en måte å avdekke dette på, samt tilhørende veiledning om tilpasset kosthold?
Jeg antar at begge guttene spiser (og har spist) glutenfritt, slik at de er å betrakte som cøliaki-friske. Litt avhengig av hvor lengde det er siden de ble diagnostisert, men da er det i utgangspunktet ingen spesiell grunn til å tilpasse dietten med tanke på mulige mangeltilstander. Det er ingen seriøse metoder til å tilpasse dietten til din kropp, selv om det er noen der ute som påstår det. I Norge er det visse vitaminer og sporstoffer man lett kan få for lite av, som f.eks. D-vitamin (lite sol i Norge på vinteren) og faktisk nå også jod, da melkekonsumet har falt og saltvannsfisk er blitt så dyrt (de 2 viktigeste jod-kildene i kosten). Jeg anbefaler alle om å ta en multivitamin tabøett per dag (alternativt tran) som inneholder nok D-vitamin og andre vitaminer og sporstoffer, for å sikre seg mot D-vitamin mangel. Det å være ofte syk og forbli syk i lengre tid enn andre, kan - men behøver ikke ha noe med næringsinntaket å gjøre. Jeg antar at fastlegen følger ham opp med målinger på de utsatte vitaminene og sporstoffene, og så lenge det ikke avdekkes klare vitamin-, eller sporstoff-mangler, så er et normalt norsk kosthold sunt nok. Vi har ulik immunologisk reaksjonsevne, noen får raskt høy feber og blir raskt friske igjen, mens andre hangler i lengre tid. Det er bare slik det er, og har nok lite med kosten å gjøre