Er couscous glutenfritt?
Else, 1. januar 2025 12:02
NEI, Couscous er laget av Durumhvete. (https://no.wikipedia.org/wiki/Couscous) så det er IKKE glutenfritt
Trond S. Halstensen, 01. januar 2025 19.29
Er couscous glutenfritt? ...
Er couscous glutenfritt?
Else, 1. januar 2025 12:02
NEI, Couscous er laget av Durumhvete. (https://no.wikipedia.org/wiki/Couscous) så det er IKKE glutenfritt
Trond S. Halstensen, 01. januar 2025 19.29
For en uke siden ble jeg hasteinnlagt på sykehus pga. anemi, 6,8 og fikk blodoverføring. En lege sa de mistenkte cøliaki, selv om jeg aldri har hatt symptomer som jeg har tenkt over. Men for 2 år siden ble det påvist folatmangel ved en rutine, uten at det ble gjort no...
For en uke siden ble jeg hasteinnlagt på sykehus pga. anemi, 6,8 og fikk blodoverføring. En lege sa de mistenkte cøliaki, selv om jeg aldri har hatt symptomer som jeg har tenkt over. Men for 2 år siden ble det påvist folatmangel ved en rutine, uten at det ble gjort noe mer med det. Jeg har alltid tidligere hatt blodprosent på 14/15. Jeg måtte da ta gastroskopi. Jeg googlet litt og fant at det var vanlig med en blodprøve i forkant og spurte derfor legen om denne var tatt. Det var den ikke. Gastroskopi viste ikke noe galt, men jeg aner ikke om det ble tatt biopsi. Et par dager etter tok jeg koloskopi, som heller ikke viste noe galt. Nå var det visst en del av tynntarmen som ikke ble med på noen av disse undersøkelsene, så jeg skal i tillegg ta ct av tynntarmen. Legen som utførte koloskopi sa noe om " avhengig av resultatet av biopsi etter gastroskopi" jeg aner ingenting, merker man at det tas biopsi ved gastro? Og det tar vel en tid før evt. svar foreligger? Som sagt har jeg aldri tenkt tanken på å ha cøliaki, men i ettertid innser jeg at jeg har hatt en del luftplager, men sjelden smerter uten at jeg har spist alt for mye e.l. og det med folatmangel for 2 år siden. Negativ crp.
Laila, 29. desember 2024 18:09
Ja det er vanlig å ta blodprøver mhp cøliaki i forkant av en gastroskopi (som kan påvise de karakteristiske IgA-TG2 autoantistoffene), men her var det akutt og man har nok mistenkt at du har blødd deg lav i blodprosent, og da er det vanligeste at man blør fra sår i mage-tarmkanalen. Cøliaki kan gi svakt opptak av næringsstoffer som folinsyre og jern, men man skal være veldig underernært i tillegg til å tape blod over lang tid, som via f.eks menstruasjon, om man skal kunne få så lav blodprosent av cøliakien alene. Cøliaki gir ofte ingen erkjente mage-tarmplager, så de plagene betyr ikke så mye. Det er like vanlig at man ikke erkjenner noen plager, men merker hva som blir borte av plager ettersom en glutenfri kost gjør en frisk fra cøliakisydommen. Først må de finne ut hvorfor du fikk så lav blodprosent, så får de utrede/undersøke om du kan ha cøliaki i tillegg.
Trond S. Halstensen, 01. januar 2025 18.53
Hei! Har hatt plager med magen så lenge jeg kan huske. Har mange symptomer på cøliaki. Har tatt blodprøver: P-Deamidert gliadinpeptid IgG: 0,6 U/ml P-Transglutaminase IgA: 0,8 U/ml Altså, jeg forstår at disse er veldig negative. Men jeg har fortsatt alle symptom...
Hei! Har hatt plager med magen så lenge jeg kan huske. Har mange symptomer på cøliaki. Har tatt blodprøver: P-Deamidert gliadinpeptid IgG: 0,6 U/ml P-Transglutaminase IgA: 0,8 U/ml Altså, jeg forstår at disse er veldig negative. Men jeg har fortsatt alle symptomene. Har flere i slekta med cøliaki. Jeg tenker min lege ikke kommer til å henvise meg til gastroskopi likevel, så derfor har jeg bestilt privat på Aleris. Kommer de til å ta vevsprøve der uansett om jeg ønsker det? Eller gjør de ikke det om de får høre jeg har såpass negative blodprøver? Jeg skal jo betale flere tusen for dette nå, og ønsker et skikkelig bevis om jeg faktisk ikke har cøliaki. Er det forresten mulig å ha cøliaki med så lave verdier på de to blodprøvene?
Meg, 29. desember 2024 16:20
Det er mange årsaker til mage-tarmplager, cøliaki er en slik mulig årsak, men ikke den vanligste. Det er mye vanligere med irritabel tykktarmskatarr (IBS). Du må spise nok gluten til å holde cøliakien aktiv for at man skal kunne stille en diagnose. De lave blodprøvene dine kan enten tyde på at du ikke har cøliaki eller at du i praksis spiser glutenfritt. Minimum 2 brødskiver pr dag i minimum 6 uker (helst mer og lengre) skal du kunne forvente at cøliakien din er så aktiv at den er diagnostiserbar. Anbefaler derfor sterk glutenprovokasjon frem mot eventuell tynntarmsbiopsi, og reagerer du på brødmat kan du benytte "glutenmel" som du får kjøpt i helsekostforetninger / på nettet (består hovedsaklig av gluten). Bruk 15 gram pr dag som glutenprovosering i minst 6 uker. Dersom alt da er OK på blodprøver og biopsi så har du neppe (lese ikke) cøliaki som årsak til dine plager.
(Angående spørsmål om undersøkelse hos Aleris, må de stilles direkte til Aleris.)
Trond S. Halstensen, 01. januar 2025 18.26
Hei, jeg har spist glutenfri kost etter at jeg fikk cøliaki for 30 år siden. Jeg har utelatt glutenfri havre, fordi jeg var svært dårlig da jeg ble oppdaget og i lang tid etterpå. Kjenner til at noen få cøliakere kan få totteforandringer av glutenfri...
Hei, jeg har spist glutenfri kost etter at jeg fikk cøliaki for 30 år siden. Jeg har utelatt glutenfri havre, fordi jeg var svært dårlig da jeg ble oppdaget og i lang tid etterpå. Kjenner til at noen få cøliakere kan få totteforandringer av glutenfri havre. Nå har jeg begynt å spise havre, og lurer på om eventuelle totteforandringer kan oppdages via blodprøver eller om det må tas tynntarmsbiopsi?
Mia, 25. desember 2024 21:31
Det er flere problemer knyttet til usikkerheten vedrørende havre og cøliaki. De aller, aller fleste cøliakere kan konsumere ren, uforurenset havre som er merket "glutenfri" uten andre problemer enn det som kan ramme alle når man spiser endel havre (oppblåsthet, volumiøse, løse avføringer). Alle kan også utvikle ekte allergi mot havre og derved ikke tåle det så godt etter en stund (kvalme, oppkast etc). Det er ulik toleranse for ulike havresorter, og det er ofte ikke så tydelig hvilken havresort som er benyttet i de ulike studiene som har sett på cøliakeres toleranse ovenfor havre. I tillegg viser det seg at mye av havren som er benyttet i disse undersøkelsene har vært forurenset med andre, glutenholdige kornslag som har påvirket resultatet. Reaktivering av cøliakien burde gi økt IgA-anti TG2 nivå i blodet, men det er uansett et sent tegn som forutsetter en sterk cøliaki-reaktivering. Dersom endringene i tarmtottene er små, er det ikke sikkert autoantistoffnivået (IgA-TG2) stiger i blodet, og det er ofte en subtil endring i tynntarmen selv hos de friske cøliakerene som har spist GFD i mange år, så det er vanskelig å bedømme om eventuelle endringer i tynntarmen er normale restforandringer eller om det er en nytilkommet endring pga. havren. Utgangspunktet er at du tåler ren havre som er merket glutenfri, men om du føler deg oppblåst etc. etter inntak, kan du redusere mengden havre. Dersom du mot formodning skulle reagere på havren som en cøliaker (med forandringer i tynntarmen), må man nesten ta det dersom du får plager.
Trond S. Halstensen, 01. januar 2025 18.00
Er puffet ris glutenfritt? Tenkte å lage risboller… ...
Er puffet ris glutenfritt? Tenkte å lage risboller…
Anne-Grethe, 19. desember 2024 13:15
Ja, puffet ris inneholder kun ris, og er glutenfritt. Noen slike produkter spormerket med gluten ("kan inneholde spor av"/"kan inneholde"), men produktet er likevel glutenfritt og helt trygt. God bakst og god jul!
Therese Lensnes, 19. desember 2024 16.00
Hei, Det har lenge vært tomt for glutenfrie havregryn. På ingredienslista på vanlige havregryn står det ikke noe om at de kan inneholde spor av gluten, dette har jeg ikke lagt merke til før. Kan jeg derfor spise vanlige havregryn? Jeg tåler litt gluten, dvs f.eks...
Hei, Det har lenge vært tomt for glutenfrie havregryn. På ingredienslista på vanlige havregryn står det ikke noe om at de kan inneholde spor av gluten, dette har jeg ikke lagt merke til før. Kan jeg derfor spise vanlige havregryn? Jeg tåler litt gluten, dvs f.eks toros glutenfrie vafler.
Kari, 18. desember 2024 16:13
Det korte svaret er at nei, du kan ikke spise vanlige havregryn (dersom du har cøliaki). Vanlige havregryn merkes kun med havregryn, som regnes som en glutenholdig ingrediens. Det er derfor misvisende å merke dem med spormerking i tillegg. Vanlige havregryn har stor risiko for kontaminering i produksjonsprosessen, derfor regnes vanlig havregryn som glutenholdige (på tross av at selve havregrynet i seg selv er glutenfritt).
Jeg forstår imidlertid ikke helt siste setning i spørsmålet ditt, om at du tåler litt gluten fordi du kan spise Toro glutenfrie vafler. Disse er nemlig helt glutenfrie. Er det mulig at du tenker på grenseverdien som er oppgitt på pakken? I Norge (og EU) er det tillatt å merke matvarer med opptil 20 ppm (20 mg/kg) gluten som glutenfrie, og vaflene til Toro er merket glutenfri. Teoretisk sett kan vaflene derfor inneholde opptil 20 mg gluten per kg vare, altså 4,8 milligram gluten per hele pakke (5-7 vaffelplater, 242 gram per pakke). Denne grenseverdien er svært, svært lav, og betyr ikke at du tåler å spise vanlig havre, eller "litt gluten" av noe slag utover merkede glutenfrie produkter. Grenseverdien er satt ut ifra klinisk forskning på cøliakipasienter og analytiske verktøy som er tilgjengelige for produsentene.
Therese Lensnes, 19. desember 2024 12.00
Vi og vår sønn med cøliaki legger ned betydelig innsats hvert dag for at han skal spise helt fullstendig glutenfritt. Likevel klarer vi ikke å unngå enkelte uhell, i en verden med gluten over alt er det ikke alt vi greier å ha kontroll over. Vi tar uhell på...
Vi og vår sønn med cøliaki legger ned betydelig innsats hvert dag for at han skal spise helt fullstendig glutenfritt. Likevel klarer vi ikke å unngå enkelte uhell, i en verden med gluten over alt er det ikke alt vi greier å ha kontroll over. Vi tar uhell på det største alvor og prøver hver gang å lære av det som gikk galt. Vi vet jo at alle glutenuhell skader tarmen og det vil vi for alt vi kan unngå. Når uhellet først er ute, så blir dessverre gutten satt helt ut av spill i 3-4 dager. Vi vet som nevnt at løsningen er å unngå glutenuhell da skaden i tarmen skjer uansett. Men når uhellet først er ute, finnes det noe som helst som i det minste kan forkorte sykdomsperioden og/eller lindre plagene? Forskes det noe på dette? Takk for svar!
Maren, 17. desember 2024 11:24
Dessverre, er det ingenting vi vet om som hjelper når først uhellet er ute. Man må bare stå i det. Når reaksjonen først kommer, er den immunmologiske reaksjonen igang og kun immunologisk manipulering ville teoretisk kunnet ha hjulpet, men det er en for tøff behandling i forhold til at "ubehaget" går over. Vi vet i dag ikke hvor store skader slike glutenuhell gjør med tarmen, men for at det skal gi langvarig skade, så må det gjentas slik som før man fikk diagnosen og spiste gluten hver dag.
Trond S. Halstensen, 18. desember 2024 19.36
God ettermiddag✨️ Undres om spor av blod i urin er noe som forekommer ved udiagnostisert cøliaki? Andre symptomer stemmer med diagnosen. Gjelder voksen mann. Han er undersøkt i urinveier og nyrer+. ...
God ettermiddag✨️ Undres om spor av blod i urin er noe som forekommer ved udiagnostisert cøliaki? Andre symptomer stemmer med diagnosen. Gjelder voksen mann. Han er undersøkt i urinveier og nyrer+.
Nina, 17. desember 2024 10:30
Nei, det er ikke typisk ved udiagnostisert cøliaki. Blod i urinen hos en voksen mann skal undersøkes spesielt.
Trond S. Halstensen, 18. desember 2024 19.35
Hei, Jeg og legen min mistenker DH hos meg. Har levt tilnærmet glutenfritt og redusert melkeinntaket i ca 2 år på grunn av diverse helseplager (selvvalgt etter tusenvis av legetimer uten å få hjelp). Siden påske har jeg begynt å innføre gluten igjen. ...
Hei, Jeg og legen min mistenker DH hos meg. Har levt tilnærmet glutenfritt og redusert melkeinntaket i ca 2 år på grunn av diverse helseplager (selvvalgt etter tusenvis av legetimer uten å få hjelp). Siden påske har jeg begynt å innføre gluten igjen. I april fikk jeg kløende utslett på hendene. Utslettet kom og gikk, men jeg har spist delvis glutenfritt. I det siste prøvde jeg å spise mer gluten og fikk masse utslett. Hendene er verst, men har det også over rumpe, rygg, legger og utsiden av armen. Har fått svak kortisonsalve fra allmennlegen. Hun mistenker også DH og sendte meg til hudlege. For 2 år siden hadde jeg også eksemliknende funn på slimhinner i munnen. Ble tatt vevsprøve med dette svaret. Har vært hus hudlegen i dag som mente at utslettet var ingenting og at jeg skal bruke en sterkere kortisonsalve. Han var ikke så veldig interessert i å finne ut hva det er. Mente at en vevsprøve av så lite utslett ikke er noen vits i. Skal komme igjen i slutten av februar. Jeg er ganske fortvilet da det klør ekstremt. Jeg klør også i huden uten utslett. I tillegg har min datter på 8 år nå også fått kløende røde prikker som blir hovne på tærne. Senere blir det dannet hard hud som sprekker. Hun er veldig plaget med dette i det siste. Men vi må vente til februar på en time hos barnelege. Finnes det hjelp å få? Føler at legene vet så lite om hud og at problemer blir bagatellisert.
Patka, 16. desember 2024 18:35
Hudlegen burde kunne mye om hud, inkludert DH. Plagene dine og utslettes lokalisering passer med DH (DH starter som sterk kløende, små blemmer (vesikler) som ligner det man ser ved herpesutbrudd, men de klør så intenst at man klorer ut bunnen av blæren og da blir det lite igjen å vise frem. Diagnosen kan stilles med hudbiopsi av frisk hud som legges på "saltvann" (ikke formalin) og sendes til immunhistokjemisk spesialsundersøkelse hvor man kan påvise "granulært IgA nedslag i hudens papillespisser". I tillegg tas ofte biopsi av selve utslettet. Mye mulig slike spesialundersøkelse ikke er tilgjengelig der du bor, men det er det som er diagnostisk for DH. Din datters utslett kan være så mye, så det kan jeg desverre ikke spekulere på hva kan være.
Trond S. Halstensen, 18. desember 2024 19.20
Hei, Stemmer det at enzymet AN-PEP fra DSM er det mest effektive for å bryte ned gluten? Kan dere anbefale å ta dette når man er usikker på om mat kan være forurenset (f.eks. på restaurant)? Eller er det eventuelle grunner til å la være, som bivirkning...
Hei, Stemmer det at enzymet AN-PEP fra DSM er det mest effektive for å bryte ned gluten? Kan dere anbefale å ta dette når man er usikker på om mat kan være forurenset (f.eks. på restaurant)? Eller er det eventuelle grunner til å la være, som bivirkninger eller lignende? Har jeg forstått det rett at Swansons produkt “Gluten Rid” som inneholder “Tolerase® G” har dette enzymet? Kan dere anbefale dette spesifikke produktet, eller eventuelt andre som er lett tilgjengelige i Norge?
A, 16. desember 2024 10:09
Prinsippielt har ingen av de mange gluten-nedbrytende enzymene blitt godkjent til bruk for de med cøliaki, kun for de som mener de har "glutensensitivitet/intoleranse". Jeg har ikke sett noen tester som sammenligner de ulike enzymenes effektivitet i et komplekst måltid i et menneske, men fordelen med noen enzymer er at de fungerer i magesekkens sure miljø, slik AN-DEP også gjør. Jeg kan ikke drive reklame eller anbefale noe produkt fordi dette skal man i utgangspunktet ikke "gamble" med. Jeg er klar over at mange sliter på resturanter, særlig i utlandet, og føler seg tryggere om de kan ta slike enzymtilsetning "for sikkerhets skyld", men da skulle vi gjerne hatt realistiske, sammenlignbare, uavhengige undersøkelser som angir hvor mye gluten de ulike enzymene klarer å bryte ned før maten kommer over til tarmen, og hvor nedbrudt det er. Slike tester mangler vi i dag. I tillegg er den subjektive opplevelsen av gluteneksponering veldig forskjellig fra person til person, så man må nesten måle i tarmen hvor mye restgluten det er igjen etter at man har spist både enzymer og glutenholdig mat, og i tillegg gjøre det med flere enzym-formularer.
Trond S. Halstensen, 18. desember 2024 19.10
Svart havre fra densortehavre.no er malt på mølle som brukes bare til ren havre. Den kan vel da betraktes som glutenfri? ...
Svart havre fra densortehavre.no er malt på mølle som brukes bare til ren havre. Den kan vel da betraktes som glutenfri?
Margrethe, 17. desember 2024 14:54
Jeg forstår svært godt at du lurer på dette i disse havremangeltider, og det er mange som har spurt om det samme de siste månedene. Skrev følgende svar til forrige spørsmål om den sorte havre, som jeg tenker at fortsatt gjelder:
Produsenten skriver på produktene at "Havre er naturlig glutenfritt, og vi bruker en ren havremølle til kornet vårt", altså indirekte at produktet er glutenfritt, som er veldig forvirrende. Men - de skriver ikke at produktet ER glutenfritt, og de vil heller ikke garantere for det. Videre skriver de under "spørsmål og svar" på nettsidene sine, følgende svar på spørsmål om den sorte havre er glutenfri:
Vi anbefaler som kjent at alle med cøliaki kun spiser sertifisert glutenfri havre grunnet kontamineringsrisikoen (som absolutt ikke er ubetydelig slik det kan høres ut som her). Her skriver den sorte havre selv at de ikke garanterer at produktene ikke er forurenset (de tester dem jo ikke, slik de ville gjort dersom produktet var sertifisert). Den sorte havre kan derfor ikke vite hvor mye gluten det er i sluttproduktet, og følgelig vet vi faktisk ikke om det er glutenfritt eller ikke. Vi i NCF kan derfor ikke anbefale de med cøliaki å spise produkter fra den sorte havre. Dessverre! For dette er meget, meget gode produkter, som jeg virkelig skulle ønske at vi kunne anbefale.
Therese Lensnes, 18. desember 2024 18.00
Finner ikke Rebeccas surdeigstarter på ncf.no ...
Finner ikke Rebeccas surdeigstarter på ncf.no
Eva Brith, 16. desember 2024 13:05
Oppskriften ligger under fanen "glutenfri mat" og under "oppskrifter" i nedtrekksmenyen. Der ligger den øverst til høyre. Legger også lenke her: https://ncf.no/glutenfri-mat/oppskrifter/glutenfri-surdeigsstarter
Lykke til med surdeigsbaksten :)
Therese Lensnes, 18. desember 2024 18.00
Hvor i alle verden har det blitt av oppskriften på tykklefse som stekes i ovn? Den lå ute julen 23. Er ganske fortvilet, det er den beste jeg har smakt?? ...
Hvor i alle verden har det blitt av oppskriften på tykklefse som stekes i ovn? Den lå ute julen 23. Er ganske fortvilet, det er den beste jeg har smakt??
Unni‐Merete, 14. desember 2024 15:56
Det høres godt ut :) Kollegaene mine og jeg klarer dessverre heller ikke å finne denne oppskriften, og drar heller ikke kjensel på den. Kanskje den kommer fra noen andre? En av kollegaene mine fant noe liknende hos "magevennlig mat", av Julia Edin, så det kan jo være verdt å sjekke ut? Håper du finner noe som kan fungere. God jul!
Therese Lensnes, 18. desember 2024 18.00
Når jeg baker glutenfritt ønsker jeg å bruke mest mulig næringsrikt mel. Både rismel og maismel fås kjøpt som "fullkorn", men er dette maismelet noe annerledes enn vanlig maismel? Rismelet antar jeg er malt med skallet på, slik at det inneh...
Når jeg baker glutenfritt ønsker jeg å bruke mest mulig næringsrikt mel. Både rismel og maismel fås kjøpt som "fullkorn", men er dette maismelet noe annerledes enn vanlig maismel? Rismelet antar jeg er malt med skallet på, slik at det inneholder mer fiber og andre næringsstoffer enn "vanlig" rismel, stemmer det? Jeg har forstått at der er viktig å velge havremel og bokhvetemel som er merket glutenfritt pga kjent fare for kontaminasjon, men hvor viktig er dette for rismel og maismel? Til slutt et spørsmål om linser. Dere hadde en fin artikkel om at stikkprøver viste at det var økt fare for glutenkontaminasjon i linser man får kjøpt. Har dere noen tips til hvor man får kjøpt linser, tørre eller gjerne på boks, som er testet og består glutenfritester? Jeg har slitt med å finne det, mulig kunnskapen er for ny om at dette er et problem? Takk for hjelpen!
Hilda, 17. desember 2024 11:09
Du stiller gode spørsmål, og jeg er litt usikker på om jeg får til å svare godt på alle. Jeg tror nok i hovedsak at "fullkorn" maismel markedsføres som fullkorn fordi hele maiskornet blir malt til mel, og folk flest er vant med produktet "maizenna", som er maisstivelse. En del tror nok at maizenna er det samme som maismel, men det er det ikke. "Fullkornsrismel" bør være malt med skallet på ja (upolert), eller rett og slett av brun ris/villris. Såvidt meg bekjent er det ikke påvist kontaminering i rismel og maismel, men som du også skriver angående linsene - dette er relativt ny kunnskap, så litt utfordrende å si noe om. Når det gjelder linsene som Lise skrev om i glutenFRI, var det en dansk studie det ble referert til. Jeg tror ikke liknende er gjort med norske linser, så det er rett og slett ikke mulig å svare på om det er direkte overførbart til norske matvarer. Kunnskapen er nok for ny, som du skriver, til at dette per nå anses som et problem. Tiden vil vise, og matmyndighetene pleier å være tidlig ute når det er grunn til bekymring. Til sammenlikning endret man raskt merkingen på bokhvete da man så at denne hadde økt risiko for kontaminering, og nå tror jeg det skal godt gjøres å finne bokhvetemel som ikke er merket "glutenfri" i norske fysiske matvarekjeder.
Lise Friis Pedersen
Cøliaki/Glutenalergi? Har prøvd glutenfritt kosthold og fikk ein bedre mage. Gikk fra 2-4 løse avføringer om dagen til 1 hard/normal avføring nesten momentant når jeg prøvde glutenfri mat. Gikk av kosten i ca 2 uker for å ta blodprøve...
Cøliaki/Glutenalergi? Har prøvd glutenfritt kosthold og fikk ein bedre mage. Gikk fra 2-4 løse avføringer om dagen til 1 hard/normal avføring nesten momentant når jeg prøvde glutenfri mat. Gikk av kosten i ca 2 uker for å ta blodprøver og sjekke om jeg hadde cøliaki og gikk rett tilbake til glutenfri mat igjen. Prøvene var fine, men er disponert for å kunne få det. Og min lege meiner da at eg kan ha glutenallergi og ikke cøliaki. Mitt spørsmål er: Kan det ha vært for kort tid å bare spise glutenfritt i 2 uker før jeg tok prøvene? Og ville de ha funnet ut noe mer hvis det hadde blitt tatt gastoskopi/ koloskopi? Eller er det bare bortkastet tid å gjøre det på nytt når prøvene er fine?
Ms, 16. desember 2024 07:24
To uker med gluten er for kort. Skal man ha håp om å få frem autoimmuniteten må man spise nok gluten (minimum 2 brødskiver pr dag), i minimum 6 uker før man kan forvente at cøliakien er diagnostiserbar. Når du per i dag har negative blodprøver, så får du ikke time til gastroskopi med biopsi fordi da er det veldig liten sannsynlighet for at man kan diagnostisere deg på biopsien. Du må da ha andre tegn til en cøliaki (avmagring, jernamngel, etc) før man vurderer dette ved negative blodprøver. Mange kan også reagere på hvete fordi det også inneholder FODMAP-karbohydratene Fruktaner, som mange med IBS reagerer på.
Trond S. Halstensen, 18. desember 2024 18.48
Kan eg ha ein sterk positivt blodprøve, men likevel få eit negativt gastroskopi-svar? ...
Kan eg ha ein sterk positivt blodprøve, men likevel få eit negativt gastroskopi-svar?
Marte, 15. desember 2024 22:03
Cøliakiforandringene i tarmen kan være flekkvise og du kan ha vært uheldig slik at det ble tatt prøve fra de mindre ødelagte områdene. I tillegg kan det komme rask tilheling av tarmen dersom du reduserte på gluteninntaket fra du fikk blodprøvesvaret til du fikk tatt tynntarmsbiopsi (tar ofte noen mnd). Helt negativ er neppe tarmprøven, men muligens ikke så klart cøliaki-endret at man har kunnet konkludere. Noen få har høye blodprøver (IgA-TG2) som ikke gjenspeiler cøliaki og da er selvsagt tynntarmsprøven normal.
Trond S. Halstensen, 18. desember 2024 18.34
Hei, jeg har tidligere blitt veldig dårlig ved gluteninntak. Hadde et uhell for to år siden hvor jeg kanskje fikk i meg en smule, var syk i to uker med kvalme, diaré og sterke magesmerter. Var hos lege og fikk utelukket at det var noe annet galt. I går fikk jeg i meg et helt...
Hei, jeg har tidligere blitt veldig dårlig ved gluteninntak. Hadde et uhell for to år siden hvor jeg kanskje fikk i meg en smule, var syk i to uker med kvalme, diaré og sterke magesmerter. Var hos lege og fikk utelukket at det var noe annet galt. I går fikk jeg i meg et helt kakestykke som var feilmerket som glutenfritt. Jeg fikk vondt i magen og tarmen er tydelig svært aktiv, jeg ble svimmel og nummen og fullstendig utmattet, men er verken kvalm eller har diaré foreløpig, og nå er det gått cirka 14 timer fra jeg spiste kaken. Eneste forskjell nå er at jeg bruker Xolair for kronisk elveblest. Kan det være Xolair som har gjort kroppen mindre reaktiv? Eller har jeg bare hatt skikkelig flaks? Med mindre reaksjonen kommer senere i stedet. Tenkte dette er jo interessant for cøliskiforskningen om ikke annet.
Siri, 13.Dec 2024 09:05
Det er fult mulig du har IgE-,ediert hveteallergi i tillegg til din cøliaki og at de plagene du har hatt er korrelert til din IgE-medierte hveteproteinallergi, som Xolair nå hindrer at du får plager fra.
Trond S. Halstensen, 18. desember 2024 18.26
Så dere nylig hadde fått et spørsmål angående endret reaksjon ved bytte fra norske til svenske- kjøpte gl.fri havegryn. Jeg må hive meg inn i rekken, og også fortelle at jeg gikk til innkjøp av "Semper Økologiske havegryn" p&a...
Så dere nylig hadde fått et spørsmål angående endret reaksjon ved bytte fra norske til svenske- kjøpte gl.fri havegryn. Jeg må hive meg inn i rekken, og også fortelle at jeg gikk til innkjøp av "Semper Økologiske havegryn" på svenskegrensen. Har etter jeg begynte spise de slitt med å være mye sliten, og vondt i magen/svie. Tenkte ta noen dager av de nå for å se om bedring. Kan det hende de inneholder noe mer kontaminering enn de norske grynene? Syntes vi må ta dette litt mer alvorlig, da sikkert mange som meg er helt avhengig av havegryn.
Tommy, 12.Dec 2024 12:25
Takk for innspillet. Det ser ut til at vi bør kontakte Mattilsynet som kan kontake det svenske Livsmedelverket som har bedre økonomi til å teste gluteninnholdet i matvarer inkludert den glutenfrie økologiske havren. Mulig den økologiske havren har andre "forurensninger" enn gluten som man har reagert på, vi er på saken.
Trond S. Halstensen, 18. desember 2024 18.17
Hei jeg har hatt cøliaki siden jeg var liten og har hatt en glutenfri diett i ca 10 år. De siste årene har jeg slitet med utmattelse og depresjon, og lurer på om dette kan ha noe med cøliakien å gjøre? Jeg har tatt mange blodprøver og tester gjenno...
Hei jeg har hatt cøliaki siden jeg var liten og har hatt en glutenfri diett i ca 10 år. De siste årene har jeg slitet med utmattelse og depresjon, og lurer på om dette kan ha noe med cøliakien å gjøre? Jeg har tatt mange blodprøver og tester gjennom årene for å sjekke etter mangler, og har et bra kosthold for få i meg nok næringsstoffer, men ingen ting funker. Har gått til psykolog for å finne ut av det, men er egentlig ikke noe galt. Jeg er konstant sliten og nedfor og har i det siste lurt på om cøliakien kan ha noe med dette å gjøre?
Gabi, 11.Dec 2024 23:45
I utgangspunktet er man frisk fra sin cøliaki når man har spist (streng) glutenfri mat de siste 10 årene. Dersom man vet man lever glutenfritt (ikke alle gjør det) så er det best om nye helseutfordringer som dukker opp blir undersøkt og utredet uten at en aktiv cøliaki blir brukt som forklaring. Senkomplikasjonene etter langvarig aktiv cøliaki, annen autoimmunitet (stoffskifteproblemer er vanligst) eller helt annen årsak(er) til det å være utslitthet og deprimert (f.eks cytomegalvirus reaktivering, annen sykdom), må også utelukkes. Mye er mulig, men neppe aktiv glutenindusert cøliaki.
Trond S. Halstensen, 18. desember 2024 18.00
Hei! Jeg har slitt med magevondt og vekselsvis løs/hard mage hele livet. Jernlagrene mine er ofte lave, og jeg strever med å få opp D-vitaminnivåene til tross for at jeg tar tilskudd. Jeg strever ofte med energien og har ofte vondt i magen. Jeg tok derfor en test hos LAB1, o...
Hei! Jeg har slitt med magevondt og vekselsvis løs/hard mage hele livet. Jernlagrene mine er ofte lave, og jeg strever med å få opp D-vitaminnivåene til tross for at jeg tar tilskudd. Jeg strever ofte med energien og har ofte vondt i magen. Jeg tok derfor en test hos LAB1, og den viste: 1) Svært høye verdier for IgG mot gluten 2) Middels høye verdier for IgG mot gliadin 3) høye verdier (35,8 U/ml) mot deamidert gliadin 4) IgA mot transglutaminase var innenfor normalområdet Jeg har forsøkt å spise glutenfritt i en periode. Jeg opplever stor bedring mtp magevondt og fordøyelse. Overraskende nok er jernvediene og d-vitaminverdiene blitt en del høyere siden jeg kuttet gluten fra kosten. Men det har en stor sosial konsekvens å leve glutenfritt, og jeg vil ikke gjøre det dersom det ikke er belegg for å gjøre det. Jeg har derfor to spørsmål: Spørsmål 1. Er det sannsynlighet for cøliaki/senere utvikling av cøliaki, eller går dette under glutensensitivitet siden det ikke var utslag på IGA mot transglutaminase? DQ8 gen er bekreftet. Spørsmål 2: Dersom det er lite sannsynlig at dette kan utvikle seg til cøliaki-> er det da vits å kutte ut gluten? Har det en effekt (bortsett fra at jeg får mindre vondt i magen og bedre fordøyelse), eller om det rett og slett er tullete?
Kathrin, 10. desember 2024 20:55
Dersom du har spist normale mengder glutenholdig brød så er det neppe cøliaki som er årsaken til dine plager da du ikke har TG2-IgA autoantistoffer. Det som er mye vanligere er IBS og i hvete er det endel FODMAP karbohydrater (Fruktaner). Mange med IBS reagerer på brødets Fruktaner. Den viktigeste grunnen til å kutte ut hvete og derigjennom gluten: er at du da får et kosthold med mindre fodmap-karbohydrater som vil bedre din mulige IBS..
Trond S. Halstensen, 11. desember 2024 19.18