Arkiv

Resultat: (1000) viser 341 - 360

Hvordan gå fram for å teste 3-åring for cøliaki?

Hei, Vi har flere med cøliaki i familien. Hverken min søster eller jeg har hatt forhøyede verdier på S-anti-ttg, men har fått cøliaki diagnose gjennom gastroskopi. Vi får tydelige reaksjoner når vi ved uhell får i oss gluten og holder ellers ...

Hei, Vi har flere med cøliaki i familien. Hverken min søster eller jeg har hatt forhøyede verdier på S-anti-ttg, men har fått cøliaki diagnose gjennom gastroskopi. Vi får tydelige reaksjoner når vi ved uhell får i oss gluten og holder ellers streng glutenfri diett. Nå ser jeg samme symptomer i min sønn på 3 år som jeg hadde. Men jeg er usikker på hvordan vi skal gå frem rundt testing. Jeg og min søster hadde mange år med sykdom og feildiagnostosering før vi fikk riktig diagnose. Hva gjør vi om min sønn ikke får utslag på «cøliaki-test», men likevel har symptomer?

Brit, 5. januar 2025 09:37

Informer legen om familiehistorien, men husk at man kun kan diagnostisere en aktiv cøliaki, så han må spise "normale" mengder med glutenholdig mat for at cøliakien er diagnostiserbar. Ved negativ blodprøve vil man se etter andre tegn til dårlig tarmfunksjon, som lave jerndepoter, manglende vekst/vektoppgang og andre tegn på mangeltilstander. Er disse tilstede vil man nok vurdere om man skal ta en tynntarmsbiopsi, men selv da bør cøliakien være så aktiv som mulig for å få en konklusiv diagnose.

Trond S. Halstensen, 08. januar 2025 18.25

Om gastroskopien ikke påviser cøliaki, bør jeg utredes mer pga. forhøyet avføringsprøve?

Får ikke utslag på antistoff mot gluten. Har ikke tatt genprøven. F-kalprotektin på 94 som er litt forhøyet. Om gastroskopien viser at jeg ikke har cøliaki, bør jeg be legen utrede noe mer ift. den litt forhøyede avføringsprøven? ...

Får ikke utslag på antistoff mot gluten. Har ikke tatt genprøven. F-kalprotektin på 94 som er litt forhøyet. Om gastroskopien viser at jeg ikke har cøliaki, bør jeg be legen utrede noe mer ift. den litt forhøyede avføringsprøven?

Kari, 2. januar 2025 22:15

Det er naturlig at legen din forsøker å finne ut hva du feiler. Dersom det ikke er cøliaki, kan man forfølge andre muligheter avhengig av hvilke plager du har og hva dine (blod-, og andre prøver viser).

Trond S. Halstensen, 08. januar 2025 18.19

Bør det være egen sone til glutenfritt på en buffet?

Hei, har ett spørsmål til deg. Jeg var på Sunnås sykehus til vurderingsopphold. Jeg synes noen av de ansatte på kjøkkenet ikke hadde så mye kunnskap om cøliaki. Så måtte spørre en del i begynnelsen. Hva som var glutenfritt og ikke...

Hei, har ett spørsmål til deg. Jeg var på Sunnås sykehus til vurderingsopphold. Jeg synes noen av de ansatte på kjøkkenet ikke hadde så mye kunnskap om cøliaki. Så måtte spørre en del i begynnelsen. Hva som var glutenfritt og ikke glutenfritt. Hadde merket allergenet på ett kart, som fort kunne ramle ned og ikke stå der det skulle stå. Hadde kun egen sone til glutenfrie rundstykker og brød. Syltetøy måtte jeg spørre om og fikk eget glass som jeg satt vekk til meg selv i eget kjøleskap. Pålegget var på buffet. Der du tok vanlig brød først og pålegg etterpå. Glutenholdige og glutenfrie middager stod ved siden av hverandre. Er dette så lurt? Jeg har blitt lært opp til å ha glutenfritt for meg selv. Synes det hadde vært mer trygt med egen sone til glutenfritt. Så hadde jeg følt meg tryggere som har cøliaki.

Elisabeth, 27. desember 2024 16:19

Takk for innspill. Først så vil jeg bare nevne at de ansatte på kjøkkenet må ikke ha kunnskap om cøliaki, men de må ha kjennskap til hvordan de skal håndtere glutenfri mat slik at kontaminering unngås. God skilting er viktig her og da bør man ha skilt som er tydelige og ikke minst stødige. Det bør være eget bord til glutenfrie spesialprodukter der det også er eget smør og eget smørepålegg/syltetøy.

Du forteller hvordan den "naturlig glutenfrie" (ikke spesialprodukter) og den glutenholdige maten står ved siden av hverandre på buffeten. Det kan jo føre til kontaminering/forurensing ved at pasientene bytter om på serveringsbestikket eller mister glutenholdig mat opp i den glutenfrie. Men de kan ikke plassere all den "naturlig glutenfrie" maten på eget bord/område fordi alle forsyner seg av den. Hvis de samler den glutenfrie maten så godt det lar seg gjøre på ett område så vil kontamineringsrisikoen reduseres. F.eks. en salatbar, der bør de samle de glutenholdige ingrediensene i den ene enden og ikke blande glutenfrie  og glutenholdige ingredienser.

Forstår at du synes det hadde vært bedre med egen sone, men det blir vanskelig på en buffet. Det som er viktig er at de ansatte tenker over kontamineringsfaren og tilrettelegger slik at den minimeres.  

 

Lise Friis Pedersen, 08. januar 2025 18.00

Hvor får man kjøpt potetstivelse?

Hei, jeg lurer på om dere har tips om hvor man får kjøpt potetstivelse (ikke potetmel)? Jeg har nylig lært at potetstivelse og potetmel ikke er det samme, men får ingen gode treff når jeg søker etter potetstivelse. På forhånd takk for hjelpen! ...

Hei, jeg lurer på om dere har tips om hvor man får kjøpt potetstivelse (ikke potetmel)? Jeg har nylig lært at potetstivelse og potetmel ikke er det samme, men får ingen gode treff når jeg søker etter potetstivelse. På forhånd takk for hjelpen!

Åshild, 5. januar 2025 14:38

Potetmel og potetstivelse er vel egentlig det samme. I følge store Norske Leksikon er potetmel stivelse utvunnet av poteter. 90 % av potetmelet er stivelse og resten er stort sett bare vann https://snl.no/potetmel  Matvaretabellen oppgir omtrent de samme tallene: https://www.matvaretabellen.no/potetmel-potetstivelse/ 

Så ja, potetmel er det samme som potetstivelse.

Lise Friis Pedersen, 08. januar 2025 18.00

Hva kan vi dele av kjøkkenredskaper i kollektivet?

Hei, jeg har veldig nylig fått vite at jeg har cøliaki. Jeg bor i kollektiv hvor vi naturligvis deler på så å si alt sammen på kjøkkenet osv. Hvor streng skal man være på dette egentlig? Hva kan man dele og ikke dele? ...

Hei, jeg har veldig nylig fått vite at jeg har cøliaki. Jeg bor i kollektiv hvor vi naturligvis deler på så å si alt sammen på kjøkkenet osv. Hvor streng skal man være på dette egentlig? Hva kan man dele og ikke dele?

Julie, 22. desember 2024 12:27

Man kan godt dele redskaper med andre, men man må passe på at det er helt rent. Vanlig renhold med oppvaskmiddel eller vasking i oppvaskmaskin er tilstrekkelig. Er det synlige spor av deig/mel/gluten må det selvfølgelig vaskes bort. Vær obs på at oppvaskbørste, klut og glasshåndkle kan inneholde melrester, så bytt ofte.

Lise Friis Pedersen, 08. januar 2025 18.00

Bør 3-åringen kutte ut laktose?

Hei! Barnet vårt på 3 år ble i november diagnostisert med cøliaki. Problemet har vært at hun har slitt med treg mage/forstoppelse siden hun begynte med fast føde. Liten av vekst, men magen er tidvis som en ball (ikke vist tegn til magesmerter). Hun har nå ...

Hei! Barnet vårt på 3 år ble i november diagnostisert med cøliaki. Problemet har vært at hun har slitt med treg mage/forstoppelse siden hun begynte med fast føde. Liten av vekst, men magen er tidvis som en ball (ikke vist tegn til magesmerter). Hun har nå fått glutenfri diett i 6 uker, og vi ser kanskje noen tendenser til bedring. Men magen er fortsatt mye oppblåst. Er det slik at vi burde kutte ut laktose også? Eller hadde hun vært løs i magen, om dette var et problem? Hun får movicol, og har fått det i mange perioder det siste året. Vi synes movicol er vanskelig da vi ikke føler det hjelper noe særlig, enten blir det for mye eller for lite.

Mamma i villrede, 1. januar 2025 22:32

Forstoppelse er veldig vanlig hos barn og bør behandles uavhengig av cøliakibehandlingen. Det er ikke sikkert forstoppelsen løsner på den glutenfrie kosten. Dersom barnet har en sekundær mangel på det melkesukker-nedbrytende enzymet "laktase" så kunne konsekvensen vært bløt avføring. Men mange barn reagerer på melkeproteinene med forstoppelse, så ofte blir man oppfordret til å teste ut en melkeproteinfri periode ved barneforstoppelse. Movikol er vel den best tolererte volumøkende avføringsmiddelet man har som svært mange må ty til. Men test ut en måned med melkefrihet (uten melkeproteiner) for å undersøke om dette avhjelper forstoppelsesproblemene.

Trond S. Halstensen, 08. januar 2025 18.00

Er couscous glutenfritt?

Er couscous glutenfritt? ...

Er couscous glutenfritt?

Else, 1. januar 2025 12:02

NEI, Couscous er laget av Durumhvete. (https://no.wikipedia.org/wiki/Couscous) så det er IKKE glutenfritt

Trond S. Halstensen, 01. januar 2025 19.29

Kan anemi skyldes cøliaki?

For en uke siden ble jeg hasteinnlagt på sykehus pga. anemi, 6,8 og fikk blodoverføring. En lege sa de mistenkte cøliaki, selv om jeg aldri har hatt symptomer som jeg har tenkt over. Men for 2 år siden ble det påvist folatmangel ved en rutine, uten at det ble gjort no...

For en uke siden ble jeg hasteinnlagt på sykehus pga. anemi, 6,8 og fikk blodoverføring. En lege sa de mistenkte cøliaki, selv om jeg aldri har hatt symptomer som jeg har tenkt over. Men for 2 år siden ble det påvist folatmangel ved en rutine, uten at det ble gjort noe mer med det. Jeg har alltid tidligere hatt blodprosent på 14/15. Jeg måtte da ta gastroskopi. Jeg googlet litt og fant at det var vanlig med en blodprøve i forkant og spurte derfor legen om denne var tatt. Det var den ikke. Gastroskopi viste ikke noe galt, men jeg aner ikke om det ble tatt biopsi. Et par dager etter tok jeg koloskopi, som heller ikke viste noe galt. Nå var det visst en del av tynntarmen som ikke ble med på noen av disse undersøkelsene, så jeg skal i tillegg ta ct av tynntarmen. Legen som utførte koloskopi sa noe om " avhengig av resultatet av biopsi etter gastroskopi" jeg aner ingenting, merker man at det tas biopsi ved gastro? Og det tar vel en tid før evt. svar foreligger? Som sagt har jeg aldri tenkt tanken på å ha cøliaki, men i ettertid innser jeg at jeg har hatt en del luftplager, men sjelden smerter uten at jeg har spist alt for mye e.l. og det med  folatmangel for 2 år siden. Negativ crp.

Laila, 29. desember 2024 18:09

Ja det er vanlig å ta blodprøver mhp cøliaki i forkant av en gastroskopi (som kan påvise de karakteristiske IgA-TG2 autoantistoffene), men her var det akutt og man har nok mistenkt at du har blødd deg lav i blodprosent, og da er det vanligeste at man blør fra sår i mage-tarmkanalen. Cøliaki kan gi svakt opptak av næringsstoffer som folinsyre og jern, men man skal være veldig underernært i tillegg til å tape blod over lang tid, som via f.eks menstruasjon, om man skal kunne få så lav blodprosent av cøliakien alene. Cøliaki gir ofte ingen erkjente mage-tarmplager, så de plagene betyr ikke så mye. Det er like vanlig at man ikke erkjenner noen plager, men merker hva som blir borte av plager ettersom en glutenfri kost gjør en frisk fra cøliakisydommen. Først må de finne ut hvorfor du fikk så lav blodprosent, så får de utrede/undersøke om du kan ha cøliaki i tillegg.

Trond S. Halstensen, 01. januar 2025 18.53

Er det mulig å ha cøliaki med så lave verdier på blodprøvene?

Hei! Har hatt plager med magen så lenge jeg kan huske. Har mange symptomer på cøliaki. Har tatt blodprøver: P-Deamidert gliadinpeptid IgG: 0,6 U/ml P-Transglutaminase IgA: 0,8 U/ml Altså, jeg forstår at disse er veldig negative. Men jeg har fortsatt alle symptom...

Hei! Har hatt plager med magen så lenge jeg kan huske. Har mange symptomer på cøliaki. Har tatt blodprøver: P-Deamidert gliadinpeptid IgG: 0,6 U/ml P-Transglutaminase IgA: 0,8 U/ml Altså, jeg forstår at disse er veldig negative. Men jeg har fortsatt alle symptomene. Har flere i slekta med cøliaki. Jeg tenker min lege ikke kommer til å henvise meg til gastroskopi likevel, så derfor har jeg bestilt privat på Aleris. Kommer de til å ta vevsprøve der uansett om jeg ønsker det? Eller gjør de ikke det om de får høre jeg har såpass negative blodprøver? Jeg skal jo betale flere tusen for dette nå, og ønsker et skikkelig bevis om jeg faktisk ikke har cøliaki. Er det forresten mulig å ha cøliaki med så lave verdier på de to blodprøvene?

Meg, 29. desember 2024 16:20

Det er mange årsaker til mage-tarmplager, cøliaki er en slik mulig årsak, men ikke den vanligste. Det er mye vanligere med irritabel tykktarmskatarr (IBS). Du må spise nok gluten til å holde cøliakien aktiv for at man skal kunne stille en diagnose. De lave blodprøvene dine kan enten tyde på at du ikke har cøliaki eller at du i praksis spiser glutenfritt. Minimum 2 brødskiver pr dag i minimum 6 uker (helst mer og lengre) skal du kunne forvente at cøliakien din er så aktiv at den er diagnostiserbar. Anbefaler derfor sterk glutenprovokasjon frem mot eventuell tynntarmsbiopsi, og reagerer du på brødmat kan du benytte "glutenmel" som du får kjøpt i helsekostforetninger / på nettet (består hovedsaklig av gluten). Bruk 15 gram pr dag som glutenprovosering i minst 6 uker. Dersom alt da er OK på blodprøver og biopsi så har du neppe (lese ikke) cøliaki som årsak til dine plager. 

(Angående spørsmål om undersøkelse hos Aleris, må de stilles direkte til Aleris.)

Trond S. Halstensen, 01. januar 2025 18.26

Kan totteforandringer oppdages via blodprøver eller må det tas tynntarmsbiopsi?

Hei, jeg har spist glutenfri kost etter at jeg fikk cøliaki for 30 år siden. Jeg har utelatt glutenfri havre, fordi jeg var svært dårlig da jeg ble oppdaget og i lang tid etterpå. Kjenner til at noen få cøliakere kan få totteforandringer av glutenfri...

Hei, jeg har spist glutenfri kost etter at jeg fikk cøliaki for 30 år siden. Jeg har utelatt glutenfri havre, fordi jeg var svært dårlig da jeg ble oppdaget og i lang tid etterpå. Kjenner til at noen få cøliakere kan få totteforandringer av glutenfri havre. Nå har jeg begynt å spise havre, og lurer på om eventuelle totteforandringer kan oppdages via blodprøver eller om det må tas tynntarmsbiopsi?

Mia, 25. desember 2024 21:31

Det er flere problemer knyttet til usikkerheten vedrørende havre og cøliaki. De aller, aller fleste cøliakere kan konsumere ren, uforurenset havre som er merket "glutenfri" uten andre problemer enn det som kan ramme alle når man spiser endel havre (oppblåsthet, volumiøse, løse avføringer). Alle kan også utvikle ekte allergi mot havre og derved ikke tåle det så godt etter en stund (kvalme, oppkast etc). Det er ulik toleranse for ulike havresorter, og det er ofte ikke så tydelig hvilken havresort som er benyttet i de ulike studiene som har sett på cøliakeres toleranse ovenfor havre. I tillegg viser det seg at mye av havren som er benyttet i disse undersøkelsene har vært forurenset med andre, glutenholdige kornslag som har påvirket resultatet. Reaktivering av cøliakien burde gi økt IgA-anti TG2 nivå i blodet, men det er uansett et sent tegn som forutsetter en sterk cøliaki-reaktivering. Dersom endringene i tarmtottene er små, er det ikke sikkert autoantistoffnivået (IgA-TG2)  stiger i blodet, og det er ofte en subtil endring i tynntarmen selv hos de friske cøliakerene som har spist GFD i mange år, så det er vanskelig å bedømme om eventuelle endringer i tynntarmen er normale restforandringer eller om det er en nytilkommet endring pga. havren. Utgangspunktet er at du tåler ren havre som er merket glutenfri, men om du føler deg oppblåst etc. etter inntak, kan du redusere mengden havre. Dersom du mot formodning skulle reagere på havren som en cøliaker (med forandringer i tynntarmen), må man nesten ta det dersom du får plager.

Trond S. Halstensen, 01. januar 2025 18.00

Er puffet ris glutenfritt?

Er puffet ris glutenfritt? Tenkte å lage risboller… ...

Er puffet ris glutenfritt? Tenkte å lage risboller…

Anne-Grethe, 19. desember 2024 13:15

Ja, puffet ris inneholder kun ris, og er glutenfritt. Noen slike produkter spormerket med gluten ("kan inneholde spor av"/"kan inneholde"), men produktet er likevel glutenfritt og helt trygt. God bakst og god jul! 

Therese Lensnes, 19. desember 2024 16.00

Kan jeg spise vanlige havregryn?

Hei, Det har lenge vært tomt for glutenfrie havregryn. På ingredienslista på vanlige havregryn står det ikke noe om at de kan inneholde spor av gluten, dette har jeg ikke lagt merke til før. Kan jeg derfor spise vanlige havregryn? Jeg tåler litt gluten, dvs f.eks...

Hei, Det har lenge vært tomt for glutenfrie havregryn. På ingredienslista på vanlige havregryn står det ikke noe om at de kan inneholde spor av gluten, dette har jeg ikke lagt merke til før. Kan jeg derfor spise vanlige havregryn? Jeg tåler litt gluten, dvs f.eks toros glutenfrie vafler. 

Kari, 18. desember 2024 16:13

Det korte svaret er at nei, du kan ikke spise vanlige havregryn (dersom du har cøliaki). Vanlige havregryn merkes kun med havregryn, som regnes som en glutenholdig ingrediens. Det er derfor misvisende å merke dem med spormerking i tillegg. Vanlige havregryn har stor risiko for kontaminering i produksjonsprosessen, derfor regnes vanlig havregryn som glutenholdige (på tross av at selve havregrynet i seg selv er glutenfritt).

Jeg forstår imidlertid ikke helt siste setning i spørsmålet ditt, om at du tåler litt gluten fordi du kan spise Toro glutenfrie vafler. Disse er nemlig helt glutenfrie. Er det mulig at du tenker på grenseverdien som er oppgitt på pakken? I Norge (og EU) er det tillatt å merke matvarer med opptil 20 ppm (20 mg/kg) gluten som glutenfrie, og vaflene til Toro er merket glutenfri. Teoretisk sett kan vaflene derfor inneholde opptil 20 mg gluten per kg vare, altså 4,8 milligram gluten per hele pakke (5-7 vaffelplater, 242 gram per pakke). Denne grenseverdien er svært, svært lav, og betyr ikke at du tåler å spise vanlig havre, eller "litt gluten" av noe slag utover merkede glutenfrie produkter. Grenseverdien er satt ut ifra klinisk forskning på cøliakipasienter og analytiske verktøy som er tilgjengelige for produsentene. 

Therese Lensnes, 19. desember 2024 12.00

Hva kan vi gjøre når det først har skjedd et glutenuhell?

Vi og vår sønn med cøliaki legger ned betydelig innsats hvert dag for at han skal spise helt fullstendig glutenfritt. Likevel klarer vi ikke å unngå enkelte uhell, i en verden med gluten over alt er det ikke alt vi greier å ha kontroll over. Vi tar uhell på...

Vi og vår sønn med cøliaki legger ned betydelig innsats hvert dag for at han skal spise helt fullstendig glutenfritt. Likevel klarer vi ikke å unngå enkelte uhell, i en verden med gluten over alt er det ikke alt vi greier å ha kontroll over. Vi tar uhell på det største alvor og prøver hver gang å lære av det som gikk galt. Vi vet jo at alle glutenuhell skader tarmen og det vil vi for alt vi kan unngå. Når uhellet først er ute, så blir dessverre gutten satt helt ut av spill i 3-4 dager. Vi vet som nevnt at løsningen er å unngå glutenuhell da skaden i tarmen skjer uansett. Men når uhellet først er ute, finnes det noe som helst som i det minste kan forkorte sykdomsperioden og/eller lindre plagene? Forskes det noe på dette? Takk for svar!

Maren, 17. desember 2024 11:24

Dessverre, er det ingenting vi vet om som hjelper når først uhellet er ute. Man må bare stå i det. Når reaksjonen først kommer, er den immunmologiske reaksjonen igang og kun immunologisk manipulering ville teoretisk kunnet ha hjulpet, men det er en for tøff behandling i forhold til at "ubehaget" går over. Vi vet i dag ikke hvor store skader slike glutenuhell gjør med tarmen, men for at det skal gi langvarig skade, så må det gjentas slik som før man fikk diagnosen og spiste gluten hver dag. 

Trond S. Halstensen, 18. desember 2024 19.36

Kan blod i urinen indikere cøliaki?

God ettermiddag✨️ Undres om spor av blod i urin er noe som forekommer ved udiagnostisert cøliaki? Andre symptomer stemmer med diagnosen. Gjelder voksen mann. Han er undersøkt i urinveier og nyrer+. ...

God ettermiddag✨️ Undres om spor av blod i urin er noe som forekommer ved udiagnostisert cøliaki? Andre symptomer stemmer med diagnosen. Gjelder voksen mann. Han er undersøkt i urinveier og nyrer+.

Nina, 17. desember 2024 10:30

Nei, det er ikke typisk ved udiagnostisert cøliaki. Blod i urinen hos en voksen mann skal undersøkes spesielt.

Trond S. Halstensen, 18. desember 2024 19.35

Kan mitt kløende utslett være DH?

Hei, Jeg og legen min mistenker DH hos meg. Har levt tilnærmet glutenfritt og redusert melkeinntaket i ca 2 år på grunn av diverse helseplager (selvvalgt etter tusenvis av legetimer uten å få hjelp). Siden påske har jeg begynt å innføre gluten igjen. ...

Hei, Jeg og legen min mistenker DH hos meg. Har levt tilnærmet glutenfritt og redusert melkeinntaket i ca 2 år på grunn av diverse helseplager (selvvalgt etter tusenvis av legetimer uten å få hjelp). Siden påske har jeg begynt å innføre gluten igjen. I april fikk jeg kløende utslett på hendene. Utslettet kom og gikk, men jeg har spist delvis glutenfritt. I det siste prøvde jeg å spise mer gluten og fikk masse utslett. Hendene er verst, men har det også over rumpe, rygg, legger og utsiden av armen. Har fått svak kortisonsalve fra allmennlegen. Hun mistenker også DH og sendte meg til hudlege. For 2 år siden hadde jeg også eksemliknende funn på slimhinner i munnen. Ble tatt vevsprøve med dette svaret. Har vært hus hudlegen i dag som mente at utslettet var ingenting og at jeg skal bruke en sterkere kortisonsalve. Han var ikke så veldig interessert i å finne ut hva det er. Mente at en vevsprøve av så lite utslett ikke er noen vits i. Skal komme igjen i slutten av februar. Jeg er ganske fortvilet da det klør ekstremt. Jeg klør også i huden uten utslett. I tillegg har min datter på 8 år nå også fått kløende røde prikker som blir hovne på tærne. Senere blir det dannet hard hud som sprekker. Hun er veldig plaget med dette i det siste. Men vi må vente til februar på en time hos barnelege. Finnes det hjelp å få? Føler at legene vet så lite om hud og at problemer blir bagatellisert.

Patka, 16. desember 2024 18:35

Hudlegen burde kunne mye om hud, inkludert DH. Plagene dine og utslettes lokalisering passer med DH (DH starter som sterk kløende, små blemmer (vesikler) som ligner det man ser ved herpesutbrudd, men de klør så intenst at man klorer ut bunnen av blæren og da blir det lite igjen å vise frem. Diagnosen kan stilles med hudbiopsi av frisk hud som legges på "saltvann" (ikke formalin) og sendes til immunhistokjemisk spesialsundersøkelse hvor man kan påvise "granulært IgA nedslag i hudens papillespisser". I tillegg tas ofte biopsi av selve utslettet. Mye mulig slike spesialundersøkelse ikke er tilgjengelig der du bor, men det er det som er diagnostisk for DH. Din datters utslett kan være så mye, så det kan jeg desverre ikke spekulere på hva kan være. 

Trond S. Halstensen, 18. desember 2024 19.20

Kan dere anbefale et produkt som bryter ned gluten?

Hei, Stemmer det at enzymet AN-PEP fra DSM er det mest effektive for å bryte ned gluten? Kan dere anbefale å ta dette når man er usikker på om mat kan være forurenset (f.eks. på restaurant)? Eller er det eventuelle grunner til å la være, som bivirkning...

Hei, Stemmer det at enzymet AN-PEP fra DSM er det mest effektive for å bryte ned gluten? Kan dere anbefale å ta dette når man er usikker på om mat kan være forurenset (f.eks. på restaurant)? Eller er det eventuelle grunner til å la være, som bivirkninger eller lignende? Har jeg forstått det rett at Swansons produkt “Gluten Rid” som inneholder “Tolerase® G” har dette enzymet? Kan dere anbefale dette spesifikke produktet, eller eventuelt andre som er lett tilgjengelige i Norge?

A, 16. desember 2024 10:09

Prinsippielt har ingen av de mange gluten-nedbrytende enzymene blitt godkjent til bruk for de med cøliaki, kun for de som mener de har "glutensensitivitet/intoleranse". Jeg har ikke sett noen tester som sammenligner de ulike enzymenes effektivitet i et komplekst måltid i et menneske, men fordelen med noen enzymer er at de fungerer i magesekkens sure miljø, slik AN-DEP også gjør. Jeg kan ikke drive reklame eller anbefale noe produkt fordi dette skal man i utgangspunktet ikke "gamble" med. Jeg er klar over at mange sliter på resturanter, særlig i utlandet, og føler seg tryggere om de kan ta slike enzymtilsetning "for sikkerhets skyld", men da skulle vi gjerne hatt realistiske, sammenlignbare, uavhengige undersøkelser som angir hvor mye gluten de ulike enzymene klarer å bryte ned før maten kommer over til tarmen, og hvor nedbrudt det er. Slike tester mangler vi i dag. I tillegg er den subjektive opplevelsen av gluteneksponering veldig forskjellig fra person til person, så man må nesten måle i tarmen hvor mye restgluten det er igjen etter at man har spist både enzymer og glutenholdig mat, og i tillegg gjøre det med flere enzym-formularer. 

Trond S. Halstensen, 18. desember 2024 19.10

Er havre fra "Den sorte havre" glutenfri?

Svart havre fra densortehavre.no er malt på mølle som brukes bare til ren havre. Den kan vel da betraktes som glutenfri? ...

Svart havre fra densortehavre.no er malt på mølle som brukes bare til ren havre. Den kan vel da betraktes som glutenfri?

Margrethe, 17. desember 2024 14:54

Jeg forstår svært godt at du lurer på dette i disse havremangeltider, og det er mange som har spurt om det samme de siste månedene. Skrev følgende svar til forrige spørsmål om den sorte havre, som jeg tenker at fortsatt gjelder:

Produsenten skriver på produktene at "Havre er naturlig glutenfritt, og vi bruker en ren havremølle til kornet vårt", altså indirekte at produktet er glutenfritt, som er veldig forvirrende. Men - de skriver ikke at produktet ER glutenfritt, og de vil heller ikke garantere for det. Videre skriver de under "spørsmål og svar" på nettsidene sine, følgende svar på spørsmål om den sorte havre er glutenfri:

"Svarthavren som Den Sorte Havre dyrker er i utgangspunktet fri for gluten akkurat som vanlig havre. Mange ønsker å spise mindre gluten (proteinet som gjør at brød hever seg – og som finnes i hvete, rug og bygg), fordi dette påvirker tarmfunksjonene. Ønsker man å redusere inntaket av gluten, er havregryn fra Den Sorte Havre ideelt selv om Den Sorte Havre ikke er sertifisert glutenfri. Forurensninger fra andre kornslag kan forekomme frem til forbruker, selv om vi gjør vårt ytterste for at dette ikke skal forekomme."

Vi anbefaler som kjent at alle med cøliaki kun spiser sertifisert glutenfri havre grunnet kontamineringsrisikoen (som absolutt ikke er ubetydelig slik det kan høres ut som her). Her skriver den sorte havre selv at de ikke garanterer at produktene ikke er forurenset (de tester dem jo ikke, slik de ville gjort dersom produktet var sertifisert). Den sorte havre kan derfor ikke vite hvor mye gluten det er i sluttproduktet, og følgelig vet vi faktisk ikke om det er glutenfritt eller ikke. Vi i NCF kan derfor ikke anbefale de med cøliaki å spise produkter fra den sorte havre. Dessverre! For dette er meget, meget gode produkter, som jeg virkelig skulle ønske at vi kunne anbefale. 

Therese Lensnes, 18. desember 2024 18.00

Hvor finner jeg oppskrift på Rebeccas surdeigsstarter?

Finner ikke Rebeccas surdeigstarter på ncf.no ...

Finner ikke Rebeccas surdeigstarter på ncf.no

Eva Brith, 16. desember 2024 13:05

Oppskriften ligger under fanen "glutenfri mat" og under "oppskrifter" i nedtrekksmenyen. Der ligger den øverst til høyre. Legger også lenke her: https://ncf.no/glutenfri-mat/oppskrifter/glutenfri-surdeigsstarter 

Lykke til med surdeigsbaksten :) 

Therese Lensnes, 18. desember 2024 18.00

Hvor finner jeg oppskrift på tykklefse stekt i ovn?

Hvor i alle verden har det blitt av oppskriften på tykklefse som stekes i ovn? Den lå ute julen 23. Er ganske fortvilet, det er den beste jeg har smakt?? ...

Hvor i alle verden har det blitt av oppskriften på tykklefse som stekes i ovn? Den lå ute julen 23. Er ganske fortvilet, det er den beste jeg har smakt??

Unni‐Merete, 14. desember 2024 15:56

Det høres godt ut :) Kollegaene mine og jeg klarer dessverre heller ikke å finne denne oppskriften, og drar heller ikke kjensel på den. Kanskje den kommer fra noen andre? En av kollegaene mine fant noe liknende hos "magevennlig mat", av Julia Edin, så det kan jo være verdt å sjekke ut? Håper du finner noe som kan fungere. God jul! 

 

Therese Lensnes, 18. desember 2024 18.00

Hva er status vedrørende kontaminering av meltyper og linser i Norge?

Når jeg baker glutenfritt ønsker jeg å bruke mest mulig næringsrikt mel. Både rismel og maismel fås kjøpt som "fullkorn", men er dette maismelet noe annerledes enn vanlig maismel? Rismelet antar jeg er malt med skallet på, slik at det inneh...

Når jeg baker glutenfritt ønsker jeg å bruke mest mulig næringsrikt mel. Både rismel og maismel fås kjøpt som "fullkorn", men er dette maismelet noe annerledes enn vanlig maismel? Rismelet antar jeg er malt med skallet på, slik at det inneholder mer fiber og andre næringsstoffer enn "vanlig" rismel, stemmer det? Jeg har forstått at der er viktig å velge havremel og bokhvetemel som er merket glutenfritt pga kjent fare for kontaminasjon, men hvor viktig er dette for rismel og maismel? Til slutt et spørsmål om linser. Dere hadde en fin artikkel om at stikkprøver viste at det var økt fare for glutenkontaminasjon i linser man får kjøpt. Har dere noen tips til hvor man får kjøpt linser, tørre eller gjerne på boks, som er testet og består glutenfritester? Jeg har slitt med å finne det, mulig kunnskapen er for ny om at dette er et problem? Takk for hjelpen!

Hilda, 17. desember 2024 11:09

Du stiller gode spørsmål, og jeg er litt usikker på om jeg får til å svare godt på alle. Jeg tror nok i hovedsak at "fullkorn" maismel markedsføres som fullkorn fordi hele maiskornet blir malt til mel, og folk flest er vant med produktet "maizenna", som er maisstivelse. En del tror nok at maizenna er det samme som maismel, men det er det ikke. "Fullkornsrismel" bør være malt med skallet på ja (upolert), eller rett og slett av brun ris/villris. Såvidt meg bekjent er det ikke påvist kontaminering i rismel og maismel, men som du også skriver angående linsene - dette er relativt ny kunnskap, så litt utfordrende å si noe om. Når det gjelder linsene som Lise skrev om i glutenFRI, var det en dansk studie det ble referert til. Jeg tror ikke liknende er gjort med norske linser, så det er rett og slett ikke mulig å svare på om det er direkte overførbart til norske matvarer. Kunnskapen er nok for ny, som du skriver, til at dette per nå anses som et problem. Tiden vil vise, og matmyndighetene pleier å være tidlig ute når det er grunn til bekymring. Til sammenlikning endret man raskt merkingen på bokhvete da man så at denne hadde økt risiko for kontaminering, og nå tror jeg det skal godt gjøres å finne bokhvetemel som ikke er merket "glutenfri" i norske fysiske matvarekjeder. 

Lise Friis Pedersen