Arkiv

Resultat: (1000) viser 761 - 780

Hvorfor er IgG DGP positiv og IgA tTG negativ samtidig, etter 15 år på glutenfri kost?

Hei. Jeg fikk påvist cøliaki for rundt 15 år siden, og har hatt streng glutenfri diett siden. Ved de siste to kontroller hos fastlegen har P-Transglutaminase (tTG) IgA vært negativ mens Deamidert gliadinpeptid IgG har vært positiv (rundt 40). Andre blodprøver ha...

Hei. Jeg fikk påvist cøliaki for rundt 15 år siden, og har hatt streng glutenfri diett siden. Ved de siste to kontroller hos fastlegen har P-Transglutaminase (tTG) IgA vært negativ mens Deamidert gliadinpeptid IgG har vært positiv (rundt 40). Andre blodprøver har vært innenfor normalområdet (blodprosent ++). Hvordan skal jeg forholde meg til at IgG er positiv, og hva betyr det at de to prøvene ikke samsvarer?

Ann-Kristin, 28. januar 2024 18:50

Kroppen har bedre immunologisk hukommelse på IgG produksjon enn på IgA produksjon. IgG mot deamiderte gliadinpeptider (DGP-IgG) er en mer uspesifikk prøve, den er oftere positiv hos ikke-cøliakere, og ofte er verdiene positive over lang tid. Så lenge du vet at du spiser glutenfritt og TG2-IgA ikke er forhøyet, behøver du ikke bry deg om DGP-IgG.

Trond S. Halstensen, 31. januar 2024 18.22

Hvor kan man få påvist cøliaki dersom man allerede spiser et glutenfritt kosthold?

Hei! Hvor kan man få en utredning for cøliaki for å få det påvist når man allerede spiser glutenfritt kosthold? ...

Hei! Hvor kan man få en utredning for cøliaki for å få det påvist når man allerede spiser glutenfritt kosthold?

Tonje, 27. januar 2024 12:16

Ingen steder, alle ville forlangt at du spiste deg cøliakisyk på gluten. Labprøver kan tradisjonelt kun diagnostisere en aktiv cøliaki og det forutsetter at man spiser nok gluten lenge nok. 

Trond S. Halstensen, 31. januar 2024 18.14

Hvordan kan man utredes for cøliaki dersom man allerede spiser et glutenfritt kosthold?

Hei! Hvordan kan man få en utredning for cøliaki for å få det påvist når man allerede spiser glutenfritt kosthold? ...

Hei! Hvordan kan man få en utredning for cøliaki for å få det påvist når man allerede spiser glutenfritt kosthold?

Tonje, 27. januar 2024 12:14

Dersom du har stått lenge på GFD og slimhinnen er helbredet, er alle tegn på cøliaki borte. Du kan dermed ikke diagnostiseres uten å spise deg cøliaki-syk på glutenholdig kost. Selv om forskningslaboratorier har metoder som vil kunne sannsynliggjøre at du har cøliaki, vil de diagnostiske kravene forlange at det kan dokumenteres at du reagerer på gluten ved at tarmen får klassiske forandringer og at du produserer IgA-antistoffer mot transglutaminase-2 (TG2) når du spiser glutenholdig kost.

Trond S. Halstensen, 31. januar 2024 18.04

Er dere kjent med Frifor app, og er den god til å angi glutenfrie matvarer?

Hei, er dere kjent med Frifor app, og er den god til å angi glutenfrie matvarer? ...

Hei, er dere kjent med Frifor app, og er den god til å angi glutenfrie matvarer?

REG, 24. januar 2024 17:42

NCF har tidligere skrevet en artikkel om utviklerne av Frifor appen. Prinsippet er at man skanner strekkoden på et produkt for å få opp informasjon om innholdet av aktuelle allergener man er interessert i. Appen er betalingsbasert med måneds- eller årsabonnement. Siden glutenholdige kornsorter er en av de 14 merkepliktige allergenene, vil appen inneholde informasjon om gluteninnhold i ulike produkter. En annen app som fungerer på omtrent tilsvarende måte er CanEat appen. 

Lise Friis Pedersen, 24. januar 2024 18.00

Finnes det forskjellige grader av cøliaki?

Finnes det forskjellige grader av cøliaki? Hvordan finner man ut hvilken grad man har? ...

Finnes det forskjellige grader av cøliaki? Hvordan finner man ut hvilken grad man har?

Silje, 24. januar 2024 18:49

Det finnes ikke ulike grader av cøliaki, men siden cøliaki-sykdommen er avhengig av både mengden gluten man spiser og hvor immunologisk reaktiv man er, så kan man ha ulike alvorlighetsgrader av cøliakisykdommen etter hvor mye gluten man spiser (man endrer immunreaktivitet gjennom livet, typisk har man lav immunitet i puberteten grunnet hormoner). Spiser man lite glutenholdig mat kan det være vanskelig å diagnostisere cøliakien, da forandringene er små. Plager ved inntak av gluten er dårlig til å avgjøre alvorlighetsgraden. Blodprøve (TG2-IgA nivået) og graden av tynntarmforandring (biopsi) ved diagnosetidspunktet sier noe om alvorlighetsgraden. Påvist lave jern-nivåer, vitaminmangler og tegn til protein-tapende diare sier noe om alvorlighet og utbredelse av tarmskaden (men igjen er dette avhengig av mengden gluten man spiser). 

Trond S. Halstensen, 24. januar 2024 20.03

Finnes det forskjellige grader av cøliaki og kan man få dokumentert dette?

Hei. Finnes det forskjellige grader av cøliaki og kan man få dokumentert dette? ...

Hei. Finnes det forskjellige grader av cøliaki og kan man få dokumentert dette?

Silje, 24. januar 2024 14:52

Nei, ikke offesielt. Siden cøliaki er en autoimmn reaksjon på gluten, og immunraksjonen er avhengig av mengden gluten man spiser i tillegg til din individuelle immunreaksjon (som endrer seg igjennom livet) så vil cøliakisykdommen kunne variere etter hvor mye gluten man spiser. 

Trond S. Halstensen, 24. januar 2024 18.39

Hva betyr biopsisvaret mitt?

Hei. Har vært til gastroenterolog og fått kopi av svaret derfra. Svaret sier "Duodenalslimhinne uten sikre patologiske forandringer. En del av totterelieffet mangler" Betyr dette at biopsien som er tatt er ufullstendig, eller har gastroenterologen rett når han sier at de ...

Hei. Har vært til gastroenterolog og fått kopi av svaret derfra. Svaret sier "Duodenalslimhinne uten sikre patologiske forandringer. En del av totterelieffet mangler" Betyr dette at biopsien som er tatt er ufullstendig, eller har gastroenterologen rett når han sier at de ikke fant noe på biopsien?

Elisabeth, 24. januar 2024 12:31

Det er vanskelig for meg å tolke dette ut i fra ordlyden. Det høres ut som de hadde en litt rufsete biopsi uten klare patologiske (cøliaki) forandringer. Endringene på biosien kan ha skjedd i forbindelse med selve prøvetakingen (mekanisk skade), uten at man kan tillegge denne endringen noen betydning.  

Trond S. Halstensen, 24. januar 2024 18.37

Er det trygt å bruke bestikk og tallerkener som har vært vasket i oppvaskmaskin?

Hei. Vi har barn med allergi hos oss og mor har bedt oss om å vaske bestikk og tallerker for hånd før bruk (etter at de har vært i steamer). Steamer er ikke er godt nok? Er det rester i en steamer som smitter over på rene fat og bestikk? ...

Hei. Vi har barn med allergi hos oss og mor har bedt oss om å vaske bestikk og tallerker for hånd før bruk (etter at de har vært i steamer). Steamer er ikke er godt nok? Er det rester i en steamer som smitter over på rene fat og bestikk?

Barnehage, 23. januar 2024 09:40

Ved cøliaki vil det være godt nok å bruke steamer/oppvaskmaskin så lenge den vasker med såpe. Gluten er nemlig ikke vannløselig, men fjernes effektivt ved bruk av såpe. Bare pass på at synlige rester av størknet glutenholdig mat også er fjernet under vask (slike rester kan sitte godt igjen på serviset fordi steameren vasker på kortere intervaller enn oppvaskmaskiner i hjemmet). Faren for at akkurat dette ene barnet med cøliaki/allergi får servise med glutenrester på er antakelig forsvinnende lav, slik at det i praksis ikke vil utgjøre en reel risiko. Rester i selve steameren vil antakelig heller ikke utgjøre noe fare siden man tømmer maskinen for oppsamlede matrester jevnlig. 

Lise Friis Pedersen, 24. januar 2024 18.00

Hvorfor reagerer jeg på surdeigsbrød med spelt?

Har dere noen mening om hvorfor jeg uten problemer kan spise f.eks. Baker Hansen sitt speltbrød eller Hatting sine Veggen speltrundstykker, men hvis jeg baker et surdeigsbrød med spelt selv får jeg reaksjon som om det var et vanlig brød? ...

Har dere noen mening om hvorfor jeg uten problemer kan spise f.eks. Baker Hansen sitt speltbrød eller Hatting sine Veggen speltrundstykker, men hvis jeg baker et surdeigsbrød med spelt selv får jeg reaksjon som om det var et vanlig brød?

Alexander, 22. januar 2024 11:28

Spelt er en glutenholdig kornsort, og skal derfor ikke spises av de med cøliaki. I senere tid har det kommet forskning som tyder på at en del med ikke-cøliakisk glutensensitivitet egentlig reagerer på fruktaner (karbohydrater) i hvete, og ikke gluten (protein). I disse tilfellene tåles gjerne speltprodukter, enten surdeig eller av siktet spelt, bedre enn andre glutenholdige kornsorter. Ved cøliaki vil symptomene på gluteninntak variere sterkt fra person til person, men tynntarmen vil likevel ta skade. Anbefalingen om glutenfri kost gjelder derfor selv om du reagerer ulikt på ulike produkter. 

Lise Friis Pedersen, 24. januar 2024 18.00

Er corona øl glutenfritt?

Er corona øl glutenfritt? ...

Er corona øl glutenfritt?

Fredrik, 21. januar 2024 13:24

Livsmedelsverket i Sverige (tilsvarer Mattilsynet i Norge) har tidligere (2013) testet blant annet coronaøl for gluteninnhold, og fant ikke-målbare nivåer av gluten. Siden corona ikke er lisensiert med Crossed Grain blir den imidlertid ikke testet jevnlig (som er et krav for å merke varer som glutenfrie), og det kan dermed være forskjeller på gluteninnholdet mellom ulike batcher. Produsenten selv vil heller ikke garantere for gluteninnholdet. Vi i NCF anbefaler derfor alle med cøliaki å velge sertifisert glutenfritt øl. 

Lise Friis Pedersen, 24. januar 2024 18.00

Har dere oversettelseskort med informasjon om glutenfri kost, som jeg kan bruke på reise?

Er det mulig og få ett skriv på tyrkisk? Jeg skal ut og reise, og syns det er veldig vanskelig å forklare ang mat. ...

Er det mulig og få ett skriv på tyrkisk? Jeg skal ut og reise, og syns det er veldig vanskelig å forklare ang mat.

Marry, 23. januar 2024 15:40

Å forklare at man trenger glutenfri mat på reise kan være en prøvelse. Derfor har NCF utarbeidet skriv om glutenfri mat på mange forskjellige språk, deriblant tyrkisk, for deg som skal ut og reise. Disse oversettelseskortene er tilgjengelige for våre medlemmer, og ligger under "oversettelser" på "min side". De ligger også lett tilgjengelig i vår medlemsapp "GlutenFRI", under hovedkategorien "ordbok" og underkategorien "hjelpekort". Husk at det stort sett alltid er mulig å få tak i mat som er naturlig glutenfri på reise. Mange lokale retter er også glutenfrie. 

Lise Friis Pedersen, 24. januar 2024 18.00

Er det vanlig med kresenhet og spisevegring hos barn med cøliaki?

Hei! Datter på 8 år har gått 9 mnd på glutenfri diett, men synes formen er veldig opp og ned. Hun har alltid vært kresen når det gjelder mat, men dette har forverret seg betraktelig etter å ha fått diagnosen. Hun spiser få matvarer og vi er helt ...

Hei! Datter på 8 år har gått 9 mnd på glutenfri diett, men synes formen er veldig opp og ned. Hun har alltid vært kresen når det gjelder mat, men dette har forverret seg betraktelig etter å ha fått diagnosen. Hun spiser få matvarer og vi er helt utslitte av å forsøke å få henne til å spise større mengde, og mer variert. Har prøvd alt mulig. Har dere vært borti andre med cøliaki der det nesten blir spisevegring fordi man har vært vant med at man blir dårlig av det man spiser? Vet ikke om det er det som er tilfelle her, men får en følelse at det er en psykisk komponent i bildet. Skal nevnes at hun følger kurven sin, så høyde og vekt er i følge barnelege ok, men vi har det ganske strevsomt her hjemme da hun ofte blir desperat fordi hun ikke finner noe å spise. Noen råd?

Berit, 22. januar 2024 20:44

Dette er en kjent problemstilling, og kresne barn finnes både blant de som har cøliaki og de som ikke har cøliaki. Cøliakiske barns kresenhet har et tilleggsmoment av reell angst for glutenreaksjoner, og høy foreldreoppmerksomhet som nok til tider kan fungere som en forsterkningsmekanisme. Jeg er sikker på at du lager og serverer 100% glutenfri mat. Barnets kommentarer, spørsmål, og småspisthet gjør deg nok fortvilet, og da blir det lett mye masing og trassreaksjoner fra barnet. "Less is more", ikke forsøk så sterkt, la barna plukke i maten og være småspiste en stund. Kort sagt: ikke gjør det til en så stor sak. Sultne barn spiser, og de blir sultne når kroppen sier ifra. Noen har testet ut ulike strategier, som her fra en engelskspråklig nettside om problemstillingen hos cøliakibarn hvor de oppfordrer til matlagingssamvær for å øke lysten på matsmaking/spising: https://www.beyondceliac.org/celiac-disease/children/resources-for-parents/articles/cooking-gluten-free-with-the-picky-eater/

Småspiste, kresne cøliakibarn får ofte mye oppmerksomhet rundt "problemet", noe som kan holde problemet ved like (på et ubevist nivå). Man må finne andre måter å gi oppmerksomhet, som å lage maten sammen i en kose-setting som gir tilstrekklig nærhet og oppmerksomhet, ikke gjøre noe nummer av kresenheten, og ikke tilby annen mat (det blir da en variant av å sette grenser uten for mye oppstyr). Men lett er det ikke, og ofte må man temme sin egen bekymring og engstelse mer enn man er klar over fordi barna leser følelsene våre som en åpen bok. Er du bekymret for om barnet får i seg nok (sunn) mat så "leser" barnet det, og dermed kan "balubaen" lett komme igang. Hun holder vekstkurven sin, så hun får i seg nok. Det pleier å gå over etterhvert. Lykke til  :-)

 

Trond S. Halstensen, 24. januar 2024 18.00

Hva er viktig å sjekke hos legen for de som har cøliaki?

Hei. Sønnen min på 6 år har cøliaki. Vi skal til fastlegen og vil be lege om blod/avføring prøve? Hva er viktig å sjekke ofte hos de som har cøliaki? Takk. ...

Hei. Sønnen min på 6 år har cøliaki. Vi skal til fastlegen og vil be lege om blod/avføring prøve? Hva er viktig å sjekke ofte hos de som har cøliaki? Takk.

Aleksandra, 16. januar 2024 20:50

Hvorfor avføringsprøve?

Ta på EMLA-krem der han skal ta blodprøve (bedøvelseskrem) minimum 1-2 timer før blodprøvetaking. Han skal veies og høyde-måles så man ser han følger sin vekst persentil. Legen vil undersøke om dietten følges slik at autoantistoffene TG2-IgA er blitt normalisert. At det ikke foreligger tegn på tarm-funksjonsproblemer, slik som jern-mangel, vitamin mangel ++). Utover dette så er det også viktig at legen snakker med ham om hvordan han har det som cøliaker (bursdager, hvordan det fungerer på skolen/barnehagen, etc).

Trond S. Halstensen, 17. januar 2024 19.28

Er det mulig å få hudreaksjon, lignende dermatitis herpetiformis, etter et glutenuhell?

Hei, Er det mulig å få hud reaksjon, lignende dermatitis herpetiformis, etter et glutenuhell? Min yngste sønn fikk i seg gluten ved et uhell på nyttårsaften, og utviklet et kløende utslett i løpet av en uke. Utslettet er kløende papler, som forekom...

Hei, Er det mulig å få hud reaksjon, lignende dermatitis herpetiformis, etter et glutenuhell? Min yngste sønn fikk i seg gluten ved et uhell på nyttårsaften, og utviklet et kløende utslett i løpet av en uke. Utslettet er kløende papler, som forekommer på yttersiden av armene, i armhulene, og på baken og utsiden av lårene. Det har ikke respondert på mild kortisonsalve, og har vart i ca. 10 dager nå. I følge legen som undersøkte ham i dag er det veldig lite sannsynlig at det er relatert til glutenuhellet, og de vil behandle ham for skabb. Ingen andre familiemedlemmer har utslett eller klør. Vi vet om et kjent uhell for noen år siden, da fikk han også utslett, men i mye midlere og mer kortvarig grad. Han hadde også mye utslett som liten, før glutenfri kost, og det forsvant helt på glutenfri diett. På forhånd tusen takk for svar, Vennlig hilsen Vibeke

Vibeke, 16. januar 2024 16:18

Kunne minne om DH, bortsett fra at det pleier å komme på armer og bens strekksider, slik utsiden av armen er, hodebunnen, men ikke nødvendigvis bak på lårene. Det er også litt avhengig av hvor lenge han har vært glutenfri. Det tar noen år på GFD før man blir frisk fra sin DH, og det kan lett utløses ved "uhell". Det kan la seg diagnostiseres hos hudlegespesialist (dermatololog), og det kan være et poeng da vi har egen behandlig mot DH-anfallene som virker (Dapson).

Trond S. Halstensen, 17. januar 2024 19.07

Finnes det noe vitenskapelig hold i at Gluten Go bryter ned gluten?

Enda et spørsmål om Gluten Go, beklager...: Finnes det noe som helst vitenskapelig hold i at dette kosttilskuddet har effekt på nedbrytning av gluten? Jeg spør som en ikke-cøliakiker. ...

Enda et spørsmål om Gluten Go, beklager...: Finnes det noe som helst vitenskapelig hold i at dette kosttilskuddet har effekt på nedbrytning av gluten? Jeg spør som en ikke-cøliakiker.

Kristian, 15. januar 2024 23:20

Eksperimentelt, er det vist at det bryter ned de "farlige" gliadinforbindelsene. Men hvor effektivt det er i praktisk bruk har man dårligere data på.

Trond S. Halstensen, 17. januar 2024 19.00

Hva betyr prøvesvarene?

Hva betyr prøvesvarene ? Har time hos fastlegen min for å gå igjennom resultater. Men det er en stund til dette. I mellomtiden er jeg blitt bedt om å holde meg unna gluten og spise glutenfri kost. Resultat (utdrag av melding fra fastlege og lab). -IgE anti-Korn (hvete, rug, ...

Hva betyr prøvesvarene ? Har time hos fastlegen min for å gå igjennom resultater. Men det er en stund til dette. I mellomtiden er jeg blitt bedt om å holde meg unna gluten og spise glutenfri kost. Resultat (utdrag av melding fra fastlege og lab). -IgE anti-Korn (hvete, rug, bygg, ris) [0.35 0-0.34 -DQ2/DQ8 HLA-typing: 2+/2+ . " Noen svært få cøliakipasienter har denne vevstypen. Vevstypen forekommer også i befolkningen forøvrig. Cøliaki er lite sannsynlig. Testen alene kan ikke brukes til å utelukke cøliak, men klinikken din kan være med på vise om du reagerer på cøliaki produkter som løs mage og flere tømmninger gjennom dagen etter inntak. Dette er noe du kan være påpasselig om, kanskje slutte gluten produkter en periode for å sammenlikne klinikken din." Tror prøvesvarene er sendt fra Ahus, ettersom det er dit de pleier å sende sånt ved legesenteret jeg går til.

Snorkfrøken, 12. januar 2024 19:09

Det er vanskelig å si noe fornuftig av de testresultatene du legger frem. Du har neppe IgE-mediert kornallergi (antar du referer til IgE mot korn-panelet er <1,0); og du har en vevstype som jeg tolker til å være HLA-DQ2.2, pga. kommentarer knyttet til betegnelsen "2+/2+". Denne vevstyper er lite assosiert med cøliaki (men man kan ha cøliaki med denne vevstypen). Det er ingen spesifikk cøliaki-diagnostiske blodprøver (som TG2-IgA / DGP-IgG), så man kan ikke si noe om du har cøliaki eller ikke. 

Trond S. Halstensen, 17. januar 2024 18.49

Karolina, 12. januar 2024 12:11

Hi, my son (11) has cøliaki (diagnosed at the age of 3). He has very strong reactions to any gluten, which he accidentally ate a few times since diagnosis - he throws up not long after eating (he did that often before diagnosis). I have found information that it is ok for people with cø...

Hi, my son (11) has cøliaki (diagnosed at the age of 3). He has very strong reactions to any gluten, which he accidentally ate a few times since diagnosis - he throws up not long after eating (he did that often before diagnosis). I have found information that it is ok for people with cøliaki to eat products marked as "may contain traces of gluten" as usually they do not get a reaction. My question is - does it mean that if a person with cøliaki does not get a "visible" reaction, it is all ok from a medical point of view (the intestine does not get damaged)? The other question is about check ups with GP (fastlege) - when our son was diagnosed, we were told he should come in from time to time for a blood test to check that he "is gluten-free", however, when I recently followed this up with our new doctor, she said such things are not done and there is nothing they can check. What is the correct procedure?

Karolina, 12. januar 2024 12:11

Trond S. Halstensen

Blir ofte dårlig når jeg spiser ute

Hei, jeg synes det blir mer og mer utfordrende ift. glutenfri mat. Jeg har hatt cøliaki i over 10 år. Det som er utfordrende, er at jeg stadig har uhell. Jeg er supernøye, blir aldri syk hjemme eller hos andre familiemedlemmer, men i jobbsammenheng blir jeg nå stadig d&arin...

Hei, jeg synes det blir mer og mer utfordrende ift. glutenfri mat. Jeg har hatt cøliaki i over 10 år. Det som er utfordrende, er at jeg stadig har uhell. Jeg er supernøye, blir aldri syk hjemme eller hos andre familiemedlemmer, men i jobbsammenheng blir jeg nå stadig dårlig. Jeg synes det er vanskelig å si nei takk til mat som de har brukt ekstra penger på og bestilt kun til meg, er merket glutenfri, men det er altså ikke nok. Jeg blir dårlig hver gang! Har også spist mye på hotell i det siste, spør og spør om det er glutenfri (har også en annen allergi som jeg spør om). De sier at jeg kan stole på merking og de går igjennom med meg hva det er laget av, men blir likevel dårlig. Av og til kan de si etterpå, når jeg sier at det umulig kan stemme, at det er bare litt av det i retten. Får dere mange meldinger at andre opplever at det ikke er trygt å spise ute fordi det ikke er 100 % glutenfritt? Det er nok ikke veldig mye gluten i det, for jeg blir ofte bare litt dårlig. Noen ganger veldig. Hvor skadet kan tarmen bli? Du sier jo ofte at livet skal fungere og leves, men når man undersøker flere ganger og det likevel går galt gang på gang. Er jeg enormt sensitiv?

Marit, 10. januar 2024 19:50

Dessverre er sannhetsverdien i den informasjonen man får fra serveringspersonalet av varierende kvalitet. Man vet da ikke hvem man kan stole på og hvor man bare må velge blandt de minst risikable rettene. Som du også påpeker så "lyver" de mhp ingredienser (glutenfri pasta var egentlig vanlig pasta etc) og kun når de presses så kommer innrømmelsene. NCF forsøkte å lage kurs for resturantpersonalet og at man der igjennom kunne klistre et merke på døren, men det ble ikke noe stort. Hvilke steder som er safe er av og til synlig på facebook siden, men det er tydeligvis ikke nok. Vanligvis merker de av dere som reagerer på glutenuhell hva som er gluten-induert reaksjon og hva som er noe annet, så stort sett har dere rett mhp at man har reagert. Det skal en viss dose til for å reagere, men mengden gluten som skal til varierer mye og enkelte er betydelig mer følsomme enn andre. Kanskje er du mer følsom, eller du er stadig uheldig og får servering på steder som ikke vet bedre eller har bedre forståelse for hva dette betyr for deg. En ting er å "anmelde" de på faceboksiden så andre cøliakere blir advart, og å melde tilbake til spisestedet så de forstår at det faktisk betyr endel for de med cøliaki at de kan stole på informasjonen. Hvor stor hjelp det er i de gluten-nedbrytende enzymene man kan få kjøpt for å redusere eller forhindre slike reaksjoner er dels avhengig av hvor aktivt enzymet er og hvor mye gluten det har sneket seg med i maten. Eksperimentelt klarer disse enzymene å redusere forurensningsnivåer av gluten (ca. 200 ppm), men ikke vanlig glutenholdig mat. Muligens kan du forsøke slike tabletter (reseptfrie ansees som kost-tilskudd) for å være "på den sikre siden".

Trond S. Halstensen, 17. januar 2024 18.02

Jeg har cøliaki og hveteallergi og kan ikke spise glutenfri hvetestivelse

Hei! Jeg har cøliaki, men også hveteallergi og kan ikke spise glutenfri hvetestivelse. Hva selger dere som er både glutenfritt og uten hvetefiber? Jeg håper spesielt på donuts...; men gjerne en fullstendig oversikt over hva jeg kan handle hos dere. Jeg bor en time unna...

Hei! Jeg har cøliaki, men også hveteallergi og kan ikke spise glutenfri hvetestivelse. Hva selger dere som er både glutenfritt og uten hvetefiber? Jeg håper spesielt på donuts...; men gjerne en fullstendig oversikt over hva jeg kan handle hos dere. Jeg bor en time unna, så jeg må være sikker på å få kjøpt noe hvis jeg tar turen til butikken i Oslo. Takk for svar!

Marianne, 17. januar 2024 09:02

Hei, 
Cøliakiforeningen er en frivillig organisasjon for de med cøliaki og andre former for glutenintoleranse. Vi driver dessverre ikke butikkutsalg av glutenfri mat. I forrige utgave av medlemsbladet vårt, "GlutenFRI", tipset vi imidlertid om spisesteder og butikker i Oslo med godt utvalg av glutenfri mat, bl.a. Glutenfrihuset (glutenfri kafé og bakeri på Tøyen), Baker Hansen (mye glutenfritt i sortementet), Smak av Italia (italiensk butikk med glutenfritt i sortmentet), Arepa (glutenfri restaurant på Mathallen), og Heim Gastropub (restaurant med tydelig merking av glutenfritt og trygg tilberedning av glutenfri mat). Et lurt tips er å følge restauranter og spesialbutikker som tilbyr glutenfri mat på sosiale medier. Der kan man ofte spørre og få svar direkte på det man lurer på. Håper dette kan være til hjelp. 

Lise Friis Pedersen, 17. januar 2024 18.00

Hvor sannsynlig er det at det er cøliaki?

Hei. Jeg har fått svar på blodprøver som viser IgA 886, og IgG 36. Er henvist til gastroskopi - men hvor sannsynlig er det at det er cøliaki? Synes selv at blodprovesvar på IgA er veldig høyt… Er det vanlig? ...

Hei. Jeg har fått svar på blodprøver som viser IgA 886, og IgG 36. Er henvist til gastroskopi - men hvor sannsynlig er det at det er cøliaki? Synes selv at blodprovesvar på IgA er veldig høyt… Er det vanlig?

Kvinne 37, 10. januar 2024 19:33

Det er litt vanskelig å vurdere bare et tall. Hva er grensen for normalverdi? Det brukes ulike tester som måler IgA mot transglutaminase-2 (TG2-IgA) og IgG mot deamidert gliadinpeptider (DGP-IgG), med ulike tall (det er kun en verdi i forhold til normalen). Fürst laboriatorier bruker f.eks. et testsystem som har 7U/ml (unites pr ml) som øvre normale grense både for TG2-IgA og DGP-IgG. Men andre sykehuslaboriatorier har andre systemer som oppererer med andre tall. Så selvom 886 er et høyt tall er det avhengig av hva som er øvre normale grenseverdi. Men siden du er sendt til gastroskopi for å ta en tynntarmsbiopsi så er de nokså sikre på at du har cøliaki og da må du huske på IKKE å redusere på mengden gluten du spiser, heller tvert imot, spis så mye du orker slik at cøliaki-aktiviteten blir så høy som mulig slik at cøliakien blir lett å diagnostisere. Man kan kundiagnostisere en aktiv cøliaki og det forutsetter at man spiser nok gluten (lenge nok) før prøvetaking.

Trond S. Halstensen, 10. januar 2024 19.51