Hei, jeg jobber som kliniske ernæringsfysiolog og følger opp en mengde pasienter som har cøliaki inkludert meg selv. Jeg stiller meg kritisk til at dere skriver at belgvekster er naturlig glutenfrie, problemet er bare at produsentene for disse produktene ikke kan garantere for at disse er produsert glutenfritt? Mange opplever tarmproblemer som sannsynligvis kan tilskrives at det de tror er glutenfrie produkter ikke er det. Belgvekster, frø og korn utgjør et viktig næringsgrunnlag for alle, inkludert denne pasientgruppen for å holde tarmen frisk. Vet dere hvilke produsenter som kan garantere for at belgvekster/frø og naturlig glutenfrie kornblandinger som produseres i assorterte produksjonslokaler/utstyr som ikke er kontaminert/forurenset med glutenholdige melsorter/kornprodukter? Dette er et viktig tema som bør belyses og diskuteres nærmere med de aktuelle produsenter. Takknemlig for svar!
Belgvekster er naturlig glutenfrie, men som du påpeker kan de være forurenset av glutenholdige kornsorter under innhøstingen eller videreforedling. Det samme gjelder naturlig glutenfrie kornsorter (for eksempel bokhvete), nøtter, frø og kjerner. Derfor er slike produkter ofte merket med «spor av» slik at de som er ekstremt følsomme, og som er klar over dette, kan unngå disse produktene. De aller fleste med cøliaki tåler godt produkter merket «spor av», og forskning viser at de aller fleste cøliakere tåler små mengder gluten – opp mot 30 ppm per dag uten å få kliniske cøliaki-reaksjoner.
Hvor mye forurenset vanlige, dvs ikke spesialproduserte, belgfrukter, naturlig glutenfrie kornsorter og nøtter/frø/kjerner er og hvor stor andel av disse produktene er forurenset har de sett på i en italiensk studie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5331546/ Her konkluderte forskerne med at glutenkontaminering i naturlig glutenfrie produkter som ris, vanlig havre, bokhvete, quinoa, amarant, linser og kikerter og i spesialproduserte glutenfrie produkter er uvanlig, og hvis det skulle forekomme er det snakk om veldig liten forurensing. De produktene som var kontaminert lå godt under grensen for lavgluten <100 ppm, og var for det meste (vanlig) havre-, bokhvete- og linsebaserte produkter.
Vi har dessverre ingen oversikt over hvilke norske produsenter som garanterer at deres varer ikke er forurenset, men det kan man som forbruker sikkert finne info om på nettet. Selv om det kanskje ikke er så lett å finne i vanlige butikker, er det mange nettbutikker som selger lisensierte produkter og produkter som ikke er merket «spor av».
Men, det kan jo være andre årsaker enn «spor av» som gir mageplager hos de med cøliaki. Mange med cøliaki strever også med IBS. Det ser ut til å være omtrent dobbelt så mange med IBS blant de som har cøliaki (20-40 %) sammenliknet med resten av befolkningen. Vi har også kjennskap til cøliakere som har andre mage-tarmplager enn IBS, som for eksempel mikroskopisk kolitt.
Vi har også inntrykk av at mange, ikke bare de med cøliaki, kan reagere på enkelte glutenfrie spesialprodukter – spesielt de som inneholder en stor andel stivelse og som i tillegg også er ultraprosesserte. Vi vet ikke hvorfor dette skjer, men vi vet at det forekommer. Disse blir anbefalt å spise mest mulig naturlig glutenfri mat, som (glutenfrie) havregryn, havremel, bokhvetemel, teffmel osv. og gjerne bake selv og spise grovt med mest mulig fullkorn.
Ta gjerne kontakt, gjerne utenom nettprat, for mer info om temaet.